MotoGP Le Mans – FP1/FP2: Μονόλογος Ducati

Miller και Zarco μοιράστηκαν τις πρωτιές
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

14/5/2021

Η αυλαία του αγώνα στην ιστορική πίστα του Le Mans, άνοιξε με δύσκολες συνθήκες και βρεγμένη την άσφαλτο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον νικητή του προηγούμενου αγώνα στην Jerez, Jack Miller, να γράψει τον ταχύτερο χρόνο με την Ducati. Πίσω του ήταν άλλη μια Ducati, της δορυφορικής Pramac με τον τοπικό Johann Zarco, ο οποίος "έδειξε ιδιαίτερα δυνατός με το "καλημέρα".

Ο Miller έχει μια καλή παράδοση σε βρεγμένες συνθήκες, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν και ο μόνος που ακτάφερε να τον επειλήσει έστω και για λίγο, ήταν ο Miguel Oliveira με την ΚΤΜ. Όσο περνούσε η ώρα η πίστα άρχισε να στεγνώνει και ο Αυστραλός ήταν ο πρώτος και ο αναβάτης που τόλμησε να βγει με σλικ ελαστικά, πριν αρχίσει ξανά η βροχή και να βελτιώσει το χρόνο του. Κάτι αντίστοιχο επιχείρησε να κάνει και ο Alex Marquez, ο οποίος έπεσε στην δεύτερη στροφή, ενώ οι Marc Marquez και Takaaki Nakagami που δοκίμασαν κι αυτοί τα σλικ ελαστικά, δεν κατάφεραν να γράψουν καλύτερο χρόνο.

Τον τρίτο καλύτερο πρωινό χρόνο σημείωσε ο Joan Mir, ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα με την GSX-RR του στην όγδοη στροφή. Παρόλα αυτά διατήρησε την διαφορά των δύο δευτερολέπτων από τον Miller και κράτησε πίσω του, στην τέταρτη θέση, τους δύο αναβάτες της Repsol Honda, Pol Espargaro και Marc Marquez, στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Έκπληξη ήταν η έκτη θέση του Lorenzo Savadori με την Aprilia, ενώ ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας, Fransesco Bagnaia, ήταν έβδομος μπροστά από τους Oliveira, Rins και Aleix Espargaro που συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα.

Η πιο περίεργη όμως στιγμής –αλλά και πρώση- ήταν αυτή του Maverick Vinales, ο οποίος έπεσε αμέσως μόλις βγήκε από τα πιτς, χάνοντας το μπροστινό στην είσοδο του πρώτου σικέιν της πίστας!

Στις δεύτερες ελεύθερες δοκιμές το σκηνικό του καιρού είχε αλλάξει και η πίστα ήταν στεγνή, με δύο Γάλλους αναβάτες να μονοπωλούν τις δύο πρώτες θέσεις, καθώς Zarco και Espargaro έκαναν το ένα δύο εντός έδρας.

Το ότι ήταν στεγνή η πίστα, σήμαινε ότι οι χρόνοι των FP2 θα μπορούσαν να καθορίσουν το ποιοι αναβάτες θα περνούσαν απευθείας στα Q2 του Σαββάτου, με τους αναβάτες να πιέζουν πολύ ενώ οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν ξανά μερικέ πτώσεις, όπως η διπλή (και μάλιστα στην ίδια στροφή) του Espargaro με την Aprilia και του Bagnaia με την Ducati.

Ο Quartararo, που μπήκε για πρώτη φορά στην πίστα σήμερα μετά την εγχείρηση στο χέρι του, ήταν ο ταχύτερος από την αρχή του session, μέχρι που ο Zarco εξαπέλυσε την επίθεσή του στο τελευταίο λεπτό, ενώ λίγο αργότερα ο Γάλλος αναβάτης της Yamaha είχε κι αυτός μια πτώση στην Κ3. Το χορό των… "βροντηγμένων" έκλεισε ο Rins προς το τέλος της διάρκειας των δοκιμαστικών.

Στο ενδιάμεσο, έπεσαν οι Jack Miller –ο οποίος έσπασε την… παράδοση της Κ3 κι έπεσε στην έβδομη στροφή- και ο Joan Mir που είχε πτώση στην όγδοη, ενώ ο Marc Marquez είχε μία έξοδο αλλά κατάφερε να μείνει πάνω στην μοτοσυκλέτα του.

O Maverick Vinales κατάφερε να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση, με τα εργοστασιακά Yamaha να κάνουν το 2-3 στα FP2, ενώ πολύ καλός ήταν και ο Pol Espargaro όντας ο πρώτος αναβάτης της Honda στην τέταρτη θέση των χρόνων.

 

Αποτελέσματα FP2
1
Johann Zarco
Pramac Ducati (GP21)
1'31.747s
2
Fabio Quartararo
Monster Yamaha (YZR-M1)
+0.095s
3
Maverick Viñales
Monster Yamaha (YZR-M1)
+0.389s
4
Pol Espargaro
Repsol Honda (RC213V)
+0.390s
5
Franco Morbidelli
Petronas Yamaha (YZR-M1)
+0.532s
6
Miguel Oliveira
Red Bull KTM (RC16)
+0.549s
7
Ducati Team (GP21)
+0.614s
8
Marc Marquez
Repsol Honda (RC213V)
+0.885s
9
Valentino Rossi
Petronas Yamaha (YZR-M1)
+0.922s
10
Takaaki Nakagami
LCR Honda (RC213V)
+0.964s
11
Alex Rins
Suzuki Ecstar (GSX-RR)
+1.015s
12
Francesco Bagnaia
Ducati Team (GP21)
+1.053s
13
Joan Mir
Suzuki Ecstar (GSX-RR)
+1.161s
14
Aleix Espargaro
Aprilia Gresini (RS-GP)
+1.199s
15
Iker Lecuona
KTM Tech3 (RC16)
+1.293s
16
Brad Binder
Red Bull KTM (RC16)
+1.370s
17
Alex Marquez
LCR Honda (RC213V)
+1.457s
18
Tito Rabat
Pramac Ducati (GP21)
+1.614s
19
Enea Bastianini
Avintia Ducati (GP19)*
+1.789s
20
Lorenzo Savadori
Aprilia Gresini (RS-GP)*
+2.238s
21
Luca Marini
Sky VR46 Avintia Ducati (GP19)*
+2.400s
22
Danilo Petrucci
KTM Tech3 (RC16)
+2.773s

 

 

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες