MotoGP Le Mans FP2: Μεγάλη βελτίωση για Miller και Bezzecchi

Ο άνεμος άλλαξε τα πάντα
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

12/5/2023

Τα FP2 είναι πλέον το πιο καθοριστικό κομμάτι στο τριήμερο ενός αγώνα των MotoGP καθώς οι αναβάτες θα πρέπει μέσα σε μία ώρα να κάνουν τις τελικές ρυθμίσεις των μοτοσυκλετών τους και ταυτόχρονα να επιτύχουν τον ταχύτερο χρόνο που μπορούν για να εξασφαλίσουν μια καλή θέση στην σχάρα εκκίνησης των δύο ξεχωριστών αγώνων που ακολουθούν. Ειδικά στον αγώνα Sprint δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για όσους ξεκινούν πίσω από την δεύτερη σειρά, όχι μόνο να κερδίσουν αλλά και να καταφέρουν να στρίψουν την Κ1 χωρίς να μπλέξουν σε κάποια καραμπόλα! Ο καιρός στην πίστα της Γαλλίας δυσκόλεψε τους αναβάτες το απόγευμα, καθώς η ένταση του ανέμου αυξήθηκε, προκαλώντας προβλήματα αστάθειας των μοτοσυκλετών σε κάποιες στροφές, ενώ και η θερμοκρασία των ελαστικών παρουσίαζε απότομες μεταβολές ειδικά στις αριστερές στροφές. Έτσι δεν ήταν καθόλου τυχαίο που στα πρώτα λεπτά είδαμε αρκετές πτώσεις – ευτυχώς ανώδυνες - με βασική αιτία την απότομη απώλεια πρόσφυσης του εμπρός ελαστικού.

2

Την έκπληξη στο πρώτο μισάωρο πριν αρχίσουν να μπαίνουν τα soft ελαστικά την έκανε ο Bezzecchi, ο οποίος έβαλε πρώτο το όνομά του στον πίνακα με τους χρόνους, με τους Vinales και Binder να είναι σχεδόν μισό δευτερόλεπτο πίσω του στη δεύτερη και τρίτη θέση. Τα προβλήματα για τον Quartararo φαίνεται πως δεν θα τελειώσουν εύκολα φέτος, αφού και στην πίστα της Γαλλίας συνέχισε να δυσκολεύεται να πιάσει ρυθμό και να πετύχει έστω έναν γρήγορο χρόνο. Ακριβώς το αντίθετο ισχύει για τους δύο αναβάτες της KTM, όπου για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα έδειξαν πως πλέον οι νέες αυστριακές μοτοσυκλέτες μπορούν να είναι ανταγωνιστικές στα χέρια διαφορετικών αναβατών.

3

Φτάνοντας στα τελευταία πέντε λεπτά όπου όλοι βάζουν τα soft ελαστικά και δίνουν την τελική μάχη με τα χρονόμετρα, ο Aleix Espargaro έβαλε τον στόχο για την πρώτη θέση στο 1:30, όμως ο Miller έσπασε το φράγμα και κατέβηκε στο 1:29 αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Espargaro και στην τρίτη θέση τον Bezzecchi. Την ίδια στιγμή, ο Bagnaia μόλις που κατάφερε να γλιτώσει τα Q1, εξασφαλίζοντας την 9η θέση, ενώ ο Quartararo θα πρέπει να παλέψει στα Q1. Δύσκολη ήταν και η επιστροφή του Marc Marquez στην ενεργό δράση, όπου με δύο πτώσεις και με μια αποτυχημένη προσπάθεια να ακολουθήσει τον Bagnaia, ελπίζοντας πως θα επαναλάβει το κόλπο που έκανε στο Portimao, δεν κατάφερε να βελτιώσει τον χρόνο του στα FP2, όμως χάρη στον καλό χρόνο που είχε στα FP1 έμεινε στην όγδοη θέση και μπήκε στα Q2.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες