MotoGP LeMans 2020: Ελεύθερα δοκιμαστικά Παρασκευής (FP1/FP2)

Πρωταγωνιστής ο… καιρός
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

9/10/2020

Το πρόγραμμα των MotoGP φέτος έχει πολλές ιδιαιτερότητες και μία από αυτές είναι η διεξαγωγή του αγώνα της Γαλλίας αρκετά αργότερα από την συνηθισμένη ημερομηνία του. Έτσι, οι πιθανότητες ο καιρός έχει πολύ πιο άγριες διαθέσεις είναι σαφώς περισσότερες απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια και αυτό επαληθεύτηκε σήμερα Παρασκευή στα ελεύθερα δοκιμαστικά. Με την πίστα να προσπαθεί να στεγνώσει, οι αναβάτες των MotoGP κατάφεραν να μείνουν όρθιοι πάνω στις άγριες σέλες των θηρίων τους, τι στιγμή που λίγη ώρα πριν στη Moto3 είχαν σημειωθεί 17 πτώσεις! Με αυτά τα δεδομένα στο πίσω μέρος του μυαλού μας, η πρώτη θέση της Aprilia του Bradley Smith δεν μοιάζει τόσο εντυπωσιακή, ούτε το γεγονός πως πίσω του ήταν όλα τα Ducati. Άλλωστε όταν δεν μπορείς να στρίψεις γρήγορα, το πλεονέκτημα το έχει όποιος πάει πιο γρήγορα στις ευθείες. Επίσης, με αυτές τις συνθήκες δεν είναι παράξενο που οι δύο πρώτη στην βαθμολογία (Quartararo και Mir) δεν ρίσκαραν κάποιο τραυματισμό από πτώση και τα ονόματά τους ήταν στην 18η και 13η θέση στο FP1.  Με νωπή πίστα ξεκίνησαν τα δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστικά, μόνο που κάποια στιγμή η πίστα κατάφερε να δείξει τη στεγνή πλευρά της. Ο Miller ήταν εκείνος που έβαλε πρώτος slick ελαστικά και σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο. Προς το τέλος ακολούθησαν το παράδειγμα του Αυστραλού και οι υπόλοιποι, με τους χρόνους να αρχίζουν πέφτουν, διαμορφώνοντας τελικά μια κατάταξη που αν η πίστα ήταν εντελώς στεγνή θα μιλάγαμε για θαύματα! Όμως φαίνεται πως αν συνεχίσει ο καιρός να κάνει παιχνίδια και αύριο, θα έχουμε ακόμα περισσότερες εκπλήξεις στον αγώνα της Κυριακής… Σε αυτό το δεύτερο μέρος των ελεύθερων δοκιμαστικών δεν έλειψαν οι πτώσεις με τους Espararo και Dovizioso να έχουν πτώση στο εσάκι και τους Nakagami, Binder και Smith νε έχουν τις δικές τους άσχημες στιγμές.

 

 

 

Κατάταξη FP2

1
Jack Miller
Pramac Ducati (GP20)
1'34.356s
2
Maverick Viñales
Monster Yamaha (YZR-M1)
+0.144s
3
Takaaki Nakagami
LCR Honda (RC213V)
+0.501s
4
Danilo Petrucci
Ducati Team (GP20)
+0.698s
5
Cal Crutchlow
LCR Honda (RC213V)
+0.785s
6
Alex Marquez
Repsol Honda (RC213V)*
+0.981s
7
Franco Morbidelli
Petronas Yamaha (YZR-M1)
+1.013s
8
Pol Espargaro
Red Bull KTM (RC16)
+1.018s
9
Joan Mir
Suzuki Ecstar (GSX-RR)
+1.029s
10
Johann Zarco
Reale Avintia (GP19)
+1.052s
11
Fabio Quartararo
Petronas Yamaha (YZR-M1)
+1.133s
12
Valentino Rossi
Monster Yamaha (YZR-M1)
+1.411s
13
Miguel Oliveira
Red Bull KTM Tech3 (RC16)
+1.481s
14
Alex Rins
Suzuki Ecstar (GSX-RR)
+1.482s
15
Francesco Bagnaia
Pramac Ducati (GP20)
+1.656s
16
Iker Lecuona
Red Bull KTM Tech3 (RC16)*
+1.834s
17
Stefan Bradl
Repsol Honda (RC213V)
+2.122s
18
Bradley Smith
Aprilia Gresini (RS-GP)
+2.626s
19
Andrea Dovizioso
Ducati Team (GP20)
+4.370s
20
Aleix Espargaro
Aprilia Gresini (RS-GP)
+5.005s
21
Tito Rabat
Reale Avintia (GP19)
+5.809s
22
Brad Binder
Red Bull KTM (RC16)*
+6.069s

 

MotoGP Αυστρία Sprint: Νίκη Marc Marquez με Alex και Acosta στο βάθρο!

Εγκατέλειψε από πρόβλημα ο Bagnaia
MotoGP Αυστρία Sprint: Νίκη Marc Marquez με Alex και Acosta στο βάθρο!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/8/2025

Σπινάροντας στην εκκίνηση ο Bagnaia με τον Aldeguer πιο πίσω σε πιστή αντιγραφή της κίνησης, ξεκίνησε ο σύντομος αγώνας Sprint στην Αυστρία όπου ο Alex και ο Marc Marquez βρήκαν ακόμη μικρότερη αντίσταση από την αναμενόμενη και μπήκαν εμπρός από τον Bezzecchi που όπως και ο Quartararo στην αντίστοιχη περίπτωση, δεν περιμένει κανείς πως θα κρατηθεί εκεί για πολύ.

Δεν άντεξε ούτε την επίθεση του Acosta όμως, ο οποίος λίγο έλειψε να είχε την pole position και μάλιστα θα την είχε κερδίσει με πιο καθαρό τρόπο από τον Bezzecchi.

Μετά το πρόβλημα στην εκκίνηση ο Bagnaia προσπάθησε για λίγους γύρους με αστάθεια στην μοτοσυκλέτα μέχρι που χάνοντας τα φρένα μπήκε στην διαδρομή για την ποινή μακρύτερου γύρου και αμέσως μετά εγκατέλειψε κιόλας, φανερά προβληματισμένος για την μοτοσυκλέτα.

Με πρόβλημα στο holeshot εγκατέλειψε και ο Fernandez, όσο εμπρός οι θέσεις είχαν ξεκαθαρίσει, λιγότερο το ποιος θα είναι πρώτος – δεύτερος, αλλά σίγουρα η τρίτη θέση θα χανόταν από τον Acosta μόνο από δικό του λάθος.

Μία φορά πλησίασε τον Marc ο Acosta και έχασε τα φρένα, όμως είχε τέτοιο ρυθμό που ο Bezzecchi δεν απείλησε ξανά παρά το λάθος της KTM.

Ο Alex ήξερε πως ο Marc θα κάνει την επίθεση αν και εκείνη την στιγμή δεν φαινόταν να απειλείται άμεσα και πράγματι σύμφωνα με τον Marc, ο στόχος ήταν να μην χρειαστεί κανένα ρίσκο και να περιμένει την φθορά των ελαστικών να μειώσει την επικινδυνότητα μίας επίθεσης, μετριάζοντας τις δυνατότητες άμυνας του αδερφού του.

Πράγματι στο τέλος του αγώνα ένα μικρό λάθος του Alex άνοιξε το παράθυρο για μία πολύ καθαρή προσπέραση με τον Marc να φεύγει εμπρός και να μην αφήνει ευκαιρία για αντεπίθεση.

Ο Martin πήρε και τον μοναδικό βαθμό που κυνηγούσε ο Quartararo, προσπερνώντας τον για την δέκατη θέση.

Στο μεταξύ ο Acosta έμεινε ξανά από βενζίνη, στο τέλος του αγώνα ακριβώς, με την ομάδα να έχει κάνει καλύτερο υπολογισμό από ότι στην προσπάθεια για την κατάταξη που επίσης έμεινε από βενζίνη και κατάφερε να ξανά μπει, καταφέρνοντας μία 7η θέση αλλά έχοντας πρώτα κυνηγήσει την pole όπως είπαμε.

Ο Bastianini πάλεψε με Aldeguer και οι δυο τους έδωσαν όμορφες στιγμές με θέαμα, ενώ και η 5η θέση του Binder ήταν μία πολύ καλή επίδοση, με την KTM να έχει μία πολύ καλή ημέρα, εντός έδρας.

ΘΕΣΗ

ΒΑΘΜΟΙ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

1

12

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

20:56.071

2

9

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+1.180

3

7

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+3.126

4

6

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+4.032

5

5

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+4.782

6

4

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+6.032

7

3

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+8.294

8

2

49F. Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+10.953

9

1

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+11.999

10

 

1J. Martin

Aprilia Racing

+12.111

11

 

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+13.387

12

 

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+13.704

13

 

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+13.822

14

 

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+14.564

15

 

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+18.414

16

 

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+19.365

17

 

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+20.844

18

 

88M. Oliveira

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+21.581

Εγκατάλειψη

   

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

9 Laps

   

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

8 Laps