MotoGP LeMans: Επικράτηση για Ducati και Bastianini

Χωρίς να λείψουν οι ατυχίες και για την Ducati
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/5/2022

Στην κατάμεστη γαλλική πίστα η εκκίνηση του αγώνα ήταν έντονη με όλους τους αναβάτες σε σημείο επαφής, εκτός του Miller που ξέφυγε εμπρός. Είχε δεύτερο τον Bastianini και πίσω τον Bagnaia και τον Rins που είχαν ήδη ακουμπήσει. Πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος ο Bastianini ήταν τέταρτος και πίσω δεν ξεχώριζες ποιος είναι σε ποια θέση.

Και πάνω που έλεγες πως είναι περίεργο που δεν έχουν αρχίσει να συγκρούονται ακόμη, ο Quartararo επιτίθεται στον Nakagami που μόλις πάλευε με τον Aleix Espargaro. O Nakagami αντιστέκεται και ανοίγει γραμμή για να κρατήσει τον Quartararo πίσω του καθώς ήταν εξωτερικά του, και έτσι ο Marquez βρίσκει το κενό να περάσει μπροστά και τους δύο ταυτόχρονα. Με τον Quartararo να είναι εκτός πίστας και μετά βίας να αποφεύγει την επαφή με τον Marquez έχοντας περάσει τον Nakagami και δίνοντάς του την θέση πίσω. Ο Zarco που βρέθηκε πίσω εξαιτίας της ποινής του παλεύει και εκείνος να περάσει μπροστά στην επόμενη στροφή ταυτόχρονα με τον Quartararo που συνεχίζει την επιμένει και ο Nakagami φεύγει εκτός πίστας στο εσάκι της Dunlop χωρίς όμως να πέσει. Όπως δεν έπεσε και ο Binder σε επαφή με τον Zarco, έχασε μία αεροτομή όμως που είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην φτάσεις να έχεις μόνο μία στην μοτοσυκλέτα καθώς κάνει τον αγώνα εξαιρετικά δύσκολο και όχι μόνο στις ευθείες.

Πτώση και μάλιστα εντυπωσιακή σημείωσε αμέσως μετά ο Rins στην τέταρτη στροφή στην αρχή του τρίτου γύρου. Βγαίνει εκτός στα φρένα πριν το εσάκι, προσπαθεί να κρατήσει όρθια την μοτοσυκλέτα πάνω στο χαλίκι και τα καταφέρνει, μόνο που τελειώνει το περιθώριο και μπαίνει ξανά στην πίστα με την πίσω ανάρτηση να του απαντά πως δεν μπορεί να κάνει enduro και ζητά πολλά. Ο πίσω τροχός χάνει την επαφή με το έδαφος και ο Rins πέφτει με το κεφάλι στην άσφαλτο. Ξανά σηκώθηκε, προσπάθησε μάλιστα να συνεχίσει αλλά δεν τα κατάφερε.

Στους επόμενους γύρους πέφτουν ο Gardner και ο Fernandez όσο ο Bagnaia περνά τον Miller και η Ducati συνεχίζει να έχει τρεις μοτοσυκλέτες μπροστά με τέταρτο τον Mir και πέμπτο τον Quartararo που έχει περάσει τον Marquez και μάχεται με τον Aleix Espargaro στην τέταρτη θέση, με την Aprilia να μην τον αφήνει να περάσει εμπρός.

Στον 12ο γύρο και στην 8η στροφή ο Bastianini τελικά περνά τον Miller καθώς τον είχε για ώρα στο στόχαστρο και έψαχνε τον πιο καθαρό τρόπο. Την ίδια στιγμή ο Bagnaia άνοιγε το κενό στο 0,6 και ο Mir με τον Aleix Espargaro και τον Quartararo ήταν μερικά δέκατα πιο γρήγοροι. Οπότε ο Bastanini έκανε πολύ καλά που μπήκε ανάμεσα στις εργοστασιακές μειώνοντας και την διαφορά με τον Bagnaia.

Και στον 15ο γύρο έπεσε και ο Mir. Η τύχη εγκαταλείπει όποιον αποσύρεται, αυτό είναι δεδομένο κοσμικό και το σχόλιο πηγαίνει στην Suzuki. O Bastanini πιάνει αμέσως και τον ρυθμό του Bagnaia και πλέον πηγαίνουν μαζί, με τον Aleix Espargaro να έχει 0,7 κενό από τον Miller. Ο Marquez αφήνει κενό που το εκμεταλλεύεται ο Zarco με ευκολία για να περάσει εμπρός ενώ στον 18ο γύρο πέφτει ο μεγάλος άτυχος της Ducati, ο Martin με την μοτοσυκλέτα του να πιάνει και φωτιά που αμέσως αντιμετωπίστηκε.

Στον 21ο γύρο και ακριβώς στην πρώτη στροφή ο Bastianini κάνει την πρώτη επίθεση και περνά για λίγο τον Bagnaia που ανταποδίδει και ξανά περνά μπροστά αλλά ζορίζεται να κρατήσει την αμυντική στάση και κάνει το λάθος βγαίνοντας εκτός πίστας και μπαίνοντας αμέσως μετά στην γραμμή του. Επειδή έχει τεράστιο κενό με τον Miller πιο πίσω, ο Βagnaia  συνεχίζει να είναι δεύτερος. Για αυτό το επόμενο λάθος του είναι ολότελα τραγικό καθώς έπεσε μόνος του έχοντας βγει εκτός γραμμής στα φρένα, χάνοντας πρόσφυση εμπρός.

Η πτώση αυτή είναι ένα τεράστιο δώρο στον Quartararo που έμεινε κολλημένος πίσω από τον Aleix Espargaro και ανέβαινε θέσεις! Τώρα ο Quartararo ξέρει ότι απλά αν περάσει την Aprilia έχει ανέβει στο βάθρο και αυτό ακριβώς ετοιμάζεται να κάνει. Μόνο που ο Aleix Espargaro το ξέρει πολύ καλά αυτό και είναι πλέον ο πιο γρήγορος στην πίστα. Στον 25ο γύρο άλλη μία KTM πέφτει. Ο Oliveira που νωρίτερα είχε λάβει και προειδοποίηση για τα όρια της πίστας, χάνει πρόσφυση μέσα στο εσάκι και ενώ ήταν πίσω από τον Binder. Ο Pol Espargaro που ακολουθούσε αποφεύγει με δυσκολία την KTM και ο Oliveira προλαβαίνει τελικά να βγει εκτός πίστας πριν τον πατήσουν.

Μία μόνο μάχη μένει για τον τελευταίο γύρο για την τελευταία θέση του βάθρου. Όμως αυτή δεν έρχεται ποτέ γιατί ο Aleix Espargaro κάνει έναν αγώνα για σεμινάριο και δεν αφήνει καμία ευκαιρία στον Quartararo να βρεθεί σε σημείο που να μπορεί να επιχειρήσει προσπέραση.

Μία μεγάλη νίκη για τον Bastianini χωρίς η Ducati να έχει κερδίσει την μάχη με την ατυχία και μεγάλο μπράβο στον Aleix Espargaro που είναι κρίμα να μην έχει ακόμη εξασφαλίζει πλήρως το συμβόλαιο με την Aprilia στην οποία έχει αφιερώσει την καριέρα του κυριολεκτικά.

Θέση

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Km/h

Χρόνος

1

23EneaBastianini

Ducati

163

41'34.6130

2

43JackMiller

Ducati

162.8

+2.718

3

41AleixEspargaro

Aprilia

162.7

+4.182

4

20FabioQuartararo

Yamaha

162.7

+4.288

5

5JohannZarco

Ducati

162.3

+11.139

6

93MarcMarquez

Honda

162

+15.155

7

30TakaakiNakagami

Honda

161.9

+16.680

8

33BradBinder

KTM

161.8

+18.459

9

10LucaMarini

Ducati

161.7

+20.541

10

12MaverickViñales

Aprilia

161.6

+21.486

11

4PolEspargaro

Honda

161.5

+22.707

12

72MarcoBezzecchi

Ducati

161.5

+23.408

13

49FabioDi Giannantonio

Ducati

161.3

+26.432

14

73AlexMarquez

Honda

161.2

+28.710

15

21FrancoMorbidelli

Yamaha

161.1

+29.433

16

4AndreaDovizioso

Yamaha

160.6

+38.149

17

40DarrynBinder

Yamaha

159.2

+59.748

 

63FrancescoBagnaia

Ducati

163

20 Laps

 

25RaulFernandez

KTM

158.6

6 Laps

 

88MiguelOliveira

KTM

161.7

24 Laps

 

87RemyGardner

KTM

157.1

3 Laps

 

36JoanMir

Suzuki

162.5

13 Laps

 

42AlexRins

Suzuki

144.6

5 Laps

 

89JorgeMartin

Ducati

161.5

16 Laps

       

Ετικέτες

Manuel Gonzalez: MotoGP, WSBK γυρνούν την πλάτη στον Παγκόσμιο Πρωταθλητή WSSP300

Η επιτυχία των Ισπανών στο MotoGP η αιτία που θα παραμένει στη Moto2!
Manuel
Από τον

Παύλο Καρατζά

4/9/2026

Ο Manuel Gonzalez, είναι αδιαμφησβήτητα ένας από τους πιο ταλαντούχους αναβάτες της γενιάς του. Έχει ήδη στεφθεί μία φορά Παγκόσμιος Πρωταθλητής και φέτος είναι το φαβορί στη Moto2, όμως απ’ ότι φαίνεται καμία ομάδα στο MotoGP δεν θα τον κάνει δικό της "παίρνοντας" άλλους από τη 2η πιο σημαντική κατηγορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Είναι γεγονός ότι οι Ισπανοί έχουν κατακλύσει τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ταχύτητας με τη χώρα τους να δουλεύει συστηματικά στην παραγωγή και ανάδειξη νέων ταλέντων με τέτοια ένταση και σχέδιο που δεν το κάνει καμία άλλη χώρα αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν γίνεται φυσικά μόνο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου που έχει την αθλητική κουλτούρα στο αίμα της και σε αυτό παίζουν φυσικά σημαντικό ρόλο και οι υποδομές της χώρας -σκεφτείτε μόνο πόσες πίστες έχει- όπως και η παιδεία που προωθείται συστηματικά γύρω από τον αθλητισμό.

Θύμα εντός εισαγωγικών αυτής της επιτυχίας των Ισπανών φαίνεται πως θα πέσει ο εξαιρετικός Manuel Gonzalez. Ο Μαδριλένος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της γενικής κατάταξης της Moto2, μπροστά από τους Izan Guevara και Senna Agius και αγωνίζεται στη Moto2 από το 2021 έχοντας κατακτήσει 9 νίκες, 23 βάθρα και 9 pole positions. Το 2024, ο Manu τερμάτισε 3ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, πέρυσι ήταν δεύτερος, ενώ φέτος είναι πρωτοπόρος μέχρι στιγμής και όλα δείχνουν ότι πηγαίνει για τον 2ο παγκόσμιο τίτλο στη σύντομη μέχρι στιγμής καριέρα του, έπειτα από εκείνων στα Supersport 300 το 2019.

Όλα καλά μέχρι εδώ για τον Ισπανό που βλέπει όμως ήδη τρεις ανταγωνιστές του στην Moto2 (Daniel Holgado, Izan Guevara και David Alonso) να έχουν κλείσει συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν στην κορυφαία κατηγορία ενώ ένας ακόμη, ο Senna Agius από την Αυστραλία, αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί. Το παράδοξο είναι πως ο Gonzalez είναι μπροστά απ’ όλους τους παραπάνω στη βαθμολογία και ηγείται του πρωταθλήματος, όμως όλα δείχνουν ότι θα αγωνίζεται στην Moto2 και την επόμενη χρονιά, καθώς δεν υπάρχει χειροπιαστή πρόταση από το MotoGP και οι συζητήσεις με τις ομάδες της Ducati και BMW από τα Superbikes δεν φαίνεται να καταλήγουν κάπου.

Ο Edoardo Rovelli, μάνατζερ του Ισπανού, δήλωσε: “Κατά τη γνώμη μου, όλοι ψάχνουν τον επόμενο Marc Marquez αυτές τις μέρες. Υπάρχει αυτή η συνεχής αναζήτηση για εξαιρετικό ταλέντο, ίσως ρισκάροντας με έναν αναβάτη χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά πώς θα αποδώσει. Και αυτά είναι πράγματα που, σε κάθε περίπτωση, ο Manu έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει. Ίσως, όμως, επειδή είναι ένας πιο καθαρός και σταθερός αναβάτης, λαμβάνει λιγότερη αναγνώριση για αυτό που πραγματικά κάνει.

Είναι αλήθεια ότι ο Manu αγωνίζεται στη Moto2 εδώ και πέντε χρόνια, αλλά τα δύο πρώτα τα πέρασε σε ένα πρόγραμμα που δεν είχε σχεδιαστεί με στόχο την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Κάθε διαπραγμάτευση που έχω διεξάγει εκ μέρους του Manu έχει αποτύχει για διαφορετικό λόγο. Στην περίπτωση της Aruba [WSBK], από ό,τι μου είπαν, η Ducati χρειαζόταν έναν Ιταλό αναβάτη. Μιλάμε για μια ιταλική εργοστασιακή ομάδα που, λαμβάνοντας υπόψη τις τέσσερις εργοστασιακές μοτοσικλέτες στο MotoGP και το Superbike, είχε ήδη δύο Ισπανούς στο MotoGP και τον Iker Lecuona στο Superbike. Σε εκείνο το σημείο, δεν μπορούσαν να δεχτούν έναν τέταρτο Ισπανό αναβάτη, οπότε επέλεξαν να πάνε με έναν Ιταλό. Αυτός ήταν ο λόγος.

Ο Rovelli δήλωσε επίσης ότι η εξήγηση που του δόθηκε από την BMW είναι ότι η μοτοσυκλέτα, εκείνη την εποχή, δεν ανταποκρινόταν ακόμα στα πρότυπα του Manuel Gonzalez. Έπρεπε πρώτα να την εξελίξουν και στη συνέχεια, να την παραδώσουν στον Manuμ, όταν η μοτοσυκλέτα θα είναι πιο ανταγωνιστική, με ορίζοντα επικοινωνίας την επόμενη χρονιά.

Ο μάνατζερ του Gonzalez πρόσθεσε ότι ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν με την οριστική απόφαση για τον μέλλον του να μην έχει ληφθεί ακόμη: "Το MotoGP μοιάζει με ένα κλειστό κεφάλαιο, αλλά μέχρι να κατανεμηθούν επίσημα όλες οι θέσεις για το 2027, θα συνεχίσουμε να περιμένουμε. Η πιθανότερη απόφασή μας είναι να μείνουμε στη Moto2.”

Είναι κρίμα ένας τόσο ικανός αναβάτης να πέφτει θύμα της επιτυχίας της ίδιας του της χώρας και να μην μπορέσει να δείξει την αξία του στη μεγάλη κατηγορία. Θα είναι απορίας άξιο τι κίνητρο θα έχει ο Gonzalez την επόμενη σεζόν σε περίπτωση που κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Moto2 και παραμείνει εκεί.