MotoGP LeMans: Επικράτηση για Ducati και Bastianini

Χωρίς να λείψουν οι ατυχίες και για την Ducati
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/5/2022

Στην κατάμεστη γαλλική πίστα η εκκίνηση του αγώνα ήταν έντονη με όλους τους αναβάτες σε σημείο επαφής, εκτός του Miller που ξέφυγε εμπρός. Είχε δεύτερο τον Bastianini και πίσω τον Bagnaia και τον Rins που είχαν ήδη ακουμπήσει. Πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος ο Bastianini ήταν τέταρτος και πίσω δεν ξεχώριζες ποιος είναι σε ποια θέση.

Και πάνω που έλεγες πως είναι περίεργο που δεν έχουν αρχίσει να συγκρούονται ακόμη, ο Quartararo επιτίθεται στον Nakagami που μόλις πάλευε με τον Aleix Espargaro. O Nakagami αντιστέκεται και ανοίγει γραμμή για να κρατήσει τον Quartararo πίσω του καθώς ήταν εξωτερικά του, και έτσι ο Marquez βρίσκει το κενό να περάσει μπροστά και τους δύο ταυτόχρονα. Με τον Quartararo να είναι εκτός πίστας και μετά βίας να αποφεύγει την επαφή με τον Marquez έχοντας περάσει τον Nakagami και δίνοντάς του την θέση πίσω. Ο Zarco που βρέθηκε πίσω εξαιτίας της ποινής του παλεύει και εκείνος να περάσει μπροστά στην επόμενη στροφή ταυτόχρονα με τον Quartararo που συνεχίζει την επιμένει και ο Nakagami φεύγει εκτός πίστας στο εσάκι της Dunlop χωρίς όμως να πέσει. Όπως δεν έπεσε και ο Binder σε επαφή με τον Zarco, έχασε μία αεροτομή όμως που είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην φτάσεις να έχεις μόνο μία στην μοτοσυκλέτα καθώς κάνει τον αγώνα εξαιρετικά δύσκολο και όχι μόνο στις ευθείες.

Πτώση και μάλιστα εντυπωσιακή σημείωσε αμέσως μετά ο Rins στην τέταρτη στροφή στην αρχή του τρίτου γύρου. Βγαίνει εκτός στα φρένα πριν το εσάκι, προσπαθεί να κρατήσει όρθια την μοτοσυκλέτα πάνω στο χαλίκι και τα καταφέρνει, μόνο που τελειώνει το περιθώριο και μπαίνει ξανά στην πίστα με την πίσω ανάρτηση να του απαντά πως δεν μπορεί να κάνει enduro και ζητά πολλά. Ο πίσω τροχός χάνει την επαφή με το έδαφος και ο Rins πέφτει με το κεφάλι στην άσφαλτο. Ξανά σηκώθηκε, προσπάθησε μάλιστα να συνεχίσει αλλά δεν τα κατάφερε.

Στους επόμενους γύρους πέφτουν ο Gardner και ο Fernandez όσο ο Bagnaia περνά τον Miller και η Ducati συνεχίζει να έχει τρεις μοτοσυκλέτες μπροστά με τέταρτο τον Mir και πέμπτο τον Quartararo που έχει περάσει τον Marquez και μάχεται με τον Aleix Espargaro στην τέταρτη θέση, με την Aprilia να μην τον αφήνει να περάσει εμπρός.

Στον 12ο γύρο και στην 8η στροφή ο Bastianini τελικά περνά τον Miller καθώς τον είχε για ώρα στο στόχαστρο και έψαχνε τον πιο καθαρό τρόπο. Την ίδια στιγμή ο Bagnaia άνοιγε το κενό στο 0,6 και ο Mir με τον Aleix Espargaro και τον Quartararo ήταν μερικά δέκατα πιο γρήγοροι. Οπότε ο Bastanini έκανε πολύ καλά που μπήκε ανάμεσα στις εργοστασιακές μειώνοντας και την διαφορά με τον Bagnaia.

Και στον 15ο γύρο έπεσε και ο Mir. Η τύχη εγκαταλείπει όποιον αποσύρεται, αυτό είναι δεδομένο κοσμικό και το σχόλιο πηγαίνει στην Suzuki. O Bastanini πιάνει αμέσως και τον ρυθμό του Bagnaia και πλέον πηγαίνουν μαζί, με τον Aleix Espargaro να έχει 0,7 κενό από τον Miller. Ο Marquez αφήνει κενό που το εκμεταλλεύεται ο Zarco με ευκολία για να περάσει εμπρός ενώ στον 18ο γύρο πέφτει ο μεγάλος άτυχος της Ducati, ο Martin με την μοτοσυκλέτα του να πιάνει και φωτιά που αμέσως αντιμετωπίστηκε.

Στον 21ο γύρο και ακριβώς στην πρώτη στροφή ο Bastianini κάνει την πρώτη επίθεση και περνά για λίγο τον Bagnaia που ανταποδίδει και ξανά περνά μπροστά αλλά ζορίζεται να κρατήσει την αμυντική στάση και κάνει το λάθος βγαίνοντας εκτός πίστας και μπαίνοντας αμέσως μετά στην γραμμή του. Επειδή έχει τεράστιο κενό με τον Miller πιο πίσω, ο Βagnaia  συνεχίζει να είναι δεύτερος. Για αυτό το επόμενο λάθος του είναι ολότελα τραγικό καθώς έπεσε μόνος του έχοντας βγει εκτός γραμμής στα φρένα, χάνοντας πρόσφυση εμπρός.

Η πτώση αυτή είναι ένα τεράστιο δώρο στον Quartararo που έμεινε κολλημένος πίσω από τον Aleix Espargaro και ανέβαινε θέσεις! Τώρα ο Quartararo ξέρει ότι απλά αν περάσει την Aprilia έχει ανέβει στο βάθρο και αυτό ακριβώς ετοιμάζεται να κάνει. Μόνο που ο Aleix Espargaro το ξέρει πολύ καλά αυτό και είναι πλέον ο πιο γρήγορος στην πίστα. Στον 25ο γύρο άλλη μία KTM πέφτει. Ο Oliveira που νωρίτερα είχε λάβει και προειδοποίηση για τα όρια της πίστας, χάνει πρόσφυση μέσα στο εσάκι και ενώ ήταν πίσω από τον Binder. Ο Pol Espargaro που ακολουθούσε αποφεύγει με δυσκολία την KTM και ο Oliveira προλαβαίνει τελικά να βγει εκτός πίστας πριν τον πατήσουν.

Μία μόνο μάχη μένει για τον τελευταίο γύρο για την τελευταία θέση του βάθρου. Όμως αυτή δεν έρχεται ποτέ γιατί ο Aleix Espargaro κάνει έναν αγώνα για σεμινάριο και δεν αφήνει καμία ευκαιρία στον Quartararo να βρεθεί σε σημείο που να μπορεί να επιχειρήσει προσπέραση.

Μία μεγάλη νίκη για τον Bastianini χωρίς η Ducati να έχει κερδίσει την μάχη με την ατυχία και μεγάλο μπράβο στον Aleix Espargaro που είναι κρίμα να μην έχει ακόμη εξασφαλίζει πλήρως το συμβόλαιο με την Aprilia στην οποία έχει αφιερώσει την καριέρα του κυριολεκτικά.

Θέση

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Km/h

Χρόνος

1

23EneaBastianini

Ducati

163

41'34.6130

2

43JackMiller

Ducati

162.8

+2.718

3

41AleixEspargaro

Aprilia

162.7

+4.182

4

20FabioQuartararo

Yamaha

162.7

+4.288

5

5JohannZarco

Ducati

162.3

+11.139

6

93MarcMarquez

Honda

162

+15.155

7

30TakaakiNakagami

Honda

161.9

+16.680

8

33BradBinder

KTM

161.8

+18.459

9

10LucaMarini

Ducati

161.7

+20.541

10

12MaverickViñales

Aprilia

161.6

+21.486

11

4PolEspargaro

Honda

161.5

+22.707

12

72MarcoBezzecchi

Ducati

161.5

+23.408

13

49FabioDi Giannantonio

Ducati

161.3

+26.432

14

73AlexMarquez

Honda

161.2

+28.710

15

21FrancoMorbidelli

Yamaha

161.1

+29.433

16

4AndreaDovizioso

Yamaha

160.6

+38.149

17

40DarrynBinder

Yamaha

159.2

+59.748

 

63FrancescoBagnaia

Ducati

163

20 Laps

 

25RaulFernandez

KTM

158.6

6 Laps

 

88MiguelOliveira

KTM

161.7

24 Laps

 

87RemyGardner

KTM

157.1

3 Laps

 

36JoanMir

Suzuki

162.5

13 Laps

 

42AlexRins

Suzuki

144.6

5 Laps

 

89JorgeMartin

Ducati

161.5

16 Laps

       

Ετικέτες

Tiger Sport 800 Tour 2026 - Νέα έκδοση έτοιμη για ταξίδι 

Πλούσιος εξοπλισμός με στάνταρ, χούφτες, τριβάλιτσο, comfort σέλα κ.α. 
Triumph Tiger Sport 800 Tour 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/12/2025

Η Tiger Sport 800 Tour είναι η νέα έκδοση που παρουσίασε η Triumph για την sport touring μοτοσυκλέτα της, που δίνει περισσότερη έμφασή στο ταξίδι και την προστασία του αναβάτη.

Θα μπορούσε κανείς να τα προσθέσει όλα από τον κατάλογο μες τα επίσημα αξεσουάρ της Tiger Sport 800 όμως η Triumph το κάνει πιο εύκολο και οικονομικό για τον αναβάτη με την παρουσίαση της έκδοσης Tour.

Η Tiger Sport 800 Tour έρχεται να προσθέσει στον καλό στάνταρ εξοπλισμό της βασικής έκδοσης όλα τα απαραίτητα για δικάβαλο ταξίδι με πρώτο και καλύτερο το τριβάλιτσο που προσφέρει συνολικά 106 λίτρα αποθηκευτικού χώρου. Στάνταρ είναι επίσης οι χούφτες στο τιμόνι, όπως και τα θερμαινόμενα γκριπ, η σέλα Comfort (835 χλστ. απόσταση από το έδαφος) για αναβάτη και συνεπιβάτη αλλά και το κεντρικό σταντ.

Triumph Tiger Sport 800 Tour 2026

Μία ακόμη διαφορά με τη στάνταρ Tiger Sport 800 είναι τα δύο αποκλειστικά ματ χρώματα της έκδοσης, το μπλε-μαύρο Matt Cobalt και το κόκκινο-μαύρο Carnival Red, και τα δύο με χρυσά φιλέτα και λεπτομέρειες, ενώ τους χρωματικούς συνδυασμούς ακολουθεί και το τριβάλιτσο. Ο έξτρα εξοπλισμός -μαζί με το τριβάλιτσο- ανεβάζει το ανακοινώσιμο βάρος στα 232 κιλά με γεμάτο το ρεζερβουάρ των 18,6 λίτρων - 214 η βασική έκδοση, την οποία εμείς είχαμε ζυγίσει 215,1 κιλά.

Στα μηχανικά μέρη δεν υπάρχουν αλλαγές με τον πολύ καλό σε απόδοση τρικύλινδρο κινητήρα των 798 κ.εκ. και 113,4 ίππων να παραμένει ως είχε, όπως και η μέγιστη ροπή των 8,56 kg.m που κάνει την εμφάνισή της στις 8.500 σ.α.λ. όμως το 90% αποδίδεται ήδη από το μεσαίο φάσμα λειτουργίας.

Ο έλεγχος των τροχών παραμένει στη Showa με το ανεστραμμένο πιρούνι των 41 χλστ. να ρυθμίζεται ως προς τις αποσβέσεις του και το αμορτισέρ να φέρει ρύθμιση για την απόσβεση επαναφοράς αλλά και την προφόρτιση του ελατηρίου που γίνεται υδραυλικά και πανεύκολα. Οι διαδρομές και στα δύο άκρα βρίσκονται στα 150 χλστ. 

Triumph Tiger Sport 800 Tour 2026

Αλλαγές δεν έχουμε ούτε στα φρένα με ακτινικής τοποθέτησης 4πίστονες δαγκάνες να συνεργάζονται με δίσκους 310 χλστ. και τον πίσω τροχό να φέρει μονοπίστονη δαγκάνα και δίσκο 255 χλστ.

Επιπλέον στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στον εξοπλισμό είναι το σύστημα παρακολούθησης πίεσης των ελαστικών ενώ από τη βασική έκδοση παραμένουν η ρυθμιζόμενη σε ύψος ζελατίνα,, το cruise control, το quickshifter δύο κατευθύνσεων αλλά και η συνδεσιμότητα του πίνακα πληροφοριών με κινητό για πλοήγηση στροφή-στροφή, διαχείριση μηνυμάτων και τηλεφωνικών κλήσεων και μουσικής.

Τη δοκιμή της Tiger Sport 800 μπορείτε να τη βρείτε στο τεύχος #669.