MotoGP LeMans: Επικράτηση για Ducati και Bastianini

Χωρίς να λείψουν οι ατυχίες και για την Ducati
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/5/2022

Στην κατάμεστη γαλλική πίστα η εκκίνηση του αγώνα ήταν έντονη με όλους τους αναβάτες σε σημείο επαφής, εκτός του Miller που ξέφυγε εμπρός. Είχε δεύτερο τον Bastianini και πίσω τον Bagnaia και τον Rins που είχαν ήδη ακουμπήσει. Πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος ο Bastianini ήταν τέταρτος και πίσω δεν ξεχώριζες ποιος είναι σε ποια θέση.

Και πάνω που έλεγες πως είναι περίεργο που δεν έχουν αρχίσει να συγκρούονται ακόμη, ο Quartararo επιτίθεται στον Nakagami που μόλις πάλευε με τον Aleix Espargaro. O Nakagami αντιστέκεται και ανοίγει γραμμή για να κρατήσει τον Quartararo πίσω του καθώς ήταν εξωτερικά του, και έτσι ο Marquez βρίσκει το κενό να περάσει μπροστά και τους δύο ταυτόχρονα. Με τον Quartararo να είναι εκτός πίστας και μετά βίας να αποφεύγει την επαφή με τον Marquez έχοντας περάσει τον Nakagami και δίνοντάς του την θέση πίσω. Ο Zarco που βρέθηκε πίσω εξαιτίας της ποινής του παλεύει και εκείνος να περάσει μπροστά στην επόμενη στροφή ταυτόχρονα με τον Quartararo που συνεχίζει την επιμένει και ο Nakagami φεύγει εκτός πίστας στο εσάκι της Dunlop χωρίς όμως να πέσει. Όπως δεν έπεσε και ο Binder σε επαφή με τον Zarco, έχασε μία αεροτομή όμως που είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην φτάσεις να έχεις μόνο μία στην μοτοσυκλέτα καθώς κάνει τον αγώνα εξαιρετικά δύσκολο και όχι μόνο στις ευθείες.

Πτώση και μάλιστα εντυπωσιακή σημείωσε αμέσως μετά ο Rins στην τέταρτη στροφή στην αρχή του τρίτου γύρου. Βγαίνει εκτός στα φρένα πριν το εσάκι, προσπαθεί να κρατήσει όρθια την μοτοσυκλέτα πάνω στο χαλίκι και τα καταφέρνει, μόνο που τελειώνει το περιθώριο και μπαίνει ξανά στην πίστα με την πίσω ανάρτηση να του απαντά πως δεν μπορεί να κάνει enduro και ζητά πολλά. Ο πίσω τροχός χάνει την επαφή με το έδαφος και ο Rins πέφτει με το κεφάλι στην άσφαλτο. Ξανά σηκώθηκε, προσπάθησε μάλιστα να συνεχίσει αλλά δεν τα κατάφερε.

Στους επόμενους γύρους πέφτουν ο Gardner και ο Fernandez όσο ο Bagnaia περνά τον Miller και η Ducati συνεχίζει να έχει τρεις μοτοσυκλέτες μπροστά με τέταρτο τον Mir και πέμπτο τον Quartararo που έχει περάσει τον Marquez και μάχεται με τον Aleix Espargaro στην τέταρτη θέση, με την Aprilia να μην τον αφήνει να περάσει εμπρός.

Στον 12ο γύρο και στην 8η στροφή ο Bastianini τελικά περνά τον Miller καθώς τον είχε για ώρα στο στόχαστρο και έψαχνε τον πιο καθαρό τρόπο. Την ίδια στιγμή ο Bagnaia άνοιγε το κενό στο 0,6 και ο Mir με τον Aleix Espargaro και τον Quartararo ήταν μερικά δέκατα πιο γρήγοροι. Οπότε ο Bastanini έκανε πολύ καλά που μπήκε ανάμεσα στις εργοστασιακές μειώνοντας και την διαφορά με τον Bagnaia.

Και στον 15ο γύρο έπεσε και ο Mir. Η τύχη εγκαταλείπει όποιον αποσύρεται, αυτό είναι δεδομένο κοσμικό και το σχόλιο πηγαίνει στην Suzuki. O Bastanini πιάνει αμέσως και τον ρυθμό του Bagnaia και πλέον πηγαίνουν μαζί, με τον Aleix Espargaro να έχει 0,7 κενό από τον Miller. Ο Marquez αφήνει κενό που το εκμεταλλεύεται ο Zarco με ευκολία για να περάσει εμπρός ενώ στον 18ο γύρο πέφτει ο μεγάλος άτυχος της Ducati, ο Martin με την μοτοσυκλέτα του να πιάνει και φωτιά που αμέσως αντιμετωπίστηκε.

Στον 21ο γύρο και ακριβώς στην πρώτη στροφή ο Bastianini κάνει την πρώτη επίθεση και περνά για λίγο τον Bagnaia που ανταποδίδει και ξανά περνά μπροστά αλλά ζορίζεται να κρατήσει την αμυντική στάση και κάνει το λάθος βγαίνοντας εκτός πίστας και μπαίνοντας αμέσως μετά στην γραμμή του. Επειδή έχει τεράστιο κενό με τον Miller πιο πίσω, ο Βagnaia  συνεχίζει να είναι δεύτερος. Για αυτό το επόμενο λάθος του είναι ολότελα τραγικό καθώς έπεσε μόνος του έχοντας βγει εκτός γραμμής στα φρένα, χάνοντας πρόσφυση εμπρός.

Η πτώση αυτή είναι ένα τεράστιο δώρο στον Quartararo που έμεινε κολλημένος πίσω από τον Aleix Espargaro και ανέβαινε θέσεις! Τώρα ο Quartararo ξέρει ότι απλά αν περάσει την Aprilia έχει ανέβει στο βάθρο και αυτό ακριβώς ετοιμάζεται να κάνει. Μόνο που ο Aleix Espargaro το ξέρει πολύ καλά αυτό και είναι πλέον ο πιο γρήγορος στην πίστα. Στον 25ο γύρο άλλη μία KTM πέφτει. Ο Oliveira που νωρίτερα είχε λάβει και προειδοποίηση για τα όρια της πίστας, χάνει πρόσφυση μέσα στο εσάκι και ενώ ήταν πίσω από τον Binder. Ο Pol Espargaro που ακολουθούσε αποφεύγει με δυσκολία την KTM και ο Oliveira προλαβαίνει τελικά να βγει εκτός πίστας πριν τον πατήσουν.

Μία μόνο μάχη μένει για τον τελευταίο γύρο για την τελευταία θέση του βάθρου. Όμως αυτή δεν έρχεται ποτέ γιατί ο Aleix Espargaro κάνει έναν αγώνα για σεμινάριο και δεν αφήνει καμία ευκαιρία στον Quartararo να βρεθεί σε σημείο που να μπορεί να επιχειρήσει προσπέραση.

Μία μεγάλη νίκη για τον Bastianini χωρίς η Ducati να έχει κερδίσει την μάχη με την ατυχία και μεγάλο μπράβο στον Aleix Espargaro που είναι κρίμα να μην έχει ακόμη εξασφαλίζει πλήρως το συμβόλαιο με την Aprilia στην οποία έχει αφιερώσει την καριέρα του κυριολεκτικά.

Θέση

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Km/h

Χρόνος

1

23EneaBastianini

Ducati

163

41'34.6130

2

43JackMiller

Ducati

162.8

+2.718

3

41AleixEspargaro

Aprilia

162.7

+4.182

4

20FabioQuartararo

Yamaha

162.7

+4.288

5

5JohannZarco

Ducati

162.3

+11.139

6

93MarcMarquez

Honda

162

+15.155

7

30TakaakiNakagami

Honda

161.9

+16.680

8

33BradBinder

KTM

161.8

+18.459

9

10LucaMarini

Ducati

161.7

+20.541

10

12MaverickViñales

Aprilia

161.6

+21.486

11

4PolEspargaro

Honda

161.5

+22.707

12

72MarcoBezzecchi

Ducati

161.5

+23.408

13

49FabioDi Giannantonio

Ducati

161.3

+26.432

14

73AlexMarquez

Honda

161.2

+28.710

15

21FrancoMorbidelli

Yamaha

161.1

+29.433

16

4AndreaDovizioso

Yamaha

160.6

+38.149

17

40DarrynBinder

Yamaha

159.2

+59.748

 

63FrancescoBagnaia

Ducati

163

20 Laps

 

25RaulFernandez

KTM

158.6

6 Laps

 

88MiguelOliveira

KTM

161.7

24 Laps

 

87RemyGardner

KTM

157.1

3 Laps

 

36JoanMir

Suzuki

162.5

13 Laps

 

42AlexRins

Suzuki

144.6

5 Laps

 

89JorgeMartin

Ducati

161.5

16 Laps

       

Ετικέτες

Jorge ‘Aspar' Martinez και CFMOTO για MotoGP – Καραμπόλα με Tech3 που μιλά με Honda

Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη ψήνεται στο παρασκήνιο του MotoGP ενόψει της νέας εποχής των 850 cc
aspar
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/4/2026

Ο Jorge Martinez, γνωστός και από το αγωνιστικό του παρατσούκλι Aspar, εκτός από τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής στις κατηγορίες 80 και 125 κυβικών των Grand Prix τη δεκαετία του 1980, είναι ιδιοκτήτης των δύο ομάδων CFMOTO Aspar Team σε Moto3 και Moto2.

Μετά από μια πορεία γεμάτη με σημαντικές επιτυχίες, ο Aspar εύλογα σκέφτεται την επέκταση στην κορυφαία κλάση MotoGP και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν αυτόν τον καιρό στο paddock του παγκοσμίου πρωταθλήματος μιλούν ακριβώς γι’ αυτό.

aspar

Υπάρχουν λοιπόν σοβαρότατες πιθανότητες να δούμε ομάδα CFMOTO Aspar Racing στη μεγάλη κατηγορία MotoGP με μοτοσυκλέτες προερχόμενες από την ΚΤΜ, συνεργάτιδα της κινέζικης εταιρείας εδώ και χρόνια τόσο στα μοντέλα παραγωγής, όσο και στις δύο μικρότερες κλάσεις των Grand Prix.

Για να γίνει αυτό ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί χώρος και αυτός μαθαίνουμε πως ενδέχεται να δημιουργηθεί με την αποχώρηση της Tech 3 από το σχήμα της ΚΤΜ. Η Tech 3 μάλιστα φέρεται να είναι σε συζητήσεις με τη Honda για συνεργασία από το 2027 και μετά, στο οποίο σενάριο η ομάδα του Aspar θα σπεύσει να αναλάβει τις δύο KTM RC16 που τρέχει σήμερα η γαλλική ομάδα με Maverick Vinales και Enea Bastianini.

aspar
O Jorge Martinez με τον David Alonso

Ο Jorge Martinez έχει χτίσει μια σπουδαία υποδομή στη Βαλένθια με επίκεντρο την ιδιόκτητη πίστα Aspar Circuit, στην οποία θα βρει κανείς συχνά όλους τους μεγάλους Ισπανούς πρωταθλητές (αδελφοί Marquez, Jorge Martin κ.ά.) να προπονούνται, αλλά η σημαντικότερη δουλειά που γίνεται εκεί είναι σε επίπεδο ακαδημιών, καθώς ο Aspar έχει ήδη αναδείξει πολλά ταλέντα μέσω του εκπαιδευτικού του προγράμματος και του MIR Racing Aspar Cup.

aspar
Max Quilles

Πρόκειται για έναν θεσμό που συγκεντρώνει νεαρούς αναβάτες από δεκάδες χώρες του κόσμου και μέχρι τώρα έχει χαρίσει στην Ισπανία έναν παγκόσμιο πρωταθλητή, τον David Alonso που το 2024 έφερε στη CFMOTO έναν σπουδαίο τίτλο τιμής: το πρώτο πρωτάθλημα Grand Prix (Moto3) για κινέζικη ομάδα, έστω και με μοτοσυκλέτα ΚΤΜ. Επιπλέον, από το ίδιο πρόγραμμα έχει βγει ένα από τα νέα μεγάλα ταλέντα της Ισπανίας, ο Max Quilles που αυτή τη στιγμή προηγείται στην κατάταξη της Moto3 και μοιάζει με το μεγαλύτερο φαβορί για τον φετινό τίτλο – και είναι επίσης προστατευόμενος του Marc Marquez και τακτικός παρτενέρ του στις προπονήσεις – ενώ δύο ακόμη αναβάτες που έχουν φτάσει στο κορυφαίο πρωτάθλημα μέσω του προγράμματος του Aspar είναι οι Dani Holgado και Marco Morelli.

aspar
Dani Holgado

Φέτος μάλιστα ο Aspar επέκτεινε το πρόγραμμα αυτό στην Ασία με τη συνεργασία της CFMOTO, αναζητώντας τα επόμενα μεγάλα ταλέντα των Grand Prix στην άλλη άκρη του κόσμου και πρωτίστως στην Κίνα, μια χώρα ουσιαστικά “παρθένα” για τον κόσμο του MotoGP και διακαής πόθος της Liberty Media.

Όλα μοιάζουν να δένουν όμορφα και τακτικά, καθώς το όραμα Aspar και CFMOTO ευθυγραμμίζεται ιδανικά με τα θέλω των διοργανωτών, Libery Media και Moto Grand Prix Sports Entertainment (Dorna), τόσο που αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με θέμα χρόνου παρά με φήμη.