Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

MotoGP LeMans FP1: Ταχύτερη η Honda με τον Pol Espargaro

Καυτό ζέσταμα

Σε αυτόν τον αγώνα στη γαλλική πίστα η κατάσταση στην κορυφαία κατηγορία των MotoGP είναι τόσο ρευστή εντός αγωνιστικού χώρου, όσο και μέσα στα box των ομάδων και των γραφείων της Dorna και της FIM. Ο ένας λόγος είναι η ξαφνική απόφαση αποχώρησης της Suzuki από το πρωτάθλημα στο τέλος του 2023, που αφήνει ξεκρέμαστους τους αναβάτες της και ανακατεύει με βίαιο τρόπο την τράπουλα στο παιχνίδι των μεταγραφών. Ο άλλος είναι το θέμα που δημιουργήθηκε με τις πιέσεις των ελαστικών κατά την διάρκεια του αγώνα.

Ως προς το πρώτο σκέλος, τόσο ο Joan Mir, όσο και ο Alex Rins δήλωσαν δημόσια πως βρίσκονται σε συζητήσεις για αναζήτηση νέας ομάδας, με τον Joan Mir να έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να πάει στη Repsol Honda, αντικαθιστώντας τον Pol Espargaro. Σε ό,τι αφορά την ιστορία με τις πιέσεις των ελαστικών, η ειδική επιτροπή που ασχολείται με τους κανονισμούς και συμμετέχουν τόσο οι γραφειοκράτες της Dorna/FIM/IRTA, όσο και εκπρόσωποι των ομάδων, έβγαλε στην απόφαση να χρησιμοποιούν ένα ενιαίο σύστημα μέτρησης πιέσεων από την επόμενη χρονιά, ώστε το όριο της ελάχιστης επιτρεπόμενης πίεσης των ελαστικών να μπορεί να μετρηθεί με όσο το δυνατόν αντικειμενικό τρόπο για όλους και φυσικά να ξεκινήσουν την επιβολή ποινών σε όποιους αναβάτες ή ομάδες το παραβιάζουν.

Όλα τα παραπάνω που συμβαίνουν έξω από την γαλλική πίστα, φαίνεται πως έπαιξαν και τον ρόλο τους μέσα σε αυτή, αφού ταχύτερος όλων ήταν ο Pol Espargaro του οποίου πλέον η καρέκλα τρίζει πιο έντονα από ποτέ. Την ίδια στιγμή ο έτερος εργοστασιακός αναβάτης της Honda, δημιούργησε ξανά ένα εντυπωσιακό video για το YouTube και το Tik-Tok σώζοντας με τον αγώνα του μια σίγουρη πτώση. Το μεγάλο νέο είναι πως αυτή τη φορά το έκανε με το δεξί χέρι! Δυστυχώς ο Bran Binder δεν έχει αναπτύξει ακόμα καποια ανάλογη τεχνική με τον Marquez οπότε έπεσε, χωρίς όμως να τραυματιστεί.

Δεύτερος ταχύτερος ήταν άλλος ένας που αντιμετωπίζει τον εφιάλτη της ανεργίας την επόμενη χρονιά, δηλαδή ο Alex Rins που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν σενάρια μετακίνησής του σε άλλη ομάδα.

Τα Ducati έχουν δείξει πως είναι πολύ ανταγωνιστικά στην πίστα του LeMans και δεν αποτελεί είδηση πως τόσο ο Bagnaia, όσο και ο Jack Miller που είχε κερδίσει εδώ πέρσι, ήταν διαρκώς μέσα στους ταχύτερους.

Στην Yamaha φαίνεται πως έχουν πλέον συνηθίσει στην ιδέα να έχουν τον Quartararo ως φαβορί για την νίκη και όλους τους υπόλοιπους αναβάτες τους εκτός δεκάδας. Μια πραγματικά παράξενη εικόνα που δεν είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ FP1: