MotoGP LeMans Χρονομετρημένα δοκιμαστικά: Μάχες με διαστημικούς χρόνους, αλλά πρώτος ο Bagnaia

Σπάζοντας τα χρονόμετρα
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

14/5/2022

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως ζούμε σε μια εντελώς νέα πραγματικότητα στον κόσμο των GP τα τελευταία χρόνια και όσα έγιναν στη μάχη των FP3 για τις δέκα πρώτες θέσεις που οδηγούν κατευθείαν στα Q2 το επιβεβαιώνουν με τον πιο ηχηρό. Μιλάμε φυσικά για το γεγονός πως για να μπούμε οι αναβάτες σε αυτή την πρώτη δεκάδα έπρεπε να σπάσουν το προηγούμενο ρεκόρ ταχύτερου γύρου!

Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές στα FP3 και όταν στα τελευταία λεπτά μπήκαν καινούρια soft ελαστικά στις μοτοσυκλέτες, τα χρονόμετρα τρελάθηκαν. Όπως ήταν φυσικό, οι Γάλλοι αναβάτες έχουν το ισχυρότερο κίνητρο στον αγώνα της πατρίδας τους και ο Zarco με τον Quartararo ξεκαθάρισαν πως ο στόχος για όλους είναι να πετύχουν χρόνο στο 1:30, όταν το νέο ρεκόρ πίστας που σημείωσε ο Bastianini μόλις την Παρασκευή ήταν στο 1:31. Πολύ κοντά τους και ο Bagnaia, ενώ η τακτική του Marc Marquez να ακολουθεί τον Quartraro έδωσε καρπούς σημειώνοντας τον τέταρτο χρόνο στα FP1. Για άλλη μια φορά πολύ καλή ήταν και η συνολική εμφάνιση της Aprilia του Aleix Espargaro, όπως και ο χρόνος που έκανε ο Jack Miller με τα soft ελαστικά.

Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη που στην διαδικασία των Q1 βρέθηκαν πολλά γνωστά ονόματα που μόλις έναν ή δύο αγώνες πριν διεκδικούσαν την pole position, όπως εκείνο του Jorge Martin που ξεκάθαρα δεν είχε την ταχύτητα του Zarco στη γαλλική πίστα. Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται και όλοι οι αναβάτες της KTM.

 

Η μάχη για τις δύο πρώτες θέσεις του Q1 που οδηγούν στα Q2 ήταν ανάμεσα στους Mir και Martin, με μοναδική απειλή να αποτελεί ο Bazzecchi της VR46. Παρά το γεγονός πως ο Bazzecchi ήταν ένας από τους μόλις τρεις αναβάτες που γύρησαν κάτω από το 1:31, τελικά μόνο ο Martin και ο Μir πέρασαν στα Q2.

Με στεγνή πίστα και soft ελαστικά, τα Ducati είχαν τον πρώτο λόγο στα Q2, όμως κάνεις δεν τολμούσε να ξεγράψει τον Quartararo που όχι μόνο ήταν ταχύτατος σε ρυθμό αγώνα στα ελεύθερα δοκιμαστικά, αλλά και με τα soft ελαστικά.

Πράγματι στο πρώτο πεντάλεπτο του “ζεστάματος” ο Banaia με τον Quartraro έδειξαν αμέσως τα δόντια κατεβαίνοντας αμέσως στο 1:30. Όλοι οι άλλοι έμεινα στο 1:31 χωρίς να ρισκάρουν από τόσο νωρίς, καθώς η πίστας της Γαλλίας έδειξε πως μπορεί να σε δαγκώσει αν το παρακάνεις.

Όμως όπως συμβαίνει πάντα, το μεγάλο δράμα εξελίσσεται στους τελευταίους γύρους και πράγματι ο Jack Miller με τον Aleix Espargaro, κατάφεραν να χαλάσουν την διάθεση του γαλλικού κοινού, στέλνοντας τον Quartararo στην τέταρτη θέση και την δεύτερη σειρά εκκίνησης.    


 

 

Somkiat Chantra: 13ος στο Motegi στην επιστροφή του στο MotoGP

Με μία μόνο συμμετοχή ισοφάρισε το καλύτερο αποτέλεσμά του
Chantra
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/10/2026

Ο Somkiat Chantra επέστρεψε στο MotoGP ως αντικαταστάτης του Joan Mir και χρειάστηκε μόλις ένα Grand Prix για να ισοφαρίσει την καλύτερη επίδοση της rookie σεζόν του, τερματίζοντας 13ος στο Motegi!

Ο Somkiat Chantra επέστρεψε στο MotoGP για το Grand Prix Ιαπωνίας, αντικαθιστώντας τον Joan Mir στην εργοστασιακή Honda HRC Castrol. Ο Ταϊλανδός, που φέτος αγωνίζεται στο WSBK με τη Honda HRC, αξιοποίησε την ευκαιρία και ολοκλήρωσε τον αγώνα της Κυριακής στη 13η θέση, ισοφαρίζοντας την καλύτερη επίδοσή του από την περσινή rookie σεζόν του στο MotoGP με την LCR Honda.

Η ταχύτητα του Chantra φάνηκε ήδη από την Παρασκευή. Στο FP1 ήταν 14ος με χρόνο 1:45.219, μπροστά μάλιστα από τον ομόσταυλό του, Luca Marini. Στις δοκιμές ανέβασε σημαντικά τον ρυθμό του με 1:43.896, όμως έπεσε στη 19η θέση της κατάταξης και χρειάστηκε να περάσει από το Q1.

Εκεί έχασε για λίγο την πρόκριση στο Q2. Ο Chantra σημείωσε 1:43.196 και τερμάτισε πέμπτος στο Q1, μόλις τρία δέκατα πίσω από τους Ai Ogura και Raul Fernandez και δύο δέκατα από τον Pecco Bagnaia.

Chantra

Στο Sprint ξεκίνησε 15ος και αρχικά έχασε δύο θέσεις. Στον ένατο από τους 12 γύρους είχε επιστρέψει στη 15η θέση και τελικά ανέβηκε μία ακόμη θέση στον τελευταίο γύρο, όταν ο Bagnaia εγκατέλειψε.

Στον κυριακάτικο αγώνα, ο Chantra ξεκίνησε από τη 15η θέση, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά το #15 αντί για το συνηθισμένο #35 του WSBK, αλλά βρέθηκε στην 21η θέση ήδη από τον πρώτο γύρο. Αντέδρασε άμεσα και ανέβηκε στη 20ή θέση, όπου παρέμεινε για τρεις γύρους, πριν περάσει τον Jack Miller για τη 19η.

Στον ένατο γύρο κέρδισε ακόμη δύο θέσεις και ανέβηκε στη 17η. Η επιστροφή του στη βαθμολογούμενη δεκαπεντάδα ήρθε μέχρι το τέλος του 19ου γύρου. Από εκεί και μετά συνέχισε να κερδίζει θέσεις και πέρασε τη γραμμή τερματισμού 13ος, μόλις μία θέση πίσω από τον Fabio Quartararo.

"Είμαι πολύ χαρούμενος με το πώς εξελίχθηκε όλο το Σαββατοκύριακο. Όταν το συγκρίνω με το πώς ένιωθα πέρυσι, η διαφορά είναι τεράστια. Το ότι ισοφάρισα την καλύτερη επίδοσή μου στο MotoGP μετά από μόλις ένα Σαββατοκύριακο με την Honda HRC Castrol δείχνει πόσο καλά δουλέψαμε μαζί", δήλωσε ο Chantra μετά τον αγώνα.

Ο Ταϊλανδός στάθηκε ιδιαίτερα στο set-up της Honda, το οποίο, όπως είπε, τον βοήθησε να νιώσει άνετα από την πρώτη ημέρα.

"Ήδη από την Παρασκευή, όταν έφτασα, το set-up της μοτοσυκλέτας ήταν πολύ καλό. Την Κυριακή ξεκίνησα καλύτερα από το Σάββατο και ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ότι μπορούσα πραγματικά να παλέψω πάνω στη μοτοσυκλέτα. Πίεζα μέχρι το τέλος για να φτάσω τον Fabio, αλλά μου ξέφυγε."

Η 13η θέση στο Motegi ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση του Chantra στο MotoGP. Την είχε πετύχει πέρυσι στην Ινδονησία, ενώ στο ίδιο το Motegi είχε τερματίσει 15ος και είχε πάρει έναν βαθμό.

"Ευχαριστώ όλους όσοι με βοήθησαν αυτό το Σαββατοκύριακο. Εκτιμώ πραγματικά την εμπιστοσύνη που μου έδειξε η Honda HRC και είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να της την ανταποδώσω με αυτό το αποτέλεσμα."