MotoGP: Λιγότεροι κινητήρες αν έχουμε λιγότερους αγώνες

Οι ακυρώσεις αγώνων θα φέρουν αλλαγές στους κανονισμούς
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

26/3/2020

Με την τελευταία είδηση από τον κόσμο των MotoGP να αφορά την αναβολή του αγώνα στη Jerez στις 1-3 Μαΐου, χωρίς προς το παρόν να ορίζεται νέα ημερομηνία, αρχίζουν να μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων και θέματα που έχουν να κάνουν με τους κανονισμούς.

 Ένα από αυτό, είναι ο επιτρεπόμενος αριθμός κινητήρων που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε αναβάτης. Θυμίζουμε πως οι Honda, Ducati, Yamaha και Suzuki έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν 7 κινητήρες σε κάθε αναβάτη μέσα στη χρονιά, ενώ η Aprilia και η KTM έχουν δικαίωμα για 9 κινητήρες σε κάθε αναβάτη.

Με το αρχικό πρόγραμμα των 20 αγώνων, αυτό σημαίνει χοντρικά πως οι Honda, Ducati, Yamaha και Suzuki πρέπει να φτιάχνουν κινητήρες που να αντέχουν έως 3 αγωνιστικά τριήμερα, ενώ οι κινητήρες των Aprilia και KTM θα πρέπει να αντέχουν πάνω από 2 αγωνιστικά τριήμερα. Με την κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή λόγω των παγκόσμιων μέτρων κατά του COVID-19, είναι πολύ πιθανό το πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί ακόμα και με λιγότερους από 14 αγώνες.

Σε αυτή την περίπτωση είναι φυσικό τα εργοστάσια να εκμεταλλευτούν το “πλεόνασμα” κινητήρων ανά αγώνα που θα δημιουργηθεί. Με άλλα λόγια, θα δούμε σε κάποιους από αυτούς τους αγώνες να εμφανιστούν μοτοσυκλέτες με οριακά ρυθμισμένους κινητήρες, αδιαφορώντας για το αν θα αντέξουν έως τον επόμενο αγώνα.

Πέρα από το γεγονός πως θα έχουν συγκυριακά πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους όσοι το κάνουν, πρακτικά δεν θα έχει νόημα ο περιορισμός του αριθμού τον κινητήρων. Στην πραγματικότητα όμως η Dorna δεν ανησυχεί τόσο για τις στρατηγικές των ομάδων, αλλά για την αξιοπιστία των κινητήρων και τα προβλήματα ασφάλειας που μπορεί να δημιουργήσει σε περίπτωση που οι ομάδες “τσιτώσουν” αλόγιστα τους κινητήρες και αρχίζουν να “σκάνε”, γεμίζοντας λάδια την πίστα.

Κάτι τέτοιο, θα δημιουργήσει επιπλέον και προβλήματα στην οργάνωση και την τηλεοπτική κάλυψη λόγω των μεγάλων διακοπών για τον καθαρισμό της πίστας. Το σημαντικότερο βέβαια είναι η ασφάλεια των αναβατών, οπότε για να αποφευχθούν τέτοιου είδους καταστάσεις, ο Danny Aldridg τεχνικός διευθυντής της Dorna αφήσε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού τον κινητήρων ανά αναβάτη, σε περίπτωση που ο τελικός αριθμός των αγώνων στο πρωτάθλημα μειωθεί δραματικά.
 

Marc Marquez-Sepang Test: Ήμουν ξεκούραστος και αυτό με βοήθησε την 1η μέρα

Τι δήλωσε για τον καλύτερο χρόνο που έκανε και για την μοτοσυκλέτα του μετά την 1η μέρα των δοκιμών
cover2
Από τον

Παύλο Καρατζά

3/2/2026

Ο Marc Marquez έκανε τις πρώτες του δηλώσεις σχετικά με την φυσική του κατάσταση, αλλά και τη νέα Ducati, μετά το τέλος της πρώτης ημέρας του MotoGP τεστ που διεξάγεται στην πίστα της Sepang.

Ο Marc Marquez ήταν ο ταχύτερος σήμερα, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον Di Giannantonio. Ο Ισπανός πολυπρωταθλητής επέστρεψε στην ενεργό δράση έπειτα από 121 ημέρες και παραδέχτηκε πως δυσκολεύτηκε στην αρχή.

Πιο συγκεκριμένα είπε: “Ναι, ήταν μια δύσκολη μέρα το πρωί, ειδικά για να πάρω την πρώτη γεύση. Ένιωθα λίγο περίεργα και αυτό καθυστέρησε λίγο τις δοκιμές, γιατί είπα στην ομάδα ότι χρειαζόμουν γύρους για μένα. Αλλά το απόγευμα, αρχίσαμε να δοκιμάζουμε κάποια αεροδυναμικά πράγματα, γιατί άρχισα να νιώθω πιο χαλαρός στη μοτοσυκλέτα. Είναι αλήθεια ότι είναι και η πρώτη μέρα, ήμουν ξεκούραστος, οπότε αυτό βοηθάει. Για αυτόν τον λόγο, πίεσα στο τελευταίο μέρος των δοκιμαστικών. Ας δούμε πώς θα ξυπνήσω αύριο, θα προσπαθήσω να την βγάλω καθαρή σε αυτό το τεστ και να συνεχίσω με τις προετοιμασίες μας για την Ταϊλάνδη."

Για τον ταχύτερο χρόνο που έκανε στο τέλος της ημέρας και για το πόσο άνετα ένιωσε πιέζοντας για καλύτερο χρόνο ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής είπε:

"Όταν οδηγείς αυτές τις μοτοσυκλέτες, όλοι πιέζουν. Είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι το πιο σημαντικό να είσαι στην κορυφή ή κοντά σε αυτή. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο ώμος λειτουργεί καλά. Αυτό ήταν το κύριο μέλημά μου. Χρειάζομαι γύρους. Πρέπει να συνεχίσω την προετοιμασία μου για το GP και η προετοιμασία σημαίνει τα πάντα: σημαίνει την τεχνική πλευρά και τη φυσική κατάσταση. Είμαστε ευχαριστημένοι, η ταχύτητα είναι εκεί, αλλά πρέπει να δουλέψουμε στη σταθερότητα.

Για το πόσο καλά νιώθει πάνω στην MotoGP μοτοσυκλέτα και σε σχέση με τις μοτοσυκλέτες παραγωγής που οδηγούσε πριν στις προπονήσεις ο Marquez δήλωσε.

Το πιο σημαντικό, όπως κατάλαβα από τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι αν αισθάνομαι καλά σωματικά, τότε η ταχύτητα είναι εκεί. Σήμερα νιώθω ότι η ταχύτητα ήταν εκεί, όταν ήμουν ξεκούραστος. Συνήθως την πρώτη μέρα είσαι πιο φρέσκος από τις άλλες μέρες. Αλλά είναι αλήθεια ότι οι προσπάθειες ήταν πολύ σύντομες, δύο-τρεις γύροι κάθε φορά, οπότε προσπάθησα να μην κουράσω τον τον ώμο μου φρέσκο για τις επόμενες δύο μέρες”

marquez

Όσον αφορά το νέο αεροδυναμικό πακέτο που δοκίμασε ο Ισπανός είπε: “Φυσικά, νιώθεις μια μεγάλη αλλαγή στην αεροδυναμική. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να είμαστε πολύ υπομονετικοί με τη νέα αεροδυναμική, επειδή η ισορροπία της μοτοσυκλέτας έχει αλλάξει πολύ. Εκεί είναι που πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Θα είναι σημαντικό να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, επειδή το γεγονός ότι οι δοκιμές στην Ταϊλάνδη και το GP της Ταϊλάνδης είναι πολύ κοντά, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να κινηθούμε έξυπνα σε όλους τους τομείς.”