MotoGP: Λιγότεροι κινητήρες αν έχουμε λιγότερους αγώνες

Οι ακυρώσεις αγώνων θα φέρουν αλλαγές στους κανονισμούς
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

26/3/2020

Με την τελευταία είδηση από τον κόσμο των MotoGP να αφορά την αναβολή του αγώνα στη Jerez στις 1-3 Μαΐου, χωρίς προς το παρόν να ορίζεται νέα ημερομηνία, αρχίζουν να μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων και θέματα που έχουν να κάνουν με τους κανονισμούς.

 Ένα από αυτό, είναι ο επιτρεπόμενος αριθμός κινητήρων που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε αναβάτης. Θυμίζουμε πως οι Honda, Ducati, Yamaha και Suzuki έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν 7 κινητήρες σε κάθε αναβάτη μέσα στη χρονιά, ενώ η Aprilia και η KTM έχουν δικαίωμα για 9 κινητήρες σε κάθε αναβάτη.

Με το αρχικό πρόγραμμα των 20 αγώνων, αυτό σημαίνει χοντρικά πως οι Honda, Ducati, Yamaha και Suzuki πρέπει να φτιάχνουν κινητήρες που να αντέχουν έως 3 αγωνιστικά τριήμερα, ενώ οι κινητήρες των Aprilia και KTM θα πρέπει να αντέχουν πάνω από 2 αγωνιστικά τριήμερα. Με την κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή λόγω των παγκόσμιων μέτρων κατά του COVID-19, είναι πολύ πιθανό το πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί ακόμα και με λιγότερους από 14 αγώνες.

Σε αυτή την περίπτωση είναι φυσικό τα εργοστάσια να εκμεταλλευτούν το “πλεόνασμα” κινητήρων ανά αγώνα που θα δημιουργηθεί. Με άλλα λόγια, θα δούμε σε κάποιους από αυτούς τους αγώνες να εμφανιστούν μοτοσυκλέτες με οριακά ρυθμισμένους κινητήρες, αδιαφορώντας για το αν θα αντέξουν έως τον επόμενο αγώνα.

Πέρα από το γεγονός πως θα έχουν συγκυριακά πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους όσοι το κάνουν, πρακτικά δεν θα έχει νόημα ο περιορισμός του αριθμού τον κινητήρων. Στην πραγματικότητα όμως η Dorna δεν ανησυχεί τόσο για τις στρατηγικές των ομάδων, αλλά για την αξιοπιστία των κινητήρων και τα προβλήματα ασφάλειας που μπορεί να δημιουργήσει σε περίπτωση που οι ομάδες “τσιτώσουν” αλόγιστα τους κινητήρες και αρχίζουν να “σκάνε”, γεμίζοντας λάδια την πίστα.

Κάτι τέτοιο, θα δημιουργήσει επιπλέον και προβλήματα στην οργάνωση και την τηλεοπτική κάλυψη λόγω των μεγάλων διακοπών για τον καθαρισμό της πίστας. Το σημαντικότερο βέβαια είναι η ασφάλεια των αναβατών, οπότε για να αποφευχθούν τέτοιου είδους καταστάσεις, ο Danny Aldridg τεχνικός διευθυντής της Dorna αφήσε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού τον κινητήρων ανά αναβάτη, σε περίπτωση που ο τελικός αριθμός των αγώνων στο πρωτάθλημα μειωθεί δραματικά.
 

MotoGP: O Quartararo ξεσπά: “Δεν είμαι χαζός, ξέρω να οδηγώ”

Απογοήτευση και έντονη κριτική για τη Yamaha μετά τον αγώνα της Ισπανίας
Quartararo complains
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/4/2026

Ο Fabio Quartararo δεν μάσησε τα λόγια του μετά από ένα απογοητευτικό Grand Prix στην Ισπανία, εκφράζοντας ανοιχτά την αγανάκτησή του για την κατάσταση της Yamaha και την έλλειψη προόδου.

Ο Fabio Quartararo ξέσπασε μετά τον αγώνα της Jerez, στέλνοντας για ακόμη μία φορά ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Yamaha πως η υπομονή του έχει εξαντληθεί. Ο Γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής του 2021 βρέθηκε μακριά από τον καλό του εαυτό, σε πλήρη αντίθεση με την περσινή του παρουσία στην ίδια πίστα, όπου είχε κατακτήσει pole position και βάθρο.

Το 2026, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Ο Quartararo εκκίνησε μόλις από τη 17η θέση και ολοκλήρωσε τον αγώνα περίπου 30 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή Alex Marquez, σε μια επίδοση που αποτυπώνει ξεκάθαρα τη διαφορά δυναμικότητας της Yamaha σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

quartararo

Παρά τις νέες αναβαθμίσεις που έφερε η ιαπωνική ομάδα στο Jerez, η πρόοδος ήταν περιορισμένη. Ο ίδιος ο Quartararo περιέγραψε με ωμό τρόπο την κατάσταση, καθώς αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα σε πρόσφυση και ισχύ, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας στον οποίο να αισθάνεται άνετα πάνω στη μοτοσυκλέτα.

“Δεν νιώθω καλά στο φρενάρισμα, στην είσοδο, στη μέση της στροφής, στην επιτάχυνση, πουθενά,” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που ακόμα και όταν λύνεται ένα, εμφανίζεται κάποιο άλλο.

Η πιο χαρακτηριστική του δήλωση ήρθε όταν θέλησε να υπογραμμίσει πως η διαφορά απόδοσης δεν σχετίζεται με την ικανότητά του: “Δεν είμαι χαζός, ξέρω να οδηγώ και ξέρω πόσο χάνουμε. Πέρυσι ήμουν στο βάθρο, τώρα είμαι 30 δευτερόλεπτα πίσω”.

Στον αγώνα, ο Quartararo ήταν τελικά ο καλύτερος αναβάτης της Yamaha τερματίζοντας 14ος, με κανέναν άλλο αναβάτη της M1 να μην καταφέρνει να μπει στη ζώνη των βαθμών. Ο ομόσταυλος του, Alex Rins, τερμάτισε 16ος, ενώ ο Jack Miller βρέθηκε 18ος μετά από τεχνικό πρόβλημα. Πιο πίσω ολοκλήρωσαν τον αγώνα οι Toprak Razgatlioglu και Augusto Fernandez.

quartararo

Σε τεχνικό επίπεδο, η Yamaha συνεχίζει να αναζητά λύσεις. Ο επικεφαλής της ομάδας, Massimo Meregalli, επιβεβαίωσε πως υπάρχει μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση κινητήρα, ωστόσο η βασική αρχιτεκτονική παραμένει ίδια, κάτι που δείχνει πως δεν αναμένονται άμεσα ριζικές αλλαγές.

Με την κατάσταση να δείχνει στάσιμη και τον ανταγωνισμό να ανεβάζει συνεχώς ρυθμό, η ένταση στο στρατόπεδο της Yamaha αυξάνεται, με τον ίδιο να έχει επιβεβαιώσει συνομιλίες με το στρατόπεδο της Honda, διαψεύδοντας όμως τις φημολογίες που τον ήθελαν να έχει ήδη υπογράψει. Κι αν κάτι έγινε ξεκάθαρο στη Jerez, είναι πως ο Quartararo δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί παθητικά αυτή την εικόνα για πολύ ακόμη.