MotoGP: Λιγότεροι κινητήρες αν έχουμε λιγότερους αγώνες

Οι ακυρώσεις αγώνων θα φέρουν αλλαγές στους κανονισμούς
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

26/3/2020

Με την τελευταία είδηση από τον κόσμο των MotoGP να αφορά την αναβολή του αγώνα στη Jerez στις 1-3 Μαΐου, χωρίς προς το παρόν να ορίζεται νέα ημερομηνία, αρχίζουν να μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων και θέματα που έχουν να κάνουν με τους κανονισμούς.

 Ένα από αυτό, είναι ο επιτρεπόμενος αριθμός κινητήρων που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε αναβάτης. Θυμίζουμε πως οι Honda, Ducati, Yamaha και Suzuki έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν 7 κινητήρες σε κάθε αναβάτη μέσα στη χρονιά, ενώ η Aprilia και η KTM έχουν δικαίωμα για 9 κινητήρες σε κάθε αναβάτη.

Με το αρχικό πρόγραμμα των 20 αγώνων, αυτό σημαίνει χοντρικά πως οι Honda, Ducati, Yamaha και Suzuki πρέπει να φτιάχνουν κινητήρες που να αντέχουν έως 3 αγωνιστικά τριήμερα, ενώ οι κινητήρες των Aprilia και KTM θα πρέπει να αντέχουν πάνω από 2 αγωνιστικά τριήμερα. Με την κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή λόγω των παγκόσμιων μέτρων κατά του COVID-19, είναι πολύ πιθανό το πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί ακόμα και με λιγότερους από 14 αγώνες.

Σε αυτή την περίπτωση είναι φυσικό τα εργοστάσια να εκμεταλλευτούν το “πλεόνασμα” κινητήρων ανά αγώνα που θα δημιουργηθεί. Με άλλα λόγια, θα δούμε σε κάποιους από αυτούς τους αγώνες να εμφανιστούν μοτοσυκλέτες με οριακά ρυθμισμένους κινητήρες, αδιαφορώντας για το αν θα αντέξουν έως τον επόμενο αγώνα.

Πέρα από το γεγονός πως θα έχουν συγκυριακά πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους όσοι το κάνουν, πρακτικά δεν θα έχει νόημα ο περιορισμός του αριθμού τον κινητήρων. Στην πραγματικότητα όμως η Dorna δεν ανησυχεί τόσο για τις στρατηγικές των ομάδων, αλλά για την αξιοπιστία των κινητήρων και τα προβλήματα ασφάλειας που μπορεί να δημιουργήσει σε περίπτωση που οι ομάδες “τσιτώσουν” αλόγιστα τους κινητήρες και αρχίζουν να “σκάνε”, γεμίζοντας λάδια την πίστα.

Κάτι τέτοιο, θα δημιουργήσει επιπλέον και προβλήματα στην οργάνωση και την τηλεοπτική κάλυψη λόγω των μεγάλων διακοπών για τον καθαρισμό της πίστας. Το σημαντικότερο βέβαια είναι η ασφάλεια των αναβατών, οπότε για να αποφευχθούν τέτοιου είδους καταστάσεις, ο Danny Aldridg τεχνικός διευθυντής της Dorna αφήσε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού τον κινητήρων ανά αναβάτη, σε περίπτωση που ο τελικός αριθμός των αγώνων στο πρωτάθλημα μειωθεί δραματικά.
 

Ο Mick Doohan εντάχθηκε στο MotoGP Hall of Fame

Με προσμονή για την Αδελαΐδα - Στηρίζει την αλλαγή
Doohan
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

26/10/2026

Ο πέντε φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής τιμήθηκε στο Phillip Island και βλέπει θετικά τη μεταφορά των MotoGP στο κέντρο της Αδελαΐδας από το 2027.

Ο Mick Doohan παρέλαβε το μετάλλιο ένταξής του στο Hall of Fame των MotoGP στα πλαίσια του Grand Prix της Αυστραλίας, στο Phillip Island.

O Αυστραλός θρύλος, με 54 νίκες, 95 βάθρα και πέντε συνεχόμενους παγκόσμιους τίτλους με τη Honda από το 1994 έως το 1998, φαίνεται πως υποστηρίζει τη νέα εποχή του αυστραλιανού αγώνα στην Αδελαΐδα, παρά τη σωρεία αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει σε ανθρώπους του χώρου αλλά και την τοπική κοινωνία, οδηγώντας την υπόθεση στα δικαστήρια. Ο Doohan πάντως θεωρεί ότι η διεξαγωγή του μέσα στην πόλη μπορεί να φέρει το πρωτάθλημα κοντά σε ένα πιο νέο κοινό.

Doohan

Ο Doohan ασπάζεται την λογική της διοργανώτριας αρχής ότι η εύκολη πρόσβαση σε ξενοδοχεία, αξιοθέατα και πίστα θα κάνει το αγωνιστικό τριήμερο πιο προσιτό στους επισκέπτες, ενώ η συμμετοχή ολόκληρης της πόλης στη διοργάνωση μπορεί να δημιουργήσει ατμόσφαιρα μεγάλης γιορτής. Όπως ανέφερε, οι διοργανώσεις που έχει παρακολουθήσει στην Αδελαΐδα ήταν εντυπωσιακές, με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή να στηρίζουν τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

Doohan