MotoGP: Λιγότεροι κινητήρες αν έχουμε λιγότερους αγώνες

Οι ακυρώσεις αγώνων θα φέρουν αλλαγές στους κανονισμούς
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

26/3/2020

Με την τελευταία είδηση από τον κόσμο των MotoGP να αφορά την αναβολή του αγώνα στη Jerez στις 1-3 Μαΐου, χωρίς προς το παρόν να ορίζεται νέα ημερομηνία, αρχίζουν να μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων και θέματα που έχουν να κάνουν με τους κανονισμούς.

 Ένα από αυτό, είναι ο επιτρεπόμενος αριθμός κινητήρων που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε αναβάτης. Θυμίζουμε πως οι Honda, Ducati, Yamaha και Suzuki έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν 7 κινητήρες σε κάθε αναβάτη μέσα στη χρονιά, ενώ η Aprilia και η KTM έχουν δικαίωμα για 9 κινητήρες σε κάθε αναβάτη.

Με το αρχικό πρόγραμμα των 20 αγώνων, αυτό σημαίνει χοντρικά πως οι Honda, Ducati, Yamaha και Suzuki πρέπει να φτιάχνουν κινητήρες που να αντέχουν έως 3 αγωνιστικά τριήμερα, ενώ οι κινητήρες των Aprilia και KTM θα πρέπει να αντέχουν πάνω από 2 αγωνιστικά τριήμερα. Με την κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή λόγω των παγκόσμιων μέτρων κατά του COVID-19, είναι πολύ πιθανό το πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί ακόμα και με λιγότερους από 14 αγώνες.

Σε αυτή την περίπτωση είναι φυσικό τα εργοστάσια να εκμεταλλευτούν το “πλεόνασμα” κινητήρων ανά αγώνα που θα δημιουργηθεί. Με άλλα λόγια, θα δούμε σε κάποιους από αυτούς τους αγώνες να εμφανιστούν μοτοσυκλέτες με οριακά ρυθμισμένους κινητήρες, αδιαφορώντας για το αν θα αντέξουν έως τον επόμενο αγώνα.

Πέρα από το γεγονός πως θα έχουν συγκυριακά πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους όσοι το κάνουν, πρακτικά δεν θα έχει νόημα ο περιορισμός του αριθμού τον κινητήρων. Στην πραγματικότητα όμως η Dorna δεν ανησυχεί τόσο για τις στρατηγικές των ομάδων, αλλά για την αξιοπιστία των κινητήρων και τα προβλήματα ασφάλειας που μπορεί να δημιουργήσει σε περίπτωση που οι ομάδες “τσιτώσουν” αλόγιστα τους κινητήρες και αρχίζουν να “σκάνε”, γεμίζοντας λάδια την πίστα.

Κάτι τέτοιο, θα δημιουργήσει επιπλέον και προβλήματα στην οργάνωση και την τηλεοπτική κάλυψη λόγω των μεγάλων διακοπών για τον καθαρισμό της πίστας. Το σημαντικότερο βέβαια είναι η ασφάλεια των αναβατών, οπότε για να αποφευχθούν τέτοιου είδους καταστάσεις, ο Danny Aldridg τεχνικός διευθυντής της Dorna αφήσε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού τον κινητήρων ανά αναβάτη, σε περίπτωση που ο τελικός αριθμός των αγώνων στο πρωτάθλημα μειωθεί δραματικά.
 

Harley-Davidson Bagger World Cup: Με ελαστικά Dunlop

Η υποστηρικτική κατηγορία στο MotoGP ξεκινά σε δύο μήνες - Αναμένουμε τη σύνθεση των ομάδων
Harley
Από τον

Παύλο Καρατζά

22/1/2026

Η Dunlop ορίστηκε επίσημος προμηθευτής ελαστικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο Harley-Davidson Bagger, που θα διεξαχθεί ως υποστηρηκτική κατηγορία του MotoGP, με τη γνωστή εταιρεία να παρέχει ελαστικά και υποστήριξη για το ιδιαίτερο αυτό κύπελλο που περιλαμβάνει 12 αγώνες και έξι γύρους.

Τα Bagger World Cup Road Glides έχουν διαφορετικούς τροχούς από τα μοντέλα παραγωγής και χρησιμοποιούν τροχούς 17 ιντσών, με ελαστικό 120/75 μπροστά και 200/65 πίσω.

Μέσω του προγράμματος Contingency Race, οι ομάδες και οι αναβάτες που συμμετέχουν στο Harley-Davidson Bagger World Cup θα επωφεληθούν από συνολικά έπαθλα ύψους 210.000 ευρώ και μπόνους απόδοσης. Οι αναβάτες που θα τερματίσουν από την πρώτη έως τη δέκατη θέση σε κάθε αγώνα θα λάβουν κλιμακωτές αμοιβές, με ένα μπόνους τέλους σεζόν ύψους 21.000 ευρώ να απονέμεται στον νικητή του κυπέλλου.

Harley

Η σειρά αγώνων Harley-Davidson Bagger World Cup περιλαμβάνει έξι διπλούς γύρους που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια των αγώνων MotoGP, με συνολικά 12 αγώνες κατά τη διάρκεια της σεζόν. Οι ομάδες θα αγωνιστούν με μοτοσυκλέτες Harley-Davidson Road Glide που τροφοδοτούνται από κινητήρες Screamin’ Eagle Milwaukee-Eight 131 Performance Crate Engines, οι οποίοι έχουν τροποποιηθεί για αγώνες. Οι μοτοσυκλέτες ζυγίζουν περίπου 280 κιλά, αποδίδουν πάνω από 200 ίππους και μπορούν να ξεπεράσουν τα 300 χλμ/ώρα, δημιουργώντας μια μορφή αγώνων που διαφέρει από οτιδήποτε άλλο υπάρχει σήμερα στο καλεντάρι του MotoGP.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και το πρόγραμμα των αγώνων, ενώ αναμένουμε και τη σύνθεση των ομάδων για την πρώτη σεζόν του θεσμού που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί.

  • Grand Prix of The Americas - Circuit of the Americas (USA): 27–29 Μαρτίου
  • Grand Prix of Italy - Autodromo Internazionale del Mugello (Italy): 29–31 Μαΐου
  • Grand Prix of the Netherlands - TT Circuit Assen (Netherlands): 26–28 Ιουνίου
  • Grand Prix of the United Kingdom - Silverstone Circuit (UK): 7–9 Αυγούστου
  • Grand Prix of Aragon - MotorLand Aragón (Spain): 28–30 Αυγούστου
  • Grand Prix of Austria - Red Bull Ring (Austria): 18–20 Σεπτεμβρίου

“Η συνεργασία Harley-Davidson–Dunlop φτάνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Bagger με ένα ιστορικό νικών σε πρωταθλήματα. Η Dunlop είναι ο προμηθευτής ελαστικών της Harley-Davidson x Dynojet Factory Race Team από το ντεμπούτο του MotoAmerica Mission King of the Bagger Championship το 2021 και μαζί κατακτήσαμε τους τίτλους αναβατών και ομάδων για το 2025. Γνωρίζουν τις απαιτήσεις που έχουν αυτές οι ισχυρές και ευέλικτες (!) αγωνιστικές baggers από τα ελαστικά, καθιστώντας τη Dunlop τον ιδανικό συνεργάτη για το νέο Harley-Davidson Bagger World Cup”, δήλωσε ο Jeff Schuessler, Διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος της Harley-Davidson.

“Καθώς συμμετέχουμε μαζί σε παγκόσμιο επίπεδο, η Dunlop δεν είναι απλώς ένας προμηθευτής ελαστικών, αλλά ένας τεχνικός συνεργάτης που μας βοηθά να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις και να ανεβάσουμε το επίπεδο, την προβολή και τις αθλητικές φιλοδοξίες του Παγκόσμιου Κυπέλλου Harley-Davidson Bagger", δήλωσε ο Mike Buckley, Αντιπρόεδρος Πωλήσεων/Μάρκετινγκ της Dunlop.