MotoGP Mandalika: Ρεκόρ και pole position Martin σε χάος κίτρινων σημαιών

Χωρίς χρόνο ο Marc Marquez
MotoGP Mandalika: Ρεκόρ και pole position Martin σε χάος κίτρινων σημαιών
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/9/2024

Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα στην κατάταξη, τόσο στην Q1 όσο και στην Q2, με τους αναβάτες να πρέπει να πασχίσουν να βρουν τρόπο να γράψουν χρόνο, κάτι που ο Martin κατάφερε με το παραπάνω κάνοντας και νέο ρεκόρ γύρου με οδήγηση στην εντέλεια, σημειώνοντας το εντυπωσιακό 1:29.088 στον πρώτο του γρήγορο γύρο, ανάμεσα σε έναν πρώιμο καταιγισμό κίτρινων σημαιών. Ο Marco Bezzecchi σήκωσε και αυτός κίτρινες σημαίες στο τέλος του Q2, αλλά ο Ιταλός σήκωσε την μοτοσυκλέτα του μετά την πτώση στην 16η στροφή και κατάφερε να κάνει έναν τελευταίο γρήγορο γύρο που τον ανέβασε στο μέσο της πρώτης σειράς, μειώνοντας τη διαφορά του poleman στο μισό δευτερόλεπτο. Ο Pedro Acosta υποβιβάστηκε τότε στην τρίτη θέση για μόλις τέσσερα εκατοστά του δευτερολέπτου και συμπληρώνει την πρώτη σειρά εκκίνησης στη Mandalika.

Τόσο ο Pecco Bagnaia όσο και ο Enea Bastianini είχαν την ατυχία να ακυρωθούν οι γρήγοροι γύροι τους εξαιτίας των κίτρινων σημαιών στην πρώτη τους έξοδο από το box  ενώ ο Bastianini συνέβαλε και αυτός στις κίτρινες σημαίες με μια πρώιμη πτώση στη στροφή 15. Ανασυντάχθηκαν για την δεύτερη έξοδο και μάλιστα ο Bagnaia βρισκόταν προσωρινά στην πρώτη σειρά, μέχρι που η καθυστερημένη επίθεση του Bezzecchi τον υποβίβασε στην 4η θέση και ανέβασε τον Bastianini στην 5η, ενώ ο Fabio Quartararo εντυπωσίασε με την εμφάνισή του στη δεύτερη σειρά με μια εντυπωσιακή 6η θέση - το καλύτερο κατατακτήριο αποτέλεσμα της σεζόν μέχρι στιγμής.

Εξίσου φανταστική ήταν και η επίδοση του συμπατριώτη του, Johann Zarco, που και εχθές στην πρώτη ελεύθερη δοκιμή τα πήγε πολύ καλά στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν εξαιτίας της σκόνης, ενώ σήμερα πήρε το πρώτο εισιτήριο της Q1 πριν ανέβει στην 7η θέση της εκκίνησης. Ο αναβάτης της LCR θα συναντήσει στην τρίτη σειρά τον Fabio Di Giannantonio και μια μάλλον μέτρια 9η θέση για τον Franco Morbidelli που χθες επίσης πήγαινε πολύ καλά. Ο Maverick Viñales και ο Raul Fernandez που πήρε το δεύτερο εισιτήριο από την Q1 έφεραν την Aprilia στην τέταρτη σειρά, εκεί όπου βρίσκεται και ο Marc Marquez πρωταγωνιστής των πτώσεων στην Q2 -μετρώντας δύο, μία σε κάθε έξοδό του. Προς υπεράσπισή του, φιλοδοξούσε να ακολουθήσει τον Martin σε έναν γύρο ρεκόρ και τον Bagnaia στην προσπάθειά του για την πρώτη σειρά - και οι δύο προσπάθειες κατέληξαν στα χαλίκια στις στροφές 15 και 10 και τον άφησαν 12ο στην εκκίνηση χωρίς να σημειώσει κάποιο ταχύτερο γύρο.

Ένας άλλος που θα τα πήγαινε καλύτερα αν δεν έπεφτε ήταν ο Aleix Espargaro που μία πτώση στην Q1 την ώρα που πήγαινε να ξεφύγει από αυτή, τον άφησε τελικά στην 13η θέση της σειράς εκκίνησης. Αντίστοιχα και ο Alex Marquez σημείωσε μια γρήγορη πτώση στη 8η στροφή που σημαίνει πως σήμερα το πρωί η Gresini έβαλε το χέρι βαθιά στην τσέπη. Τον Alex Marquez ακολουθεί στην 15η θέση ο Alex Rins που συμπληρώνει έτσι την πέμπτη σειρά. Ο Jack Miller μένει πίσω να κάνει παρέα στις Honda των Luca Marini και Takaaki Nakagami στην έκτη σειρά, ενώ το περιβάλλον θα φανεί ακόμα πιο άγνωστο στον Brad Binder, ο οποίος δυσκολεύτηκε να συγκεντρώσει έναν γρήγορο γύρο στην πρώτη του έξοδο και στη συνέχεια αντιμετώπισε πρόβλημα στα πίσω φρένα στη δεύτερη έξοδό του, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην τελευταία σειρά της εκκίνησης, μπροστά από τους Joan Mir και Augusto Fernandez.

Απουσιάζει πλήρως ο Oliveira, που εχθές, θα θυμάστε από εδώ, διαγνώστηκε με κάταγμα στον δεξί καρπό από μία τρομακτική πτώση που έδειξε και στους άλλους αναβάτες τον κίνδυνο από την σκόνη της πίστας. Ο Oliveira θα επιστρέψει στην πατρίδα του για χειρουργική επέμβαση. 

 

 

Αποτελέσματα Q2:

Θέση

No.

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Χρόνος

Διαφ.

Προηγ.

1

89

Jorge Martin

Ducati

01:29.088

 

 

2

72

Marco Bezzecchi

Ducati

01:29.623

0.535

0.535

3

31

Pedro Acosta

KTM

01:29.671

0.583

0.048

4

1

Francesco Bagnaia

Ducati

01:29.745

0.657

0.074

5

23

Enea Bastianini

Ducati

01:29.792

0.704

0.047

6

20

Fabio Quartararo

Yamaha

01:29.848

0.760

0.056

7

5

Johann Zarco

Honda

01:29.942

0.854

0.094

8

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

01:29.963

0.875

0.021

9

21

Franco Morbidelli

Ducati

01:30.107

1.019

0.144

10

12

Maverick Viñales

Aprilia

01:30.418

1.330

0.311

11

25

Raul Fernandez

Aprilia

01:30.524

1.436

0.106

Εκτός γρήγορου γύρου

12

93

Marc Marquez

Ducati

 

0.000

0.000

Αποτελέσματα Q1:

Q2

5

Johann Zarco

Honda

01:29.995

 

 

Q2

25

Raul Fernandez

Aprilia

01:30.062

0.067

0.067

13

41

Aleix Espargaro

Aprilia

01:30.110

0.115

0.048

14

73

Alex Marquez

Ducati

01:30.243

0.248

0.133

15

42

Alex Rins

Yamaha

01:30.293

0.298

0.050

16

43

Jack Miller

KTM

01:30.385

0.390

0.092

17

10

Luca Marini

Honda

01:30.395

0.400

0.010

18

30

Takaaki Nakagami

Honda

01:30.430

0.435

0.035

19

33

Brad Binder

KTM

01:30.582

0.587

0.152

20

36

Joan Mir

Honda

01:30.698

0.703

0.116

21

37

Augusto Fernandez

KTM

01:31.086

1.091

0.388

 

Moto GP Ιαπωνία, Sprint: Κυριαρχική νίκη M.Marquez και Ducati, με 2ο τον Diogo Moreira της Honda!

Ποινή μίας θέσης για τον 3ο τελικά J.Martin και τον E.Bastianini που έστειλε τον Βραζιλιάνο στο βάθρο!
MotoGP Marc Marquez MOtegi 2026 Sprint
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

3/10/2026

Ο M.Marquez οδήγησε τον Sprint από την πρώτη στροφή έως και το τέλος σε μια κυριαρχική νίκη στην ιαπωνική πίστα και μείωσε τη διαφορά του από τον Jorge Martin περισσότερο από όσο υπολόγιζε καθώς ο Ισπανός της Aprilia δέχτηκε ποινή.

Με τις Aprilia της Trackhouse να επιβάλλονται των υπολοίπων στις Q1, ο Marc Marquez με το "καλημέρα" στις Q2 διέλυσε το χθεσινό ρεκόρ του αδερφού του Alex, ο οποίος ωστόσο τον ακολούθησε από κοντά με διαφορά χιλιοστών και έξι αναβάτες να κινούνται κάτω από το 1.43. Για τα ρεκόρ ευθύνεται η νέα ασφαλτόστρωση της ιαπωνικής πίστας.

Τρία λεπτά πριν το τέλος μίλησε ο Jorge Martin με νέο απόλυτο ρεκόρ πίστας πιέζοντας τον συμπατριώτη του που ξέρει ότι πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί στην Ιαπωνία καθώς στον επόμενο γύρω οι συνθήκες δεν θα είναι το ίδιο ευνοϊκές για τις Ducati σε σχέση με τις Aprilia. Με J.Martin και M.MArquez μπροστά ο M.Bezzecchi πίεσε στο τέλος όμως μικρά λαθάκια τον κράτησαν τέταρτο μπροστά από τον  5ο A.Marquez. 

Ο M.Marquez προσπάθησε επίσης στο τελευταίο του γύρο να περάσει τον Martin χωρίς να τα καταφέρει. Τα κατάφερε ωστόσο ο P. Acosta να βρεθεί στην πρώτη σειρά της εκκίνησης που πέρασε τρίτος, με τον A.MArquez στην πέμπτη τελικά θέση για την εκκίνηση του Sprint. Ο Martin πήρε την 24η pole position της καριέρας του στη μεγάλη κατηγορία και τη δεύτερη συνεχόμενη φέτος και έτσι φτάσαμε στον Sprint.

M.Marquez o απόλυτος
Με την εκκίνηση του Sprint ο Marc Marquez έκανε την επίθεσή του στον Jorge Martin, τοποθετήθηκε έξυπνα και πήρε τα ηνία του αγώνα από την πρώτη κιόλας στροφή με τον Μαδριλένο να έχει πίσω του τον Marco Bezzecchi. Πιο πίσω επικράτησε χάος με τον Alex Marquez να εμβολίζει τον Pedro Acosta και τον Di GIanantonio να αποτελεί επίσης παράπλευρή απώλεια αφού και οι τρεις έπεσαν και εγκατέλειψαν τον αγώνα.

M.Marquez, Martin και Bezzecchi στις τρεις πρώτες θέσεις με Enea Bastianini και Ai Ogura να ακολουθούν, ενώ ο Diogo Moreira που πίεζε τον Ιάπωνα να ακολουθεί έχοντας πίσω του τον Johan Zarco. Ο Bastianini πέρασε τον Bezzecchi στο τρίτο γύρο για να βρεθεί τρίτος, τη στιγμή που ο Pecco Bagnaina πάλευε να περάσει τον Luca Marini και να μπει στην πρώτη δεκάδα. 

Στον πέμπτο γύρο ο Diogo Moreira, που βρέθηκε σε πολύ καλή μέρα, πίεσε και πέρασε και τον Bezzecchi αφήνοντάς τον πέμπτο, κάτι που έκανε και ο Ai Ogura για να τον αφήσει έκτο λίγες στροφές μετά!

Στα μισά του αγώνα ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής είχε διαφορά ασφαλείας από τον Jorge Martin και έδειξε ότι ελέγχει απόλυτα τον ρυθμό έχοντας κάνει και ταχύτερο γύρο νωρίτερα, με τον αναβάτη της Aprilia να μην μπορεί να τον απειλήσει έχοντας πίσω τον Enea Bastianini και τον Moreira 4o. Πολύ καλός αγώνας και για το Zarco που κρατούσε πίσω του τον Raul Fernandez πέντε γύρους πριν το τέλος ενώ ο Quartararo ήταν ένατος και ο Marini έκλεινε την πρώτη δεκάδα δεχόμενος πίεση από τον Fermin Aldeguer. 

Από την άλλη ο Bagnaia που παραπονιέται διαρκώς ότι δεν μπορεί να βρει την πρόσφυση που θέλει ήταν μόλις 12ος, ενώ μετά το τέλος του αγώνα το πίσω του ελαστικό είχε καταστραφεί στο κέντρο του και αυτό μάλλον οδήγησε, μεταξύ άλλων και στην τελική του κατάταξη στον αγώνα (UPDATE τελικά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν πήρε καν κατάταξη).

Τρεις γύρους πριν το τέλος ο Marquez έκανε ξανά ταχύτερο γύρο, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της Ducati στη συγκεκριμένη πίστα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι αυτή είναι μια πίστα που ταιριάζει στο οδηγικό του στιλ, έχοντας πάνω από 1,3 δλ. διαφορά από τον Martin.  

Στο τέλος του αγώνα είχαμε εκπλήξεις με τον Jorge Martin που είχε παραιτηθεί της προσπάθειας του να πλησιάσει τον M.Marquez και να απειλείται ξαφνικά από τον Bastianini, ο οποίος με τη σειρά του δεχόταν πίεση από τον Moreira. 

O αναβάτης της Aprilia, που πήγε να πιαστεί στον ύπνο από τον τον Ιταλό της KTM, αντέδρασε τελικά σωστά και κράτησε τη θέση του, ωστόσο μετά το τέλος του αγώνα Martin και Bastianini δέχτηκαν ποινή μιας θέσης γιατί στον τελευταίο γύρο, στην τελευταία στροφή, πάτησαν μερικά χιλιοστά εκτός του επιτρεπόμενου ορίου ενεργοποιώντας τον αισθητήρα που βρίσκεται εκεί και αυτό έστειλε τον Βραζιλιάνο της δορυφορικής ομάδας της Honda για πρώτη φορά στην καριέρα του στο βάθρο του MotoGP!

Με τη νίκη του ο M.Marquez στον Sprint μείωσε τη διαφορά του από τον Martin στους επτά (7) βαθμούς, ενώ ο Bezzechi βρέθηκε 45 βαθμούς πίσω από την κορυφή.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ Διαφορά δλ.
1 Marc MARQUEZ Ducati Lenovo Team  
2 Diogo MOREIRA Pro Honda LCR 2,754
3 Jorge MARTIN Aprilia Racing 2,466
4 Enea BASTIANINI Red Bull KTM Tech3 2,508
5 Ai OGURA SuperFile Trackhouse MotoGP Team 5,992
6 Marco BEZZECCHI Aprilia Racing 6,984
7 Johann ZARCO Castrol Honda LCR 8,088
8 Raul FERNANDEZ SuperFile Trackhouse MotoGP Team 8,817
9 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP Team 10,586
10 Fermin ALDEGUER BK8 Gresini Racing MotoGP 11,129
11 Luca MARINI Honda HRC Castrol 13,632
12 Franco MORBIDELLI Pertamina Enduro VR46 Racing Team 15,209
13 Alex RINS Monster Energy Yamaha MotoGP Team 19,873
14 Somkiat CHANTRA Honda HRC Castrol 19,983
15 Maverick VIÑALES Red Bull KTM Tech3 20,469
16 Jack MILLER Prima Pramac Yamaha MotoGP 21,894
17 Toprak RAZGATLIOGLU Prima Pramac Yamaha MotoGP 38,442
18 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing 41,284
  Εγκατέλειψαν    
  Pedro Acosta KTM Factory Racing  
  Alex Marquez Gresini Racing  
  Fabio di Giannantonio Enduro VR46 Racing  
  Δεν πήραν κατάταξη    
  F. Bagnaia Ducati Lenovo Team