Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

MotoGP – Maverick Vinales: Το άσχημο πρόσωπο των social media

Ο Ισπανός διέγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter

Τα social media, ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν προτιμάτε, είναι κατά γενική ομολογία ένα από τα ισχυρότερα "εργαλεία" επικοινωνίας στην σύγχρονη εποχή, αλλά ταυτόχρονα και μια από τις μεγαλύτερες "μάστιγες" της κριτικής σκέψης. Τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν έχοντας στο επίκεντρο τον Maverick Vinales, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Όσοι λοιπόν ακολουθείτε τον Vinales στο Twitter και περιμένετε να μάθετε νέα από τα ποσταρίσματά του εκεί, θα περιμένετε μάταια διότι ο Ισπανός εργοστασιακός αναβάτης της Yamaha διέγραψε τον λογαριασμό μετά την ομαδική επίθεση που δέχθηκε από τους ακόλουθούς του, έπειτα από fake news που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε αμέσως μετά τον αγώνα του Portimao και τις ψευδής ειδήσεις που κυκλοφόρησαν στην Ισπανία. Τα υποτιθέμενα "νέα" έκαναν λόγο για δήθεν την οργισμένη αντίδραση του Vinales μετά την ακύρωση των γρήγορων γύρων του στα δοκιμαστικά, σε σημείο μάλιστα που υποτίθεται πως απείλησε την Dorna ότι θα αποσυρθεί από τους αγώνες. Προφανώς και ήταν το απόλυτο fake news, αλλά ήταν αρκετό για να γίνει στόχος το προφίλ του στο Twitter, το0 οποίο μάλιστα απαριθμούσε κοντά στους 360.000 ακόλουθους.

Η αρχική αντίδραση του Vinales σε αυτή την επίθεση ήταν να την αντιμετωπίσει με χιούμορ, γράφοντας πως "το μόνο που θέλω είναι να κερδίζω". Η "ψηφιακή κακοποίηση" όμως δεν σταμάτησε και ο Vinales ανέβασε άλλη μια δήλωση ξεκαθαρίζοντας πως η είδηση ήταν παντελώς ψευδής και πως "θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την Dorna για το επίπεδο του πρωταθλήματος που μας παρέχει. Δεν ψάχνω για δικαιολογίες και πάντα λέω την αλήθεια". Ο ασκός του Αιόλου όμως είχε ανοίξει και τα σχόλια ξέφευγαν από κάθε έλεγχο, με κάποιον μάλιστα να γράφει πως θα έπρεπε να δώσει την μοτοσυκλέτα του στον Morbidelli. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. "Αν κάποιος δικαιούται την μοτοσυκλέτα μου, να την πάρει. Δεν έχω πρόβλημα", έγραψε ο Vinales, "Ξέρω πού θέλω να φτάσω και θα το κάνω με κάθε κόστος. Και αν κάποιοι θέλουν να μου ασκήσουν κριτική, τότε να με σβήσουν από τον λογαριασμό τους στο Twitter, διαφορετικά θα σβήσω εγώ τον δικό μου". Τελικά ο Vinales εννοούσε αυτό που είπε και έσβησε το λογαριασμό του.

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η πρώτη και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία, αλλά αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς ένα μέσο ή μία πλατφόρμα που παίζει έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες του μάρκετινγκ, ώστε οι κορυφαίοι αθλητές να χτίσουν διαύλους επικοινωνίας με τους υποστηρικτές τους, μπορεί να μετατραπεί σε έναν πραγματικό εφιάλτη. Είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας για το πόσο εύκολα μπορούμε να γίνουμε "ανθρωποφάγοι" μέσα από την απρόσωπη κατάθεση απόψεων μέσω ενός ηλεκτρονικού μέσου. Ακόμη και όλοι εμείς που θεωρούμε πως ποτέ δεν θα αντιδρούσαμε έτσι, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει τεράστια διαφορά στην αντίδρασή μας μέσω κάποιου post, σε σχέση με το αν είχαμε απέναντί μας τον άνθρωπο που απευθυνόμαστε και θέλαμε να εκφραστούμε με το λόγο. Είναι επίσης λόγος προβληματισμού και το πόσο αφιλτράριστα είναι στην πλειοψηφία τους όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και πόσο σημαντικό είναι να εμπιστεύεσαι την πηγή πριν πάρεις θέση πάνω σε κάποιο ζήτημα.

Ας κρατήσουμε λοιπόν την άσχημη αυτή εξέλιξη ως παράδειγμα, αλλά και ως "οδηγό" για την… ψηφιακή μας συμπεριφορά από εδώ και στο εξής.