MotoGP – Maverick Vinales: Το άσχημο πρόσωπο των social media

Ο Ισπανός διέγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

22/4/2021

Τα social media, ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν προτιμάτε, είναι κατά γενική ομολογία ένα από τα ισχυρότερα "εργαλεία" επικοινωνίας στην σύγχρονη εποχή, αλλά ταυτόχρονα και μια από τις μεγαλύτερες "μάστιγες" της κριτικής σκέψης. Τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν έχοντας στο επίκεντρο τον Maverick Vinales, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Όσοι λοιπόν ακολουθείτε τον Vinales στο Twitter και περιμένετε να μάθετε νέα από τα ποσταρίσματά του εκεί, θα περιμένετε μάταια διότι ο Ισπανός εργοστασιακός αναβάτης της Yamaha διέγραψε τον λογαριασμό μετά την ομαδική επίθεση που δέχθηκε από τους ακόλουθούς του, έπειτα από fake news που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε αμέσως μετά τον αγώνα του Portimao και τις ψευδής ειδήσεις που κυκλοφόρησαν στην Ισπανία. Τα υποτιθέμενα "νέα" έκαναν λόγο για δήθεν την οργισμένη αντίδραση του Vinales μετά την ακύρωση των γρήγορων γύρων του στα δοκιμαστικά, σε σημείο μάλιστα που υποτίθεται πως απείλησε την Dorna ότι θα αποσυρθεί από τους αγώνες. Προφανώς και ήταν το απόλυτο fake news, αλλά ήταν αρκετό για να γίνει στόχος το προφίλ του στο Twitter, το0 οποίο μάλιστα απαριθμούσε κοντά στους 360.000 ακόλουθους.

Η αρχική αντίδραση του Vinales σε αυτή την επίθεση ήταν να την αντιμετωπίσει με χιούμορ, γράφοντας πως "το μόνο που θέλω είναι να κερδίζω". Η "ψηφιακή κακοποίηση" όμως δεν σταμάτησε και ο Vinales ανέβασε άλλη μια δήλωση ξεκαθαρίζοντας πως η είδηση ήταν παντελώς ψευδής και πως "θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την Dorna για το επίπεδο του πρωταθλήματος που μας παρέχει. Δεν ψάχνω για δικαιολογίες και πάντα λέω την αλήθεια". Ο ασκός του Αιόλου όμως είχε ανοίξει και τα σχόλια ξέφευγαν από κάθε έλεγχο, με κάποιον μάλιστα να γράφει πως θα έπρεπε να δώσει την μοτοσυκλέτα του στον Morbidelli. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. "Αν κάποιος δικαιούται την μοτοσυκλέτα μου, να την πάρει. Δεν έχω πρόβλημα", έγραψε ο Vinales, "Ξέρω πού θέλω να φτάσω και θα το κάνω με κάθε κόστος. Και αν κάποιοι θέλουν να μου ασκήσουν κριτική, τότε να με σβήσουν από τον λογαριασμό τους στο Twitter, διαφορετικά θα σβήσω εγώ τον δικό μου". Τελικά ο Vinales εννοούσε αυτό που είπε και έσβησε το λογαριασμό του.

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η πρώτη και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία, αλλά αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς ένα μέσο ή μία πλατφόρμα που παίζει έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες του μάρκετινγκ, ώστε οι κορυφαίοι αθλητές να χτίσουν διαύλους επικοινωνίας με τους υποστηρικτές τους, μπορεί να μετατραπεί σε έναν πραγματικό εφιάλτη. Είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας για το πόσο εύκολα μπορούμε να γίνουμε "ανθρωποφάγοι" μέσα από την απρόσωπη κατάθεση απόψεων μέσω ενός ηλεκτρονικού μέσου. Ακόμη και όλοι εμείς που θεωρούμε πως ποτέ δεν θα αντιδρούσαμε έτσι, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει τεράστια διαφορά στην αντίδρασή μας μέσω κάποιου post, σε σχέση με το αν είχαμε απέναντί μας τον άνθρωπο που απευθυνόμαστε και θέλαμε να εκφραστούμε με το λόγο. Είναι επίσης λόγος προβληματισμού και το πόσο αφιλτράριστα είναι στην πλειοψηφία τους όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και πόσο σημαντικό είναι να εμπιστεύεσαι την πηγή πριν πάρεις θέση πάνω σε κάποιο ζήτημα.

Ας κρατήσουμε λοιπόν την άσχημη αυτή εξέλιξη ως παράδειγμα, αλλά και ως "οδηγό" για την… ψηφιακή μας συμπεριφορά από εδώ και στο εξής.

Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa - Κανονίζουν αγώνα… μποξ μεταξύ τους!

Το #99 προκάλεσε το #26 σε grudge match, με τον μικρό σαμουράι να απαντά θετικά
Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/4/2024

Την ώρα που ο παλαίμαχος Dani Pedrosa επιστρέφει στο MotoGP ως wildcard συμμετοχή της KTM στον αγώνα της Jerez, ο Jorge Lorenzo ανέβαζε βίντεο εν ώρα προπόνησης στο μποξ, προκαλώντας τον Dani για ματς, με τον τελευταίο να απαντά “τα λέμε στο ρινγκ”!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά την απόσυρσή του από τους αγώνες MotoGP, ο 5 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Jorge Lorenzo έχει πολύ χρόνο στα χέρια του, κάνοντας τα πάντα για να κρατήσει πάνω του ακόμα και σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό το καταφέρνει με πάμπολλους τρόπους όπως με προκλητικές δηλώσεις για τα τεκταινόμενα στο MotoGP, χορεύοντας σε reality show της τηλεόρασης, ενεργώντας ως ambassador διαφόρων εταιρειών (Tissot, Sendi, Laureus, Vmoto Soco, κλπ.), συμμετέχοντας σε αγώνες αυτοκινήτου (Porsche Carrera Cup Italia, κ.α.), και τώρα προκαλώντας το αντίπαλο ισπανικό δέος της εποχής του στο MotoGP, Dani Pedrosa σε αγώνα μποξ.

Συγκεκριμένα, ο Lorenzo ανέβασε ένα βίντεο στο instagram στο οποίο τον βλέπουμε να προπονείται στο μποξ χτυπώντας (χαλαρά, άκεφα και... ατάλαντα) έναν σάκο, όταν σταματά και λέει τα εξής: “ξέρετε πως μου αρέσουν οι προκλήσεις. Δεκαπέντε χρόνια πριν είχα καλές αλλά και κακές στιγμές με τον Dani Pedrosa στην πίστα και εκτός αυτής. Τώρα που τα celebrity events έχουν γίνει της μόδας (βλ. αγώνες μποξ του Jake Paul), μου ήρθε στο μυαλό μια λίγο τρελή πρόκληση. Σε προκαλώ Dani σε έναν αγώνα μποξ στη Βαρκελώνη, στη σχολή που προπονούμαι.” Ο Lorenzo μάλιστα δήλωσε πως στόχος του είναι ο αγώνας να μεταδοθεί ζωντανά από το Youtube!

Οι Lorenzo και Pedrosa είχαν αρκετές ιστορικές μάχες στην πίστα -και αρκετή αντιπάθεια μεταξύ τους-, συμπεριλαμβανομένου και του ισπανικού GP του 2010, όπου τα έδωσαν όλα σε μια μάχη μέχρι τον τελευταίο γύρο του αγώνα, αλλά και στο διαβόητο GP του 2008, ξανά στην Ισπανία, όπου ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Juan Carlos τους έβαλε με το ζόρι να δώσουν τα χέρια στο βάθρο.

Επιστρέφοντας στο παρών, ο Pedrosa δεν άφησε την πρόκληση του Lorenzo αναπάντητη, και σε μια ανάρτησή του στα social media δήλωσε τα εξής: στην αρχή σκέφτηκα πως παραείναι τρελή σαν ιδέα, αλλά από την άλλη είμαι ακόμα γυμνασμένος και ο πειρασμός να σου ρίξω μερικές μπουνιές είναι μεγάλος. Έτσι, δέχομαι την πρόκλησή σου.”

Το grudge match μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του MotoGP δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αν και ο Pedrosa ανέφερε “πες μου τη μέρα και την ώρα και τα λέμε στο ρινγκ”.

Παρόλο τώρα που στο βίντεο ο Lorenzo δείχνει... ιδιαίτερα ατσούμπαλος με τις γροθιές του, όπως επισήμανε στον Pedrosa ο Michael Ruben Rinaldi (γενικά γίνεται το έλα να δεις στα σχόλια από αναβάτες κάτω από την ανάρτηση), "φίλε Dani, ο Jorge σου ρίχνει τουλάχιστον 15 κιλά. Είναι σα να κάνετε αγώνα εσύ με μοτοσυκλέτα 600 κυβικών κι εκείνος με χιλιάρα! Αλλά όπως και να έχει θα είχε πλάκα να δούμε τον αγώνα σας."