MotoGP – Με ειδικά livery που θυμίζουν άλλες εποχές οι ομάδες στο Silverstone

"Λαϊκή απαίτηση" κάποια livery να παραμείνουν και στη συνέχεια του πρωταθλήματος
motomag MotoGP – Τα livery των ομάδων στο Silverstone που θυμίζουν άλλες εποχές
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/8/2024

Τo Grand Prix του Silverstone έγινε η αφορμή για να δημιουργήσουν οι ομάδες διαφορετικά livery εμπνευσμένα από το παρελθόν με σκοπό να τιμήσουν τα 75 χρόνια ζωής του MotoGP.

Οι ομάδες του MotoGP αναμφίβολα είχαν δύσκολο έργο όσον αφορά την δημιουργία των νέων χρωματισμών των μοτοσυκλετών τους καθώς θα έπρεπε να τα βρουν με τους χορηγούς οι οποίοι πληρώνουν παχυλά ποσά και όπως είναι λογικό δεν θέλουν να πειράζουν τα χρώματα τους ή τα λογότυπα τους για κανένα λόγο. Ωστόσο όπως φάνηκε ομάδες και χορηγοί τα βρήκαν και εμείς αυτό το τριήμερο θα απολαύσουμε τα ιδιαίτερα αυτά livery τα οποία θυμίζουν άλλες εποχές.

MotoGP – Τα livery των ομάδων στο Silverstone που θυμίζουν άλλες εποχές

Ξεκινάμε από το πιο εντυπωσιακό livery -κατά την ταπεινή μας γνώμη- που εμφανίστηκε στο Silverstone. Μιλάμε για αυτό της Monster Energy Yamaha MotoGP Team. Η ιαπωνική εταιρεία επέλεξε να τιμήσει το εμβληματικό της αγωνιστικό χρώμα το ερυθρόλευκο το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1964. Το λευκό-κόκκινο χρώμα έγινε σήμα κατατεθέν της Yamaha ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1970, ενώ ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Giacomo Agostini με την YZR500.

MotoGP – Τα livery των ομάδων στο Silverstone που θυμίζουν άλλες εποχές

Δεύτερο κατά σειρά προτίμησης μας και πάλι ακολουθεί το livery της LCR Honda το οποίο για κάθε μία μοτοσυκλέτα της ομάδας ήταν διαφορετικό. Στην RC213V του Takaaki Nakagami υπήρχε το χρώμα της Ιαπωνίας και ως εκ τούτου ο βασικός χορηγός της ομάδας Idemitsu έμεινε ευχαριστημένος από το τελικό αποτέλεσμα. Στον αντίποδα στην RC213V του Johann Zarco, είδαμε να τιμάται από την ομάδα το livery το οποίο χρησιμοποιούσε ο Mike Hailwood το 1966 όταν αγωνιζόταν με την ιαπωνική εταιρεία.

MotoGP – Τα livery των ομάδων στο Silverstone που θυμίζουν άλλες εποχές

Στην Repsol Honda αποφάσισαν να τιμήσουν με το συγκεκριμένο χρωματικό συνδυασμό το πρωτάθλημα που κατέκτησε ο Freddie Spencer επί του Kenny Roberts Sr το 1983. Εκείνη την χρονιά ο Spencer με την NS500 κατάφερε να επικρατήσει του Roberts Sr για μόλις 2 βαθμούς.

MotoGP – Τα livery των ομάδων στο Silverstone που θυμίζουν άλλες εποχές

Ιδιαίτερο ήταν το livery που επέλεξε να παρουσιάσει στο Silverstone η Pertamina Enduro VR46 Racing Team, με τις δύο GP23 να τιμούν τα αγωνιστικά χρώματα του Valentino Rossi. Πιο συγκεκριμένα η ομάδα επέλεξε να χρησιμοποιήσει το γνωστό και μη εξαιρετέο Sole Luna (Ήλιος και Φεγγάρι) που υπάρχει τόσο στην φόρμα όσο και στο κράνος του Rossi όλα αυτά τα χρόνια.

MotoGP – Τα livery των ομάδων στο Silverstone που θυμίζουν άλλες εποχές

Η Red Bull KTM αποφάσισε να τιμήσει με τον συγκεκριμένο χρωματισμό τον Wolfgang Felber ο οποίος κέρδισε το 1989 το πρωτάθλημα Sound of Singles. O Felber ο οποίος κατέχει τη θέση του Vice President of Road Racing Technology στην KTM εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσε το λευκό-μπλε χρωματισμό στην μοτοσυκλέτα με την οποία αγωνιζόταν.

MotoGP – Τα livery των ομάδων στο Silverstone που θυμίζουν άλλες εποχές

Όσον αφορά το livery της Aprilia Racing δεν θέλει και πολύ για να μαντέψει κάποιος σε ποια μοτοσυκλέτα και αναβάτη απευθύνεται. Οι δύο RS-GP αποτίνουν φόρο τιμής στον Max Biaggi και την RSV 250, μοτοσυκλέτα με την οποία ο Ιταλός κέρδισε τρεις συνεχόμενους τίτλους 1994, 1995 και 1996. Λείπει φυσικά το "Chesterfield", το λογότυπο της καπνοβιομηχανίας που ήταν ο μεγάλος χορηγός των Ιταλών εκείνη την εποχή το οποίο έχει αντικατασταθεί από το "be a racer". Τα χρώματα ωστόσο παραμένουν.

MotoGP – Τα livery των ομάδων στο Silverstone που θυμίζουν άλλες εποχές

Η Gresini Racing αποφάσισε με τον χρωματισμό που έφερε στο Silverstone να τιμήσει τον ιδρυτή της ομάδας Fausto ο οποίος με αυτούς τους χρωματισμούς κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην κατηγορία των 125 κ. εκ. το 1985 και το 1987.

MotoGP – Τα livery των ομάδων στο Silverstone που θυμίζουν άλλες εποχές

Τo livery των Ducati Lenovo Team και Prima Pramac Racing δεν ήταν και κάτι συγκλονιστικό και για αυτό το λόγο δεν συγκέντρωσε και τα βλέμματα του κοινού. Οι GP24 των Bagnaia και Bastianini ήταν βαμμένες στα χρώματα της GP3 του 2003 μοτοσυκλέτα την οποία χρησιμοποίησαν οι Loris Capirossi και Troy Bayliss. Οι πιο παρατηρητικοί θα είδαν πως δεν βρίσκουμε το λογότυπο "MALBORO" μιας και έχει απαγορευτεί στις καπνοβιομηχανίες να διαφημίζονται στον μηχανοκίνητο αθλητισμό αν και το κάνουν με διαφορετικό τρόπο.

MotoGP – Τα livery των ομάδων στο Silverstone που θυμίζουν άλλες εποχές

Όσον αφορά τις μοτοσυκλέτες της Pramac αυτές ήταν βαμμένες στα χρώματα της μοτοσυκλέτας του Anel Nieto όταν αυτός κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 125 κ. εκ. το 1983.

MotoGP – Τα livery των ομάδων στο Silverstone που θυμίζουν άλλες εποχές

Λίγο καλύτερα τα πήγε η Trackhouse Racing. Η ομάδα επέλεξε να τιμήσει τις αμερικάνικες ρίζες της, ως εκ τούτου πάνω στις RS-GP θα δούμε να υπάρχουν τα πρόσωπα των θρύλων του αθλήματος, Kevin Schwantz, Kenny Roberts, Wayne Rainey και Freddie Spencer.

MotoGP – Τα livery των ομάδων στο Silverstone που θυμίζουν άλλες εποχές

Ο χρωματισμός ο οποίος αναμένεται να πάρει την χαμηλότερη βαθμολογία στην άτυπη ψηφοφορία του καλύτερου livery του Silverstone είναι αυτός της Red Bull GASGAS Tech3, καθώς δεν υπάρχει σύνδεση με κάποιο γεγονός.

Σίγουρα οι νέοι χρωματισμοί των ομάδων θα δώσουν άλλη νότα στον αγώνα ενώ θα πρέπει να πιέσουμε ώστε κάποια livery να συνεχίσουν να υπάρχουν και σε επόμενους αγώνες του πρωταθλήματος… Yamaha για σένα χτυπάνε οι καμπάνες.

Gigi Dall’Igna: "Αμφισβητήσιμη" η ποινή που στέρησε τη νίκη του Marc Marquez στο Sprint της Ταϊλάνδης

Ο Ιταλός τεχνικός διευθυντής της Ducati κάνει λόγο για ένα άτυχες Σαββατοκύριακο στο Buriram
gigi-dall-igna-ducati-corse-ge.jpg
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/3/2026

Ο Gigi Dall’Igna χαρακτήρισε ως "αμφισβητήσιμη" την ποινή που επιβλήθηκε στον Marc Marquez στο Sprint της Ταϊλάνδης, τονίζοντας ότι ο Ισπανός στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος σε ένα δύσκολο ξεκίνημα της σεζόν για τη Ducati.

Η Ducati ξεκίνησε τη σεζόν του MotoGP 2026 με πολύ πιο δύσκολο τρόπο συγκριτικά με πέρυσι, όταν ο Marc Marquez είχε φύγει από το GP της Ταϊλάνδης με νίκες σε όλους τους αγώνες.

Έπειτα από μια δύσκολη προετοιμασία, με αποθεραπεία από τραυματισμό και τρεις πτώσεις στα χειμερινά τεστ, ο Marquez κατάφερε να ανασυνταχθεί και να διεκδικήσει την pole position απέναντι στον Marco Bezzecchi. Τελικά έχασε την πρώτη θέση εκκίνησης για μόλις 0,035 δευτερόλεπτα από τον αναβάτη της Aprilia.

Στον αγώνα Sprint, όταν ο Bezzecchi έπεσε ενώ προηγούνταν, ο Marquez βρέθηκε σε θέση να διεκδικεί τη νίκη. Ωστόσο ο Pedro Acosta πίεσε, με τους δύο αναβάτες να δίνουν σκληρή μάχη μέχρι τους τελευταίους γύρους.

Marquez Acosta

Στον προτελευταίο γύρο, ο Marquez πραγματοποίησε μια δυναμική προσπέραση που έβγαλε τον αναβάτη της KTM εκτός γραμμής. Οι αγωνοδίκες της FIM ανακοίνωσαν ποινή "παραχώρησης μίας θέσης" για τον Marquez περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του αγώνα.

Μια επανάληψη της μάχης τους στη στροφή 12 φαινόταν πιθανή, όμως ο Marquez αποκάλυψε ότι είδε την ειδοποίηση της ποινής μόλις στην τελευταία στροφή, όπου επιβράδυνε και άφησε τον Acosta να περάσει για να πάρει τη νίκη.

Την Κυριακή ακολούθησε ένα διαφορετικό δράμα για τον αναβάτη της Ducati. Ενώ κυνηγούσε τον Raul Fernandez για την τρίτη θέση του βάθρου, αντιμετώπισε πρόβλημα στη ζάντα του τροχού και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Το περιστατικό αυτό έβαλε τέλος σε ένα εντυπωσιακό σερί της Ducati, καθώς για πρώτη φορά μετά από 88 συνεχόμενα Grand Prix της κορυφαίας κατηγορίας η ιταλική εταιρεία δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο.

Μετά τον αγώνα ο γενικός διευθυντής της Ducati Corse, Gigi Dall’Igna, συνεχάρη τους αντιπάλους της ομάδας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ducati πρέπει να καλύψει γρήγορα τη διαφορά, χωρίς όμως πανικό.

"Αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα διαφαίνεται απαιτητικό αλλά και συναρπαστικό, με τις προσδοκίες ήδη υψηλές για τις προκλήσεις που έρχονται," ανέφερε.

"Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια στους αντιπάλους μας που επικράτησαν δίκαια. Η ανταγωνιστικότητά τους δεν μας εκπλήσσει, καθώς την είχαμε ήδη δει στο τέλος της περσινής σεζόν αλλά και στα χειμερινά τεστ."

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι για πρώτη φορά μετά από 102 αγώνες η Ducati δεν βρέθηκε ούτε μέσα στην πρώτη πεντάδα, κάτι που δείχνει ότι η ομάδα πρέπει να μειώσει γρήγορα τη διαφορά από τον ανταγωνισμό.

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν καταφέραμε να ανέβουμε στο βάθρο μετά από 88 συνεχόμενους αγώνες και για πρώτη φορά μετά από 102 Grand Prix η εταιρεία απουσιάζει από την πρώτη πεντάδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε το κενό γρήγορα, αλλά χωρίς να δημιουργήσουμε πανικό."

Ο Dall’Igna κατέληξε τονίζοντας ότι ο Marc Marquez έδειξε ωριμότητα και ψυχραιμία σε ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο στο Buriram, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ποινή του Sprint "αμφισβητήσιμη".

"Με λίγα λόγια ήταν ένα Grand Prix που γνωρίζαμε ότι έπρεπε να διαχειριστούμε με εξυπνάδα. Aυτό ακριβώς έκανε και o Marc, βάζοντας όλο του το μυαλό και την καρδιά."

"Ωστόσο στάθηκε πραγματικά άτυχος, πρώτα στο Sprint, όπου μια αμφισβητήσιμη απόφαση των αγωνοδικών της FIM του στέρησε τη νίκη, και στη συνέχεια στον αγώνα της Κυριακής, όπου παρά τις δυσκολίες ένα βάθρο ήταν απολύτως εφικτό πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει."

Ο ομόσταυλος του στη Εργοστασιακή ομάδα της Ducati, Francesco Bagnaia, ξεκίνησε από τη 13η θέση στο grid αφού δεν κατάφερε να περάσει στο Q2 των κατατακτηρίων και τελικά τερμάτισε ένατος τόσο στο Sprint όσο και στον κυρίως αγώνα.