MotoGP Misano: Νίκη Marquez σε χαοτικό αγώνα – Το χαμένο στοίχημα Martin

Παραδόθηκε μεγάλο μέρος της διαφοράς στο πρωτάθλημα
MotoGP Misano: Νίκη Marquez σε χαοτικό αγώνα – Το χαμένο στοίχημα Martin
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/9/2024

Πύρινη ψιχάλα έπεσε από τον ουρανό στο Misano καθώς τόσο ο αγώνας, όσο και οι διαφορές στη βαθμολογία του πρωταθλήματος πήραν φωτιά.

Ήταν σχεδόν βέβαιο πως η βροχή θα χαλάσει την ροή του αγώνα και η πρόβλεψη ήταν πως θα πέσει δυνατή, μόνο που τελικά έβρεξε μόνο όσο χρειαζόταν για να καταστήσει τον αγώνα ένα τυχερό παιχνίδι με τον Morbidelli να δείχνει τι διακυβεύεται και μεγάλο χαμένο τον Martin που βρέθηκε να παλεύει για τον τελευταίο βαθμό, έναν γύρο πίσω.

«Δεν γινόταν να παλέψω για την νίκη απέναντι στον Marquez και ο αγώνας ήταν καλύτερος από τον Sprint γιατί στον Sprint θα μπορούσα να κερδίσω, σήμερα ο Marc Marquez ήταν σε απίστευτη φόρμα και δεν γινόταν να κάνω κάτι καλύτερο από δεύτερη θέση» είπε ο Bagnaia.

«Η νίκη ήρθε από κάποιον στον ουρανό» είπε ο Marquez που την αφιέρωσε στην Gresini. “Μετά την βροχή ναι, αποφάσισα να κινηθώ σαν να ήμαστε στην κατάταξη στο Σάββατο, αλλά εκεί βρέθηκα να παλεύω εξαιτίας».

Μία μεγάλη στιγμή στο Misano που είχε συγκεντρώσει πολύ κόσμο με την ελπίδα πως θα δουν έναν φανταστικό αγώνα και η αλήθεια είναι πως ξεκίνησε ως ένας από τους πιο δυνατούς.

Ο Martin έκανε άλλη μία φανταστική εκκίνηση, μόνο που αυτή τη φορά το ίδιο πέτυχε και ο Bagnaia. Του Martin ήταν καλύτερη συγκριτικά, για αυτό και κατάφερε να βρεθεί δίπλα στον πίσω τροχό του Bagnaia μόνο που σε αντίθεση με τον Sprint τώρα η εργοστασιακή Ducati πήγαινε εξίσου γρήγορα και κλείνοντας για την τοποθέτηση της πρώτης θέσης δεν άφηνε χώρο στο Martin που συνάντησε στο πλάι και τον Morbidelli.

Ο Bagnaia πέτυχε εκείνο που ήθελε, να φύγει εμπρός και να κάνει τον αγώνα του, γνωρίζοντας τον τρόπο να κλείνει το παράθυρο των ευκαιριών στο Misano.

Ο Martin επίσης δεν θα το άφηνε αυτό να γίνει και καθαρίζει πολύ γρήγορα με τον Morbidelli παίρνοντας την δεύτερη θέση, όσο ο Acosta περνούσε τον Binder με γενικά τις KTM σήμερα να καθυστερούν ταχύτερους αναβάτες, εκτός του σημείου που έπεσε η βροχή, εκεί που ο Miller έχει το προβάδισμα, όπως βέβαια και ο Marc Marquez. Προς το παρόν όμως έπρεπε να τα βάλει με τον Bezzecchi.

Ο Acosta δεν περιμένει και τα βάζει κατευθείαν με τον Morbidelli σε μία σειρά ενεργειών που δεν θα πάει πολύ καλά. Είμαστε ακόμη στον πρώτο γύρο και γίνεται ένας χαμός από την τρίτη θέση μέχρι και την 14η. Την ίδια στιγμή υπάρχει μάχη πίσω από τον Binder καθώς ο Bastianini περνά εμπρός χτυπώντας ελαφρά τον Marc Marquez όταν εκείνος άνοιξε γραμμή στην προσπάθεια του να περάσει τον Bezzecchi ο οποίος στριμώχνεται πίσω από τον Miller που ξαφνικά είδε μία μεγάλη πόρτα μπροστά του και χωρίς να κάνει τίποτα βρέθηκε να παλεύει με αναβάτες που ήταν τρεις θέσεις πιο μπροστά.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν οι πρώτες ψιχάλες με την πίστα όμως να είναι ακόμη στεγνή και ναι είμαστε ακόμη στον πρώτο γύρο!

Ο δεύτερος θα ξεκινούσε ακόμη πιο δυναμικά. Ο Martin κρατά τα φρένα μετά την ευθεία και κάνει μία επίθεση στο εσάκι που από την πρώτη στιγμή είχε μικρές πιθανότητες να πετύχει. Ο Bagnaia είναι πιο μπροστά και έχει πάρει μία πιο καθαρή γραμμή με τον Martin να κόβει για να αποφύγει την σύγκρουση και να μεγαλώνει έτσι την απόσταση που είχε καταφέρει να μειώσει. Δείχνει μία ανυπομονησία που όπως αποδεικνύεται θα φέρει μία σειρά από λανθασμένες αποφάσεις με αυτή να είναι η πρώτη.

Ο Morbidelli βάζει τον εμπρός τροχό του δίπλα στον Martin αλλά φαίνεται περισσότερο σαν μία κίνηση της στιγμής μιας και είχε την φόρα και όχι ως προσπάθεια να τον περάσει. Αυτό όμως σημαίνει πως κλείνει η ψαλίδα με άλλον έναν ανυπόμονο, τον Acosta που κάνει και αυτός την κίνηση σε σημείο που δεν θα μπορούσε εύκολα να γίνει προσπέραση παρά μόνο αν ο Morbidelli άνοιγε την γραμμή του για να μην συγκρουστούν. Πράγμα που δεν το κάνει και η KTM με το λογότυπο της GASGAS χάνει τα αεροδυναμικά της βοηθήματα.

Πίσω οι δύο KTM φαίνεται πως καθυστερούν ταχύτερους αναβάτες ο Bastianini ψάχνει τον τρόπο να περάσει καθαρά τον Binder, ο Marc Marquez το έχει δει από το έργο ήδη και ταυτόχρονα ο Bezzecchi δεν έχει καταφέρει τον Miller από τότε που έχασε την θέση του.

Καταφέρνουμε να κάνουμε μισό γύρο χωρίς επαφές που είναι καταπληκτικό έτσι όπως ξεκινήσαμε και στον τρίτο γύρο τελικά ο Acosta περνά καθαρά και ξανά χάνει την θέση του αμέσως μετά. Στον 4ο γύρο ο Acosta πέφτει έχοντας βγει εκτός γραμμής στην προηγούμενη στροφή. Ο Bastianini περνά στον 5ο γύρο τον Binder και ο Marc Marquez προσπαθεί να κάνει το ίδιο με ξεκάθαρη υπεροχή σε ρυθμό και τον Binder να τον καθυστερεί εκείνη την στιγμή. Πίσω ο Bezzecchi κάνει μία επιθετική κίνηση στον Miller για να περάσει, περιμένοντας το ίδιο και μπροστά μόνο που η KTM έχει την δύναμη στην ευθεία για να δυσκολέψει την κατάσταση.

Το πρώτο τρίο έχει ήδη ξεχωρίσει και τότε ο Miller ξανά περνά τον Bezzecci και ακολουθεί ο Alex Marquez που σημαίνει πως πίσω από τον Marc Marquez υπάρχει αρκετό θέαμα.

Τότε είναι που η βροχή άρχισε να πέφτει πιο δυνατά. Ο Bagnaia είναι σχεδόν 0,7 δευτερόλεπτα εμπρός και ο Morbidelli σχεδόν τρία καθαρόνς από τον Bastianini όταν πέφτει στην 7ο γύρο.

Είναι η προειδοποίηση που χρειάζονται όλοι, πλέον δεν υπάρχει πρόσφυση και οι δύο πρώτοι αφήνουν την διαφορά να χαθεί.

Ο Martin παίρνει σε αυτό τον γύρο, τον 7ο την απόφαση που θα τον στοιχειώσει, καθώς μπαίνει στα pit για αλλαγή σε βρόχινα κοιτώντας εκείνη την ώρα να δει πόσοι θα ακολουθήσουν ευθεία πίσω από τον Bagnaia και δυστυχώς τους βλέπει όλους όσους ήταν πίσω του να παίρνουν το ρίσκο να μείνουν. Αν συνεχίσει να βρέχει θα έχει το προβάδισμα που εχθές πήρε ο Gerlof στο Magny-Cours στα MOTUL WSBK, αλλά την ίδια στιγμή η βροχή σταματά.

MotoGP Misano: Νίκη Marquez σε χαοτικό αγώνα – Το χαμένο στοίχημα Martin
Ο Martin αλλάζει σε βρόχινα όσο οι άλλοι συνεχίζουν, θα βρέξει για μισό μόνο γύρο...

Η πίστα ακόμη γλιστρά, συνθήκες που εκμεταλλεύεται ο Marquez που περνά τρίτος στον 8ο γύρο ανάμεσα σε δύο KTM.

Όπως έχουμε πει η βροχή κάνει όσους κυνηγούν το πρωτάθλημα να χάνουν θέσεις καταιγιστικά έναντι όσων δεν έχουν τίποτα να χάσουν και στον ίδιο γύρο ο Marc Marquez περνά τον Binder και αμέσως και τον Bagnaia. Στην αρχή του 9ου γύρου γίνεται ένας χαμός από προσπεράσεις με χαμηλές ταχύτητες καθώς ο Binder παραδίδει θέσεις και ο Miller διεκδικεί μπαίνοντας τρίτος. Μέχρι και ο Quartararo παλεύει για λίγο με τον Bezzecchi.

Από εκείνη την στιγμή ο Marc Marquez είναι εμπρός και υπάρχει μόλις μία φορά που ο Bagnaia προσπαθεί να περάσει στον 10 γύρο. Ο Martin έχει ξανά μπαίνει για αλλαγή ελαστικών και απλά δεν παλεύει άλλο πλέον, βγαίνει απογοητευμένος ακριβώς έναν γύρο πίσω από τους πρώτους και πλέον παλεύει με τους υπόλοιπους που έχουν αλλάξει ελαστικά για τον τελευταίο βαθμό που απομένει. Για να πάρει άλλο θα πρέπει να περάσει τους πάντες μία και συνεχίσει για την δεύτερη ή κάποιος να πέσει, το δεύτερο είναι το μόνο πιθανό σενάριο.

MotoGP Misano: Νίκη Marquez σε χαοτικό αγώνα – Το χαμένο στοίχημα Martin

Το επίσης απίθανο είναι να μείνει ο Miller για πολύ ώρα τρίτος τώρα που η πίστα έχει στεγνώσει, έχοντας πίσω του τον Bastianini και πράγματι στον 12ο γύρο το βάθρο έχει κλειδώσει. Υπάρχει μία διαφορά λίγο παραπάνω από μισό δευτερόλεπτο ανάμεσα στους δύο πρώτους και πάνω από ένα με τον τρίτο. Η διαφορά εμπρός θα μεγαλώσει και άλλο σταδιακά μέχρι την στιγμή που ο Bagnaia απλά θα το αφήσει, παίρνοντας το ελάχιστο ρίσκο με βάση την κατάσταση των ελαστικών, αφήνοντας τον Marc Marquez να κερδίσει με διαφορά.

Μία λάθος απόφαση από τον Martin και αλλαγή των συνθηκών και η βαθμολογία του πρωταθλήματος έφερε ακόμη και την δεύτερη θέση σε διεκδίκηση, όχι μόνο την πρώτη!

 

Θέση

Βαθμοί

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος/Διαφ.

1

25

93M. Marquez

Gresini Racing MotoGP

41:52.083

2

20

1F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+3.102

3

16

23E. Bastianini

Ducati Lenovo Team

+5.428

4

13

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+14.185

5

11

72M. Bezzecchi

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+16.725

6

10

73A. Marquez

Gresini Racing MotoGP

+17.582

7

9

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+17.642

8

8

43J. Miller

Red Bull KTM Factory Racing

+19.327

9

7

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+27.946

10

6

44P. Espargaro

Red Bull KTM Factory Racing

+38.781

11

5

88M. Oliveira

Trackhouse Racing

+46.386

12

4

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+62.637

13

3

30T. Nakagami

IDEMITSU Honda LCR

+70.717

14

2

6S. Bradl

HRC Test Team

+77.547

15

1

89J. Martin

Prima Pramac Racing

+0.000

16

 

12M. Viñales

Aprilia Racing

+0.000

17

 

31P. Acosta

Red Bull GASGAS Tech3

+0.000

18

 

25R. Fernandez

Trackhouse Racing

+0.000

19

 

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+0.000

Πτώσεις - Εγκαταλείψεις

   

41A. Espargaro

Aprilia Racing

14 laps

   

37A. Fernandez

Red Bull GASGAS Tech3

6 laps

   

21F. Morbidelli

Prima Pramac Racing

6 laps

 

Dakar 2027: Αποκαλύφθηκε η διαδρομή των 5.320 χιλιομέτρων

Παράλληλα άνοιξαν και οι εγγραφές
dakar27
Από τον

Παύλο Καρατζά

7/5/2026

Αποκαλύφθηκε στο Institut du Monde Arabe στο Παρίσι η διαδρομή του Dakar 2027, που θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Αυτή θα είναι η 49η διοργάνωσή του και η 8η στη Σαουδική Αραβία, με τον αγώνα να περιλαμβάνει τρεις εντελώς νέες ειδικές διαδρομές με επίκεντρο την Ερυθρά Θάλασσα, με αφετηρία και τερματισμό στην King Abdullah Economic City και το μεγαλύτερο χιλιομετρικό άθροισμα ειδικών διαδρομών της “σαουδικής” εποχής (5.320 χλμ.), η οποία ξεκίνησε το 2020.

Στον χάρτη η διαδρομή δεν γεμίζει το μάτι, όμως είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι αναβάτες θα πρέπει να διανύσουν πάνω από 5.000 χιλιόμετρα ειδικών διαδρομών, με μεγάλη ποικιλομορφία εδάφους φυσικά. Κατά την διάρκεια του Dakar 2027, οι αναβάτες θα περάσουν μία νύχτα στην έρημο (refuge bivouac) και δύο μαραθωνίους, ενώ η διαδρομή φαίνεται πως θα περιλαμβάνει περισσότερη άμμο και λιγότερη πέτρα. Παράλληλα με την αποκάλυψη της διαδρομής, άνοιξαν και οι εγγραφές του αγώνα και αναμένουμε την συμμετοχή για ακόμη μία χρονιά του Έλληνα αναβάτη Βασίλη Μπούδρου.

Σημαντικός παράγοντας είναι και ο πόλεμος στο Ιράν και κατά πόσο και εάν θα επηρεάσει τον αγώνα. Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε πως το 2025, που το MOTO ήταν παρόν στον αγώνα, έπεσαν πύραυλοι από τους Χούθι εναντίον ελικοπτέρων της διοργάνωσης και ακυρώθηκε η ειδική διαδρομή εκείνης της ημέρας, με αναγκαστική αναπροσαρμογή των διαδρομών.

Ο περσινός νικητής του αγώνα Luciano Benavides δήλωσε: “Θα είναι ένα μεγαλύτερο Ντακάρ και αυτό μου αρέσει πολύ, γιατί σημαίνει ότι οι καλύτερα προετοιμασμένοι αναβάτες, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, θα βρίσκονται σε καλύτερη φόρμα στο τέλος και αυτό μου αρέσει. Ως αναβάτης προτιμώ τις μεγάλες ημέρες. Μου αρέσει επίσης η μορφή με δύο μαραθώνιους και το γεγονός ότι ο δεύτερος θα γίνει στο τέλος του αγώνα θα τον κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Θα υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες, λιγότερη στρατηγική, κάτι που μπορεί να κάνει τον αγώνα ακόμα πιο συναρπαστικό. Θα είναι μια υπέροχη διοργάνωση και με αυτή τη μακρύτερη διαδρομή, με περισσότερη άμμο, είμαι αποφασισμένος να επιστρέψω στη Σαουδική Αραβία και να υπερασπιστώ τον τίτλο μου, γνωρίζοντας ότι αυτός ο αγώνας δεν κρίνεται παρά μόνο στο τελευταίο χιλιόμετρο.”

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και τις λεπτομέρειες ανά ημέρα αγώνα:

Stage

Date

Start and Finish

Total | Special

 

P

Friday, january 1, 2027

KING ABDULLAH ECONOMIC CITY > KING ABDULLAH ECONOMIC CITY

265 km | 30 km

Prologue

1

Saturday, january 2, 2027

KING ABDULLAH ECONOMIC CITY > YANBU

500 km | 350 km

Stage 1

2

Sunday, january 3, 2027

YANBU > ALULA

535 km | 310 km

Stage 2

3

Monday, january 4, 2027

ALULA > HAIL

745 km | 480 km

Stage 3

4

Tuesday, january 5, 2027

HAIL > HAIL

735 km | 380 km

Stage 4

5

Wednesday, january 6, 2027

HAIL > AL DUWADIMI

720 km | 480 km

Stage 5

6

Thursday, january 7, 2027

AL DUWADIMI > MARATHON REFUGE

565 km | 440 km

Stage 6

7

Friday, january 8, 2027

MARATHON REFUGE > BISHA

480 km | 430 km

Stage 7

-

Saturday, january 9, 2027

BISHA

 

Rest

8

Sunday, january 10, 2027

BISHA > BISHA

680 km | 460 km

Stage 8

9

Monday, january 11, 2027

BISHA > WADI AD-DAWASIR

730 km | 460 km

Stage 9

10

Tuesday, january 12, 2027

WADI AD-DAWASIR > BISHA

650 km | 515 km

Stage 10

11

Wednesday, january 13, 2027

BISHA > AL BAHAH MARATHON

630 km | 480 km

Stage 11

12

Thursday, january 14, 2027

AL BAHAH MARATHON > KING ABDULLAH ECONOMIC CITY

905 km | 455 km

Stage 12

13

Friday, january 15, 2027

KING ABDULLAH ECONOMIC CITY > KING ABDULLAH ECONOMIC CITY

250 km | 50 km

Stage 13