MotoGP Misano: Νίκη Marquez σε χαοτικό αγώνα – Το χαμένο στοίχημα Martin

Παραδόθηκε μεγάλο μέρος της διαφοράς στο πρωτάθλημα
MotoGP Misano: Νίκη Marquez σε χαοτικό αγώνα – Το χαμένο στοίχημα Martin
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/9/2024

Πύρινη ψιχάλα έπεσε από τον ουρανό στο Misano καθώς τόσο ο αγώνας, όσο και οι διαφορές στη βαθμολογία του πρωταθλήματος πήραν φωτιά.

Ήταν σχεδόν βέβαιο πως η βροχή θα χαλάσει την ροή του αγώνα και η πρόβλεψη ήταν πως θα πέσει δυνατή, μόνο που τελικά έβρεξε μόνο όσο χρειαζόταν για να καταστήσει τον αγώνα ένα τυχερό παιχνίδι με τον Morbidelli να δείχνει τι διακυβεύεται και μεγάλο χαμένο τον Martin που βρέθηκε να παλεύει για τον τελευταίο βαθμό, έναν γύρο πίσω.

«Δεν γινόταν να παλέψω για την νίκη απέναντι στον Marquez και ο αγώνας ήταν καλύτερος από τον Sprint γιατί στον Sprint θα μπορούσα να κερδίσω, σήμερα ο Marc Marquez ήταν σε απίστευτη φόρμα και δεν γινόταν να κάνω κάτι καλύτερο από δεύτερη θέση» είπε ο Bagnaia.

«Η νίκη ήρθε από κάποιον στον ουρανό» είπε ο Marquez που την αφιέρωσε στην Gresini. “Μετά την βροχή ναι, αποφάσισα να κινηθώ σαν να ήμαστε στην κατάταξη στο Σάββατο, αλλά εκεί βρέθηκα να παλεύω εξαιτίας».

Μία μεγάλη στιγμή στο Misano που είχε συγκεντρώσει πολύ κόσμο με την ελπίδα πως θα δουν έναν φανταστικό αγώνα και η αλήθεια είναι πως ξεκίνησε ως ένας από τους πιο δυνατούς.

Ο Martin έκανε άλλη μία φανταστική εκκίνηση, μόνο που αυτή τη φορά το ίδιο πέτυχε και ο Bagnaia. Του Martin ήταν καλύτερη συγκριτικά, για αυτό και κατάφερε να βρεθεί δίπλα στον πίσω τροχό του Bagnaia μόνο που σε αντίθεση με τον Sprint τώρα η εργοστασιακή Ducati πήγαινε εξίσου γρήγορα και κλείνοντας για την τοποθέτηση της πρώτης θέσης δεν άφηνε χώρο στο Martin που συνάντησε στο πλάι και τον Morbidelli.

Ο Bagnaia πέτυχε εκείνο που ήθελε, να φύγει εμπρός και να κάνει τον αγώνα του, γνωρίζοντας τον τρόπο να κλείνει το παράθυρο των ευκαιριών στο Misano.

Ο Martin επίσης δεν θα το άφηνε αυτό να γίνει και καθαρίζει πολύ γρήγορα με τον Morbidelli παίρνοντας την δεύτερη θέση, όσο ο Acosta περνούσε τον Binder με γενικά τις KTM σήμερα να καθυστερούν ταχύτερους αναβάτες, εκτός του σημείου που έπεσε η βροχή, εκεί που ο Miller έχει το προβάδισμα, όπως βέβαια και ο Marc Marquez. Προς το παρόν όμως έπρεπε να τα βάλει με τον Bezzecchi.

Ο Acosta δεν περιμένει και τα βάζει κατευθείαν με τον Morbidelli σε μία σειρά ενεργειών που δεν θα πάει πολύ καλά. Είμαστε ακόμη στον πρώτο γύρο και γίνεται ένας χαμός από την τρίτη θέση μέχρι και την 14η. Την ίδια στιγμή υπάρχει μάχη πίσω από τον Binder καθώς ο Bastianini περνά εμπρός χτυπώντας ελαφρά τον Marc Marquez όταν εκείνος άνοιξε γραμμή στην προσπάθεια του να περάσει τον Bezzecchi ο οποίος στριμώχνεται πίσω από τον Miller που ξαφνικά είδε μία μεγάλη πόρτα μπροστά του και χωρίς να κάνει τίποτα βρέθηκε να παλεύει με αναβάτες που ήταν τρεις θέσεις πιο μπροστά.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν οι πρώτες ψιχάλες με την πίστα όμως να είναι ακόμη στεγνή και ναι είμαστε ακόμη στον πρώτο γύρο!

Ο δεύτερος θα ξεκινούσε ακόμη πιο δυναμικά. Ο Martin κρατά τα φρένα μετά την ευθεία και κάνει μία επίθεση στο εσάκι που από την πρώτη στιγμή είχε μικρές πιθανότητες να πετύχει. Ο Bagnaia είναι πιο μπροστά και έχει πάρει μία πιο καθαρή γραμμή με τον Martin να κόβει για να αποφύγει την σύγκρουση και να μεγαλώνει έτσι την απόσταση που είχε καταφέρει να μειώσει. Δείχνει μία ανυπομονησία που όπως αποδεικνύεται θα φέρει μία σειρά από λανθασμένες αποφάσεις με αυτή να είναι η πρώτη.

Ο Morbidelli βάζει τον εμπρός τροχό του δίπλα στον Martin αλλά φαίνεται περισσότερο σαν μία κίνηση της στιγμής μιας και είχε την φόρα και όχι ως προσπάθεια να τον περάσει. Αυτό όμως σημαίνει πως κλείνει η ψαλίδα με άλλον έναν ανυπόμονο, τον Acosta που κάνει και αυτός την κίνηση σε σημείο που δεν θα μπορούσε εύκολα να γίνει προσπέραση παρά μόνο αν ο Morbidelli άνοιγε την γραμμή του για να μην συγκρουστούν. Πράγμα που δεν το κάνει και η KTM με το λογότυπο της GASGAS χάνει τα αεροδυναμικά της βοηθήματα.

Πίσω οι δύο KTM φαίνεται πως καθυστερούν ταχύτερους αναβάτες ο Bastianini ψάχνει τον τρόπο να περάσει καθαρά τον Binder, ο Marc Marquez το έχει δει από το έργο ήδη και ταυτόχρονα ο Bezzecchi δεν έχει καταφέρει τον Miller από τότε που έχασε την θέση του.

Καταφέρνουμε να κάνουμε μισό γύρο χωρίς επαφές που είναι καταπληκτικό έτσι όπως ξεκινήσαμε και στον τρίτο γύρο τελικά ο Acosta περνά καθαρά και ξανά χάνει την θέση του αμέσως μετά. Στον 4ο γύρο ο Acosta πέφτει έχοντας βγει εκτός γραμμής στην προηγούμενη στροφή. Ο Bastianini περνά στον 5ο γύρο τον Binder και ο Marc Marquez προσπαθεί να κάνει το ίδιο με ξεκάθαρη υπεροχή σε ρυθμό και τον Binder να τον καθυστερεί εκείνη την στιγμή. Πίσω ο Bezzecchi κάνει μία επιθετική κίνηση στον Miller για να περάσει, περιμένοντας το ίδιο και μπροστά μόνο που η KTM έχει την δύναμη στην ευθεία για να δυσκολέψει την κατάσταση.

Το πρώτο τρίο έχει ήδη ξεχωρίσει και τότε ο Miller ξανά περνά τον Bezzecci και ακολουθεί ο Alex Marquez που σημαίνει πως πίσω από τον Marc Marquez υπάρχει αρκετό θέαμα.

Τότε είναι που η βροχή άρχισε να πέφτει πιο δυνατά. Ο Bagnaia είναι σχεδόν 0,7 δευτερόλεπτα εμπρός και ο Morbidelli σχεδόν τρία καθαρόνς από τον Bastianini όταν πέφτει στην 7ο γύρο.

Είναι η προειδοποίηση που χρειάζονται όλοι, πλέον δεν υπάρχει πρόσφυση και οι δύο πρώτοι αφήνουν την διαφορά να χαθεί.

Ο Martin παίρνει σε αυτό τον γύρο, τον 7ο την απόφαση που θα τον στοιχειώσει, καθώς μπαίνει στα pit για αλλαγή σε βρόχινα κοιτώντας εκείνη την ώρα να δει πόσοι θα ακολουθήσουν ευθεία πίσω από τον Bagnaia και δυστυχώς τους βλέπει όλους όσους ήταν πίσω του να παίρνουν το ρίσκο να μείνουν. Αν συνεχίσει να βρέχει θα έχει το προβάδισμα που εχθές πήρε ο Gerlof στο Magny-Cours στα MOTUL WSBK, αλλά την ίδια στιγμή η βροχή σταματά.

MotoGP Misano: Νίκη Marquez σε χαοτικό αγώνα – Το χαμένο στοίχημα Martin
Ο Martin αλλάζει σε βρόχινα όσο οι άλλοι συνεχίζουν, θα βρέξει για μισό μόνο γύρο...

Η πίστα ακόμη γλιστρά, συνθήκες που εκμεταλλεύεται ο Marquez που περνά τρίτος στον 8ο γύρο ανάμεσα σε δύο KTM.

Όπως έχουμε πει η βροχή κάνει όσους κυνηγούν το πρωτάθλημα να χάνουν θέσεις καταιγιστικά έναντι όσων δεν έχουν τίποτα να χάσουν και στον ίδιο γύρο ο Marc Marquez περνά τον Binder και αμέσως και τον Bagnaia. Στην αρχή του 9ου γύρου γίνεται ένας χαμός από προσπεράσεις με χαμηλές ταχύτητες καθώς ο Binder παραδίδει θέσεις και ο Miller διεκδικεί μπαίνοντας τρίτος. Μέχρι και ο Quartararo παλεύει για λίγο με τον Bezzecchi.

Από εκείνη την στιγμή ο Marc Marquez είναι εμπρός και υπάρχει μόλις μία φορά που ο Bagnaia προσπαθεί να περάσει στον 10 γύρο. Ο Martin έχει ξανά μπαίνει για αλλαγή ελαστικών και απλά δεν παλεύει άλλο πλέον, βγαίνει απογοητευμένος ακριβώς έναν γύρο πίσω από τους πρώτους και πλέον παλεύει με τους υπόλοιπους που έχουν αλλάξει ελαστικά για τον τελευταίο βαθμό που απομένει. Για να πάρει άλλο θα πρέπει να περάσει τους πάντες μία και συνεχίσει για την δεύτερη ή κάποιος να πέσει, το δεύτερο είναι το μόνο πιθανό σενάριο.

MotoGP Misano: Νίκη Marquez σε χαοτικό αγώνα – Το χαμένο στοίχημα Martin

Το επίσης απίθανο είναι να μείνει ο Miller για πολύ ώρα τρίτος τώρα που η πίστα έχει στεγνώσει, έχοντας πίσω του τον Bastianini και πράγματι στον 12ο γύρο το βάθρο έχει κλειδώσει. Υπάρχει μία διαφορά λίγο παραπάνω από μισό δευτερόλεπτο ανάμεσα στους δύο πρώτους και πάνω από ένα με τον τρίτο. Η διαφορά εμπρός θα μεγαλώσει και άλλο σταδιακά μέχρι την στιγμή που ο Bagnaia απλά θα το αφήσει, παίρνοντας το ελάχιστο ρίσκο με βάση την κατάσταση των ελαστικών, αφήνοντας τον Marc Marquez να κερδίσει με διαφορά.

Μία λάθος απόφαση από τον Martin και αλλαγή των συνθηκών και η βαθμολογία του πρωταθλήματος έφερε ακόμη και την δεύτερη θέση σε διεκδίκηση, όχι μόνο την πρώτη!

 

Θέση

Βαθμοί

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος/Διαφ.

1

25

93M. Marquez

Gresini Racing MotoGP

41:52.083

2

20

1F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+3.102

3

16

23E. Bastianini

Ducati Lenovo Team

+5.428

4

13

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+14.185

5

11

72M. Bezzecchi

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+16.725

6

10

73A. Marquez

Gresini Racing MotoGP

+17.582

7

9

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+17.642

8

8

43J. Miller

Red Bull KTM Factory Racing

+19.327

9

7

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+27.946

10

6

44P. Espargaro

Red Bull KTM Factory Racing

+38.781

11

5

88M. Oliveira

Trackhouse Racing

+46.386

12

4

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+62.637

13

3

30T. Nakagami

IDEMITSU Honda LCR

+70.717

14

2

6S. Bradl

HRC Test Team

+77.547

15

1

89J. Martin

Prima Pramac Racing

+0.000

16

 

12M. Viñales

Aprilia Racing

+0.000

17

 

31P. Acosta

Red Bull GASGAS Tech3

+0.000

18

 

25R. Fernandez

Trackhouse Racing

+0.000

19

 

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+0.000

Πτώσεις - Εγκαταλείψεις

   

41A. Espargaro

Aprilia Racing

14 laps

   

37A. Fernandez

Red Bull GASGAS Tech3

6 laps

   

21F. Morbidelli

Prima Pramac Racing

6 laps

 

MotoGP, Sachsenring Sprint: Ανίκητος Marc Marquez σε βάθρο Ducati - Πέντε αναβάτες σε απόσταση βολής για τον τίτλο

Alex Marquez και Fabio Di Giannantonio συμπλήρωσαν το βάθρο
Marc_Marquez
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/7/2026

Το highside που υπέστη ο Marco Bezzecchi στις κατατακτήριες δοκιμές είχε ως αποτέλεσμα κάταγμα στην αριστερή του κλείδα και πλεον ο Ιταλός είναι εκτός μάχης για το Γερμανικό Grand Prix. Μέσα στην ατυχία του, ο Bez έχει τουλάχιστον την άνεση της καλοκαιρινής διακοπής που ακολουθεί ώστε να είναι έτοιμος για το Silverstone στις 7-9 Αυγούστου.

Στον αγώνα Sprint o Marc Marquez έκανε μια ιδανική εκκίνηση και τέθηκε εξαρχής πρώτος, πίσω του ήταν ο αδερφός του, Alex, με τον Di Giannantonio και τις Aprilia των Ai Ogura και Raul Fernandez να ακολουθούν.

Μέχρι τα μέσα του αγώνα οι τρεις Ducati μπροστά άρχισαν να ξεχωρίζουν, ενώ από πίσω ο Jorge Martin ανέβαινε φτάνοντας στην έκτη θέση καταδιώκοντας τις δύο Aprilia της Trackhouse. Την ίδια ώρα ωστόσο ο Ogura είχε αρχίσει να αφήνει πίσω τον Fernandez και να προσπαθεί να κυνηγήσει τις Ducati που είχαν γεμίσει τρεις θέσεις του βάθρου. 

Σταδιακά ο Di Giannantonio έχανε επαφή με τους δύο πρώτους, έχοντας μία άνεση πάνω από δευτερόλεπτο από τον Ogura στην τέταρτη θέση, ο οποίος με τη σειρά του είχε αφήσει πάνω από 1,5 δευτερόλεπτο πίσω τους Fernandez και Martin.

Στους τελευταίους τρεις γύρους του αγώνα ήταν εμφανές πως η νίκη θα ήταν ζήτημα της οικογένειας Marquez με τον Marc μπροστά από τον Alex, καθώς ο πρωταθλητής δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του αγώνα να απομακρυνθεί.

Ενόσω λοιπόν περιμέναμε μάχη μεταξύ των δύο αδελφών για τη νίκη, ο Di Giannantonio άρχισε να γράφει πολύ γρήγορους γύρους. Στην έναρξη του προτελευταίου γύρου ήταν ο μόνος στην πίστα που γυρνούσε στο 1:20 και έφτασε κοντά στον Alex πολύ γρήγορα, καθώς και οι δυο τους έβλεπαν σε πολύ κοντινή απόσταση την ουρά της κόκκινης Desmosedici του Marc.

Η μάχη που προμηνυόταν όμως δεν ήρθε ποτέ και οι τρεις πρώτοι πήραν την καρό σημαία με αυτήν ακριβώς τη σειρά, ενώ πιο πίσω ο Ogura πρώτευσε μεταξύ των Aprilia, με τους Fernandez και Martin να συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα.

Ο Martin σίγουρα δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος που, όχι μόνο δεν πλησίασε τη μάχη του βάθρου, μα δεν μπόρεσε να περάσει ούτε τις δορυφορικές RS-GP της Trackhouse. Είναι οπωσδήποτε κερδισμένος στη μάχη του πρωταθλήματος πάντως με την έκτη θέση που πήρε, καθώς άνοιξε λίγο ακόμη τη διαφορά του από τον απόντα Bezzecchi στους 11 βαθμούς.

Το πρόβλημα του Martin και ταυτόχρονα το ουσιώδες αποτέλεσμα του σημερινού αγώνα είναι πως ο Di Giannantonio έφτασε 13 βαθμούς από την κορυφή (και δύο από τον Bezzecchi), ο Ogura στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας βλέπει τον πρωτοπόρο μόλις 23 βαθμούς μπροστά, ενώ ο Marc Marquez ακολουθεί σε απόσταση 32 βαθμών από την κορυφή.

Το πρωτάθλημα έχει άλλον έναν κυριακάτικο αγώνα πλέον αύριο (12/7) πριν διακόψει για καλοκαιρινές διακοπές, όντας πλέον ορθάνοικτο για τουλάχιστον τους πέντε πρώτους της βαθμολογίας που στριμώχνονται σε εύρος 32 βαθμών, λιγότερους από το διαθέσιμο άθροισμα βαθμών (37) ενός Grand Prix. Οι δε τέσσερις πρώτοι εξ αυτών έχουν μαθηματικώς πιθανότητες να πάνε διακοπές ως πρώτοι στην κατάταξη μετά τον αυριανό αγώνα!

Στο Sachsenring ο Marc Marquez κατέγραψε δύο νέα ρεκόρ. Εκτός από το νέο απόλυτο ρεκόρ γύρου που σημείωσε στο Q2, έγινε ο πολυνίκης των αγώνων Sprint με 19 νίκες, αφήνοντας δεύτερο τον Martin στις 18. Επιπλέον, βελτίωσε το δικό του ρεκόρ για τις περισσότερες pole positions στην ίδια πίστα, παίρνοντας φέτος την ένατη στο Sachsenring, με δεύτερη επίδοση τη δική του με οκτώ στη Circuit of the Americas και τρίτο της λίστας τον Valentino Rossi που έχει επτά στο Mugello.

Αποτελέσματα MotoGP Sachsenring Sprint Race

#

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος

Διαφορά

1

Marc MARQUEZ

DUCATI

20'12.978

 

2

Alex MARQUEZ

DUCATI

20'13.346

0.368

3

Fabio DI GIANNANTONIO

DUCATI

20'13.791

0.813

4

Ai OGURA

APRILIA

20'15.997

3.019

5

Raul FERNANDEZ

APRILIA

20'18.432

5.454

6

Jorge MARTIN

APRILIA

20'19.133

6.155

7

Francesco BAGNAIA

DUCATI

20'20.729

7.751

8

Pedro ACOSTA

KTM

20'21.946

8.968

9

Fabio QUARTARARO

YAMAHA

20'23.833

10.855

10

Diogo MOREIRA

HONDA

20'26.257

13.279

11

Luca MARINI

HONDA

20'26.384

13.406

12

Brad BINDER

KTM

20'27.089

14.111

13

Jack MILLER

YAMAHA

20'27.985

15.007

14

Enea BASTIANINI

KTM

20'28.376

15.398

15

Joan MIR

HONDA

20'30.955

17.977

16

Alex RINS

YAMAHA

20'31.115

18.137

17

Toprak RAZGATLIOGLU

YAMAHA

20'35.600

22.622

18

Cal CRUTCHLOW

HONDA

20'35.907

22.929

19

Maverick VIÑALES

KTM

20'44.163

31.185



 

Ετικέτες