MotoGP Misano: Πήρε άδεια για 10.000 θεατές!

Misano χωρίς θεατές δεν γίνεται!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/8/2020

Δέκα χιλιάδες θεατές την ημέρα θα μπορεί να φιλοξενήσει το Misano, μετά την σημερινή συνεδρίαση της περιφέρειας Αιμίλια Ρομάνα που αποφάσισε το πρώτο παραθυράκι στον αυστηρό κανονισμό που απαγορεύει συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των χιλίων ατόμων.

Αν και εκ πρώτης όψης φαίνεται το αντίθετο, υπάρχει λογική πίσω από αυτή την απόφαση που υπογράφει ο κυβερνήτης Stefano Bonaccini, που τουλάχιστον πολιτικά, βρίσκεται σε αντίθετο στρατόπεδο από την κυβέρνηση της Ιταλίας, όντας προερχόμενος από την μεσαία τάξη και την αριστερά. Δεν λέει κάτι αυτό, απλά φανερώνει πως σε αυτή την απόφαση μέρος πήραν όλοι από την δημοκρατική παράταξη και δεν θα πρέπει να της δοθεί πολιτική χροιά. Η απόφαση είναι επίσης τελείως φωτογραφική, απευθείας επηρεάζοντας τους δύο αγώνες που θα γίνουν στο Misano τον Σεπτέμβριο, αλλά πάρθηκε με βάση την τοποθεσία και τους χώρους που διαθέτει, και μπορεί να απελευθερώσει και άλλες διοργανώσεις που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα συγκεκριμένα πλαίσια.

Ποια είναι αυτά; Την εγγύηση πως θα διατηρούνται οι αποστάσεις για όλους τους θεατές και πως η ταυτότητά τους θα είναι πλήρως εξακριβωμένη και διαθέσιμη στις αρχές, μαζί με την ακριβή τους θέση στην πίστα, και τα στοιχεία αυτά διαθέσιμα για 14 ημέρες μετά την είσοδό τους.

Που είναι η λογική πίσω από αυτή την απόφαση; Το Misano πέρσι δέχτηκε 160.000 θεατές με την άδεια λειτουργίας του να είναι για 110.000 από τους οποίους οι 40.000 βρίσκονται σε αριθμημένες κερκίδες. Η διαχειρίστρια εταιρεία της πίστας καλείται τώρα να μπορέσει να αποδείξει πως είναι σε θέση να απομονώσει σε αυτές τις θέσεις τους 10.000 θεατές που επιτράπηκε τώρα να έχουν. Μαζί με ένα τρόπο να κινούνται από και προς τον χώρο τους διατηρώντας τις αποστάσεις. Δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση στο γκαζόν. Θεωρητικά γίνεται, πρακτικά ξέρουμε όλοι πως το Misano είναι ένα ξέφραγο αμπέλι που μπαίνουν όλοι στην πίστα αμέσως μετά την καρό σημαία σε μία παράδοση που έως τώρα δεν έχει διακοπεί.

Κι έπειτα, όταν συμφωνήσουν με τον κυβερνήτη τον τρόπο που θα κάθονται αυτοί οι 10.000 θεατές, θα ξεκινήσει ένας άλλος άθλος με την Dorna αυτή την φορά. Διότι τα εισιτήρια που ήδη έχουν πουληθεί πριν τον κορωνοϊό, από τις αρχές του έτους ή και πέρσι ακόμη, υπερκαλύπτουν τώρα αυτές τις θέσεις. Που σημαίνει πως η Dorna θα πρέπει να παίξει τις μουσικές καρέκλες για να αποφασίσει ποιος θα κάνει τελικά χρήση του εισιτηρίου ή όχι.

Το καλό είναι πως αυτομάτως οι δέκα χιλιάδες γίνονται είκοσι, γιατί θα γίνουν δύο αγώνες στο Misano, αλλά και πάλι δεν καλύπτεται το πλήθος των εισιτηρίων που ήδη έχουν διατεθεί. Μία πρώτη εκτίμηση είναι πως η διοργανώτρια εταιρεία θα παρουσιάσει στην Dorna ένα αναβαθμισμένο πλάνο των κερκίδων με ακυρωμένες πολλές ενδιάμεσες θέσεις και ολόκληρες σειρές, οπότε αυτομάτως θα ακυρώνονται και τα αντίστοιχα εισιτήρια.

Σίγουρο επίσης είναι πως κάθε θέση θα συνοδεύεται από συγκεκριμένη θέση παρκαρίσματος, με περίπου 3.000 ταξιθέτες να αναλαμβάνουν την μηδενική παρέκκλιση των θεατών από τους αυστηρούς κανονισμούς.

Από αυτό το νέο παραθυράκι που ξεπερνά το όριο των 1.000 θεατών και άνοιξε για τους MotoGP αγώνες, μπορεί να επωφεληθεί κάθε διοργάνωση στην Αιμίλια Ρομάνα που είναι παγκοσμίου ενδιαφέροντος, και οι διαθέσιμοι χώροι της επιλεγμένης τοποθεσίας διεξαγωγής επαρκούν για να έχει ο κάθε ένας την δική του θέση πάρκινγκ, και να διατηρούνται όλες οι αποστάσεις κάθε στιγμή. Τις επόμενες ημέρες θα αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες για τους λίγους - συγκριτικά με τα εισιτήρια που ήδη υπάρχουν- θεατές που θα δουν τους αγώνες στο Misano από κοντά.

Προς το παρόν αύριο ξεκινούν οι δοκιμές στην Αυστρία με τον άστατο καιρό να βάζει άλλον έναν απρόσμενο παράγοντα στην ήδη ολοκληρωτικά απρόσμενη αγωνιστική σεζόν…

Ετικέτες

MotoGP 2026, Sepang Test - Αποσύρεται προς το παρόν η Yamaha!

Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που προέκυψε χτες - Στη χειρότερη στιγμή, ενώ εξελίσσει το νέο V4
Yamaha
Από τον

Παύλο Καρατζά

4/2/2026

Η δεύτερη ημέρα του επίσημου τεστ του MotoGP που διεξάγεται στην πίστα της Sepang έχει ήδη ξεκινήσει, όμως σ’ αυτό δεν συμμετέχουν οι αναβάτες της Yamaha, καθώς η εταιρεία αποφάσισε να αποσυρθεί μέχρι νεοτέρας λόγω τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε χτες το απόγευμα σε κιβώτιο ή κινητήρα στις μοτοσυκλέτες των Dovizioso και Quartararo!

Ο Jack Appleyard της Dorna αναφέρει ότι η Yamaha “τελείωσε για σήμερα”, αφού δεν μπόρεσε να βρει σαφείς απαντήσεις για το τεχνικό πρόβλημα. Η δράση της τρίτης ημέρας αύριο είναι επίσης υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

Ο τεχνικός διευθυντής της Yamaha, Max Bartolini, επιβεβαίωσε: “Ελέγξαμε το πρόβλημα και δεν βρήκαμε μια σαφή λύση. Έχουμε μια ιδέα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια των αναβατών - των δικών μας αναβατών αλλά και των άλλων αναβατών - αποφασίσαμε, πριν επιστρέψουμε στην πίστα, να κατανοήσουμε πλήρως το πρόβλημα και τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε πιο ασφαλείς. Έτσι, αποφασίσαμε να μην συμμετέχουμε σήμερα (4/2) και να συνεχίσουμε να ελέγχουμε και να προσπαθούμε να βρούμε λύση για αύριο. Ελπίζουμε να βρούμε μια καλή λύση για απόψε, ώστε να μπορέσουμε να συμμετέχουμε αύριο. Γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι το προκάλεσε. Έχουμε μια ιδέα, αλλά χρειαζόμαστε επιβεβαίωση από το εργοστάσιο. Για να είμαστε σαφείς, αυτό το πρόβλημα δεν είχε καμία σχέση με την πτώση του Fabio, επειδή έπεσε το πρωί και το πρόβλημα εμφανίστηκε αργότερα το απόγευμα”.

Το τεχνικό πρόβλημα δεν συνέβαλε στην πτώση του Quartararo, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ο Γάλλος να σπάσει το δάχτυλό του και να αναγκαστεί να χάσει τη δεύτερη και τρίτη ημέρα των δοκιμών. Όταν ρωτήθηκε απευθείας αν είχε υποστεί βλάβη στον κινητήρα κατά την πρώτη ημέρα, ο Quartararo απάντησε: “Όχι, είχαμε ένα πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά. Ήταν στο τέλος, σήμερα το απόγευμα. Από ό,τι ξέρω, δεν ήταν ο κινητήρας, αλλά κάναμε μόνο μερικούς γύρους”.

Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε αργά είχε πράγματι σχέση με τον κινητήρα.

Μένει να δούμε λοιπόν αν οι μηχανικοί της ιαπωνικής εταιρείας βρουν και λύσουν το πρόβλημα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν ελάχιστα δεδομένα, μόνο από την πρώτη ημέρα του τεστ, κάτι που θα είναι καταστροφικό για την Yamaha, ιδίως τώρα που εξελίσσει τον ολοκαίνουργιο V4 κινητήρα της.