MotoGP Misano Test: Η Honda με αλουμινένιο ψαλίδι και μοτοσυκλέτα γεμάτη αισθητήρες

Συγκρατημένος ο Marc Marquez
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/9/2022

Πρώτος ο Stefan Bradl δοκίμασε ένα νέο αλουμινένιο ψαλίδι για λογαριασμό της Honda, που το κατασκευάζει η γνωστή Kalex που μεταξύ άλλων φτιάχνει και τα πλαίσια για την Moto2.

Στην πορεία αυτό το ψαλίδι θα περάσει για δοκιμές τόσο στον Nakagami όσο και στον Marquez, ίσως και σήμερα.

Παράλληλα όμως η Honda τοποθέτησε μία σειρά από αισθητήρες τριών αξόνων στις μοτοσυκλέτες της. Οι αισθητήρες αυτοί μπορούν να συμπληρώσουν τα δεδομένα της τηλεμετρίας με συγκεκριμένα νούμερα για τις δονήσεις και τις ταλαντώσεις στα σημεία που έχουν τοποθετηθεί και τις διαφορές μεταξύ τους.

Τροφοδοτώντας στην συνέχεια τα ειδικά προγράμματα προσομοίωσης που κάθε εργοστάσιο έχει στην διάθεσή του, οι δοκιμές αυτές μπορούν να συνεχίσουν ψηφιακά. Κάνοντας μικρές αλλαγές στο πλαίσιο, το ψαλίδι, τα αεροδυναμικά βοηθήματα κτλ, το ειδικό λογισμικό που χρησιμοποιούν μπορεί να δείξει τις πιθανές επιπτώσεις κάθε αλλαγής στον χρόνο του ίδιου γύρου, ώστε ο πειραματισμός να συνεχίσει ψηφιακά πριν τα συμπεράσματά του δοκιμαστούν εκ νέου πρακτικά σε επόμενη δοκιμή.

 

 

Στο μεταξύ ο Marquez την πρώτη ημέρα συμπλήρωσε 39 γύρους χωρίς να οδηγήσει το απόγευμα και αυτή την ώρα βρίσκεται ξανά στην πίστα. Την πρώτη ημέρα έφτασε 18ος από πλευράς χρόνων και με διαφορά 1.103 από τον Bagnaia που είχε τον καλύτερο χρόνο, ωστόσο δεν βρέθηκε εκεί για να δει τα όρια αλλά για μία ομαλή προσαρμογή στην επάνοδο οδήγησης αγωνιστικής μοτοσυκλέτας.

Το θετικό για αυτόν ήταν πως δεν είχε πόνο από το κόκαλο, τουλάχιστον έτσι ήταν η πρώτη αναφορά του ενώ κάτι τέτοιο θα ήταν ανησυχητικό σε αυτό το σημείο έτσι κι αλλιώς. Χρειάζεται ακόμη προσαρμογή, αυτό είναι το μόνο βέβαιο, όμως η πρώτη δοκιμή ήταν κρίνεται αρκετά πετυχημένη.

Η Honda δοκίμασε και μία σειρά από νέα αεροδυναμικά βοηθήματα που έμοιαζαν πολύ κοντά με αυτά της Aprilia. Ο Marquez έχει το δικαίωμα από τους κανονισμούς να αλλάξει άλλη μία φορά τα αεροδυναμικά βοηθήματα που χρησιμοποιεί. Κάθε οδηγός έχει δικαίωμα δύο αλλαγών στην σεζόν και όλοι τους, έχουν ήδη εκμεταλλευτεί και τις δύο εκτός από τον Marquez για τον προφανή λόγο της απουσίας του.

 

Στο μεταξύ οι υπόλοιποι αναβάτες, όπως τόνισε και ο ίδιος ο Marquez, προέρχονται από ένα αγωνιστικό τριήμερο στην ίδια πίστα, ενώ ο ίδιος έχει σημειώσει μία μεγάλη αποχή 100 ημερών από την οδήγηση, μεγαλύτερη και από εκείνη στις δοκιμές του Qatar που είναι οι πρώτες κάθε σεζόν.

Μετά και από την σημερινή δοκιμή που ο Marquez θα δοκιμάσει και λίγους περισσότερους γύρους, θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τον ίδιο πρωτίστως, του πότε θα μπορεί να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση.

 

Ετικέτες

Alpinestars Supertech R10 - Το πρώτο ασφάλτινο κράνος της εταιρείας

Θα φορεθεί στο MotoGP 2023 από τους Jorge Martin και Jack Miller
Alpinestars Supertech R10
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/1/2023

Μετά από το λανσάρισμα του Off-road κράνους Supertech M10 το 2018, η ιταλική Alpinestars -πιο γνωστή για τον τεχνικό ρουχισμό αναβατών- παρουσίασε το νέο της On-road κράνος Supertech R10, με το οποίο θα αγωνιστούν στο MotoGP 2023 οι Jorge Martin & Jack Miller.

Το Supertech R10 είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο MotoGP τεστ του Misano τον Σεπτέμβριο του 2022, στο κεφάλι του Andrea Dovizioso, με τον τελευταίο να συνεργάζεται στενά με την Alpinestars ως αναβάτης εξέλιξης του R10.

Για τη σεζόν του 2023 στο MotoGP, ο Jorge Martin της Prima Pramac Racing και ο Jack Miller της εργοστασιακής ομάδας της KTM θα φορέσουν αμφότεροι το νέο Supertech R10, ενώ για την ώρα το κράνος δεν διατίθεται στην αγορά, ούτε και θα το βρείτε στο site της Alpinestars -παρά μόνο ως νεάκι για την παρουσίαση του. Η Alpinestars ελπίζει να βγάλει το Supertech R10 στην παραγωγή στα τέλη του 2023.

Κάπως έτσι, για πρώτη φορά δυο αναβάτες του MotoGP θα ντυθούν Alpinestars από την κορυφή έως τα νύχια, με φόρμα, μπότες, γάντια και κράνος της εταιρείας από το Asolo

Ετικέτες