MotoGP Misano Test: Οι πρώτες δηλώσεις Marquez και Quartararo για τις μοτοσυκλέτες του 2024

Χωρίς τις εργοστασιακές Ducati
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

11/9/2023

Οι ομάδες των MotoGP παρέμειναν στην πίστα του Misano καθώς μετά τον αγώνα της Κυριακή ήταν προγραμματισμένες οι δοκιμές των μοτοσυκλετών του 2024 για όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Τόσο η KTM, όσο η Honda και η Yamaha έχουν φέρει τα πρωτότυπα του 2024, τα οποία οδήγησαν στον αγώνα οι επίσημοι δοκιμαστές τους, με τον Dani Pedrosa μάλιστα να πρωταγωνιστεί τόσο στο Sprint του Σάββατου, όσο και στον αγώνα την Κυριακής, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση.

Σήμερα ήταν η σειρά των εργοστασιακών αναβατών να δοκιμάσουν τις νέες μοτοσυκλέτες τους για την επόμενη χρονιά και να δώσουν οδηγίες για την κατεύθυνση της εξέλιξης έως το τέλος του χρόνου, ώστε όλα να είναι έτοιμα μέχρι τα πρώτα δοκιμαστικά στην πίστα της Sepang το 2024.

Από τους τέσσερεις κατασκευαστές που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, μόνο η Ducati έλειπε από τα σημερινά δοκιμαστικά, καθώς όλοι οι αναβάτες της εργοστασιακής ομάδας και ο δοκιμαστής έχουν τραυματισμούς!

Έτσι οι αναβάτες των Pramac, VR46 και Gresini δεν θα έχουν κάτι εντελώς καινούριο να δοκιμάσουν, πέραν των νέων ελαστικών της Michelin, η οποία έχει φέρει νέες Soft και Medium γόμμες για το πίσω ελαστικό, καθώς και μια νέα Soft γόμμα για το εμπρός, με σύνθεση που θα χρησιμοποιηθεί για την σεζόν του 2024.

Πιθανόν η απόφαση της Ducati να μην δώσει στις δορυφορικές ομάδες να δοκιμάσουν την μοτοσυκλέτα του 2024, είναι ένα είδος fair-play για τους εργοστασιακούς αναβάτες της οι οποίοι λόγω τραυματισμού δεν είναι σε θέση να οδηγήσουν.

2

Εκεί όμως που έχει στραφεί το ενδιαφέρον όλων είναι στα box της Honda και της Yamaha, όπου οι φήμες για το μέλλον του Marc Marquez και η αγωνιστική “ξηρασία” του Quartararo προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Μετά το μεσημεριανό διάλλειμα που βρήκε τις μοτοσυκλέτες της Honda να έχουν κάνει από τους πιο αργούς χρόνους της ημέρας, τα μικρόφωνα πήγαν στον Marc Marquez για τις πρώτες δηλώσεις.

Ο Ισπανός αναβάτης δεν εξέπληξε κανέναν με τις δηλώσεις του, αφού δεν μας έδωσε κάποιο φοβερό νέο που θα αλλάξει την εικόνα που είχαμε έως σήμερα.

Συγκεκριμένα ο Marquez τόνισε πως η νέα μοτοσυκλέτα έχει εντελώς διαφορετική θέση οδήγησης (κάτι που δείχνει την προσπάθεια των μηχανικών της Honda να αλλάξουν την δυναμική κατανομή του βάρους).  

Εκ του αποτελέσματος πάντως, ο Marquez είπε πως για να κάνεις χρόνο με την νέα μοτοσυκλέτα θα πρέπει να οδηγείς με τον ίδιο τρόπο που οδηγούσες την παλιά και πως το βασικό πρόβλημα της Honda (δηλαδή η πρόσφυση στις εξόδους των στροφών) παραμένει.

5

Το μόνο θετικό για τον Ισπανό αναβάτη είναι πως ήρθαν στην ομάδα νέα πρόσωπα και με περισσότερη όρεξη για αλλαγές…

 “They need to work, still we are far. If this is the base. Or the bike. We are far. Still we need to work and change many things,"

Φυσικά δεν έλειψαν και οι ερωτήσεις για το αγωνιστικό μέλλον του, με τον Marquez να απαντά πως την τελική απόφαση θα την πάρει ανάμεσα στους αγώνες της Ινδίας και της Ιαπωνίας.

Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που είχε κάνει πριν τον αγώνα του Misano, όπου είχε πει πως έχει ήδη αποφασίσει…

“Yeah, but I don't inform, because maybe it's not clear. Sometimes you can change, no?. I have two plans. So now I need to choose a plan, but the decision is there.”

Πιθανόν εννοεί πως έχει πάρει την απόφαση να αφήσει στην άκρη τα χρήματα και να επιλέξει όποια ομάδα του δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Είτε αυτή είναι η Honda, είτε αυτή είναι η Gressini…

6

Στην περίπτωση του Quartararo τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, διότι σύμφωνα με τον Γάλλο παγκόσμιο πρωταθλητή, η Yamaha θα πρέπει να αλλάξει ριζικά την μοτοσυκλέτα της (να βάλει κινητήρα V4 που δεν χρειάζεται αντικραδασμικό άξονα ώστε να ανεβάσει περισσότερες στροφές με ασφάλεια και να βρει την ιπποδύναμη που της λείπει) και να λύσει το πρόβλημα δυσκολίας στις προσπεράσεις μέσα στον αγώνα.

Μάλιστα ο Quartararo τόνισε πως στον αγώνα της Κυριακής, άφησε επίτηδες λίγη απόσταση από τους αναβάτες εμπρός και προσπάθησε να οδηγήσει όσο πιο γρήγορα μπορεί, καταφέρνοντας να κάνει ένα πολύ πιο γρήγορα γυρολόγιο απ’ ότι όταν ακολουθούσε κάποιον. Αυτό δείχνει πως η μοτοσυκλέτα της Yamaha παραμένει γρήγορη σε χρόνους, αρκεί να μην έχει κανέναν μπροστά της…

8

 

Le Mans 2024 - Νέο ρεκόρ προσέλευσης κοινού σε αγώνα MotoGP

297,471 θεατές παρακολούθησαν τον γαλλικό γύρο
Le Mans record attendance
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/5/2024

Οι σχεδόν 300.000 θεατές που είδαν από κοντά το GP του Le Mans 2024 αποτελούν νέο ρεκόρ προσέλευσης κοινού, ανεξαρτήτως πίστας, στην ιστορία του MotoGP. Ελπίζουμε αυτή τη φορά οι υπεύθυνοι της Dorna να… μέτρησαν σωστά τον κόσμο, για να μην έχουμε φιάσκο αντίστοιχο με το GP της Jerez, όπου το νούμερο είχε φουσκώσει κατά 100.000 πλασματικούς θεατές.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε τεθεί ξανά στο γαλλικό GP, το 2023, όπου και είχαν κοπεί 278.805 εισιτήρια για το ιστορικό χιλιοστό GP της ιστορίας. Όπως βλέπουμε η Γαλλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη λατρεία στον θεσμό του MotoGP, με τους Γάλλους να το δείχνουν έμπρακτα με αθρόα προσέλευση κάθε χρόνο.

Μεταξύ άλλων ο CEO του MotoGP, Carmelo Ezpeleta δήλωσε: “η ατμόσφαιρα στο Le Mans είναι θρυλική και υπάρχει λόγος για αυτό. Η απίστευτη βοή, με τις φωνές και τις ζητωκραυγές του κοινού είναι μια από τις πιο αγνές εκφράσεις πάθους για κάθε άθλημα στον κόσμο, και είναι προνόμιό μας να το ακούμε. Μετά το προηγούμενο ρεκόρ της περυσινή σεζόν, το γαλλικό GP του 2024 ξεπέρασε τις προσδοκίες. Οι σχεδόν 300.000 θεατές το αγωνιστικό τριήμερο είναι ένας φοβερός αριθμός και αντικατοπτρίζει την εξαιρετική δουλειά που κάνει κάθε χρόνο ο οργανισμός PHA Claude Michy (σσ. Ο Claude Michy είναι ο Πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Clermont Foot Auvergne 63, ένας άνθρωπος παθιασμένος με τα σπορ, καθώς έχει αναμειχθεί κατά καιρούς στη διοργάνωση του Rally Dakar, του Andros Trophy, του γαλλικού γύρου MXGP, της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας του Παρισιού, κ.α.). To event έχει ακριβώς αυτό που θέλουμε κάθε φορά που αγωνιζόμαστε: θεαματικά αγωνιστικά δρώμενα μαζί με ένα πλήρες πρόγραμμα συνοδευτικών δραστηριοτήτων ώστε να κάνουν συναρπαστικό κάθε λεπτό του σαββατοκύριακου. Ευχαριστούμε τον Claude και την ομάδα του για την αφοσίωσή τους στο MotoGP.”

Ετικέτες