MotoGP Motegi: Αποφασιστική νίκη Martin σε βρόχινο αγώνα με μισή διάρκεια και δυο κόκκινες σημαίες!

Στο βάθρο ο Marquez μετά από ένα χρόνο
motogp motegi motomag
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/10/2023

Εξαιρετικά δύσκολος αγώνας στην Ιαπωνία εξαιτίας των καιρικών συνθηκών με την βροχή να ξεκινά πέντε λεπτά πριν την εκκίνηση, νωρίτερα από εκείνο που περίμεναν βάση των προγνώσεων. Αυτό σημαίνει πως ξεκίνησαν όλοι με τα slick ελαστικά και φυσικά με ζελατίνες και εξοπλισμό, προσαρμοσμένο σε διαφορετικές συνθήκες.

Ο Martin ξεκίνησε καλά και για λίγες στροφές η σειρά ήταν ίδια με την πρώτη στροφή του Sprint καθώς ο Miller ήταν πίσω του, ο Bagnaia ακολουθούσε και είχε πίσω του τον Binder.

Ο Bezzecchi δεν ξεκίνησε καλά και ανοίγοντας γραμμή στα φρένα της πρώτης στροφής έβγαλε εκτός πίστας στον Vinales που με την σειρά του έβγαλε εκτός του Zarco, ενώ ο Bezzecchi συνέχισε κανονικά από τις πίσω θέσεις. Ο Zarco ήταν ο μεγάλος άτυχος της ημέρας παρόλο που δεν έπεσε πατώντας στην άμμο, όπως έπαθε ο Vinales, συνεχίζοντας και οι δύο τον αγώνα. Η ατυχία του Zarco θα συνεχιζόταν και θα τον χτυπούσε διπλά στο τέλος, είναι πολύπλοκο όπως και οι συνθήκες σήμερα στην Ιαπωνία, αλλά θα το ξεδιαλύνουμε βάζοντας την σειρά των πραγμάτων.

Οι σημαίες που επέτρεπαν στους αναβάτες να αλλάξουν μοτοσυκλέτες είχαν βγει ήδη αμέσως και τελικά μπήκαν όλοι μαζί στα πιτ εκτός από 5 που συνέχισαν με τους αναβάτες της Yamaha να είναι όλοι μέσα στην πίστα με τα slick, μαζί με τον Pirro και τον Bradl. Αυτό έχει λογική αν η βροχή δείχνει πως θα μπορούσε να σταματήσει, πράγμα βέβαιο πως δεν θα γινόταν ή αν μπορείς να κάνεις έναν ακόμη γρήγορο γύρο και να μπεις σε μία pit lane πιο καθαρή. Τελικά δεν κέρδισαν τίποτα με την επιλογή τους, έχασαν θέσεις και μάλιστα ο Morbidelli έμεινε έξω με τα slick για πολύ ώρα χωρίς καμία απολύτως εξήγηση για την επιλογή με βάση την κοινή λογική.

motogp motegi motomag
O Martinator δεν είχε -και σήμερα- αντίπαλο

Λίγο πριν μπουν για την αλλαγή είχαν περάσει τον Martin, ο ίδιος είπε ότι έγινε για να δει αν ο Bagnaia μπει μέσα και στην αλλαγή κατάφερε να κερδίσει θέσεις, όπως και ο Marquez τα πήγε καλά γιατί είναι μπροστά στην έξοδο και αυτό βελτιώνει τα πράγματα, μπορεί να κρατηθεί στην εξωτερική της pit lane και βγαίνοντας να έχει την εσωτερική με απρόσκοπτη έξοδο στην πίστα.

Ο Aleix Espargaro κράτησε για λίγο την πρωτιά μέχρι ο Martin να περάσει εμπρός. Βέβαια όταν βγήκαν είχαν ήδη μπροστά τους μοτοσυκλέτες που δεν είχαν αλλάξει ελαστικά και από ένα σημείο τον Pirro με 8 δευτερόλεπτα διαφορά ενώ ο Morbidelli θα έχανε αμέσως το όποιο προβάδισμα. Ήταν μια πλασματική πρωτιά φυσικά. Ο Martin πέρασε εμπρός και αμέσως μετά έχασε πρόσφυση στο εμπρός ελαστικό και μένοντας εντός ασφάλτου αλλά εκτός πίστας πέρασε για λίγο στην 9η θέση. Ο Binder αργότερα θα έπεφτε στην ίδια στροφή.

Ο Aleix Espargaro ξανά οδηγεί την κούρσα με τον Marquez δεύτερο και πίσω τον Bezzecchi και τον Bagnaia που φαίνεται πως μπορεί να τα πάει καλύτερα. Και πρέπει να το κάνει γιατί ο Martin έφτασε ήδη με μερικά πολύ γρήγορα προσπεράσματα. Ο Bagnaia περνά τον Bezzecchi και αμέσως μετά και ο Martin κάνει μία επιθετική αλλά καθαρή κίνηση με στόχο να μην αφήσει τον Bagnaia να φύγει εμπρός. Επόμενος στόχος ο Marquez που γίνεται από μόνος του πιο εύκολος καθώς η διαφορά με τον Aleix ανοίγει.

motogp motegi motomag
έπαιξε όλα του τα χαρτιά σωστά σήμερα ο Marquez για να μην είναι ολότελα καταστροφική η εικόνα των Ιαπωνικών εταιρειών μέσα στο σπίτι τους

Όπως του ανοίγουν και οι Ducati στην ευθεία. Μιλάμε για μία τεράστια διαφορά με την Honda καθώς τον περνάνε στην ευθεία με ευκολία και οι δύο!

Ο Aleix συνεχίζει εμπρός και πίσω του έχει τους δύο που παλεύουν για το πρωτάθλημα με την πίστα να έχει ακόμη μικτές συνθήκες και την βροχή να μην έχει γίνει τελείως απειλητική.

Στον έκτο γύρο ο Martin περνά και τους δύο καθαρά και με τρόπο που δείχνει ξεκάθαρα την ανωτερότητά του στον αγώνα της Ιαπωνίας, ένα σερί που υπάρχει στους τελευταίους αγώνες, και μετά από αυτό ο Aleix αρχίζει να χάνει την μία θέση πίσω από την άλλη όσο τα ελαστικά του με την μαλακή γόμα δεν μπορούν να τον βοηθήσουν να αντισταθεί.

Ο Bezzecchi και ο Oliveira είναι στην τρίτη και τέταρτη θέση με τον Marquez να ακολουθεί πέμπτος και τον Miller να παλεύει με τον Mir πίσω από τον Aleix Espargaro.

Στο μεταξύ ο Martin χτίζει μία διαφορά σχεδόν ένα δευτερόλεπτο από τον Bagnaia για αυτό και η νίκη του σήμερα είναι πλήρη και καθοριστική, για όποιον παρακολουθούσε τον αγώνα δεν υπήρχε καλύτερος σήμερα.

Ο Oliveira είναι ο επόμενος που αρχίζει να χάνει θέσεις όσο ο Aleix Espargaro τις κερδίζει σταματώντας την κατρακύλα του προς τα πίσω με τον Marquez να κερδίζει θέσεις και την βροχή πλέον να πέφτει δυνατά. Από τον 10ο γύρο θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Ο Fernandez εκτελεί ποινή μακρύτερου γύρου με τον Crutchlow γιατί έστριψαν νωρίς στην αλλαγή μοτοσυκλέτας. Η γωνία προσέγγισης του box είναι προκαθορισμένη και προβλέπεται από τους κανονισμούς, γιατί αλλιώς μπαίνεις μπροστά σε άλλη ομάδα.

Ο Marquez περνά τον Bezzecchi που σήμερα δεν είναι η μέρα του και βλέπει επιτέλους το βάθρο για πρώτη φορά από το GP Αυστραλίας το 2022. Στο μεταξύ ο Martin είναι πλέον στο 1.3 διαφοράς και το πάει για πολλά λεπτά, αλλά ο αγώνας δεν θα συνεχιζόταν για πολύ.

Ο Zarco πέφτει δέκα δευτερόλεπτα πριν βγει η κόκκινη σημαία. Η μοτοσυκλέτα έχει αχρηστευτεί πλήρως αλλά αν μπει στο box τα επόμενα πέντε λεπτά σπρώχνοντας αλλά χωρίς παράκαμψη τότε θα μπορέσει να συνεχίσει αν ο αγώνας ξεκινήσει και πάλι καθώς μετράνε οι θέσεις από τον προηγούμενο γύρο που βγήκε η καρό σημαία. Δεν θα μπορούσε να σπρώξει την μοτοσυκλέτα σε έναν αγώνα που εξελίσσεται οπότε βγαίνει εκτός πίστας και ξανά μπαίνει στην pit lane από τον βοηθητικό δρόμο. Είναι έξαλλος που του ανακοινώνουν πως τσάμπα έσπρωχνε αλλά η αλήθεια είναι πως το παραθυράκι αυτό του κανονισμού υπάρχει για εκείνους που είχαν πρόβλημα στον τελευταίο γύρο ή έπεσαν αλλά όχι καταστροφικά όπως ο Zarco. Θα έπρεπε να είναι έξαλλος με την μόνιμη ατυχία που τον ακολουθεί και θα γινόταν χειρότερα. Αν ο αγώνας δεν ξεκινήσει είναι έβδομος. Αν ξεκινήσει μένει εκτός αγώνα.

motogp motegi motomag
Ο Bagnaia ήταν μόνος του φέτος, βολτάροντας προς τον τίτλο και πλέον δίνει μάχη με ισότιμη μοτοσυκλέτα

Φανταστείτε την Ζαρκοτραγωδία που ο αγώνας ξεκίνησε και πήρε αμέσως κόκκινη σημαία! Δεν πρόλαβαν κυριολεκτικά να στρίψουν, απλά βγήκαν στην εκκίνηση και πήραν την κόκκινη σημαία! Αυτό βέβαια βοήθησε τον Oliveira που είχε βγει γιατί δεν έβλεπε άλλο και με τον αγώνα να συνεχίζεται μετρούσε η θέση που είχε πριν, αντίστοιχα και ο Vinales.

Στο μεταξύ οι αντίπαλοι έψαχναν τα παραθυράκια, η Ducati μπορεί να ανακοινωθεί πρωταθλήτρια κατασκευαστών μέσα στην Ιαπωνία με την πτώση Binder και τον Miller που αν και μάστορας της βροχής, ιδιαίτερα εδώ μέσα, σήμερα η KTM δεν τον βοηθούσε καθώς τα γλιστρήματα ήταν συνεχή! Στο τέλος ο αγώνας ξεκίνησε μόνο και μόνο για να πέσει η κόκκινη σημαία! Ένα χτύπημα στον Zarco και μία βοήθεια στους υπόλοιπους αναβάτες καθώς μόνο ταλαιπωρία θα υπήρχε αν συνέχιζαν το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αλλάξει μόνο με ατυχία του Martin ή να γινόταν και χειρότερα για τους άλλους, καθώς δεν μπορεί κανείς να προβλέψει που θα χτυπήσει η ατυχία. Αγωνιστικά κέρδισε ο καλύτερος σήμερα και αν συνέχιζε είτε θα έμενε έτσι είτε η τύχη θα καθόριζε το αποτέλεσμα, όχι η ικανότητα.

 

Θέση

N#

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Χρόνος/Διαφ.

1

89

Jorge Martin

Ducati

24:06.3140

2

1

Francesco Bagnaia

Ducati

1.413

3

93

Marc Marquez

Honda

2.013

4

72

Marco Bezzecchi

Ducati

2.943

5

41

Aleix Espargaro

Aprilia

3.181

6

43

Jack Miller

KTM

6.837

7

37

Augusto Fernandez

KTM

7.587

8

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

8.602

9

25

Raul Fernandez

Aprilia

11.229

10

20

Fabio Quartararo

Yamaha

12.244

11

30

Takaaki Nakagami

Honda

14.714

12

36

Joan Mir

Honda

14.924

13

35

Cal Crutchlow

Yamaha

16.057

14

6

Stefan Bradl

Honda

17.253

15

44

Pol Espargaro

KTM

24.921

16

51

Michele Pirro

Ducati

33.962

17

21

Franco Morbidelli

Yamaha

74.934

18

88

Miguel Oliveira

Aprilia

0.000

19

12

Maverick Viñales

Aprilia

0.000

Πτώσεις

 

5

Johann Zarco

Ducati

24:12.5050

 

33

Brad Binder

KTM

10:31.1590

 

 

 

 

    

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες