MotoGP Mugello: Ελεύθερες δοκιμές με 2 κόκκινες σημαίες – Τρομακτικό ατύχημα Pirro! [video]

Καταστροφική ημέρα για Ducati
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/6/2018

Ξεκίνησε όμορφα η FP1 για Suzuki και Ducati και κατέληξε δύσκολη στην FP2, ιδιαίτερα για τον Michele Pirro, τον εδώ και μία πενταετία βασικό αναβάτη εξέλιξης. Ο Pirro πραγματοποιεί κάθε χρόνο wildcart εμφανίσεις με την Ducati, συνήθως στο τέλος της σεζόν ή αντικαθιστά κάποιον τραυματισμένο αναβάτη, όπως τον Iannone το ’16, ώστε να διατηρούνται οι βαθμοί στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Κι αυτό γιατί με την αγωνιστική του εμπειρία ως πρωταθλητής Ιταλίας, και συμμετοχές σε MotoGP αγώνες καθώς και WSBK, μπορεί να ανταπεξέλθει πλήρως στην αγωνιστική πρόκληση.

Φάνηκε αυτό ιδιαίτερα, ακόμα και σήμερα, όταν ήταν ταχύτερος του Dovizioso τόσο σε χρόνο, όσο και σε τελική, σημειώνοντας την μεγαλύτερη της ημέρας μέχρι εκείνη την στιγμή, στα 354.7 χιλιόμετρα! Το ρεκόρ ταχύτητας στα MotoGP ήταν εκείνη την στιγμή 354.9Km/h δηλαδή για μία τρίχα ο Pirro δεν το έσπασε στην FP1. Και λέμε μέχρι εκείνη την στιγμή, γιατί το ρεκόρ που έθεσε ο Iannone με Ducati το 2016, έσπασε σήμερα από τον Dovizioso στην FP2 με σημαντική διαφορά, κάνοντας 356.4 όχι όμως προτού σπάσει και η Ducati γεμίζοντας λάδια την πίστα…

Πάμε όμως πίσω στην FP1 που ο μέχρι εκείνη την στιγμή κάτοχος του ρεκόρ υψηλότερης ταχύτητας, Andrea Iannone, έφερνε την Suzuki εμπρός σε χρόνους, μόλις μερικές ώρες αφότου επιβεβαίωνε πως έχουν πάρει επίσημο διαζύγιο..

Η FP1 έκλεισε με ταχύτερους τους Iannone, Pirro και Dovizioso, πριν ανοίξει η FP2 που θα έβλεπε τον Pirro να τραυματίζεται άσχημα.. Ήταν ακόμα στην αρχή των δοκιμών με τον Pirro να βάζει στόχο την υψηλή τελική της Ducati επιχειρώντας ακόμα ένα από τα πολύ γρήγορα περάσματα, όταν η καμπυλότητα της ευθείας διατάραξε την ισορροπία της μοτοσυκλέτας του. Είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του Mugello, ενώ αμέσως μετά θα γινόταν το λάθος. Με σχεδόν 350 χιλιόμετρα η Ducati σηκώνεται σε endo που άμεσα οδηγεί σε ένα σφοδρό highsiding με τον Pirro να δέχεται απίστευτη καταπόνηση, καθώς εκτοξεύεται ψηλά στον αέρα. Με την πτώση στο έδαφος χάνει τις αισθήσεις του κι αυτό ήταν ένα καθοριστικό κομμάτι, καθώς πλέον το σώμα του είναι ανεξέλεγκτο. Σέρνεται με μεγάλη ταχύτητα φέροντας περιστροφές που είναι καταστροφικές για τα χέρια από την στιγμή που δεν έχει τις αισθήσεις του. Παραμένει στο έδαφος όπου και συνέρχεται αμέσως μετά από τους τραυματιοφορείς που του δίνουν τις πρώτες βοήθειες στο σημείο, ενώ ο αγώνας διακόπτεται. Μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο ιατρικό κέντρο, έχοντας ανακτήσει τις αισθήσεις του και αφού σταθεροποιείται τον παραλαμβάνει ελικόπτερο για το νοσοκομείο Ospedale Careggi τις Φλωρεντίας.

Από εκεί η ενημέρωση είναι πως δεν θυμάται τίποτα από το ατύχημα, αλλά έχει πλήρως την συνείδησή του, όπως και τον έλεγχο των άκρων, αν και υπάρχει πρόβλημα με τον ώμο το οποίο και θα ανακοινωθεί με την ολοκλήρωση των ελέγχων.

Με την έναρξη των δοκιμών για δεύτερη φορά, η κόκκινη σημαία βγαίνει όταν στο ίδιο σημείο η Ducati του Dovizioso έσπασε γεμίζοντας λάδια την πίστα και αρπάζοντας φωτιά που δεν εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την μοτοσυκλέτα καθώς κατασβήστηκε άμεσα. Μπορεί ο Dovizioso να μην έκανε τελικά καλό χρόνο, αλλά έσπασε το απόλυτο ρεκόρ ταχύτητας με σημαντική διαφορά.

Ο Iannone, παρά τα διαλείμματα με τις κόκκινες σημαίες, έμεινε στην κορυφή και για την FP2 σε μία πίστα που πρέπει να θεωρείται «σπίτι» του, καθώς από το ’15 κρατά το ρεκόρ ταχύτερου γύρου. Ο μόνος που έπεσε κάτω από το 1.47 σήμερα, και φτάνοντας για μερικά δέκατα το ρεκόρ που είχε με την Ducati το ’15, η οποία σημείωνε υψηλότερη τελική. Κάτι που δείχνει πως ο Iannone με την Suzuki στο Mugello, την τελευταία φορά που θα αγωνιστούν μαζί, πρόκειται να είναι σκληρός αντίπαλος, αν συνεχίσει έτσι και το Σάββατο…

Vinales, Marquez και Zarco ακολουθούν τον Iannone στην κατάταξη, με επίσης δυνατά ονόματα για την συγκεκριμένη πίστα, όπως ο Crutchlow και ο Rossi να βρίσκονται στην 6η και 7η θέση. Ο Marquez σημείωσε δύο πτώσεις, πράγμα που –δίχως δόση χιούμορ- σημαίνει ότι βαδίζει προς τον στόχο του. Όσο πέφτει στις δοκιμές, τόσο πιο κοντά βρίσκεται στο απόλυτο όριο κατά τον αγώνα, σταθερά χωρίς λάθη. Για άλλη μία φορά ο Ισπανός έδειξε πως μετρούσε τα χιλιοστά σήμερα και πρόκειται να είναι με βεβαιότητα ένας από τους αναβάτες που θα δυσκολέψουν τον ανταγωνισμό, στον αγώνα της Κυριακής…

Συνδυασμένοι χρόνοι Παρασκευής:

Α/Α
Αναβάτης
MOTO
FP1
FP2
1
A.IANNONE
SUZUKI
1'47.253
1'46.735
2
M.VIÑALES
YAMAHA
1'47.995
1'47.122
3
M.MARQUEZ
HONDA
1'48.035
1'47.218
4
J.ZARCO
YAMAHA
1'48.272
1'47.365
5
J.MILLER
DUCATI
1'48.035
1'47.403
6
C.CRUTCHLOW
HONDA
1'48.229
1'47.433
7
V.ROSSI
YAMAHA
1'48.218
1'47.445
8
F.MORBIDELLI
HONDA
1'48.211
1'47.497
9
D.PETRUCCI
DUCATI
1'48.304
1'47.569
10
J.LORENZO
DUCATI
1'48.219
1'47.691
11
M.PIRRO
DUCATI
1'47.803
1'49.111
12
T.NAKAGAMI
HONDA
1'48.878
1'47.901
13
A.DOVIZIOSO
DUCATI
1'47.961
1'47.902
14
D.PEDROSA
HONDA
1'48.669
1'47.924
15
H.SYAHRIN
YAMAHA
1'49.650
1'47.946
16
A.RINS
SUZUKI
1'48.274
1'47.996
17
A.ESPARGARO
APRILIA
1'48.384
1'48.113
18
T.RABAT
DUCATI
1'49.181
1'48.221
19
P.ESPARGARO
KTM
1'48.570
1'48.269
20
S.REDDING
APRILIA
1'49.499
1'48.458
21
A.BAUTISTA
DUCATI
1'48.920
1'48.524
22
K.ABRAHAM
DUCATI
1'48.573
1'48.926
23
B.SMITH
KTM
1'49.086
1'49.044
24
T.LUTHI
HONDA
1'49.460
1'49.082
25
X.SIMEON
DUCATI
1'50.315
1'49.757

 

Ετικέτες

MotoGP: Μυστική ψηφοφορία και συνδικαλισμός των αναβατών λόγω ανησυχίας για το GP του Qatar

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή εντείνονται - Αμφίβολη η διεξαγωγή του αγώνα στη Lusail
Lusail
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

23/10/2026

Οι αναβάτες των MotoGP πραγματοποίησαν συνάντηση την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στα πλαίσια του Grand Prix της Αυστραλίας, προκειμένου να ψηφίσουν αν θεωρούν ασφαλή τη διεξαγωγή του αγώνα στο Qatar σε δύο εβδομάδες.

Οι αναβάτες πιέζουν προς τον δρόμο που άνοιξε το Rally Dakar, να εγκαταλείψει τη Μέση Ανατολή λόγω των αναταραχών στην περιοχή, κόντρα στη δεδηλωμένη πρόθεση της MotoGP Sports Entertainment Group (MGPSEG, η πρώην Dorna).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Phillip Island και, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, περίπου τα δύο τρίτα των παρευρισκόμενων ψήφισαν κατά της διεξαγωγής του αγώνα στη Lusail.

Παράλληλα, η υπόθεση αναζωπύρωσε τις συζητήσεις για τη δημιουργία ένωσης αναβατών στα MotoGP, ώστε να έχουν συλλογική εκπροσώπηση βάσης και μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις του πρωταθλήματος.

Ο Enea Bastianini επιβεβαίωσε ότι οι αναβάτες συζήτησαν το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι οι ομάδες και η MGPSEG διαθέτουν ισχύ, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν ουσιαστικό λόγο, παρότι χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε πρωτάθλημα. Η ιδέα είχε εξεταστεί και το 2023, μετά την καθιέρωση των αγώνων Sprint χωρίς άμεση διαβούλευση με τους αναβάτες, όμως δεν προχώρησε.

Lusail

Αυτή τη φορά, ο Pecco Bagnaia θεωρεί ότι η δημιουργία μιας τέτοιας ένωσης είναι πιο αναγκαία από ποτέ και προτείνει να εκπροσωπείται από ανεξάρτητο πρόσωπο, ενδεχομένως δικηγόρο εκτός του paddock, που θα υπερασπίζεται αποκλειστικά τα συμφέροντα και την ασφάλεια των αναβατών.

Η συζήτηση αποκτά μεγαλύτερη σημασία μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου των MotoGP, Carlos Ezpeleta, σύμφωνα με τον οποίο η ευθύνη για τη μεταφορά των απόψεων των αναβατών στη διοίκηση του πρωταθλήματος ανήκει στις ομάδες.

Ο Ezpeleta υποστήριξε ότι η MGPSEG συνεργάζεται με τις ομάδες και αναμένει από αυτές να έχουν προηγουμένως συζητήσει τις αλλαγές με τους αναβάτες, θέση που αναδεικνύει το κενό εκπροσώπησης που θέλουν πλέον να καλύψουν οι ίδιοι, καθώς θεωρεί ως δεδομένη την σύμπνοια των επιθυμιών και συμφερόντων, των αθλητών και των ομάδων.Lusail

Αρχικά, το Grand Prix του Qatar ήταν προγραμματισμένο για τις αρχές Απριλίου, όμως μεταφέρθηκε στον Νοέμβριο μετά την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ιράν, Ισραήλ και ΗΠΑ. Η σύγκρουση είχε προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις, καθώς το paddock επέστρεφε από τον πρώτο αγώνα της χρονιάς στην Ταϊλάνδη, τον Μάρτιο.

Παρά την κλιμάκωση των ανησυχιών, η διοργανώτρια των MotoGP επιμένει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί κανονικά. Μάλιστα, στις αρχές της εβδομάδας έστειλε νέες οδηγίες στις ομάδες, επιβεβαιώνοντας ότι ο σχεδιασμός παραμένει η μετάβαση από τη Sepang στο Lusail στις αρχές του επόμενου μήνα.

"Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των MotoGP, Carlos Ezpeleta, μετά τον αγώνα της Ινδονησίας.

"Σχεδιάζουμε να ταξιδέψουμε στο Qatar, αλλά η ασφάλεια και η ευημερία όλου του προσωπικού και των θεατών αποτελούν την απόλυτη προτεραιότητά μας. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

"Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο απρόβλεπτων περιστάσεων. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις ομάδες και τον διοργανωτή, ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλα είναι ασφαλή και ότι υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια."

Lusail

Παρότι από τον Απρίλιο ισχύει μια εύθραυστη εκεχειρία, παραμένουν οι φόβοι ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει αναπάντεχα, ειδικά ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα του αγώνα στο Qatar.

Μέσα στην εβδομάδα έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εξετάζει νέα στρατιωτική δράση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται προειδοποίηση του Εμίρη του Qatar προς τους πολίτες της χώρας να προετοιμαστούν για νέα αναταραχή, η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να απομακρύνει από την περιοχή τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού των πρεσβειών, καθώς και η επικείμενη άφιξη τρίτου αμερικανικού αεροπλανοφόρου, USS Theodore Roosevel, στον Ινδικό Ωκεανό.

Lusail

Το κλίμα αυτό έχει εντείνει τη δυσαρέσκεια μέσα στο paddock σχετικά με το αν τα MotoGP θα πρέπει τελικά να ταξιδέψουν στο Qatar φέτος.

Οι αναβάτες ζητούν ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης

Οι περισσότεροι αναβάτες απέφυγαν να σχολιάσουν εκτενώς το ζήτημα πριν από τον αγώνα του Phillip Island, δηλώνοντας απλώς ότι εμπιστεύονται τους διοργανωτές πως θα λάβουν τη σωστή απόφαση.

Alex Marquez

Ο Alex Marquez ήταν εκείνος που τοποθετήθηκε αναλυτικότερα, λέγοντας, "Κάθε μέρα αλλάζει η κατάσταση και κάθε μέρα φαίνεται χειρότερη. Το πρωτάθλημα μας λέει ότι όλα είναι υπό έλεγχο, αλλά πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει μια τόσο σύνθετη κατάσταση.

"Από τη μία μέρα στην άλλη μπορούν να αλλάξουν πολλά. Δεν χρειάζεται να ληφθεί η απόφαση αυτή τη στιγμή, αλλά τις επόμενες ημέρες πρέπει να υπάρξει ρεαλιστική αξιολόγηση.

"Σίγουρα υπάρχουν πολλά χρήματα στη συμφωνία και η Dorna θέλει να γίνουν όλα όπως έχουν προγραμματιστεί. Όμως πρέπει να φροντίσει και για την ασφάλεια όλων, γιατί θα ταξιδέψουν εκεί πολλοί άνθρωποι".

Lusail

Πέρα από τον άμεσο κίνδυνο νέων επιθέσεων με ιρανικά drones και πυραύλους, υπάρχει και ένα ακόμη σοβαρό ενδεχόμενο: το παρατεταμένο κλείσιμο του εναέριου χώρου. Αν μέλη των ομάδων και εξοπλισμός εγκλωβιστούν στη Doha, θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα για τους δύο τελευταίους αγώνες της χρονιάς, στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες παραμένουν εμπόδιο

Στα τέλη Αυγούστου, η εκτίμηση μέσα στο paddock ήταν ότι ο αγώνας του Qatar δεν θα πραγματοποιούνταν. Πηγές από πολλές ομάδες είχαν αναφέρει τότε ότι τα προβλήματα με τις μετακινήσεις και την ασφαλιστική κάλυψη θα καθιστούσαν αδύνατη τη διεξαγωγή του, εκτός αν υπήρχε πραγματική βελτίωση της κατάστασης.

Καθοριστικό ρόλο είχε παίξει τότε η ταξιδιωτική οδηγία της ιαπωνικής κυβέρνησης, η οποία συνιστούσε την αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών προς το Qatar. Τέτοιου είδους οδηγίες συνήθως ακυρώνουν την ταξιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη και εμποδίζουν τις εταιρικές μετακινήσεις, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα για αρκετούς κατασκευαστές που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.

Lusail

Έκτοτε έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις και από άλλες χώρες, επομένως το ζήτημα παραμένει ανοιχτό. Μεταξύ των χωρών που έχουν εκδώσει σχετικές οδηγίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, που ζητούν από τους πολίτες τους να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο ταξιδιού, η Ισπανία, που συνιστά την αναβολή των ταξιδιών μέχρι νεοτέρας, η Γαλλία, η οποία επισημαίνει ότι η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ιδιαίτερα ασταθής, και η Ιαπωνία, που συμβουλεύει την αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων.

Neil Hodgson

Αν τελικά ο αγώνας πραγματοποιηθεί, αναμένεται να υπάρξουν περιορισμοί και στην παρουσία των μέσων ενημέρωσης, με τον σχολιαστή αγώνων, Neil Hodgson (φωτό πάνω), να αναφέρει κατά τη μετάδοση του αγώνα Moto3 ότι, σε περίπτωση διεξαγωγής του Grand Prix στο Qatar, το βρετανικό δίκτυο ΤΝΤ Sports στο οποίο εργάζεται, θα μεταδώσει τον αγώνα από στούντιο στο Λονδίνο και όχι από την πίστα.

Ετικέτες