MotoGP-Mugello: "Θα έχει πλάκα στον αγώνα"

Τρέχουν για τη "σέλα" τους!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

29/5/2019

Μόνο μία νίκη από το μακρινό 2014 έχει στο Mugello ο Marc Marquez, όμως φέτος πιστεύει πως τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά. Η Honda έχει πλέον γκάζι και η μεγάλη ευθεία της ιταλικής πίστας δεν θα δίνει τόσο μεγάλο πλεονέκτημα στις παντοδύναμες Ducati, όσο τα προηγούμενα χρόνια. Όπως δήλωσε ο ίδιος: Αν δουλέψουμε σωστά από την Παρασκευή, όπως έχουμε κάνει στους προηγούμενους αγώνες φέτος, θα είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί. Μου αρέσει αυτή η πίστα, ασχέτως αν δεν έχουμε καταφέρει έως τώρα να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα που θα μπορούσαμε. Θα έχει πλάκα!

Αισιόδοξος δηλώνει και ο Jorge Lorenzo, νικητής του περσινού αγώνα με την Ducati. Βέβαια φέτος στη σέλα της Honda αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα προσαρμογής. Παρ’ όλα αυτά πιστεύει πως στον αγώνα του Le Mans έκανε σημαντικά βήματα προόδου σε ό,τι αφορά την ρύθμιση της μοτοσυκλέτας στα γούστα του. Μάλιστα φρόντισε σε δηλώσεις του να δείξει ευγνωμοσύνη για τον τρόπο που τον βοηθάει η ομάδα του να προσαρμοστεί: Η Honda δουλεύει σκληρά και στον αγώνα της Γαλλίας καταφέραμε να πλησιάσουμε πιο κοντά στους πρώτους. Στο Mugello είχα καλά αποτελέσματα στο παρελθόν και ελπίζω σύντομα να τα επαναλάβω για να ανταποδώσω την προσπάθεια που κάνει η Repsol Honda για μένα.

Όμως το Mugello είναι η πίστα που παραδοσιακά βάζει τη μεγαλύτερη πίεση στους Ιταλούς αναβάτες. Αυτή η ιταλική πίστα έχει την πιο θερμόαιμη κερκίδα και η ατμόσφαιρα είναι πιο εκρηκτική κι από ποδοσφαιρικό αγώνα. Δημοσιογράφοι και θεατές ξεκινούν τις συζητήσεις πολλές μέρες πριν και ουσιαστικά απαιτούν από τους συμπατριώτες αναβάτες να δοξάσουν την χώρα τους. Ακόμα και ο Valentino Rossi που είναι master στη διαχείριση του Τύπου και των social media, δήλωσε πως δυσκολεύεται πάντα να απομονωθεί από την ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο κόσμος και οι Ιταλοί δημοσιογράφοι πριν τον αγώνα και έξω από την πίστα. Την ίδια πίεση έχουν και οι υπόλοιποι Ιταλοί αναβάτες, όπως ο Morbidelli, που μετά την τέταρτη θέση στο Le Mans, έχει αυξήσει τις απαιτήσεις των συμπατριωτών του. "Νιώθω πίεση, διότι το Mugello για μένα είναι η πίστα που έβλεπα μικρός όλους τους θρύλους των GP και οι θεατές στους λόφους δημιουργούν εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. Παρ' όλα αυτά δεν έχω καταφέρει να έχω καλά αποτελέσματα εδώ. Όμως η καλή πορεία μας φέτος, δίνει αυτοπεποίθηση στην ομάδα."

Αισιοδοξία επικρατεί στο στρατόπεδο της KTM, καθώς ο Pol Espargaro με τον νέο κινητήρα και το νέο carbon-fiber ψαλίδι τερμάτισε έκτος και μόλις 5,9 δευτερόλεπτα πίσω από τον “ιπτάμενο” Marc Marquez. Εδώ να προσθέσουμε, πως όλοι οι αναβάτες των οποίων τα συμβόλαια πλησιάζουν στο τέλος, βρίσκονται υπό πίεση για καλά αποτελέσματα, καθώς κατά την διάρκεια των συζητήσεων με τις ομάδες θα γίνουν αλλεπάλληλοι αγώνες και θα καθοριστεί σε μικρό χρονικό διάστημα η βαθμολογία του πρωταθλήματος. Εκτός από την Repsol Honda που λογικά δεν θα μπει φέτος σε αυτή τη διαδικασία (αν και υπήρξαν φήμες για τον Lorenzo…), θα πρέπει η Ducati να δει τι θα κάνει με τον Petrucci, η KTM με την θέση του Syahrin στην Tech 3 και φυσικά θα πρέπει να δούμε τι θα κάνει η Yamaha με τα συμβόλαια του Rossi και του Vinales.

Την ίδια στιγμή, κυκλοφορεί η φήμη στα paddock, πως ο Team Manager Francesco Guidotti της Pramac (Ducati) θέλει τον Alex Marquez στην ομάδα του για το 2020!

Αν γίνει αυτό πραγματικότητα, τότε θα έχουμε καραμπόλα αλλαγών στις τέσσερεις σέλες των μοτοσυκλετών της Ducati, καθώς ο Bagnaia προορίζεται (ανάλογα με την πρόοδο που θα κάνει στους αγώνες) για μελλοντικός αντικαταστάτης του Andrea Dovisiozo ή του Danillo Pertucci, ο οποίος έχει μονοετές συμβόλαιο. Σίγουρα πάντως η άφιξη του Alex Marquez δεν θα είναι ευχάριστη είδηση για τον Jack Miller… 

 

MotoGP Mugello Sprint: Νίκη Fernandez μπροστά από τις εργοστασιακές Aprilia

Κανείς δεν είχε στον Sprint, τον ρυθμό του Fernandez!
MotoGP Mugello Sprint: Νίκη Fernandez μπροστά από τις εργοστασιακές Aprilia
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/5/2026

Πολύ δυναμική η εκκίνηση όπου οι μοτοσυκλέτες της Aprilia δεν είχαν μόνο την μεταξύ τους διαφορά να επιλύσουν στην πρώτη στροφή, αλλά ταυτόχρονα και έναν Marc Marquez που βούτηξε από την εσωτερική κάνοντας μία φανταστική εκκίνηση.

Τελικά ο Marc Marquez έκανε το 4-1 το οποίο κράτησε μέχρι την έξοδο από το εσάκι όπου άνοιξε γραμμή και ο Fernandez πέρασε εμπρός, έχοντας παλέψει με τον Martin ακριβώς πριν.

Martin και Marquez ακουμπούν ελαφρά σε εκείνο το σημείο με την Ducati να αποσταθεροποιείται και να βρίσκει την ευκαιρία ο Moreira να βουτήξει, φέρνοντας την Honda στο επίκεντρο των πρώτων θέσεων.

Ένα απίστευτο το πλάνο έχουν χορτάσει κατά την πρώτη στροφή οι εξέδρες και αργότερα κατά τον 7ο γύρο θα τον έβλεπαν και οι τηλεθεατές, όταν ο Aldequer με τον Bagnaia, τον Binder και τον Ai Ogura στρίβουν ταυτόχρονα και οι τέσσερις την πρώτη στροφή, ακριβώς δίπλα – δίπλα, σε ένα φανταστικό στιγμιότυπο.

Οι επόμενες πρώτες στροφές του πρώτου γύρου ξεκαθαρίζουν την σειρά του αγώνα για τις δύο πρώτες θέσεις του βάθρου καθώς ο Fernandez έχει καταφέρει να χτίσει ήδη μία διαφορά μεγαλύτερη των τριών μοτοσυκλετών από τον Martin η οποία αυξομειώνεται, αλλά όχι σε σημείο που φτάνει για να αφήσει την εργοστασιακή Aprilia να επιτεθεί.

Αρχικά ο Moreira βρίσκεται στην 3η θέση και είναι ευκαιρία για το κοινό να ακούσει το όνομα αυτό που διαφορετικά, όπως και του Razgatlioglu δεν έχει κανέναν λόγο να απασχολήσει το ευρύ κοινό. Ο Βραζιλιάνος Diogo Moreira είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής Moto2 2025 είναι νεότατος, μόλις 22 ετών και έχει γράψει ήδη από δύο σεζόν σε Moto3 και Moto2, κερδίζοντας όπως είπαμε πέρσι τον τίτλο. Τον κέρδισε η LCR Honda και εξαιτίας της δεν τον βλέπουμε να πρωταγωνιστεί τόσο συχνά, όσο δικαιολογεί το μεγάλο του ταλέντο, αναμένεται αυτό να ξεδιπλωθεί από την επόμενη σεζόν. Ωστόσο σήμερα έδωσε την ευκαιρία να πάρουμε μία γεύση, δημιουργώντας επίσης στο μη φανατικό κοινό την απορία, για το ποιος κοντράρει τον Marc Marquez.

Στην πράξη οι δυο τους γνωρίζονται αρκετά καλά και έχουν προπονηθεί μαζί, ίσως για αυτό ήταν πολύ δύσκολο για την εργοστασιακή Ducati να τον περάσει στα φρένα όπου ο Moreira φρέναρε πάρα πολύ αργά κρατώντας πίσω τον Marc Marquez μέχρι τελικά να πάρει ο Marquez την εξωτερική και να τον τραβήξει μαζί του τέρμα έξω. Αυτό όμως ήταν λίγο μετά το μισό του αγώνα, στον 7ο γύρο, τόσο πολύ αντιστάθηκε!

Ήδη όμως μέχρι να τελειώσει οπ πρώτος γύρος ο Di Giannantonio είχε κάνει την επίθεσή του στον Marc Marquez, είχε περάσει εμπρός και έπειτα τα είχε βάλει και με τον Moreira κερδίζοντας αμέσως. Ο Marc Marquez αντισάθηκε στην αρχή του 2ου γύρου αλλά χωρίς να καταφέρει κάτι περισσότερο από το να ξεκολλήσουν όσοι μάχονταν για την τρίτη θέση, από τους πρώτους δύο.

Στον 3ο γύρο κατάφερε ο Di Giannantonio να περάσει τον Moreira, εκεί όπου και ο Bezzecchi έχει περάσει τον Marc Marquez και έχουν ένα μικρό κενό οι δυο τους από την μάχη για την 3η θέση. Ήδη από αυτό το σημείο οι δύο πρώτοι έχουν διαφορά ασφαλείας από τους υπόλοιπους που κυμαίνεται στο 1,5 δευτερόλεπτο και μικρή διαφορά 3 μοτοσυκλετών και μεταξύ τους.

Στον 5ο γύρο περνά και ο Bezzecchi τον Moreira και πλέον από εδώ και πέρα θα παλέψει ξανά με τον Marc Marquez για άλλους δύο γύρους.

Σε αυτό τον γύρο πέφτει και ο Bastianini και ο Morbidelli σε δύο ξεχωριστά περιστατικά με low side χωρίς τραυματισμούς.

Από την στιγμή που έληξε και η μάχη Moreira, Marc Marquez η πεντάδα είχε κλειδώσει. Για τους επόμενους τέσσερις γύρους η μάχη Aldeguer, Bagnaia, Ai Ogura και Acosta κρατούσε το θέαμα για το κοινό, θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν από την πρώτη στροφή αυτό με τελική επικράτηση την ανωτέρω σειρά και μεγάλο χαμένο τον Acosta από αυτή την μάχη.

Θερμά συγχαρητήρια στον Fernandez και στον φανταστικό αγώνα που έκανε, με μία πολύ σωστή επιλογή ελαστικών με την μεσαία γόμα, την οποία αντέγραψε από τον Martin και μία πολύ καλή θέση στην εκκίνηση την οποία απέκτησε από τον Bezzecchi και μπράβο του και για τα δύο!

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

1

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

19:28.40

2

89J. Martin

Aprilia Racing

+1.289

3

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+3.287

4

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+4.481

5

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+9.055

6

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+9.758

7

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+10.983

8

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+11.411

9

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+11.809

10

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+12.932

11

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+16.690

12

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+17.043

13

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+18.407

14

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+20.619

15

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+20.669

16

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+22.907

17

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+25.423

18

51M. Pirro

BK8 Gresini Racing MotoGP

+27.085

19

35C. Crutchlow

Castrol Honda LCR

+39.671

 

36J. Mir

Honda HRC Castrol

 
 

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

 
 

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team