MotoGP: Νέα φώτα στην πίστα του Qatar

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες των ελεγκτών
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/3/2021

Η πίστα του Qatar αντικατέστησε όλα τα φώτα της με νέας τεχνολογίας LED και οι ελεγκτές ασφαλείας της FIM και της Dorna που επιθεώρησαν την πίστα δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι. Μάλιστα τόνισαν με έμφαση πως το τελικό αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες τους. Η πίστα του Qatar είναι η μοναδική πίστα στο πρόγραμμα των MotoGP όπου όλη η αγωνιστική δραστηριότητα γίνεται το βράδι και ο λόγος είναι φυσικά οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν την ημέρα στην περιοχή.

Άλλωστε και οι υπόλοιπες πίστες των Αραβικών Εμιράτων που διεξάγονται διεθνείς αγώνες αυτοκινήτων, διαθέτουν φωτισμό ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Καθώς είχαμε αρκετές φορές την τύχη να οδηγήσουμε στο Qatar βράδυ σε παρουσιάσεις μοτοσυκλετών, πιστεύουμε πως τη μεγάλη διαφορά από τα νέα φώτα θα αντιληφθούν περισσότερο οι θεατές στις τηλεοράσεις και λιγότερο οι ίδιοι οι αναβάτες, καθώς το μάτι προσαρμόζεται εύκολα στο τεχνητό φως, ενώ οι κάμερες δυσκολεύονται περισσότερο να αποτυπώσουν την κίνηση και τα χρώματα.  

Honda: Έναρξη δοκιμών της νέας μοτοσυκλέτας MotoGP του 2027 - Με τον κινητήρα των 850 κ.εκ.

Συλλογή δεδομένων στην πίστα της Sepang για ένα διήμερο
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/12/2025

Το 2027 είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε και η Honda, αύριο Τετάρτη, θα βρεθεί στην πίστα της Sepang με την μοτοσυκλέτα των 850 κυβικών που θα συμμετέχει στο MotoGP από την μεθεπόμενη χρονιά.

Η ιαπωνική εταιρεία ετοιμάζεται να επικεντρωθεί στην εξέλιξη του νέου κινητήρα των 850 κυβικών και στα ελαστικά Pirelli που θα κάνουν την εμφάνισή τους στην κορυφαία κατηγορία το 2027.

Λίγες μέρες πριν, η KTM είχε ανοίξει το δρόμο για το 2027, καθώς ο Pol Espargaró δοκίμασε την τη νέα αυστριακή μοτοσυκλέτα των 850 κυβικών στην πίστα της Jerez.

Τώρα είναι η σειρά της Honda και του Takaaki Nakagami, με τον δοκιμαστή της ιαπωνικής εταιρείας να έχει δύο ημέρες για την δοκιμή της νέας μοτοσυκλέτας του 2027.

Το πρωτότυπο που θα δούμε στην πίστα θα είναι μια έκδοση με λιγότερα αεροδυναμικά βοηθήματα και χωρίς συστήματα τροποποίησης του ύψους της μοτοσυκλέτας, ώστε να προσομοιώνει όσα προβλέπονται από τους κανονισμούς του 2027.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι μόνο η Honda και η KTM έχουν δεχτεί μέχρι στιγμής την πρόσκληση από την Pirelli για άμεση συνεργασία πάνω στα νέα ελαστικά, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες θα αρχίσουν να σκέφτονται για αυτό από την επόμενη χρονιά, πριν από τις δύο δοκιμές που έχουν ήδη προγραμματιστεί για τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, στην πίστα της Sepang θα είναι παρούσα και η ομάδα SBK, πιθανότατα με τον Ryan Vickers, καθώς ο Jonathan Rea εξακολουθεί να αναρρώνει από τραυματισμό.