MotoGP: Νέο λογότυπο Liberty Media - Το MotoGP έπαθε... Μετρό Θεσσαλονίκης

Λιτό και άχρωμο σε σχέση με το προηγούμενο, με το cringe συνοδευτικό δελτίο τύπου να αποτελεί προάγγελο εξελίξεων
MotoGP - Νέο λογότυπο
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/11/2024

Με ένα δελτίο τύπου που προκαλεί άφθονη… ετεροντροπή (βλ. cringe) η Dorna, στη νέα εποχή της εξαγοράς της από την ιδιοκτήτρια της F1 Liberty Media, ανακοινώνει την αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας του MotoGP με ένα καινούργιο λογότυπο, που σε πρώτη εμφάνιση δείχνει λιτό και άχρωμο, θυμίζοντας πολύ την ιστορία με το νέο λογότυπο του… Μετρό της Θεσσαλονίκης που δέχθηκε -δικαίως- μεγάλη κριτική για τη έλλειψη έμπνευσής του και την απευθείας ανάθεση του σχεδιασμού του σε ευνοούμενη εταιρεία.

Από το προηγούμενο λογότυπο του MotoGP με την ασπρόμαυρη καρό σημαία και το MotoGP γραμμένο με κόκκινο χρώμα, η διοργάνωση κάνει το επόμενο βήμα επί εποχής Liberty Media, με ένα νέο ασπρόμαυρο (στιλ ή αναχρονισμός, όπως το πάρει κανείς) logo που στηρίζεται αυστηρά στη γραμματοσειρά του.

Οι designers του νέου λογότυπου επεξηγώντας τη δουλειά τους αναφέρουν πως πίσω από τα γράμματα κρύβονται διάφορες εικόνες (η κλίση του αρχικού τμήματος του Μ αναφέρεται στην κλίση της μοτοσυκλέτας, τα δύο Ο αφορούν στους τροχούς της, το t είναι η σύνδεση ανθρώπου και μοτοσυκλέτας και η διαφορετική γραμματοσειρά του GP προσομοιάζει τα όρια μιας πίστας), και μένει στον καθένα μας να δεχτεί ή όχι τους ισχυρισμούς τους οι οποίοι αγγίζουν τα όρια της αυθυποβολής.

MotoGP New logo

Το θέμα είναι πως αν δεν μας εξηγούσαν οι ίδιοι όλα τα παραπάνω, κανείς δεν θα έβλεπε τις εικόνες που περιγράφουν οι σχεδιαστές, και εδώ υπάρχει πρόβλημα. Όπως και να έχει, υπό τη διοίκηση της εταιρείας που κατέχει την F1 το MotoGP πρόκειται να αλλάξει σε πολλά επίπεδα, και πιστεύουμε πως το νέο λογότυπό σύντομα θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα μας απασχολεί, μέσα στη γενικότερη αναμόρφωση του Πρωταθλήματος στα πρότυπα της F1.

MotoGP old logo

Πριν όμως βυθιστούμε προκαταβολικά στην… καταστροφολογία, ας διαβάσουμε το σπαρταριστό δελτίο τύπου της Liberty Media όσον αφορά στο νέο λογότυπο (το οποίο αντικαθιστά το παλαιότερο που βλέπετε άνω), που σε μεγάλο βαθμό απευθύνεται σε κοινό άσχετο με τη μοτοσυκλέτα, προσπαθώντας να φέρει στους κόλπους του MotoGP νέους θεατές.

“Ταχύτερα. Μπροστά. Ατρόμητα.

Το πιο συναρπαστικό άθλημα στον κόσμο αποκαλύπτει τη νέα του εταιρική ταυτότητα. Ανακαλύψτε την.

Καλώς ήρθατε στο πιο συναρπαστικό άθλημα στη γη. Οι ταχύτερες μοτοσυκλέτες. Οι πιο πρωτοπόροι κατασκευαστές. Οι πιο ατρόμητοι αναβάτες στον κόσμο. Αυτό είναι το κυνήγι και μπορεί να υπάρξει μόνο ένας νικητής. Ελάτε μαζί μας στην άκρη των πιθανοτήτων και στην άκρη του καθίσματός σας.

Δημιουργημένη από το μεγαλύτερο ανεξάρτητο στούντιο σχεδιασμού στον κόσμο, την Pentagram, η νέα μας ταυτότητα είναι κάτι περισσότερο από ένα λογότυπο. Είναι μια πλήρης εξέλιξη της διοργάνωσης, που περιλαμβάνει καλλιτεχνική επιμέλεια, κίνηση, γραμματοσειρά, οπτική ταυτότητα και λεκτική ταυτότητα, σχεδιασμένη για να οδηγήσει το πιο συναρπαστικό άθλημα στον κόσμο σε μια νέα εποχή.

Από ένα μηχανοκίνητο άθλημα σε ένα παγκόσμιο εμπορικό σήμα ψυχαγωγίας με ψηφιακό προσανατολισμό, το νέο MotoGP απευθύνεται σε κάθε οπαδό -σε αυτούς που έχουν ερωτευτεί (σσ. εννοεί ΜΕ τη διοργάνωση, αλλά ο κειμενογράφος δεν το προσδιορίζει -ηθελημένα μάλλον…) κατά τη διάρκεια της 75χρονης και πλέον ιστορίας μας, αλλά και σε όλους εκείνους που δεν έχουμε συναντήσει ακόμη. Οι φίλαθλοι είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη νέα μας ταυτότητα και το πιο συναρπαστικό άθλημα στον κόσμο είναι το DNA του.

Jorge Martin

Το Μ στο νέο λογότυπο του MotoGP εμπνέεται από δύο μοτοσυκλέτες, σε κλίση, κοντά η μία στην άλλη στην πίστα, όπως είναι μοναδικό στο άθλημα. Τα Ο υποδηλώνουν τη γεωμετρία των τροχών και το Τ τον αναβάτη ανάμεσά τους. Άνθρωπος και μηχανή. Το 'GP' παραπέμπει στην πίστα και βοηθά το λογότυπο να διατηρήσει την έντονη, αθλητική αισθητική του.

Angus Hyland, δημιουργικός διευθυντής και συνεργάτης της Pentagram: ‘Η εργασία για τη νέα ταυτότητα του MotoGP ήταν μια απίστευτη τιμή. Ήταν υπέροχο να συνεργαστούμε με την ομάδα του MotoGP για να επανασχεδιάσουμε αυτό το εμβληματικό εμπορικό σήμα και ήταν αδύνατο να μην παρασυρθούμε από τον ενθουσιασμό του ανταγωνισμού και των ανθρώπων που τον διαμορφώνουν. Ελπίζουμε ότι οι οπαδοί σε όλο τον κόσμο θα αγκαλιάσουν τη νέα εμφάνιση και αίσθηση καθώς το MotoGP τρέχει στο επόμενο κεφάλαιο του’.

Carmelo Ezpeleta, Διευθύνων Σύμβουλος της Dorna Sports: ‘Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που αποκαλύπτουμε τη νέα μας ταυτότητα και προσκαλούμε τους οπαδούς σε όλο τον κόσμο να γνωρίσουν το νέο MotoGP. Η συνεργασία με την Pentagram ήταν μια απίστευτη περιπέτεια που οδήγησε σε αυτό που ελπίζουμε ότι οι οπαδοί μας θα συμφωνήσουν ότι είναι ένα απίστευτο αποτέλεσμα. Μια μάρκα (σσ. brand) είναι κάτι περισσότερο από ένα λογότυπο, και το MotoGP είναι κάτι περισσότερο από ένα άθλημα. Η διαδικασία μάς δίδαξε πολλά και για τα δύο και είμαστε πολύ περήφανοι που δείχνουμε στον κόσμο τα αποτελέσματα. Το βασικό ερώτημα καθ' όλη τη διάρκεια ήταν: ‘Τι είναι το MotoGP;’, τόσο τώρα όσο και μελλοντικά, για το ποιοι θέλουμε να είμαστε, και ελπίζουμε ότι αυτή η νέα ταυτότητα επικοινωνεί κάθε πτυχή αυτού, από την ταχύτητα μέχρι το πάθος και όλα τα ενδιάμεσα. Αυτό είναι το MotoGP’.

Ετικέτες

MotoGP 2026, 4ος γύρος, Jerez: Το πρόγραμμα των μεταδόσεων - Όλες οι κατηγορίες

Σε νέο ρεκόρ συνεχόμενων γύρων ως πρωτοπόρος στοχεύουν Marco Bezzecchi και Aprilia
bezzecchi
Από τον

Παύλο Καρατζά

21/4/2026

Μετά το αμερικάνικο GP, που χαρακτηρίστηκε από την πέμπτη συνεχόμενη νίκη του Bezzecchi, μεταφερόμαστε στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην πίστα της Jerez για τον τέταρτο γύρο της σεζόν.

Στην Jerez, η Ducati μετράει πέντε συνεχόμενες νίκες, ρεκόρ που οι Bezzecchi και Jorge Martin θα προσπαθήσουν να σπάσουν, με τον Ισπανό μάλιστα να αγωνίζεται και μπροστά στους συμπατριώτες του, ενώ και οι δύο βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με πρώτο τον Ιταλό και τον Martinator πίσω του.

Ο Bez είναι εξαιρετικός και φέτος και στο αμερικάνικο GP, συμπλήρωσε 120 συνεχόμενους γύρους ως πρωτοπόρος, καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ που κρατούσε 11 ολόκληρα χρόνια και κατείχε ο Jorge Lorenzo που κρατήθηκε μπροστά από όλους για 103 σερί γύρους το 2015. Βέβαια το ρεκόρ αυτό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω στην Jerez, αν κρίνουμε από τις μέχρι τώρα εμφανίσεις του Bez.

Ο Marco Bezzecchi (Aprilia Racing) έχει συγκεντρώσει 81 βαθμούς και βρίσκεται μπροστά στη βαθμολογία με 4 βαθμούς διαφορά από τον teammate του Jorge Martin (Aprilia Racing) και 21 από τον Pedro Acosta (Red Bull KTM Factory Racing) και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά για τους αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας.

Ακολουθεί το επίσημο πρόγραμμα του GP για την πίστα της Jerez, για όλες τις κατηγορίες, με την ώρα Ελλάδας για κάθε event.

Παρασκευή 24/4

Ωράριο

Κατηγορία

Event

10:00-10:35

Moto3

Free Practice 1

10:50-11:30

Moto2

Free Practice 1

11:45-12:30

MotoGP

Free Practice 1

14:15-14:50

Moto3

Practice

15:05-15:45

Moto2

Practice

16:00-17:00

MotoGP

Practice

Σάββατο 25/4

Ωράριο

Κατηγορία

Event

09:40-10:10

Moto3

Free Practice 2

10:25-10:55

Moto2

Free Practice 2

11:10-11:40

MotoGP

Free Practice 2

11:50-12:05

MotoGP

Qualifying 1

12:15-12:30

MotoGP

Qualifying 2

13:45-14:00

Moto3

Qualifying 1

14:10-14:25

Moto3

Qualifying 2

14:40-14:55

Moto2

Qualifying 1

15:05-15:20

Moto2

Qualifying 2

16:00

MotoGP

Sprint

Κυριακή 26/4

Ωράριο

Κατηγορία

Event

10:40-10:50

MotoGP

Warm-Up

12:00

Moto3

Race

13:15

Moto2

Race

15:00

MotoGP

Race