MotoGP: Νέο σύστημα αυτόματης προειδοποίησης πτώσεων στις μοτοσυκλέτες

Ενεργοποιεί φώτα και στέλνει σήμα στις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/2/2024

Από την περσινή αγωνιστική χρονιά η Dorna και η FIM δοκιμάζουν ένα νέο σύστημα αυτόματης προειδοποίησης για τις πτώσεις, με στόχο να μειώσουν στο ελάχιστο τους κινδύνους που υπάρχουν από μια πεσμένη μοτοσυκλέτα ή αναβάτη μέσα στην πίστα, τόσο για τον ίδιο, όσο και για εκείνους που ακολουθούν. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί γυροσκοπικούς αισθητήρες και GPS για να μπορεί να αντιληφθεί πότε μια μοτοσυκλέτα έχει πέσει και σε ποιο σημείο της πίστας έχει πέσει.

Στόχος είναι να στέλνει σήμα στο κέντρο ελέγχου της πίστας, στους κριτές που είναι κοντά στο σημείο της πτώσης και ταυτόχρονα να ανάβει το πίσω LED φως που έχει ήδη για τις συνθήκες χαμηλής ορατότητας, ενώ αντίστοιχο φωτάκι προειδοποίησης θα υπάρχει στα όργανα όλων των μοτοσυκλετών και θα ανάβει όταν πλησιάζεις στο σημείο όπου έχει πέσει κάποιος αναβάτης.

Κατά την διάρκεια των δοκιμών πέρσι, οι τεχνικοί της FIM αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα νεότητας του συστήματος, όπως για παράδειγμα να στέλνει σήμα κινδύνου ακόμα και όταν μια μοτοσυκλέτα μετακινείται πάνω στο φορτηγό της οδικής βοήθειας, θεωρώντας πως… σέρνεται στην άσφαλτο!

2

Οπότε οι δοκιμές θα συνεχιστούν και φέτος μέχρι να βεβαιωθούν για την αξιοπιστία του, αλλά και για τον τρόπο σύνδεσής του με τα υπόλοιπα ηλεκτρικά της μοτοσυκλέτας.

Επίσης θέλουν να βάλουν και ένα κουμπί απενεργοποίησης, το οποίο να μπορεί να πατήσει εύκολα ο αναβάτης εν κινήσει, αλλά να είναι στο ίδιο σημείο σε όλες τις μοτοσυκλέτες ώστε να μπορούν να το βρίσκουν εύκολα και οι κριτές αν χρειαστεί να το απενεργοποιήσουν εκείνοι.

Έτσι μετά τις Led πινακίδες που αντικατέστησαν ως ένα βαθμό τις κίτρινες και κόκκινες σημαίες, τώρα οι αναβάτες θα πρέπει να εξοικειωθούν και με το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης!

Μήπως να τους έβαζαν τα ραντάρ των καινούριων mega on-off που φρενάρουν μόνες τους όταν πλησιάζουν με μεγάλη ταχύτητα κάποιο άλλο όχημα και να μην παιδεύονται να ανακαλύψουν τον τροχό από την αρχή;

Πέρα από την πλάκα, σαφώς κάθε σύστημα που βελτιώνει την ασφάλεια είναι καλοδεχούμενο, όμως πριν την εφαρμογή του στην πράξη θα πρέπει να είναι βέβαιο πως δεν θα έχει δυσλειτουργίες οι οποίες θα ακυρώνουν την αποτελεσματικότητά του ή θα δημιουργούν άλλου είδους προβλήματα.

4

 

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες