MotoGP: Νέος κινητήρας και carbon ψαλίδι για Rossi και Vinales

Μικρά βήματα προόδου και διάσταση απόψεων
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

30/8/2019

Στα δοκιμαστικά του Misano που έγιναν λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει το τριήμερο του αγώνα για το Σαββατοκύριακο στις 14-15 Σεπτεμβρίου, η Yamaha είχε φέρει για τους αναβάτες της εργοστασιακής ομάδας άλλον έναν πρωτότυπο κινητήρα του 2020 και μερικά carbon ψαλίδια για το πλαίσιο. Θυμίζουμε πως πριν το Silverstone, ο Rossi με τον Vinales είχαν ήδη δοκιμάσει έναν πρωτότυπο κινητήρα για το 2020 στην πίστα του Brno μετά τον αγώνα της Τσεχίας.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, οι δύο εργοστασιακοί αναβάτες της Yamaha είπαν πως ναι μεν είναι καλύτερος από τον κινητήρα που έχουν φέτος, όμως η διαφορά είναι μικρή και δεν επαρκεί για να πλησιάσουν ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό (σ.σ. της Honda και της Ducati). Από την άλλη μεριά, η δοκιμή του νέου carbon ψαλιδιού προκάλεσε διχασμό απόψεων ανάμεσα στο Rossi και τον Vinales. Ο Ιταλός αναβάτης είχε θετική γνώμη και μάλιστα είπε πως ζητούσε από την Yamaha ένα ψαλίδι carbon εδώ και πάρα πολύ καιρό, διότι πίστευε πως θα βοηθούσε να λυθεί το πρόβλημα της πρόσφυσης του πίσω ελαστικού στις πίστες με χαμηλό συντελεστή πρόσφυσης. Πρώτα η Ducati και από φέτος η Honda, χρησιμοποιούν carbon ψαλίδια διότι επιτρέπουν στους σχεδιαστές να καθορίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την ελαστικότητά τους σε κάθε σημείο και να την προσαρμόζουν στις απαιτήσεις της εκάστοτε πίστας. Από την άλλη μεριά όμως, ο Vinales είχε εντελώς αρνητική άποψη, λέγοντας πως ήταν μια πολύ δύσκολη ημέρα για αυτόν και πως δεν μπορούσε να εμπιστευτεί τη μοτοσυκλέτα του. “Είτε θα πρέπει να βρούμε κάποιο άλλο στήσιμο, είτε θα πρέπει να αλλάξουμε εξαρτήματα για να βελτιώσουμε τη μοτοσυκλέτα” συμπλήρωσε ο Ισπανός. 

MotoGP: Marc Marquez – “Η φιλοδοξία θα είναι πάντα ίδια”

Ο Marc Marquez μιλάει για το μέλλον και την φιλοδοξία του
MM93 Ambition
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

19/12/2025

Στα 32 του χρόνια και με 13 σεζόν στο MotoGP, ο Marc Marquez βρίσκεται πιο κοντά στο τέλος της αγωνιστικής του καριέρας παρά στην αρχή της.

Ο πρόσφατα ανακηρυγμένος, για ένατη φορά, παγκόσμιος πρωταθλητής θα επιστρέψει στις πίστες την ερχόμενη σεζόν (2026) για τον τελευταίο χρόνο του υπάρχοντος συμβολαίου του με τη factory Ducati.

Πέρα από αυτό, ο Marquez παραδέχεται ότι το μέλλον του παραμένει αβέβαιο. Ωστόσο, αν συνεχίσει να αγωνίζεται, θα είναι με την ίδια φιλοδοξία.

MM93 Ambition

“Είναι δύσκολο να ξέρεις τι θα συμβεί στο μέλλον, αλλά αν συνεχίσω να αγωνίζομαι, η φιλοδοξία θα είναι πάντα ίδια”, είπε ο Marquez.
“Πάντα πίστευα ότι κάθε μέρα, 365 μέρες τον χρόνο, ξυπνάς και κοιμάσαι σκεπτόμενος πώς να βελτιωθείς.

Φυσικά, υπάρχουν ημέρες που παίρνεις ξεκουράζεσαι και αυτό είναι καλό για το μυαλό, αλλά ακόμα και αυτό είναι για να μπορείς να αποδόσεις καλύτερα μετά.

Αν συνεχίσω να αγωνίζομαι, θα είναι για να δώσω το εκατό τοις εκατό, με την ίδια φιλοδοξία. Αυτός είναι ο στόχος μου.”

Το επόμενο κεφάλαιο ξεκινά το 2026, όταν και θα προσπαθήσει να διεκδικήσει ακόμα έναν παγκόσμιο τίτλο. Ο Marquez χρειάζεται μόνο έναν ακόμη τίτλο για να φτάσει το ρεκόρ του Giacomo Agostini με οκτώ πρωταθλήματα στην κορυφαία κατηγορία. Επιπλέον, απέχει 15 νίκες από το απόλυτο ρεκόρ νικών του Valentino Rossi στην κορυφαία κατηγορία.

Ο Johann Zarco, 35 ετών, είναι ο μόνος αναβάτης στο τρέχον grid του MotoGP που είναι μεγαλύτερος από τον Marquez.

MM93 Ambition

 

Ετικέτες