MotoGP - Ο 15ος Quartararo έχει περισσότερους βαθμούς από το άθροισμα όλων των αναβατών της Honda!

Πρώτος βαθμός για Marini, μόνο αφού πήραν ποινή για αντικανονικά χαμηλή πίεση ελαστικών 3 προπορευόμενοι αγωνιζόμενοι
MotoGP - HRC
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/7/2024

Μετά από εννέα GP και 18 συνολικά αγώνες στη σεζόν του 2024, ο Luca Marini πήρε επιτέλους τον πρώτο του βαθμό ως εργοστασιακός αναβάτης του HRC, μόνο όμως αφότου τρεις προπορευόμενοι αγωνιζόμενοι χρεώθηκαν με ποινή για αντικανονικά χαμηλή πίεση ελαστικών!

Το ότι χρειάστηκε να πάρουν ποινή 16 δευτερολέπτων έκαστος οι Augusto Fernandez, Johann Zarco και Stefan Bradl, για να δρέψει επιτέλους ΕΝΑΝ βαθμό ο ετεροθαλής αδελφός του Rossi, μας δείχνει την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Honda και οι αναβάτες της, στο ανεπιτυχές μέχρι στιγμής κυνήγι βελτίωσης της RC213V.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τις δυσκολίες Honda και Marini, να πούμε πως στο GP του Sachsenring το 2023 καβάλα στη μοτοσυκλέτα της Ducati ο Ιταλός είχε τερματίσει 5ος στον αγώνα της Κυριακής και 4ος στο Sprint, ενώ μετά τον τερματισμό βρισκόταν στην 6η θέση της γενικής κατάταξης με 89 βαθμούς! Κάντε τη σύγκριση… μια πέμπτη και μια τέταρτη θέση στη Γερμανία το 2023 με την Ducati, και δυο 15ες θέσεις το 2024 με τη Honda. Ογδόντα εννέα βαθμοί και 6η θέση στη γενική το 2023, ένας βαθμός (χάρη σε ποινές άλλων) και 23η θέση στη γενική, πίσω ακόμα και από τον test-rider της KTM, με τη ΜΙΑ wildcard συμμετοχή του στη Jerez.

Συνεχίζουμε με ένα ακόμα ενδιαφέρον στατιστικό που συμπληρώνει τη δυστοκία της Honda το 2024, όπου ο Fabio Quartararo με την M1 της Yamaha που αντιμετωπίζει κι εκείνος μεγάλα προβλήματα εξέλιξης βρίσκεται στη 15η θέση της γενικής κατάταξης με 44 βαθμούς, ενώ το άθροισμα των βαθμών ΟΛΩΝ των αναβατών της Honda (Marini, Mir, Zarco & Nakagami) είναι… 35 βαθμοί, δέκα σχεδόν λιγότεροι από του Γάλλου.

Ιστορικές, πρωτόγνωρες αρνητικές στιγμές για τους Ιάπωνες κατασκευαστές που κάποτε δεν είχαν αντίπαλο στο MotoGP, και ελπίζουμε σύντομα αμφότερες οι Honda & Yamaha να μπορέσουν να βρεθούν ξανά σε επίπεδο ίδιο με των ευρωπαϊκών εργοστασίων του σήμερα, τόσο για την υστεροφημία τους όσο και για το καλό του αθλήματος.

Ετικέτες

MotoGP, Jerez Practice: Ταχύτερος ο Alex Marquez με διαφορά, εκτός δεκάδας ο Pedro Acosta

Τελευταία στιγμή πήρε πρόκριση για το Q2 ο Marc Marquez – Δύο πτώσεις ο Martin
alex
Από τον

Παύλο Καρατζά

24/4/2026

Ο Alex Marquez ήταν μακράν ο ταχύτερος αναβάτης στα δοκιμαστικά που μόλις τέλειωσαν στην πίστα της Jerez, αφήνοντας με τρία δέκατα διαφορά δεύτερο τον Fabio Di Giannantonio και με πέντε δέκατα διαφορά τρίτο τον Marco Bezzecchi.

Τα δοκιμαστικά δεν ξεκίνησαν ιδανικά για τον Pecco Bagnaia που είχε πτώση, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί, ενώ ο Di Giannantonio είχε πιάσει κορυφή με 1:36:560, με δεύτερο τον Alex Marquez και τρίτο τον Johann Zarco.

Στα 37 λεπτά πριν το τέλος ο Marc Marquez έκανε τον τρίτο καλύτερο χρόνο, την ίδια ώρα που ο Bagnaia έμπαινε στην πρώτη δεκάδα. Δέκα λεπτά αργότερα, πτώση σημείωσε ο Jorge Martin – που ήταν η δεύτερη της ημέρας. Μάλιστα ο Martin έπεσε κοντά στα pits, με αποτέλεσμα να τρέξει για να πάει να πάρει τη δεύτερη μοτοσυκλέτα του.

Οι αναβάτες δέκα λεπτά πριν το τέλος ξεκίνησαν να κάνουν την προσπάθειά τους για γρήγορους γύρους, ώστε να προκριθούν απευθείας στις Q2, με τον Alex Marquez να κάνει έναν εκπληκτικό γύρο και να γράφει 1:35:704, που είναι μισό δευτερόλεπτο μακριά από τον δεύτερο Di Giannantonio. Στη συνέχεια δεύτερος ανέβηκε ο Bez, τρίτος ο Bagnaia, ενώ μόλις ένα λεπτό πριν το τέλος ο Di Giannantonio πέρασε δεύτερος και ο Marc Marquez τέταρτος. Έκπληξη προκάλεσε το ότι ο Pedro Acosta έμεινε εκτός δεκάδας.

Για ακόμη μία φορά, η Aprilia δείχνει τα δόντια της και βλέπουμε τέσσερις μοτοσυκλέτες της στην πρώτη δεκάδα. Εκτός δεκάδας οι Honda, ενώ ταχύτερη Yamaha είναι εκείνη του Quartararo στη 17η θέση.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τον ταχύτερο χρόνο ανά αναβάτη:

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

Alex Marquez

Gresini Racing

1:35.704

2

Fabio Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46

1:36.037

3

Marco Bezzecchi

Aprilia Racing

1:36.210

4

Marc Marquez

Ducati Lenovo Team

1:36.227

5

Ai Ogura

Trackhouse Racing

1:36.248

6

Francesco Bagnaia

Ducati Lenovo Team

1:36.265

7

Raul Fernandez

Trackhouse Racing

1:36.282

8

Fermin Aldeguer

Gresini Racing

1:36.292

9

Jorge Martin

Aprilia Racing

1:36.301

10

Enea Bastianini

Red Bull KTM Tech3

1:36.359

11

Joan Mir

Honda HRC Castrol

1:36.386

12

Johann Zarco

Castrol Honda LCR

1:36.410

13

Luca Marini

Honda HRC Castrol

1:36.415

14

Franco Morbidelli

Pertamina Enduro VR46

1:36.442

15

Pedro Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

1:36.467

16

Brad Binder

Red Bull KTM Factory Racing

1:36.585

17

Fabio Quartararo

Monster Energy Yamaha

1:36.752

18

Toprak Razgatlioglu

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:36.864

19

Diogo Moreira

Pro Honda LCR

1:36.934

20

Jack Miller

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:36.997

21

Alex Rins

Monster Energy Yamaha

1:37.025

22

Lorenzo Savadori

Aprilia Racing

1:27.258

23

Augusto Fernandez

Yamaha Test Team

1:37.619