MotoGP - Ο 15ος Quartararo έχει περισσότερους βαθμούς από το άθροισμα όλων των αναβατών της Honda!

Πρώτος βαθμός για Marini, μόνο αφού πήραν ποινή για αντικανονικά χαμηλή πίεση ελαστικών 3 προπορευόμενοι αγωνιζόμενοι
MotoGP - HRC
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/7/2024

Μετά από εννέα GP και 18 συνολικά αγώνες στη σεζόν του 2024, ο Luca Marini πήρε επιτέλους τον πρώτο του βαθμό ως εργοστασιακός αναβάτης του HRC, μόνο όμως αφότου τρεις προπορευόμενοι αγωνιζόμενοι χρεώθηκαν με ποινή για αντικανονικά χαμηλή πίεση ελαστικών!

Το ότι χρειάστηκε να πάρουν ποινή 16 δευτερολέπτων έκαστος οι Augusto Fernandez, Johann Zarco και Stefan Bradl, για να δρέψει επιτέλους ΕΝΑΝ βαθμό ο ετεροθαλής αδελφός του Rossi, μας δείχνει την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Honda και οι αναβάτες της, στο ανεπιτυχές μέχρι στιγμής κυνήγι βελτίωσης της RC213V.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τις δυσκολίες Honda και Marini, να πούμε πως στο GP του Sachsenring το 2023 καβάλα στη μοτοσυκλέτα της Ducati ο Ιταλός είχε τερματίσει 5ος στον αγώνα της Κυριακής και 4ος στο Sprint, ενώ μετά τον τερματισμό βρισκόταν στην 6η θέση της γενικής κατάταξης με 89 βαθμούς! Κάντε τη σύγκριση… μια πέμπτη και μια τέταρτη θέση στη Γερμανία το 2023 με την Ducati, και δυο 15ες θέσεις το 2024 με τη Honda. Ογδόντα εννέα βαθμοί και 6η θέση στη γενική το 2023, ένας βαθμός (χάρη σε ποινές άλλων) και 23η θέση στη γενική, πίσω ακόμα και από τον test-rider της KTM, με τη ΜΙΑ wildcard συμμετοχή του στη Jerez.

Συνεχίζουμε με ένα ακόμα ενδιαφέρον στατιστικό που συμπληρώνει τη δυστοκία της Honda το 2024, όπου ο Fabio Quartararo με την M1 της Yamaha που αντιμετωπίζει κι εκείνος μεγάλα προβλήματα εξέλιξης βρίσκεται στη 15η θέση της γενικής κατάταξης με 44 βαθμούς, ενώ το άθροισμα των βαθμών ΟΛΩΝ των αναβατών της Honda (Marini, Mir, Zarco & Nakagami) είναι… 35 βαθμοί, δέκα σχεδόν λιγότεροι από του Γάλλου.

Ιστορικές, πρωτόγνωρες αρνητικές στιγμές για τους Ιάπωνες κατασκευαστές που κάποτε δεν είχαν αντίπαλο στο MotoGP, και ελπίζουμε σύντομα αμφότερες οι Honda & Yamaha να μπορέσουν να βρεθούν ξανά σε επίπεδο ίδιο με των ευρωπαϊκών εργοστασίων του σήμερα, τόσο για την υστεροφημία τους όσο και για το καλό του αθλήματος.

Ετικέτες

MotoGP: Η KTM σκέφτεται να διώξει τον Vinales στην μέση της σεζόν – Η απάντηση του Ισπανού

Στα άκρα φαίνεται να είναι οι σχέσεις των δύο πλευρών
vinales
Από τον

Παύλο Καρατζά

3/8/2026

Η KTM εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει ο Maverick Vinales ήδη από το GP της Βρετανίας το επόμενο Σαββατοκύριακο, με τον Pol Espargaro να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να τον αντικαταστήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες απο διαφορετικές πηγές, η KTM μελετά τον καταλληλότερο τρόπο για να απαλλαγεί από τον Vinales το συντομότερο δυνατό, έχοντας καλέσει τον Pol Espargaro να τον αντικαταστήσει στο GP της Βρετανίας το επόμενο Σαββατοκύριακο – κάτι που θα μπορούσε να συμβεί και στο υπόλοιπο της σεζόν.

Ο Ισπανός αναβάτης ταλαιπωρείται εδώ και πολλούς μήνες από τον τραυματισμού στον ώμο του, ενώ παράλληλα η σχέση του με τον CEO της Tech3, Guenther Steine είναι στα άκρα.

Ο Vinales είχε δεσμευτεί να αγωνιστεί με την Tech3 το 2025 και το 2026, με συμβόλαιο που τον συνέδεε άμεσα με την KTM, και μετά από ένα πολύ καλό ξεκίνημα το 2025, ο κατασκευαστής του υποσχέθηκε προαγωγή στην εργοστασιακή ομάδα.

Το χειμώνα ήμουν στην εργοστασιακή ομάδα, τώρα δεν ξέρω καν που βρίσκομαι”, δήλωσε ο Ισπανός κατά τη διάρκεια του GP της Τσεχίας.

Η KTM είχε τη δυνατότητα, μέχρι τις 30 Ιουνίου, να ανανεώσει το συμβόλαιο του Vinales για ένα ακόμη έτος – και ο ίδιος ήθελε πολύ να συμβεί αυτό – αλλά οι υπογραφές των Alex Marquez και Fabio di Giannantonio στην εργοστασιακή ομάδα, σε συνδυασμό με τη σιωπή της Tech3, εκνεύρισαν τον Ισπανό, που δήλωσε: “Αν δεν συνεχίσω στο MotoGP, υπάρχει μόνο ένας υπεύθυνος: η KTM. Η KTM μου έστειλε ένα συμβόλαιο, το υπέγραψα και, δύο εβδομάδες αργότερα, μου είπαν ότι δεν ήταν έγκυρο ”.

Ο Guenther Steine σχολίασε: “Δεν θέλουμε κανένα είδος βαρών από το παρελθόν και, ως εκ τούτου, ίσως άτομα που συνδέονταν με τον όμιλο, όχι μόνο με την Tech3 και την KTM, αλλά με τον όμιλο γενικότερα, να μην ταιριάζουν”. Κάτι που ίσχυε και στην περίπτωση του Brad Binder.

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής αγωνιστικών δραστηριοτήτων της KTM, Pit Beirer, διατήρησε χαμηλό προφίλ καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης. Ο Beirer δήλωνε από την αρχή ότι η τελική απόφαση για τη σύνθεση των αναβατών της Tech3 για το 2027 θα λαμβανόταν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών και πληροφορίες θέλουν να έχει καταλήξει στους Luca Marini και Senna Agius.

Η KTM προσπαθεί, επομένως, να κλείσει το θέμα του Vinales το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αποφύγει μια αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου της σεζόν, προσπαθώντας έτσι να απομακρύνει τον Vinales, χωρίς να υποστεί απώλειες σε οικονομικό επίπεδο ή σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων.

Ο Ισπανός φανερά εκνευρισμένος από τα παραπάνω δημοσιεύματα δήλωσε: “Αρχίζω να διαβάζω άρθρα που δεν έχουν κανένα νόημα. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα στο κέντρο APC και αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε γιατί δεν μπορώ να αναρρώσω. Συγκρίνω όλες αυτές τις πληροφορίες με τους γιατρούς μου για να διαπιστώσω αν αυτό είναι το πρόβλημα και ποιος είναι ο τρόπος να βελτιωθεί η κατάσταση. Σταματήστε να γράφετε ηλίθια άρθρα για μένα. Δεν θα αγωνιστώ στο WSBK και θα ολοκληρώσω τη χρονιά όπως ορίζει το συμβόλαιό μου”.