MotoGP - Ο 15ος Quartararo έχει περισσότερους βαθμούς από το άθροισμα όλων των αναβατών της Honda!

Πρώτος βαθμός για Marini, μόνο αφού πήραν ποινή για αντικανονικά χαμηλή πίεση ελαστικών 3 προπορευόμενοι αγωνιζόμενοι
MotoGP - HRC
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/7/2024

Μετά από εννέα GP και 18 συνολικά αγώνες στη σεζόν του 2024, ο Luca Marini πήρε επιτέλους τον πρώτο του βαθμό ως εργοστασιακός αναβάτης του HRC, μόνο όμως αφότου τρεις προπορευόμενοι αγωνιζόμενοι χρεώθηκαν με ποινή για αντικανονικά χαμηλή πίεση ελαστικών!

Το ότι χρειάστηκε να πάρουν ποινή 16 δευτερολέπτων έκαστος οι Augusto Fernandez, Johann Zarco και Stefan Bradl, για να δρέψει επιτέλους ΕΝΑΝ βαθμό ο ετεροθαλής αδελφός του Rossi, μας δείχνει την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Honda και οι αναβάτες της, στο ανεπιτυχές μέχρι στιγμής κυνήγι βελτίωσης της RC213V.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τις δυσκολίες Honda και Marini, να πούμε πως στο GP του Sachsenring το 2023 καβάλα στη μοτοσυκλέτα της Ducati ο Ιταλός είχε τερματίσει 5ος στον αγώνα της Κυριακής και 4ος στο Sprint, ενώ μετά τον τερματισμό βρισκόταν στην 6η θέση της γενικής κατάταξης με 89 βαθμούς! Κάντε τη σύγκριση… μια πέμπτη και μια τέταρτη θέση στη Γερμανία το 2023 με την Ducati, και δυο 15ες θέσεις το 2024 με τη Honda. Ογδόντα εννέα βαθμοί και 6η θέση στη γενική το 2023, ένας βαθμός (χάρη σε ποινές άλλων) και 23η θέση στη γενική, πίσω ακόμα και από τον test-rider της KTM, με τη ΜΙΑ wildcard συμμετοχή του στη Jerez.

Συνεχίζουμε με ένα ακόμα ενδιαφέρον στατιστικό που συμπληρώνει τη δυστοκία της Honda το 2024, όπου ο Fabio Quartararo με την M1 της Yamaha που αντιμετωπίζει κι εκείνος μεγάλα προβλήματα εξέλιξης βρίσκεται στη 15η θέση της γενικής κατάταξης με 44 βαθμούς, ενώ το άθροισμα των βαθμών ΟΛΩΝ των αναβατών της Honda (Marini, Mir, Zarco & Nakagami) είναι… 35 βαθμοί, δέκα σχεδόν λιγότεροι από του Γάλλου.

Ιστορικές, πρωτόγνωρες αρνητικές στιγμές για τους Ιάπωνες κατασκευαστές που κάποτε δεν είχαν αντίπαλο στο MotoGP, και ελπίζουμε σύντομα αμφότερες οι Honda & Yamaha να μπορέσουν να βρεθούν ξανά σε επίπεδο ίδιο με των ευρωπαϊκών εργοστασίων του σήμερα, τόσο για την υστεροφημία τους όσο και για το καλό του αθλήματος.

Ετικέτες

MotoGP: Η Pirelli διατηρεί τον αμφιλεγόμενο κανονισμό για πιέσεις ελαστικών - Πότε και γιατί μπορεί να αλλάξει

Ο κανονισμός που κόστισε τον Joan Mir το μοναδικό του φετινό βάθρο ως τώρα δεν πρόκειται να αλλάξει το 2027
Pirelli
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/8/2026

Είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς κανόνες του MotoGP και εντάχθηκε στη “νομοθεσία” της μεγάλης κατηγορίας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κανονισμό που προβλέπει πως τα λάστιχα της μοτοσυκλέτας πρέπει να διατηρούνται σε πίεση πάνω από 1.80 bar (26,1 psi) το μπροστινό και 1.68 (24,4) το πίσω για το 60% των γύρων ενός κανονικού αγώνα ή για το 30% του sprint race. Παραβίαση αυτής της διάταξης μεταφράζεται σε ποινή 16 δευτερολέπτων για τον πλήρη αγώνα και 8 για τον σύντομο.

Αυτό ακριβώς έπαθε ο Mir στο Grand Prix της Καταλονίας πριν μερικούς μήνες, όταν τερμάτισε δεύτερος – στη μοναδική του εμφάνιση σε βάθρο φέτος – στη μάχη της Κυριακής, αλλά εκ των υστέρων (και αφότου είχε τιμήσει το Prosecco του στο βάθρο) τιμωρήθηκε με 16 επιπλέον δευτερόλεπτα λόγω παράβασης του κανονισμού αυτού και τελικώς κατατάχθηκε 13ος στον αγώνα! Κάτι ανάλογο είχε πάθει πέρυσι και ο Maverick Vinales, σε αγώνα που είχε τερματίσει επίσης δεύτερος.

Η αλλαγή προμηθευτή ελαστικών στη μεγάλη κατηγορία γέννησε την απορία αν ο κανονισμός αυτός θα συνεχίσει και το 2027 ή αν αφορούσε συγκεκριμένα τα ελαστικά της Michelin. Έτσι τέθηκε το ερώτημα στον Giorgio Barbier, αγωνιστικό διευθυντή της Pirelli, προκειμένου να διερευνηθεί η σκέψη των Ιταλών επί του κανονισμού αυτού ενόψει της ερχόμενης χρονιάς.

Giorgio Barbier

"Πρέπει να έχουμε μεγάλο σεβασμό προς τον τρέχοντα προμηθευτή του MotoGP (Michelin). Αν μετά από 11 χρόνια έχει θεσπίσει αυτόν τον κανόνα σε συνεργασία με τη Dorna, είναι γιατί πιστεύει πως το να τρέχει κανείς με πολύ χαμηλές πιέσεις μπορεί να συνιστά κίνδυνο και δεν μπορώ να ισχυριστώ πως τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Δεν γνωρίζω ακόμη αρκετά καλά τα αγωνιστικά του MotoGP.

"Από πού προέρχεται η υπερθέρμανση των μπροστινών ελαστικών; Πιθανότατα από την αεροδυναμική, τους ανθρακονημάτινους δίσκους, όταν έχουμε πολλές μοτοσυκλέτες να κρύβονται στο slipstream με την αεροδυναμική να θερμαίνει πολύ το μπροστινό λάστιχο του αναβάτη που είναι πίσω.

“Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν έχουμε στα Superbikes, ούτε στη Moto2, έτσι δεν μπορώ να ισχυριστώ πως η Pirelli δεν αντιμετωπίζει καθόλου τέτοιο πρόβλημα.

"Είναι σαφές πως έχουμε διαφορετική κατασκευή, άλλα υλικά και θερμοκρασίες λειτουργίας και δεν πιστεύω πως ένα Pirelli θα δουλεύει καλύτερα στα 1.4 bar από όσο στα 2.0. Γι’ αυτό εκτιμώ πως δεν θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα.

"Αν όμως λάβουμε υπόψη ποιες είναι οι σωστές πιέσεις για τα Pirelli, θα πρέπει να δούμε στην πράξη αν θα συνιστά πρόβλημα όταν πέφτουμε κάτω από αυτό το εύρος. Έτσι προς το παρόν θα κρατήσουμε τον κανόνα ως έχει, ελπίζοντας να μη χρειαστεί ποτέ να τον εφαρμόσουμε. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε αν χρειάζεται να τον τροποποιήσουμε ή να τον καταργήσουμε."

"Υπάρχει πάντως ένα δεδομένο που παρατηρώ: ο τρέχων προμηθευτής ελαστικών έχει μεγάλη ευαισθησία στις μεταβολές πίεσης. Όταν περάσει ένα συγκεκριμένο όριο, προκύπτει μεγάλος κίνδυνος.

"Στα δικά μας λάστιχα έχουμε σχετικά μεγάλο λειτουργικό εύρος πίεσης και ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να επιλέξει. Η συμπεριφορά των ελαστικών μας δεν αλλάζει τόσο δραματικά με τις μεταβολές στην πίεση.

“Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε αναβάτες να στερούνται το μετάλλιό τους μια ώρα αφότου το έχουν πανηγυρίσει στο βάθρο.”