MotoGP - O Martin με το ένα πόδι στην εργοστασιακή Ducati ενώ o Marquez δεν ενδιαφέρεται για την Pramac

Για να δούμε ποιος θα είναι ο εκλεκτός που θα βρεθεί δίπλα στον Bagnaia
motomag MotoGP - O Martin με το ένα πόδι στην εργοστασιακή Ducati, o Marquez δεν ενδιαφέρεται για την Pramac
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

31/5/2024

Τα μεταγραφικά σενάρια που αφορούν τη δεύτερη θέση της εργοστασιακής ομάδας της Ducati για το 2025 δίνουν και παίρνουν, ενώ φυσικά στην κορυφή της λίστας των υποψήφιων "μνηστήρων" βρίσκονται οι Jorge Martin και Marc Marquez, των οποίων τα συμβόλαια λήγουν στο τέλος της χρονιάς. Λίγο πριν την έναρξη του Ιταλικού GP οι δύο αναβάτες προχώρησαν σε συνεντεύξεις που λίγο πολύ ξεκαθαρίζουν το τοπίο για το που θα καταλήξουν την επόμενη χρονιά και για το ποιος θα είναι ο teammate του Pecco Bagnaia στην εργοστασιακή Ducati.

Από την πλευρά του ο Jorge Martin ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι μία εργοστασιακή θέση, ανέφερε πως έχουν γίνει οι συζητήσεις μεταξύ του ατζέντη του Albert Valera και της Ducati Lenovo Team και πως βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό στάδιο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Από την άλλη ο Marc Marquez ο οποίος με τις εμφανίσεις του έδειξε και πάλι σε όλους το τι μπορεί να κάνει με μία ανταγωνιστική -αν και περυσινή- μοτοσυκλέτα, ξεκαθάρισε πως η Prima Pramac Racing δεν αποτελεί για αυτόν επιλογή, οπότε... μία ομάδα μείον για τον Ισπανό. Από την άλλη η Nadia Padovani ιδιοκτήτρια της Gresini Racing πριν λίγες ημέρες ανέφερε πως θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει και την επόμενη χρονιά τον Marc στην ομάδα της ενώ όπως φαίνεται το κλίμα στην ομάδα είναι παραπάνω από οικογενειακό, το οποίο ευχαριστιέται δεόντως ο πολυπρωταθλητής Marquez.

Φυσικά από την εξίσωση των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να βγάζουμε και τον Enea Bastianini ο οποίος έκανε γνωστό πως δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες να παραμείνει και το 2025 ως εργοστασιακός αναβάτης της Ducati Lenovo Team, αν και οι μετοχές του έχουν πέσει κατά πολύ αν σκεφτούμε τις εμφανίσεις που έχουν κάνει οι Martin και Marquez μέχρι στιγμής.

Όπως και να έχει σε λίγες ημέρες -μετά το Mugello πάντως- θα ξεκαθαρίσουν αρκετά όσον αφορά το που θα αγωνίζονται οι Martin και Marc Marquez ενώ είναι δεδομένο πως το μεταγραφικό ντόμινο θα παρασύρει αρκετές ομάδες και αναβάτες.

MotoGP: O Quartararo ξεσπά: “Δεν είμαι χαζός, ξέρω να οδηγώ”

Απογοήτευση και έντονη κριτική για τη Yamaha μετά τον αγώνα της Ισπανίας
Quartararo complains
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/4/2026

Ο Fabio Quartararo δεν μάσησε τα λόγια του μετά από ένα απογοητευτικό Grand Prix στην Ισπανία, εκφράζοντας ανοιχτά την αγανάκτησή του για την κατάσταση της Yamaha και την έλλειψη προόδου.

Ο Fabio Quartararo ξέσπασε μετά τον αγώνα της Jerez, στέλνοντας για ακόμη μία φορά ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Yamaha πως η υπομονή του έχει εξαντληθεί. Ο Γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής του 2021 βρέθηκε μακριά από τον καλό του εαυτό, σε πλήρη αντίθεση με την περσινή του παρουσία στην ίδια πίστα, όπου είχε κατακτήσει pole position και βάθρο.

Το 2026, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Ο Quartararo εκκίνησε μόλις από τη 17η θέση και ολοκλήρωσε τον αγώνα περίπου 30 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή Alex Marquez, σε μια επίδοση που αποτυπώνει ξεκάθαρα τη διαφορά δυναμικότητας της Yamaha σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

quartararo

Παρά τις νέες αναβαθμίσεις που έφερε η ιαπωνική ομάδα στο Jerez, η πρόοδος ήταν περιορισμένη. Ο ίδιος ο Quartararo περιέγραψε με ωμό τρόπο την κατάσταση, καθώς αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα σε πρόσφυση και ισχύ, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας στον οποίο να αισθάνεται άνετα πάνω στη μοτοσυκλέτα.

“Δεν νιώθω καλά στο φρενάρισμα, στην είσοδο, στη μέση της στροφής, στην επιτάχυνση, πουθενά,” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που ακόμα και όταν λύνεται ένα, εμφανίζεται κάποιο άλλο.

Η πιο χαρακτηριστική του δήλωση ήρθε όταν θέλησε να υπογραμμίσει πως η διαφορά απόδοσης δεν σχετίζεται με την ικανότητά του: “Δεν είμαι χαζός, ξέρω να οδηγώ και ξέρω πόσο χάνουμε. Πέρυσι ήμουν στο βάθρο, τώρα είμαι 30 δευτερόλεπτα πίσω”.

Στον αγώνα, ο Quartararo ήταν τελικά ο καλύτερος αναβάτης της Yamaha τερματίζοντας 14ος, με κανέναν άλλο αναβάτη της M1 να μην καταφέρνει να μπει στη ζώνη των βαθμών. Ο ομόσταυλος του, Alex Rins, τερμάτισε 16ος, ενώ ο Jack Miller βρέθηκε 18ος μετά από τεχνικό πρόβλημα. Πιο πίσω ολοκλήρωσαν τον αγώνα οι Toprak Razgatlioglu και Augusto Fernandez.

quartararo

Σε τεχνικό επίπεδο, η Yamaha συνεχίζει να αναζητά λύσεις. Ο επικεφαλής της ομάδας, Massimo Meregalli, επιβεβαίωσε πως υπάρχει μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση κινητήρα, ωστόσο η βασική αρχιτεκτονική παραμένει ίδια, κάτι που δείχνει πως δεν αναμένονται άμεσα ριζικές αλλαγές.

Με την κατάσταση να δείχνει στάσιμη και τον ανταγωνισμό να ανεβάζει συνεχώς ρυθμό, η ένταση στο στρατόπεδο της Yamaha αυξάνεται, με τον ίδιο να έχει επιβεβαιώσει συνομιλίες με το στρατόπεδο της Honda, διαψεύδοντας όμως τις φημολογίες που τον ήθελαν να έχει ήδη υπογράψει. Κι αν κάτι έγινε ξεκάθαρο στη Jerez, είναι πως ο Quartararo δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί παθητικά αυτή την εικόνα για πολύ ακόμη.