MotoGP - O Martin με το ένα πόδι στην εργοστασιακή Ducati ενώ o Marquez δεν ενδιαφέρεται για την Pramac

Για να δούμε ποιος θα είναι ο εκλεκτός που θα βρεθεί δίπλα στον Bagnaia
motomag MotoGP - O Martin με το ένα πόδι στην εργοστασιακή Ducati, o Marquez δεν ενδιαφέρεται για την Pramac
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

31/5/2024

Τα μεταγραφικά σενάρια που αφορούν τη δεύτερη θέση της εργοστασιακής ομάδας της Ducati για το 2025 δίνουν και παίρνουν, ενώ φυσικά στην κορυφή της λίστας των υποψήφιων "μνηστήρων" βρίσκονται οι Jorge Martin και Marc Marquez, των οποίων τα συμβόλαια λήγουν στο τέλος της χρονιάς. Λίγο πριν την έναρξη του Ιταλικού GP οι δύο αναβάτες προχώρησαν σε συνεντεύξεις που λίγο πολύ ξεκαθαρίζουν το τοπίο για το που θα καταλήξουν την επόμενη χρονιά και για το ποιος θα είναι ο teammate του Pecco Bagnaia στην εργοστασιακή Ducati.

Από την πλευρά του ο Jorge Martin ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι μία εργοστασιακή θέση, ανέφερε πως έχουν γίνει οι συζητήσεις μεταξύ του ατζέντη του Albert Valera και της Ducati Lenovo Team και πως βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό στάδιο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Από την άλλη ο Marc Marquez ο οποίος με τις εμφανίσεις του έδειξε και πάλι σε όλους το τι μπορεί να κάνει με μία ανταγωνιστική -αν και περυσινή- μοτοσυκλέτα, ξεκαθάρισε πως η Prima Pramac Racing δεν αποτελεί για αυτόν επιλογή, οπότε... μία ομάδα μείον για τον Ισπανό. Από την άλλη η Nadia Padovani ιδιοκτήτρια της Gresini Racing πριν λίγες ημέρες ανέφερε πως θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει και την επόμενη χρονιά τον Marc στην ομάδα της ενώ όπως φαίνεται το κλίμα στην ομάδα είναι παραπάνω από οικογενειακό, το οποίο ευχαριστιέται δεόντως ο πολυπρωταθλητής Marquez.

Φυσικά από την εξίσωση των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να βγάζουμε και τον Enea Bastianini ο οποίος έκανε γνωστό πως δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες να παραμείνει και το 2025 ως εργοστασιακός αναβάτης της Ducati Lenovo Team, αν και οι μετοχές του έχουν πέσει κατά πολύ αν σκεφτούμε τις εμφανίσεις που έχουν κάνει οι Martin και Marquez μέχρι στιγμής.

Όπως και να έχει σε λίγες ημέρες -μετά το Mugello πάντως- θα ξεκαθαρίσουν αρκετά όσον αφορά το που θα αγωνίζονται οι Martin και Marc Marquez ενώ είναι δεδομένο πως το μεταγραφικό ντόμινο θα παρασύρει αρκετές ομάδες και αναβάτες.

Aprilia-MotoGP: Πάει για πρωτάθλημα το 2026 εξελίσσοντας κανονικά την RS-GP

Θα επικεντρωθεί μέχρι την άνοιξη στη 1000άρα RS-GP πριν ρίξει το βάρος στην 850cc του 2027
MotoGP Aprilia 2027 850cc
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

28/11/2025

Εμφανίστηκε πολύ δυνατή, ειδικά προς το τέλος της σεζόν και όλα δείχνουν ότι θα δοκιμάσει την τύχη της για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος την επόμενη σεζόν ρίχνοντας το βάρος της εξέλιξης στην υπάρχουσα 1000άρα RS-GP, σύμφωνα με αυτά που αποκάλυψε ο τεχνικός διευθυντής Fabiano Sterlacchini.

Η αλλαγή κανονισμών για το 2027 περιλαμβάνει μείωση κυβισμού, κατάργηση συσκευών ρύθμισης ύψους και εκκινήσεων, αυστηρότερους περιορισμούς στο σκέλος των αεροδυναμικών βοηθημάτων και μετάβαση του αποκλειστικού προμηθευτή ελαστικών από Michelin σε Pirelli και η Aprilia προγραμματίζει να στραφεί από το RS-GP των 1000cc στην εξέλιξη του πρωτότυπου 850cc MotoGP από τον Απρίλιο του 2026.

Για να διευκολυνθεί η μετάβαση, ισχύει “πάγωμα” της εξέλιξης κινητήρα για τους κατασκευαστές, εκτός της κατηγορίας παραχωρήσεων "D", διασφαλίζοντας ότι οι προδιαγραφές του 1000cc κινητήρα παραμένουν σταθερές για τις σεζόν 2025 και 2026, κάτι που δίνει και οικονομική ανάσα στους κατασκευαστές ώστε να μεταφέρουν μέρος του μπάτζετ την επόμενη χρονιά στην εξέλιξη του κινητήρα των 850cc.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Sterlacchini: "Με τους άλλους κατασκευαστές δημιουργήσαμε τον κανονισμό παγώματος της εξέλιξης κινητήρα, και αυτό βοηθά πολύ. Σταματάει η ανάπτυξη τόσο για σένα, όσο και για τους άλλους, ώστε να μπορέσεις να επικεντρωθείς στο νέο project."

H αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των κατασκευαστών για την αποφυγή δοκιμών πίστας των πρωτοτύπων 850cc έληξε στις 17 Νοεμβρίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις πρώτες ιδιωτικές δοκιμές.

Ο Ιταλός είπε ότι η ομάδα θα επικεντρωθεί στην εξέλιξη του 2026 για τους πρώτους 3 ή 4 μήνες, μέχρι Μάρτιο–Απρίλιο, ενώ ο 850cc κινητήρας είναι ήδη σε φάση εξέλιξης, δεδομένου ότι ο απαιτούμενος χρόνος των των σταδίων εξέλιξης (σχεδιασμού, κατασκευής, δοκιμών, αξιολογήσεων, και αναπροσαρμογών) είναι πολύς.

Μέχρι στιγμής, η KTM είναι ο μοναδικός κατασκευαστής που έχει δημοσιεύσει επίσημες εικόνες του νέου κινητήρα των 850cc.

Η Aprilia σημείωσε τρεις νίκες στα τέσσερα τελευταία Grand Prix της σεζόν και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία του πρωταθλήματος των Κατασκευαστών, πίσω από τη Ducati. Έτσι έδειξε πολύ δυνατή προς το τέλος της σεζόν χτυπώντας στα ίσια την πανίσχυρη εργοστασιακή Desmosedici στους τελευταίους γύρους, αν και απουσίαζε ο Marc Marquez, ο μοναδικός αναβάτης που αποδείχθηκε φέτος ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητές της. Ωστόσο και με το φοβερό Μυρμήγκι να αγωνίζεται, ο Bezzecchi πήρε την πρώτη του νίκη στη σεζόν στο Silverstone. 

Με έναν ουσιαστικά εργοστασιακό αναβάτη φέτος αφού ο Jorge Martin ήταν τραυματίας σχεδόν όλη τη σεζόν, η Aprilia πήρε τη δεύτερη θέση ως Κατασκευαστής, με μεγάλη διαφορά πίσω από την 1η Ducati, για να κάνει το καλύτερο μέχρι τώρα αποτέλεσμά της στην κορυφαία κατηγορία, ενώ ο Marco Bezzecchi πήρε την 3η θέση στο πρωτάθλημα Αναβατών.

Οι Ιταλοί ήταν σάκος του μποξ μέχρι το 2021 τερματίζοντας στην τελευταία ή σε μια από τις τελευταίες θέσεις του πρωταθλήματος από το 2015. Το 2022 έγινε το "μπαμ" που τους έφερε στην 3η θέση, την οποία κατέκτησαν το 2023 και το 2024, για να ανέβουν μία ακόμη φέτος, στην πιο πειστική μέχρι τώρα εμφάνιση του Noale στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το 2026 θα είναι η τελευταία χρονιά με τους κανονισμούς να παραμένουν ίδιοι και με το 2027 να είναι "μαύρο κουτί" για όλους, η Aprilia έχει τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στον στόχο της την ερχόμενη σεζόν.