MotoGP - O Martin με το ένα πόδι στην εργοστασιακή Ducati ενώ o Marquez δεν ενδιαφέρεται για την Pramac

Για να δούμε ποιος θα είναι ο εκλεκτός που θα βρεθεί δίπλα στον Bagnaia
motomag MotoGP - O Martin με το ένα πόδι στην εργοστασιακή Ducati, o Marquez δεν ενδιαφέρεται για την Pramac
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

31/5/2024

Τα μεταγραφικά σενάρια που αφορούν τη δεύτερη θέση της εργοστασιακής ομάδας της Ducati για το 2025 δίνουν και παίρνουν, ενώ φυσικά στην κορυφή της λίστας των υποψήφιων "μνηστήρων" βρίσκονται οι Jorge Martin και Marc Marquez, των οποίων τα συμβόλαια λήγουν στο τέλος της χρονιάς. Λίγο πριν την έναρξη του Ιταλικού GP οι δύο αναβάτες προχώρησαν σε συνεντεύξεις που λίγο πολύ ξεκαθαρίζουν το τοπίο για το που θα καταλήξουν την επόμενη χρονιά και για το ποιος θα είναι ο teammate του Pecco Bagnaia στην εργοστασιακή Ducati.

Από την πλευρά του ο Jorge Martin ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι μία εργοστασιακή θέση, ανέφερε πως έχουν γίνει οι συζητήσεις μεταξύ του ατζέντη του Albert Valera και της Ducati Lenovo Team και πως βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό στάδιο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Από την άλλη ο Marc Marquez ο οποίος με τις εμφανίσεις του έδειξε και πάλι σε όλους το τι μπορεί να κάνει με μία ανταγωνιστική -αν και περυσινή- μοτοσυκλέτα, ξεκαθάρισε πως η Prima Pramac Racing δεν αποτελεί για αυτόν επιλογή, οπότε... μία ομάδα μείον για τον Ισπανό. Από την άλλη η Nadia Padovani ιδιοκτήτρια της Gresini Racing πριν λίγες ημέρες ανέφερε πως θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει και την επόμενη χρονιά τον Marc στην ομάδα της ενώ όπως φαίνεται το κλίμα στην ομάδα είναι παραπάνω από οικογενειακό, το οποίο ευχαριστιέται δεόντως ο πολυπρωταθλητής Marquez.

Φυσικά από την εξίσωση των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να βγάζουμε και τον Enea Bastianini ο οποίος έκανε γνωστό πως δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες να παραμείνει και το 2025 ως εργοστασιακός αναβάτης της Ducati Lenovo Team, αν και οι μετοχές του έχουν πέσει κατά πολύ αν σκεφτούμε τις εμφανίσεις που έχουν κάνει οι Martin και Marquez μέχρι στιγμής.

Όπως και να έχει σε λίγες ημέρες -μετά το Mugello πάντως- θα ξεκαθαρίσουν αρκετά όσον αφορά το που θα αγωνίζονται οι Martin και Marc Marquez ενώ είναι δεδομένο πως το μεταγραφικό ντόμινο θα παρασύρει αρκετές ομάδες και αναβάτες.

MotoGP vs WSBK: O Bulega στη Balaton Park έφτασε 2,5 δέκατα από τον ταχύτερο γύρο του Marc Marquez!

Ο Ιταλός έγραψε χρόνο που θα τον ανέβαζε στο βάθρο του MotoGP στην Ουγγαρία!
motogp vs wsbk
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/6/2026

Στις αρχές Μαΐου το WSBK έτρεξε στην ουγγρική πίστα Balaton Park και λιγότερο από έναν μήνα μετά η ίδια πίστα φιλοξένησε αγώνα MotoGP. Με παραπλήσιες καιρικές συνθήκες και στις δύο περιπτώσεις, οι χρόνοι των δύο πρωταθλημάτων αποκτούν το δικό τους ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά όταν αντιπαραβάλλουμε τους ταχύτερους γύρους των δύο νικητών.

Ο Marc Marquez νίκησε στον αγώνα της Κυριακής στην Ουγγαρία έχοντας γράψει ταχύτερο γύρο αγώνα 1:38.313, ενώ ο Nicolo Bulega είχε κερδίσει μερικές εβδομάδες νωρίτερα με ταχύτερο γύρο 1:38.569. Μιλάμε για μια χρονική διαφορά 0,256 δευτερολέπτων, η οποία γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή αν σκεφτούμε πως ο ταχύτερος γύρος του Bulega ήταν περίπου 3 δέκατα ταχύτερος από το 1:38.862 του Pecco Bagnaia που ανέβηκε στο βάθρο ως τρίτος στη Balaton Park!

Τα παραπάνω δεν συνιστούν μια βάση για εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων, είναι όμως ενδεικτικά της ταχύτητας τόσο του Bulega όσο και της νέας Ducati Panigale V4R, ενώ αναπόφευκτα γεννούν ερωτηματικά για το τί θα γίνει όταν τα MotoGP μικρύνουν στα 850 cc. Πιθανότατα η ίδια η σχεδίαση της ουγγρικής πίστας με τις σφικτές στροφές και τις μικρές ευθείες δεν βοηθά τα πρωτότυπα MotoGP να απλώσουν τη σαφώς ανώτερη δύναμή τους, όπως θα συνέβαινε σε μια πιο γρήγορη πίστα όπως η Catalunya ή η Sepang, έτσι ευνοεί ουσιαστικά τη superbike να κινηθεί σε πιο κοντινό γυρολόγιο, πάντως οι χρόνοι του Bulega είναι εντυπωσιακότατοι, αν μη τι άλλο για τη συνέπειά τους και μόνο.

Επίσης δεν παραβλέπουμε πως και ο έτερος εργοστασιακός αναβάτης της Ducati στο WSBK, Iker Lecuona, γυρνά εξίσου γρήγορα με τον Bulega, έχοντας και αυτός ταχύτερο γύρο 1:38.648, επίσης κάτω από τον πιο γρήγορο χρόνο του Bagnaia!

Κατά τον υπεύθυνο ασφαλείας του MotoGP και βετεράνο αγωνιζόμενο, Loris Capirossi, η θεωρητική εκτίμηση είναι πως τα γυρολόγια στην εποχή των 850 cc θα αυξηθούν έως και κατά 2,5 δευτερόλεπτα ανά γύρο: “Τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι μηχανικοί των κατασκευαστών στις προσομοιώσεις που έχουν κάνει δείχνουν πως οι μοτοσυκλέτες του 2027 θα είναι από 1,5 ως 2,5 δευτερόλεπτα πιο αργές από τις τωρινές. Οι βασικοί λόγοι γι’ αυτό είναι η απουσία αεροδυναμικών βοηθημάτων και ο μικρότερος κινητήρας.

“Κατά τη γνώμη μου, η ιστορία θα επαναληφθεί. Αρχικά τα πράγματα θα πηγαίνουν πιο αργά, άλλωστε οι κανονισμοί προσαρμόστηκαν ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά στα επόμενα στάδια εξέλιξης θα γίνουν πάλι ταχύτερα.”

Δεν αποκλείεται λοιπόν του χρόνου να βλέπουμε τις superbikes να γυρνούν πιο γρήγορα από τα πρωτότυπα του MotoGP στις κοινές πίστες των δύο πρωταθλημάτων.