MotoGP - Οι αναβάτες με τους πιο σοβαρούς τραυματισμούς το 2023

Απολογισμός πριν την επανεκκίνηση μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα
Johann Zarco - Marc Marquez
Από το

motomag

24/7/2023

Για τη σεζόν του 2023, οι αναβάτες των MotoGP καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έφερε η διεξαγωγή του αγώνα Sprint το Σάββατο, ο οποίος αύξησε και τον αριθμό πτώσεων σε έναν γύρο.

Οι πτώσεις στους αγώνες μοτοσυκλέτας δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η πρόοδος της τεχνολογίας έχει βοηθήσει στην αυξημένη προστασία των αναβατών. Η υποχρεωτική χρήση, για παράδειγμα, του αερόσακου και στις τρεις κατηγορίες του MotoGP από το 2018, προστατεύει πρώτα σπονδυλική στήλη και στήθος, και σε μεγάλο βαθμό τα εσωτερικά όργανα του αναβάτη από τις δυνάμεις που ασκούνται πάνω τους, ειδικά στις πτώσεις με πολλά χιλιόμετρα. Παρ’ όλ’ αυτά δεν λείπουν οι σοβαροί τραυματισμοί και παρακάτω θα δούμε τους πιο άτυχους αναβάτες της σεζόν.

Pol Espargaro

2

Στα δοκιμαστικά της Παρασκευής στην πίστα του Portimao, ο εργοστασιακός αναβάτης της GASGAS, είχε μία τρομακτική πτώση, η οποία τον κρατάει ακόμα εκτός δράσης, ενώ αναμένουμε να δούμε αν θα επιστρέψει μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα.

Ένα σπασμένο σε δύο σημεία σαγόνι, κατάγματα σε δύο σπονδύλους και τραυματισμό στους πνεύμονες -ευτυχώς χωρίς να πάθει πνευμοθώρακα- ήταν ο τελικός απολογισμός. Όπως δήλωσε ο ίδιος σε βίντεο που ανάρτησε στο Instagram, για τέσσερις εβδομάδες δεν μπορούσε να μιλήσει ή να φάει, καθώς το στόμα του ήταν κλειστό.

Enea Bastianini

 

3

Στον πρώτο αγώνα Sprint της ιστορίας των MotoGP, στον πρώτο γύρο της σεζόν του 2023 στην πίστα του Portimao της Πορτογαλίας, ο Enea Bastianini, (κι αυτός στον πρώτο του αγώνα με την εργοστασιακή Ducati Lenovo), ενεπλάκη σε ένα συμβάν με τον Luca Marini. Πιο συγκεκριμένα, ο Marini στη στροφή πέντε του δεύτερου γύρου γλίστρησε ενώ βρισκόταν στην εσωτερική με αποτέλεσμα να πέσει, συμπαρασύροντας τον Ιταλό της εργοστασιακής Ducati, ο οποίος είχε ένα τρομακτικό highside.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο Bastianini να σπάσει τον ώμο του. Αν και επέστρεψε στον ισπανικό γύρο στην Jerez, ο πόνος που ένιωθε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών της Παρασκευής, δεν τον άφησε να συνεχίσει. Έτσι, ο τραυματισμός αυτός στοίχισε στον Bastianini τέσσερις γύρους και εννιά αγώνες -συμπεριλαμβανομένων των Sprint- μέχρι το ιταλικό GP, όταν και επέστρεψε στην ενεργό δράση.

Miguel Oliveira

5

Ο Πορτογάλος είναι, μέχρι στιγμής, ο πιο άτυχος αναβάτης των MotoGP για το 2023. Στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη στην πατρίδα του, ο Oliveira πλήρωσε το τίμημα μιας υπερβολικά “αισιόδοξης” κίνησης του Marquez, ο οποίος τον εμβόλισε αφήνοντας τον με ένα τραυματισμένο πόδι. Αυτό, του στέρησε την συμμετοχή στον επόμενο γύρο της Αργεντινής.

Οι τραυματισμοί όμως για τον Oliveira, δεν σταμάτησαν εκεί. Στη Jerez, ο Quartararo θα ήταν αυτός που θα έπαιρνε τον ρόλο του Marc, εμβολίζοντας τον Πορτογάλο, με αποτέλεσμα να χάσει και τον γύρο του Mugello, καθώς πέραν της εξάρθρωσης στον αριστερό ώμο, με την οποία είχε αρχικά διαγνωστεί, βρέθηκε και με κάταγμα στο βραχιόνιο οστό του ίδιου ώμου.

Joan Mir

Joan Mir

Ο αναβάτης της Repsol Honda υπέστη έναν τραυματισμό στο δεξί του χέρι, στο Mugello. Οι εξετάσεις που έγιναν σε δεύτερο χρόνο, σε νοσοκομείο στην Ανδόρα, έδειξαν θλάση στο δεξί του χέρι με αρθρικό υγρό και φλεγμονή. Συνεπώς, ο Mir έχασε και τους δύο επόμενους γύρους σε Sachsenring και Assen, ενώ αναμένεται να επιστρέψει στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Alex Rins

Alex Rins

Στον ίδιο γύρο με τον Mir, τραυματίστηκε και ο αναβάτης της δορυφορικής LCR Honda, όπου υπέστη κάταγμα κνήμης και περόνης στο δεξί του πόδι. Μετά το πρώτο χειρουργείο στην Φλωρεντία, ο Rins επέστρεψε στην Ισπανία όπου υποβλήθηκε σε δεύτερη επέμβαση. Ως συνέπεια, ο Rins έχασε τους δύο τελευταίους αγώνες πριν το καλοκαιρινό διάλειμμα και αναμένεται να δούμε αν θα επιστρέψει στο Silverstone στις 6 Αυγούστου.

Marc Marquez

MM93

Ο τρίτος κατά σειρά αναβάτης της Honda, ο οποίος δεν αγωνίστηκε στους τελευταίους δύο γύρους του Sachsenring και του Assen. Στην αρχή της σεζόν, η σύγκρουση του Marquez με τον Oliveira τον άφησε με ένα σπασμένο αντίχειρα, που του στέρησε την συμμετοχή στους επόμενους τρεις γύρους.

Στο γερμανικό GP, o Ισπανός σημείωσε πέντε πτώσεις, με την τελευταία να γίνεται στον γύρο προθέρμανσης πριν τον αγώνα της Κυριακής. Έχοντας τραυματίσει έναν αστράγαλο, τον αριστερό του αντίχειρα και τα πλευρά του, ο Marquez επέλεξε να μην τρέξει στον αγώνα της Κυριακής στο Sachsenring. Είχε πάρει ωστόσο το πράσινο φως από το ιατρικό επιτελείο για να αγωνιστεί. Διαφορετική η κατάσταση στο Assen, όπου μία σύγκρουση με τον Bastianini στο Q1 επιδείνωσε το κάταγμα στα πλευρά του και οι γιατροί που τον εξέτασαν του απαγόρευσαν να συμμετέχει στον αγώνα.

Alex Marquez

Τα τρομακτικά ατυχήματα, την φετινή σεζόν δεν σταματούν μόνο σε αυτούς που απουσίασαν από μεμονωμένους αγώνες ή ολόκληρους γύρους. Πολλές πτώσεις έχουν σημειωθεί, οι οποίες αν και τρομακτικές, ευτυχώς, δεν είχαν συνέπεια κάποιον τραυματισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πτώση του Alex Marquez στο Les Mans μέσα στην πίστα με τις μοτοσυκλέτες να περνάνε αριστερά και δεξιά του για να τον αποφύγουν. Ακόμα μία τρομακτική στιγμή -ίσως η πιο τρομακτική οπτικά φάση μέχρι τώρα-, ήρθε στο Sachsenring (φωτογραφία ανοίγματος του άρθρου) όταν η μοτοσυκλέτα του Marc Marquez έκοψε στην μέση την Desmosedici του Johann Zarco, ο οποίος εκείνη την ώρα έβγαινε από τα pits. Κι όμως, παρά τις τρομακτικές εικόνες, με τη μοτοσυκλέτα του Zarco να κόβεται στη μέση, κανείς τους δεν τραυματίστηκε!

Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες