MotoGP - Οι Αυστριακοί συνεχίζουν με τη Red Bull KTM Ajo για το 2024 σε Moto3 και Moto2

Η ομάδα αποτελεί φυτώριο αναβατών για τη μεγάλη κατηγορία, στα πλαίσια του project της KTM, GP Academy
motomagMotoGP – Οι Αυστριακοί συνεχίζουν με τη Red Bull KTM Ajo για το 2024 σε Moto3 και Moto2
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

5/3/2024

Η παρουσία της KTM στις μικρότερες κατηγορίες των MotoGP, Moto3 και Moto2 θα συνεχίσει και το 2024 μέσω της ομάδας Red Bull KTM Ajo, η οποία αποτελεί τον βασικό πυλώνα του project των πορτοκαλί "KTM GP Academy", το οποίο έχει ως στόχο να ξεχωρίσει τους αναβάτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά στη μεγάλη κατηγορία.

Οι Αυστριακοί έχουν καταφέρει να κερδίσουν τους δύο από τους τέσσερις τελευταίους τίτλους στη Moto3 κατηγορία, με τη μονοκύλινδρη KTM RC4. Αντίστοιχη επιτυχία έχει γνωρίσει η ομάδα Red Bull KTM Ajo, κατακτώντας τρία συνεχόμενα Πρωταθλήματα στη Moto2 κατηγορία, από το 2021 έως και το 2023. Συνολικά η ομάδα μετρά μέχρι στιγμής τέσσερις τίτλους στην ενδιάμεση κατηγορία, έχοντας βοηθήσει τουλάχιστον έξι αναβάτες να προαχθούν στην σχάρα εκκίνησης της μεγάλης κατηγορίας, σε εργοστασιακές ομάδες των MotoGP.

MotoGP – Οι Αυστριακοί συνεχίζουν με τη Red Bull KTM Ajo για το 2024 σε Moto3 και Moto2

Το πάθος για τους αγώνες και για διακρίσεις δεν σταματά ούτε και το 2024, με τη Red Bull KTM Ajo να συνεχίζει τη νέα χρονιά, έχοντας τέσσερις συνολικά αναβάτες στο ρόστερ της. Στη Moto3 ο 18χρονος Jose Antonio Rueda θα κάνει την εμφάνισή του στο Κατάρ με τα νέα χρώματα της ομάδας. Ο ομοσταυλός του, Xabi Zurutuza θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι το τρίτο GP της Αμερικής για το ντεμπούτο του στο MotoGP, λόγω του ότι οι κανονισμοί δεν του επιτρέπουν να συμμετάσχει σε αγώνα πριν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του τον Απρίλιο. Για τους δύο πρώτους γύρους σε Κατάρ και Πορτογαλία, τη θέση του θα πάρει ο Vicente Perez. O Rueda, ο οποίος το 2022 αναδείχθηκε Πρωταθλητής του θεσμού Red Bull MotoGP Rookies Cup, ολοκλήρωσε την πρώτη σεζόν στην μικρή κατηγορία το 2023, στην ένατη θέση του πρωταθλήματος, έχοντας μάλιστα ανέβει και μία φορά στο τρίτο σκαλί του βάθρου, στην Καταλονία. Από την άλλη, ο Zurutuza αποτελεί τον νέο rookie για το 2024, έχοντας δείξει τις ικανότητές του, παίρνοντας δύο νίκες στο FIM JuniorGP πέρυσι.

MotoGP – Οι Αυστριακοί συνεχίζουν με τη Red Bull KTM Ajo για το 2024 σε Moto3 και Moto2

Για τη Moto2 οι αναβάτες που θα αγωνιστούν με τα χρώματα της Red Bull KTM Ajo είναι ο πολύπειρος 22χρονος Celestino Vietti και ο rookie της κατηγορία, Deniz Oncu. Ο Ιταλός φέτος διανύει την τέταρτη χρονιά του στην μεσαία κατηγορία, όπου έχει ήδη τέσσερις νίκες. Από από την άλλη, ο Τούρκος κάνει το 2024 το επόμενο βήμα μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν στη Moto3, καταφέρνοντας να βρεθεί τρεις φορές στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου.

Η KTM βλέπει τις δύο μικρότερες κατηγορίες ως τα θεμέλια της KTM GP Academy, μέσω της οποίας μπορεί να εντοπίσει τους πιο πολλά υποσχόμενους νέους αναβάτες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εξελιχθούν και να ξεχωρίσουν. Με την παρουσία της σε αυτές τις κατηγορίες, επιδιώκει να δημιουργήσει μία άρρηκτη σχέση με τους αναβάτες που εξελίσσει.Πρώτο σκαλί στην κλίμακα ανέλιξης αποτελεί φυσικά το Red Bull MotoGP Rookies Cup, το οποίο περιλαμβάνει 7 γύρους και 14 αγώνες για το 2024, ενώ πολλοί από τους αναβάτες που βρίσκονται σήμερα στη σχάρα εκκίνησης της μεγάλης κατηγορίας έχουν περάσει από εκεί.

MotoGP – Οι Αυστριακοί συνεχίζουν με τη Red Bull KTM Ajo για το 2024 σε Moto3 και Moto2

H KTM συμμετέχει επίσης στο FIM JuniorGP, το οποίο το 2024 θα διεξαχθεί σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, για ένα σύνολο 7 αγώνων μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου. Τα πρωτότυπα RC4 R θα βρεθούν επίσης σε πίστες της Γερμανίας και της Αυστρίας για το KTM Junior Cup by ADAC, το οποίο αποτελεί επίσης προθάλαμο για την είσοδο στα MotoGP.

Tα MotoGP ξεκινάνε αυτό το Σαββατοκύριακο με το Κατάρ και την πίστα του Lusail να ανοίγει την αυλαία, στις 8-10 Μαρτίου. Στη συγκεκριμένη πίστα, η Red Bull KTM Ajo έχει ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου το 2021 με την Moto3, ενώ το 2020 γεύτηκε την νίκη στην Moto2.

Moto GP Ιαπωνία, Sprint: Κυριαρχική νίκη M.Marquez και Ducati, με 2ο τον Diogo Moreira της Honda!

Ποινή μίας θέσης για τον 3ο τελικά J.Martin και τον E.Bastianini που έστειλε τον Βραζιλιάνο στο βάθρο!
MotoGP Marc Marquez MOtegi 2026 Sprint
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

3/10/2026

Ο M.Marquez οδήγησε τον Sprint από την πρώτη στροφή έως και το τέλος σε μια κυριαρχική νίκη στην ιαπωνική πίστα και μείωσε τη διαφορά του από τον Jorge Martin περισσότερο από όσο υπολόγιζε καθώς ο Ισπανός της Aprilia δέχτηκε ποινή.

Με τις Aprilia της Trackhouse να επιβάλλονται των υπολοίπων στις Q1, ο Marc Marquez με το "καλημέρα" στις Q2 διέλυσε το χθεσινό ρεκόρ του αδερφού του Alex, ο οποίος ωστόσο τον ακολούθησε από κοντά με διαφορά χιλιοστών και έξι αναβάτες να κινούνται κάτω από το 1.43. Για τα ρεκόρ ευθύνεται η νέα ασφαλτόστρωση της ιαπωνικής πίστας.

Τρία λεπτά πριν το τέλος μίλησε ο Jorge Martin με νέο απόλυτο ρεκόρ πίστας πιέζοντας τον συμπατριώτη του που ξέρει ότι πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί στην Ιαπωνία καθώς στον επόμενο γύρω οι συνθήκες δεν θα είναι το ίδιο ευνοϊκές για τις Ducati σε σχέση με τις Aprilia. Με J.Martin και M.MArquez μπροστά ο M.Bezzecchi πίεσε στο τέλος όμως μικρά λαθάκια τον κράτησαν τέταρτο μπροστά από τον  5ο A.Marquez. 

Ο M.Marquez προσπάθησε επίσης στο τελευταίο του γύρο να περάσει τον Martin χωρίς να τα καταφέρει. Τα κατάφερε ωστόσο ο P. Acosta να βρεθεί στην πρώτη σειρά της εκκίνησης που πέρασε τρίτος, με τον A.MArquez στην πέμπτη τελικά θέση για την εκκίνηση του Sprint. Ο Martin πήρε την 24η pole position της καριέρας του στη μεγάλη κατηγορία και τη δεύτερη συνεχόμενη φέτος και έτσι φτάσαμε στον Sprint.

M.Marquez o απόλυτος
Με την εκκίνηση του Sprint ο Marc Marquez έκανε την επίθεσή του στον Jorge Martin, τοποθετήθηκε έξυπνα και πήρε τα ηνία του αγώνα από την πρώτη κιόλας στροφή με τον Μαδριλένο να έχει πίσω του τον Marco Bezzecchi. Πιο πίσω επικράτησε χάος με τον Alex Marquez να εμβολίζει τον Pedro Acosta και τον Di GIanantonio να αποτελεί επίσης παράπλευρή απώλεια αφού και οι τρεις έπεσαν και εγκατέλειψαν τον αγώνα.

M.Marquez, Martin και Bezzecchi στις τρεις πρώτες θέσεις με Enea Bastianini και Ai Ogura να ακολουθούν, ενώ ο Diogo Moreira που πίεζε τον Ιάπωνα να ακολουθεί έχοντας πίσω του τον Johan Zarco. Ο Bastianini πέρασε τον Bezzecchi στο τρίτο γύρο για να βρεθεί τρίτος, τη στιγμή που ο Pecco Bagnaina πάλευε να περάσει τον Luca Marini και να μπει στην πρώτη δεκάδα. 

Στον πέμπτο γύρο ο Diogo Moreira, που βρέθηκε σε πολύ καλή μέρα, πίεσε και πέρασε και τον Bezzecchi αφήνοντάς τον πέμπτο, κάτι που έκανε και ο Ai Ogura για να τον αφήσει έκτο λίγες στροφές μετά!

Στα μισά του αγώνα ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής είχε διαφορά ασφαλείας από τον Jorge Martin και έδειξε ότι ελέγχει απόλυτα τον ρυθμό έχοντας κάνει και ταχύτερο γύρο νωρίτερα, με τον αναβάτη της Aprilia να μην μπορεί να τον απειλήσει έχοντας πίσω τον Enea Bastianini και τον Moreira 4o. Πολύ καλός αγώνας και για το Zarco που κρατούσε πίσω του τον Raul Fernandez πέντε γύρους πριν το τέλος ενώ ο Quartararo ήταν ένατος και ο Marini έκλεινε την πρώτη δεκάδα δεχόμενος πίεση από τον Fermin Aldeguer. 

Από την άλλη ο Bagnaia που παραπονιέται διαρκώς ότι δεν μπορεί να βρει την πρόσφυση που θέλει ήταν μόλις 12ος, ενώ μετά το τέλος του αγώνα το πίσω του ελαστικό είχε καταστραφεί στο κέντρο του και αυτό μάλλον οδήγησε, μεταξύ άλλων και στην τελική του κατάταξη στον αγώνα (UPDATE τελικά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν πήρε καν κατάταξη).

Τρεις γύρους πριν το τέλος ο Marquez έκανε ξανά ταχύτερο γύρο, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της Ducati στη συγκεκριμένη πίστα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι αυτή είναι μια πίστα που ταιριάζει στο οδηγικό του στιλ, έχοντας πάνω από 1,3 δλ. διαφορά από τον Martin.  

Στο τέλος του αγώνα είχαμε εκπλήξεις με τον Jorge Martin που είχε παραιτηθεί της προσπάθειας του να πλησιάσει τον M.Marquez και να απειλείται ξαφνικά από τον Bastianini, ο οποίος με τη σειρά του δεχόταν πίεση από τον Moreira. 

O αναβάτης της Aprilia, που πήγε να πιαστεί στον ύπνο από τον τον Ιταλό της KTM, αντέδρασε τελικά σωστά και κράτησε τη θέση του, ωστόσο μετά το τέλος του αγώνα Martin και Bastianini δέχτηκαν ποινή μιας θέσης γιατί στον τελευταίο γύρο, στην τελευταία στροφή, πάτησαν μερικά χιλιοστά εκτός του επιτρεπόμενου ορίου ενεργοποιώντας τον αισθητήρα που βρίσκεται εκεί και αυτό έστειλε τον Βραζιλιάνο της δορυφορικής ομάδας της Honda για πρώτη φορά στην καριέρα του στο βάθρο του MotoGP!

Με τη νίκη του ο M.Marquez στον Sprint μείωσε τη διαφορά του από τον Martin στους επτά (7) βαθμούς, ενώ ο Bezzechi βρέθηκε 45 βαθμούς πίσω από την κορυφή.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ Διαφορά δλ.
1 Marc MARQUEZ Ducati Lenovo Team  
2 Diogo MOREIRA Pro Honda LCR 2,754
3 Jorge MARTIN Aprilia Racing 2,466
4 Enea BASTIANINI Red Bull KTM Tech3 2,508
5 Ai OGURA SuperFile Trackhouse MotoGP Team 5,992
6 Marco BEZZECCHI Aprilia Racing 6,984
7 Johann ZARCO Castrol Honda LCR 8,088
8 Raul FERNANDEZ SuperFile Trackhouse MotoGP Team 8,817
9 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP Team 10,586
10 Fermin ALDEGUER BK8 Gresini Racing MotoGP 11,129
11 Luca MARINI Honda HRC Castrol 13,632
12 Franco MORBIDELLI Pertamina Enduro VR46 Racing Team 15,209
13 Alex RINS Monster Energy Yamaha MotoGP Team 19,873
14 Somkiat CHANTRA Honda HRC Castrol 19,983
15 Maverick VIÑALES Red Bull KTM Tech3 20,469
16 Jack MILLER Prima Pramac Yamaha MotoGP 21,894
17 Toprak RAZGATLIOGLU Prima Pramac Yamaha MotoGP 38,442
18 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing 41,284
  Εγκατέλειψαν    
  Pedro Acosta KTM Factory Racing  
  Alex Marquez Gresini Racing  
  Fabio di Giannantonio Enduro VR46 Racing  
  Δεν πήραν κατάταξη    
  F. Bagnaia Ducati Lenovo Team