MotoGP - Οι Αυστριακοί συνεχίζουν με τη Red Bull KTM Ajo για το 2024 σε Moto3 και Moto2

Η ομάδα αποτελεί φυτώριο αναβατών για τη μεγάλη κατηγορία, στα πλαίσια του project της KTM, GP Academy
motomagMotoGP – Οι Αυστριακοί συνεχίζουν με τη Red Bull KTM Ajo για το 2024 σε Moto3 και Moto2
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

5/3/2024

Η παρουσία της KTM στις μικρότερες κατηγορίες των MotoGP, Moto3 και Moto2 θα συνεχίσει και το 2024 μέσω της ομάδας Red Bull KTM Ajo, η οποία αποτελεί τον βασικό πυλώνα του project των πορτοκαλί "KTM GP Academy", το οποίο έχει ως στόχο να ξεχωρίσει τους αναβάτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά στη μεγάλη κατηγορία.

Οι Αυστριακοί έχουν καταφέρει να κερδίσουν τους δύο από τους τέσσερις τελευταίους τίτλους στη Moto3 κατηγορία, με τη μονοκύλινδρη KTM RC4. Αντίστοιχη επιτυχία έχει γνωρίσει η ομάδα Red Bull KTM Ajo, κατακτώντας τρία συνεχόμενα Πρωταθλήματα στη Moto2 κατηγορία, από το 2021 έως και το 2023. Συνολικά η ομάδα μετρά μέχρι στιγμής τέσσερις τίτλους στην ενδιάμεση κατηγορία, έχοντας βοηθήσει τουλάχιστον έξι αναβάτες να προαχθούν στην σχάρα εκκίνησης της μεγάλης κατηγορίας, σε εργοστασιακές ομάδες των MotoGP.

MotoGP – Οι Αυστριακοί συνεχίζουν με τη Red Bull KTM Ajo για το 2024 σε Moto3 και Moto2

Το πάθος για τους αγώνες και για διακρίσεις δεν σταματά ούτε και το 2024, με τη Red Bull KTM Ajo να συνεχίζει τη νέα χρονιά, έχοντας τέσσερις συνολικά αναβάτες στο ρόστερ της. Στη Moto3 ο 18χρονος Jose Antonio Rueda θα κάνει την εμφάνισή του στο Κατάρ με τα νέα χρώματα της ομάδας. Ο ομοσταυλός του, Xabi Zurutuza θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι το τρίτο GP της Αμερικής για το ντεμπούτο του στο MotoGP, λόγω του ότι οι κανονισμοί δεν του επιτρέπουν να συμμετάσχει σε αγώνα πριν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του τον Απρίλιο. Για τους δύο πρώτους γύρους σε Κατάρ και Πορτογαλία, τη θέση του θα πάρει ο Vicente Perez. O Rueda, ο οποίος το 2022 αναδείχθηκε Πρωταθλητής του θεσμού Red Bull MotoGP Rookies Cup, ολοκλήρωσε την πρώτη σεζόν στην μικρή κατηγορία το 2023, στην ένατη θέση του πρωταθλήματος, έχοντας μάλιστα ανέβει και μία φορά στο τρίτο σκαλί του βάθρου, στην Καταλονία. Από την άλλη, ο Zurutuza αποτελεί τον νέο rookie για το 2024, έχοντας δείξει τις ικανότητές του, παίρνοντας δύο νίκες στο FIM JuniorGP πέρυσι.

MotoGP – Οι Αυστριακοί συνεχίζουν με τη Red Bull KTM Ajo για το 2024 σε Moto3 και Moto2

Για τη Moto2 οι αναβάτες που θα αγωνιστούν με τα χρώματα της Red Bull KTM Ajo είναι ο πολύπειρος 22χρονος Celestino Vietti και ο rookie της κατηγορία, Deniz Oncu. Ο Ιταλός φέτος διανύει την τέταρτη χρονιά του στην μεσαία κατηγορία, όπου έχει ήδη τέσσερις νίκες. Από από την άλλη, ο Τούρκος κάνει το 2024 το επόμενο βήμα μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν στη Moto3, καταφέρνοντας να βρεθεί τρεις φορές στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου.

Η KTM βλέπει τις δύο μικρότερες κατηγορίες ως τα θεμέλια της KTM GP Academy, μέσω της οποίας μπορεί να εντοπίσει τους πιο πολλά υποσχόμενους νέους αναβάτες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εξελιχθούν και να ξεχωρίσουν. Με την παρουσία της σε αυτές τις κατηγορίες, επιδιώκει να δημιουργήσει μία άρρηκτη σχέση με τους αναβάτες που εξελίσσει.Πρώτο σκαλί στην κλίμακα ανέλιξης αποτελεί φυσικά το Red Bull MotoGP Rookies Cup, το οποίο περιλαμβάνει 7 γύρους και 14 αγώνες για το 2024, ενώ πολλοί από τους αναβάτες που βρίσκονται σήμερα στη σχάρα εκκίνησης της μεγάλης κατηγορίας έχουν περάσει από εκεί.

MotoGP – Οι Αυστριακοί συνεχίζουν με τη Red Bull KTM Ajo για το 2024 σε Moto3 και Moto2

H KTM συμμετέχει επίσης στο FIM JuniorGP, το οποίο το 2024 θα διεξαχθεί σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, για ένα σύνολο 7 αγώνων μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου. Τα πρωτότυπα RC4 R θα βρεθούν επίσης σε πίστες της Γερμανίας και της Αυστρίας για το KTM Junior Cup by ADAC, το οποίο αποτελεί επίσης προθάλαμο για την είσοδο στα MotoGP.

Tα MotoGP ξεκινάνε αυτό το Σαββατοκύριακο με το Κατάρ και την πίστα του Lusail να ανοίγει την αυλαία, στις 8-10 Μαρτίου. Στη συγκεκριμένη πίστα, η Red Bull KTM Ajo έχει ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου το 2021 με την Moto3, ενώ το 2020 γεύτηκε την νίκη στην Moto2.

Manuel Gonzalez: MotoGP, WSBK γυρνούν την πλάτη στον Παγκόσμιο Πρωταθλητή WSSP300

Η επιτυχία των Ισπανών στο MotoGP η αιτία που θα παραμένει στη Moto2!
Manuel
Από τον

Παύλο Καρατζά

4/9/2026

Ο Manuel Gonzalez, είναι αδιαμφησβήτητα ένας από τους πιο ταλαντούχους αναβάτες της γενιάς του. Έχει ήδη στεφθεί μία φορά Παγκόσμιος Πρωταθλητής και φέτος είναι το φαβορί στη Moto2, όμως απ’ ότι φαίνεται καμία ομάδα στο MotoGP δεν θα τον κάνει δικό της "παίρνοντας" άλλους από τη 2η πιο σημαντική κατηγορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Είναι γεγονός ότι οι Ισπανοί έχουν κατακλύσει τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ταχύτητας με τη χώρα τους να δουλεύει συστηματικά στην παραγωγή και ανάδειξη νέων ταλέντων με τέτοια ένταση και σχέδιο που δεν το κάνει καμία άλλη χώρα αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν γίνεται φυσικά μόνο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου που έχει την αθλητική κουλτούρα στο αίμα της και σε αυτό παίζουν φυσικά σημαντικό ρόλο και οι υποδομές της χώρας -σκεφτείτε μόνο πόσες πίστες έχει- όπως και η παιδεία που προωθείται συστηματικά γύρω από τον αθλητισμό.

Θύμα εντός εισαγωγικών αυτής της επιτυχίας των Ισπανών φαίνεται πως θα πέσει ο εξαιρετικός Manuel Gonzalez. Ο Μαδριλένος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της γενικής κατάταξης της Moto2, μπροστά από τους Izan Guevara και Senna Agius και αγωνίζεται στη Moto2 από το 2021 έχοντας κατακτήσει 9 νίκες, 23 βάθρα και 9 pole positions. Το 2024, ο Manu τερμάτισε 3ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, πέρυσι ήταν δεύτερος, ενώ φέτος είναι πρωτοπόρος μέχρι στιγμής και όλα δείχνουν ότι πηγαίνει για τον 2ο παγκόσμιο τίτλο στη σύντομη μέχρι στιγμής καριέρα του, έπειτα από εκείνων στα Supersport 300 το 2019.

Όλα καλά μέχρι εδώ για τον Ισπανό που βλέπει όμως ήδη τρεις ανταγωνιστές του στην Moto2 (Daniel Holgado, Izan Guevara και David Alonso) να έχουν κλείσει συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν στην κορυφαία κατηγορία ενώ ένας ακόμη, ο Senna Agius από την Αυστραλία, αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί. Το παράδοξο είναι πως ο Gonzalez είναι μπροστά απ’ όλους τους παραπάνω στη βαθμολογία και ηγείται του πρωταθλήματος, όμως όλα δείχνουν ότι θα αγωνίζεται στην Moto2 και την επόμενη χρονιά, καθώς δεν υπάρχει χειροπιαστή πρόταση από το MotoGP και οι συζητήσεις με τις ομάδες της Ducati και BMW από τα Superbikes δεν φαίνεται να καταλήγουν κάπου.

Ο Edoardo Rovelli, μάνατζερ του Ισπανού, δήλωσε: “Κατά τη γνώμη μου, όλοι ψάχνουν τον επόμενο Marc Marquez αυτές τις μέρες. Υπάρχει αυτή η συνεχής αναζήτηση για εξαιρετικό ταλέντο, ίσως ρισκάροντας με έναν αναβάτη χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά πώς θα αποδώσει. Και αυτά είναι πράγματα που, σε κάθε περίπτωση, ο Manu έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει. Ίσως, όμως, επειδή είναι ένας πιο καθαρός και σταθερός αναβάτης, λαμβάνει λιγότερη αναγνώριση για αυτό που πραγματικά κάνει.

Είναι αλήθεια ότι ο Manu αγωνίζεται στη Moto2 εδώ και πέντε χρόνια, αλλά τα δύο πρώτα τα πέρασε σε ένα πρόγραμμα που δεν είχε σχεδιαστεί με στόχο την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Κάθε διαπραγμάτευση που έχω διεξάγει εκ μέρους του Manu έχει αποτύχει για διαφορετικό λόγο. Στην περίπτωση της Aruba [WSBK], από ό,τι μου είπαν, η Ducati χρειαζόταν έναν Ιταλό αναβάτη. Μιλάμε για μια ιταλική εργοστασιακή ομάδα που, λαμβάνοντας υπόψη τις τέσσερις εργοστασιακές μοτοσικλέτες στο MotoGP και το Superbike, είχε ήδη δύο Ισπανούς στο MotoGP και τον Iker Lecuona στο Superbike. Σε εκείνο το σημείο, δεν μπορούσαν να δεχτούν έναν τέταρτο Ισπανό αναβάτη, οπότε επέλεξαν να πάνε με έναν Ιταλό. Αυτός ήταν ο λόγος.

Ο Rovelli δήλωσε επίσης ότι η εξήγηση που του δόθηκε από την BMW είναι ότι η μοτοσυκλέτα, εκείνη την εποχή, δεν ανταποκρινόταν ακόμα στα πρότυπα του Manuel Gonzalez. Έπρεπε πρώτα να την εξελίξουν και στη συνέχεια, να την παραδώσουν στον Manuμ, όταν η μοτοσυκλέτα θα είναι πιο ανταγωνιστική, με ορίζοντα επικοινωνίας την επόμενη χρονιά.

Ο μάνατζερ του Gonzalez πρόσθεσε ότι ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν με την οριστική απόφαση για τον μέλλον του να μην έχει ληφθεί ακόμη: "Το MotoGP μοιάζει με ένα κλειστό κεφάλαιο, αλλά μέχρι να κατανεμηθούν επίσημα όλες οι θέσεις για το 2027, θα συνεχίσουμε να περιμένουμε. Η πιθανότερη απόφασή μας είναι να μείνουμε στη Moto2.”

Είναι κρίμα ένας τόσο ικανός αναβάτης να πέφτει θύμα της επιτυχίας της ίδιας του της χώρας και να μην μπορέσει να δείξει την αξία του στη μεγάλη κατηγορία. Θα είναι απορίας άξιο τι κίνητρο θα έχει ο Gonzalez την επόμενη σεζόν σε περίπτωση που κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Moto2 και παραμείνει εκεί.