MotoGP: Ουγγρικό GP το 2023!

Υπεγράφη η συμφωνία με την Dorna
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/3/2021

Μόλις πριν από μερικές ώρες, η Dorna ανακοίνωσε ένα νέο project που θα φέρει τους αγώνες MotoGP στην Ουγγαρία, από το 2023. Στην παρουσίαση αυτού του νέου εγχειρήματος στην Βουδαπέστη, π CEO της Dorna Carmelo Ezpeleta συναντήθηκε με τον CEO της Kelet-Magyarország Versenypálya Kft. József Pacza, με τον Ούγγρο Υπουργό Τενχολογίας και Καινοτομιών László Palkovics, αλλά και με διάφορε στελέχη της κυβέρνησης μαζί με τον αναβάτη-θρύλο των ουγγρικού μοτοσυκλετισμού, τον Gábor Talmácsi, προκειμένου να υπογραφή η συφμωνία για ένταξη της Ουγγαρίας στο ημερολόγιο του 2023.

Ο αγώνας θα διοργανωθεί σε μια εντελώς νέα πίστα, της οποίας η κατασκευή θα ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο τετράμηνο του 2021. Θα βρίσκεται στο Debrecen, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας –στην επαρχία Hajdúság- λειτουργώντας και ως πυρήνας για την ανάπτυξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην περιοχή. Η διεθνών προδιαγραφών πίστα θα μεγαλώσει την παρουσία των χωρών της κεντρικής Ευρώπης στο ημερολόγιο των MotoGP, ενώ θα δώσει και την ευκαιρία να αναδειχθούν τα τοπικά ταλέντα, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα χνάρια του πρώην Παγκόσμιου Πρωταθλητή στα 125cc (το 2007), Gábor Talmácsi.

Ο Υπουργός Τεχνολογίας και Καινοτομίας δήλωσε ότι θα πρόκειται για μία πίστα που θα αλλάζει τα δεδομένα των MotoGP, με μία τεράστια επένδυση, που όπως έδειξαν τα επιχειρηματικά πλάνα και μοντέλα θα αποφέρει πολύ μεγαλύτερα κέρδη. "Είναι μια άκρως συμφέρουσα οικονομική επένδυση", είπε ο Ούγγρος Υπουργός, που καλό θα ήταν να έρθει να… διαφωτίσει και τον Έλληνα ομόλογό του, θα προσθέταμε εμείς…

Ο Gábor Talmácsi από την μεριά του, δήλωσε ότι ένιωσε συγκινημένος και περήφανος για την υπογραφή της συμφωνίας, καθώς μετά από 10 χρόνια που αντιπροσώπευε την χώρα του ως αναβάτης στα GP, πλέον την αντιπροσωπεύει ως ειδικός στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, προσπαθώντας να ανταποδώσει την υποστήριξη που είχε όλα αυτά τα χρόνια. Σχετικά με την τοποθεσία της πίστας, τόνισε ότι βρίσκεται σε ένα πολύ κομβικό σημείο, όχι μόνο για την Ουγγαρία αλλά και για τις χώρες που βρίσκονται γύρω, όπως η Σλοβακία, η Ουκρανία και η Ρουμανία, τόσο για την ανάπτυξη του τόπου, όσο και για την προσέλευση του κόσμου.

Ο Ezpeleta στις δηλώσεις του υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι αυτό το project για να αρχίσουν να αναδεικνύονται περισσότερα ταλέντα από την χώρα, αλλά και να αποκτήσει η χώρα μεγαλύτερη προβολή. Αποκάλυψε επίσης ότι η όλη ιδέα δουλεύεται εδώ και δύο χρόνια, και ότι η FIM θα παρακολουθεί στενά όλες τις διεργασίες που γίνονται, προκειμένου να δοθεί η ομολογκασιόν.

MotoGP – Η MotorLand Aragon παίρνει αγώνα το 2027 και συνεχίζει ως ρεζέρβα για μια τετραετία

Επισήμως πλέον το Aragon Grand Prix προστίθεται στο καλεντάρι της επόμενης χρονιάς
aragon
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/6/2026

Σε μια τελετή που έλαβε χώρα στην ισπανική πόλη Zaragosa, η διοίκηση της πίστας MotorLand Aragon και η διοργανώτρια MotoGP Sports Entertainment Group  ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για ένταξη της πίστας στο πρόγραμμα αγώνων του MotoGP.

Η συμφωνία προβλέπει αγώνα στην Aragon μόνο το 2027, ενώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, 2028-2031, θα παραμείνει στους κόλπους του πρωταθλήματος ως εφεδρική, σε περίπτωση δηλαδή που για οποιονδήποτε λόγο προκύψει κώλυμα με κάποια άλλη πίστα του προγράμματος.

aragon

Η ανακοίνωση πάντως δεν κάνει λόγο για το αν η ένταξη της Aragon το 2027 θα γίνει εις βάρος κάποιας άλλης πίστας ή αν πρόκειται για έναν επιπλέον αγώνα, κάτι που λογικά θα αποσαφηνιστεί το αργότερο όταν ανακοινωθεί το πρόγραμμα του 2027.

Στη MotorLand Aragon έχει γίνει μια επένδυση 12 εκατομμυρίων ευρώ για να συμμορφωθεί με τις απαραίτητες προδιαγραφές ενός αγώνα Grand Prix, χρήματα που κατά τη διοίκησή της θα επιστραφούν πολλαπλάσια χάρη στο MotoGP.

Η εκτίμηση υπολογίζει ετήσια έσοδα της τάξης των 50 εκατομμυρίων, τόσο άμεσα στην πίστα όσο και έμμεσα στην τοπική οικονομία της περιοχής, με περίπου τα μισά εξ αυτών να προέρχονται από το MotoGP Grand Prix.