MotoGP: Ουγγρικό GP το 2023!

Υπεγράφη η συμφωνία με την Dorna
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/3/2021

Μόλις πριν από μερικές ώρες, η Dorna ανακοίνωσε ένα νέο project που θα φέρει τους αγώνες MotoGP στην Ουγγαρία, από το 2023. Στην παρουσίαση αυτού του νέου εγχειρήματος στην Βουδαπέστη, π CEO της Dorna Carmelo Ezpeleta συναντήθηκε με τον CEO της Kelet-Magyarország Versenypálya Kft. József Pacza, με τον Ούγγρο Υπουργό Τενχολογίας και Καινοτομιών László Palkovics, αλλά και με διάφορε στελέχη της κυβέρνησης μαζί με τον αναβάτη-θρύλο των ουγγρικού μοτοσυκλετισμού, τον Gábor Talmácsi, προκειμένου να υπογραφή η συφμωνία για ένταξη της Ουγγαρίας στο ημερολόγιο του 2023.

Ο αγώνας θα διοργανωθεί σε μια εντελώς νέα πίστα, της οποίας η κατασκευή θα ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο τετράμηνο του 2021. Θα βρίσκεται στο Debrecen, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας –στην επαρχία Hajdúság- λειτουργώντας και ως πυρήνας για την ανάπτυξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην περιοχή. Η διεθνών προδιαγραφών πίστα θα μεγαλώσει την παρουσία των χωρών της κεντρικής Ευρώπης στο ημερολόγιο των MotoGP, ενώ θα δώσει και την ευκαιρία να αναδειχθούν τα τοπικά ταλέντα, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα χνάρια του πρώην Παγκόσμιου Πρωταθλητή στα 125cc (το 2007), Gábor Talmácsi.

Ο Υπουργός Τεχνολογίας και Καινοτομίας δήλωσε ότι θα πρόκειται για μία πίστα που θα αλλάζει τα δεδομένα των MotoGP, με μία τεράστια επένδυση, που όπως έδειξαν τα επιχειρηματικά πλάνα και μοντέλα θα αποφέρει πολύ μεγαλύτερα κέρδη. "Είναι μια άκρως συμφέρουσα οικονομική επένδυση", είπε ο Ούγγρος Υπουργός, που καλό θα ήταν να έρθει να… διαφωτίσει και τον Έλληνα ομόλογό του, θα προσθέταμε εμείς…

Ο Gábor Talmácsi από την μεριά του, δήλωσε ότι ένιωσε συγκινημένος και περήφανος για την υπογραφή της συμφωνίας, καθώς μετά από 10 χρόνια που αντιπροσώπευε την χώρα του ως αναβάτης στα GP, πλέον την αντιπροσωπεύει ως ειδικός στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, προσπαθώντας να ανταποδώσει την υποστήριξη που είχε όλα αυτά τα χρόνια. Σχετικά με την τοποθεσία της πίστας, τόνισε ότι βρίσκεται σε ένα πολύ κομβικό σημείο, όχι μόνο για την Ουγγαρία αλλά και για τις χώρες που βρίσκονται γύρω, όπως η Σλοβακία, η Ουκρανία και η Ρουμανία, τόσο για την ανάπτυξη του τόπου, όσο και για την προσέλευση του κόσμου.

Ο Ezpeleta στις δηλώσεις του υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι αυτό το project για να αρχίσουν να αναδεικνύονται περισσότερα ταλέντα από την χώρα, αλλά και να αποκτήσει η χώρα μεγαλύτερη προβολή. Αποκάλυψε επίσης ότι η όλη ιδέα δουλεύεται εδώ και δύο χρόνια, και ότι η FIM θα παρακολουθεί στενά όλες τις διεργασίες που γίνονται, προκειμένου να δοθεί η ομολογκασιόν.

Η KTM θα συνεχίσει να επενδύει στο MotoGP μέσω Bajaj

Οι Αυστριακοί συνεχίζουν κανονικά το αγωνιστικό project παρά τις φημολογίες
ktm
Από τον

Παύλο Καρατζά

21/5/2026

Η KTM θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το αγωνιστικό της πρόγραμμα ανεξάρτητα. Παρά το έντονο ενδιαφέρον εξωτερικών επενδυτών να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα MotoGP, η Bajaj νέα ιδιοκτήτρια του αυστριακού κατασκευαστή αποφάσισε να μην πουλήσει το αγωνιστικό project, αλλά να συνεχίσει να επενδύει στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Σας είχαμε ενημερώσει πως KTM και Tech3 ανακοίνωσαν την ανανέωση της συνεργασίας τους και αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι, δείχνοντας πως οι Αυστριακοί, μέσω Bajaj, θα συνεχίσουν να επενδύουν στο αγωνιστικό κομμάτι.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαίωσε στην ουσία και ο νέος CEO της KTM AG, Gottfried Neumeister - που είχε δώσει παλιότερα αποκλειστική συνέντευξη στο MOTO - δηλώνοντας: “Δεν μπορείς να αγωνιστείς με το χειρόφρενο τραβηγμένο. Διαθέτουμε την οικονομική δύναμη να παραμείνουμε στο MotoGP. Και όχι μόνο να παραμείνουμε, αλλά και να επενδύσουμε. Μαζί με τη διοίκηση της Bajaj αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε τον επίσημο μηχανοκίνητο αθλητισμό με πλήρη στρατηγική ανεξαρτησία, χωρίς εξωτερικούς επενδυτές. Υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα MotoGP. Κατά καιρούς, λαμβάναμε νέες αιτήσεις σχεδόν κάθε μέρα.”

Neumeister

Τελικά, όμως, η KTM επέλεξε μια διαφορετική πορεία: να συνεχίσει να επενδύει άμεσα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό χωρίς να παραχωρήσει τον έλεγχο του αγωνιστικού προγράμματος.

Ο Neumeister συνέχισε: “Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να ξοδεύουμε όταν είναι απαραίτητο. Χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και ένας ορισμένος βαθμός γενναιοδωρίας. Έχουμε τη χρηματοοικονομική δύναμη να αντέξουμε οικονομικά τον επίσημο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Και όχι μόνο να τον αντέξουμε, αλλά και να επενδύσουμε”.

Η δήλωση αυτή είναι παράλληλα και ένα μήνυμα πως η ο Bajaj υποστηρίζει πλήρως την KTM και εξακολουθεί να πιστεύει στο αγωνιστικό πρόγραμμα με επικεφαλής τον Pit Beirer.