MotoGP: Παρουσίαση Suzuki Ecstar, επένδυση στα νέα ταλέντα

Κυνηγώντας το πρώτο σκαλί του βάθρου
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

4/2/2019

Επόμενη στην σειρά των MotoGP παρουσιάσεων, στην αυγή της νέας σεζόν που ξεκινά με τις πρώτες επίσημες δοκιμές της Sepang, ήταν η Suzuki που εργάστηκε σε όλους τους τομείς της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας... Παράλληλα με την είσοδο στην ομάδα ενός πολλά υποσχόμενου νεαρού: Ο Mir, πρόκειται να στοχεύσει απευθείας στον τίτλο του Rookie of the Year, κι ακόμη παραπέρα μάλιστα!

Οι τεχνικοί της ομάδας, έχοντας όλο το χειμώνα μπροστά τους εργάστηκαν πυρετωδώς, βασισμένοι πάνω στα δεδομένα που έδωσε ο Alex Rins, αλλά και παρατηρήσεις του Joan Mir, κυρίως όμως σε όσα έριξε στο τραπέζι ο Sylvain Guintoli (αναβάτης εξέλιξης της GSX-RR) στις τελευταίες επίσημες δοκιμές, βελτιώνοντας την επανασχεδιασμένη μοτοσυκλέτα τους. Έκαναν αλλαγές στον κινητήρα ώστε να επιστρατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερη ιπποδύναμη μπορούσαν (ξεπερνώντας τους 240 ίππους) τροποποιώντας παράλληλα και τη λειτουργία των ηλεκτρονικών βοηθημάτων ώστε να υπάρχει ομαλότερη απόδοση. Ένα αναγκαίο φυσικά βήμα... Το πλαίσιο δέχτηκε τις κατάλληλες βελτιώσεις ώστε η μοτοσυκλέτα να έχει καλύτερη πρόσφυση πριν και κατά την έξοδο των στροφών, ενώ νέα είναι και τα αεροδυναμικά βοηθήματα όπως παρατηρούμε και απ’ τις φωτογραφίες, με την Suzuki να υπόσχεται βελτιωμένη σταθερότητα καθώς το νέο σχήμα αυξάνει την κάθετη δύναμη από την ροή του αέρα στα νέα πτερύγια που εκτείνωνται περισσότερο προς τα κάτω θυμίζοντας -κατά μία έννοια- εκείνα της Ducati. Τα χρώματα αλλά και ο βασικός χορηγός της εργοστασιακής ομάδας παρέμειναν ίδια, με το πλαίσιο όμως να είναι πλέον βαμμένο προσδίδοντας μια εννιαία εικόνα στο σύνολο χωρίς να το διαχωρίζει. 

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η ομάδα θα αποτελείται από δυο Ισπανούς αναβάτες με τον Rins να είναι ο πιο έμπειρος αφού έχει ήδη κλείσει δύο χρόνια προϋπηρεσίας με την GSX-RR και πέρσι είχε ανεβεί πέντε φορές στο βάθρο. Μετά την αποχώρηση του Andrea Iannone για την ομάδα της Aprilia, η Suzuki πήρε υπό την αιγίδα της, τον Joan Mir που ανέβηκε από την Moto2 χωρίς να έχει πάρει εκεί το πρωτάθλημα, αλλά με έντονη την μνήμη από τον τρόπο που εξασφάλισε τον τίτλο στην Moto3 το 2017. Με την κίνησή της αυτή, η Suzuki μένει πιστή στη φιλοσοφία της για εισαγωγή νέων ταλέντων και καλλιέργεια νέων αναβατών. Η Suzuki έχοντας έμπειρα μέλη στην ομάδα της που συνεργάζονται συχνά με νεαρούς αναβάτες έχει υποδεχτεί τον Mir ετοιμάζοντας ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ώστε να εξοικειωθεί γρήγορα με την μεγάλη κατηγορία και να γνωριστεί καλύτερα με την ομάδα, χωρίς όμως να νιώθει πως υπάρχει πίεση. Σε δηλώσεις του ο νεοφερμένος της ομάδας είπε: “Δεν χρειάζεται να το αναφέρω, αλλά είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα ξαναοδηγήσω τη μοτοσυκλέτα μου. Το χειμερινό διάλειμμα μου φάνηκε πολύ μεγάλο αφού δεν οδηγούσα, όμως εστίασα στην φυσική μου κατάσταση και ως τώρα τα αποτελέσματα είναι θετικά. Εννοείται πως χρειάζομαι περισσότερη εμπειρία με την μοτοσυκλέτα και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κατανοήσω ώστε να είμαι πιο αποτελεσματικός, όμως αισθάνομαι την υποστήριξη της ομάδας και θα βασιστώ στην μεγάλη τους εμπειρία για να βελτιωθώ και να συνεισφέρω με τον τρόπο μου στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας. Δεν αισθάνομαι πίεση αλλά ο στόχος μου είναι στο τέλος του φετινού πρωταθλήματος να έχω μικρότερη διαφορά απ’ τον πρωταθλητή –όσον αφορά την εμπειρία- απ’ ότι όταν ξεκίνησα.

Ο Rins απ’ τη μεριά του έχοντας κλείσει δύο χρόνια στη Suzuki και γνωρίζοντας πόσο ανταγωνιστικός μπορεί να γίνει κατακτώντας αρκετά βάθρα ανέφερε: “Επιτέλους το χειμερινό διάλειμμα τελείωσε και μπορώ να ξαναοδηγήσω! Αυτή τη φορά ο χειμώνας μου φάνηκε πολύ μεγάλος και ανυπομονώ να επιστρέψω στην πίστα. Μετά τις τελευταίες δοκιμές το Νοέμβριο είπα ακριβώς τι χρειάζεται να βελτιώσουν οι μηχανικοί και απ’ όσο γνωρίζω οι αλλαγές που θα δοκιμάσουμε στη Sepang δεν θα είναι δραστικές αλλά θα είναι μικρές σε πολλούς τομείς, κάτι που αντικατοπτρίζει πλήρως τη φιλοσοφία της Suzuki. Γνωρίζουμε που υστερούσε η μοτοσυκλέτα, και πιστεύω πως το R&D στην Ιαπωνία θα μας προσφέρει μια μοτοσυκλέτα που θα μας βοηθήσει να βελτιωθούμε περαιτέρω. Το πρόγραμμά μου τον χειμώνα ήταν πολύ έντονο με την επιτυχή μου αποκατάσταση και προπόνηση. Είναι πολύ σημαντική χρόνια, επειδή πέρσι είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε ότι μπορούμε με τη σταθερότητά μας να παλέψουμε για τα βάθρα και τώρα είναι η ώρα να στοχεύσουμε στο μεγαλύτερο βραβείο: τη νίκη.”

Ο Shinichi Sahara, Project Leader εξέφρασε τις προσδοκίες του για τη νέα χρονιά λέγοντας: “Πλησιάζουμε στην πραγματική έναρξη της νέας σεζόν με ανανεωμένο ενθουσιασμό και θετική ενέργεια. Απ’ τις δοκιμές στο τέλος της προηγούμενης σεζόν είδαμε σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε και οι προσδοκίες μου είναι να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί. Δουλέψαμε πάνω σε πολλούς τομείς όσον αφορά την GSX-RR και με την συνεισφορά όλων των αναβατών μας μπορέσαμε να τη βελτιώσουμε συνολικά. Για εμάς, το 2019 θα είναι μια πολλή σημαντική σεζόν: Απ’ τη μια έχουμε τον Rins, που είναι ακόμη νέος ηλικιακά αλλά έχει αρκετή εμπειρία με την μοτοσυκλέτα μας και έχει τα μέσα για να πάρει την πολυπόθητη νίκη. Απ’ την άλλη θα ξεκινήσουμε ένα νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τον Mir, εστιάζοντας στην εξέλιξή του χωρίς να τον πιέσουμε. Πέρσι, ενισχύσαμε την ομάδα μας με την εισαγωγή του Guintoli που είναι ένα πραγματικό μέλος της ομάδας προσφέροντάς μας πολύτιμα δεδομένα, χωρίς να ξεχνάμε τη σκληρή δουλειά που έκαναν οι Ιάπωνες αναβάτες με την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας στο Hamamatsu. Πιστεύουμε πως έχουμε φτιάξει μια καλή ομάδα και ελπίζουμε για μια καλή σεζόν.”

O Ken Kawauchi, technical Manager, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εστίασε στους τομείς που ασχολήθηκε η ομάδα στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας λέγοντας: “Μετά το τέλος της περσινής σεζόν ξέραμε πάνω σε τι έπρεπε να βελτιωθούμε. Όλοι οι αναβάτες μας είχαν την ίδια άποψη για το που πρέπει να εστιάσουμε και τις ίδιες απαιτήσεις, τώρα που ολοκληρώσαμε τη δουλειά μας ελπίζουμε η μοτοσυκλέτα μας να είναι αποδειχτεί αποτελεσματική. Αναπτύξαμε έναν νέο κινητήρα, νέο πλαίσιο και κάναμε βελτιώσαμε ορισμένα πράγματα όσον αφορά τα ηλεκτρονικά και τα φαίρινγκ. Η πορεία που ακολουθήσαμε εναρμονίζεται με την φιλοσοφία της Suzuki που δεν θέλει να καταστρέφει και να ξαναφτιάχνει κάτι απ’ το μηδέν, αλλά να συνεχίζει την ανάπτυξή του βήμα βήμα κάτι που έχουμε πετύχει. Για μας η οδηγική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας είναι βασικός παράγοντας, και μ’ αυτό ως γνώμονα προσπαθήσαμε να βελτιωθούμε σε όλους τους τομείς χωρίς να ρισκάρουμε να διαταράξουμε αυτή την ισορροπία.”

Ο Davide Brivio, Team Manager, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της περσινής χρονιάς και στην φετινή σεζόν δηλώνοντας: “Έπεται μια πολύ ενδιαφέρουσα σεζόν. Πέρσι τους εκπλήξαμε όλους με την επιστροφή μας στα βάθρα. Έχοντας τον Alex Rins στο πλάι μας για δεύτερη χρονιά είναι πολύ σημαντικό την ώρα που προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις της ομάδας μας. Έχει τη ζωντάνια των μικρών σε ηλικία αναβατών αλλά και τη συνέπεια και σοφία που απέκτησε απ’ την εμπειρία του τα τελευταία δύο χρόνια. Κάτι που ενισχύθηκε απ’ τα καλά αποτελέσματα που πέτυχε το 2018, κλείνοντας δυνατά τη σεζόν. Μας έχει δείξει ήδη το ταλέντο του και πρέπει να δουλέψουμε στο επόμενο βήμα μαζί του, γνωρίζοντας πόσο δυνατοί είναι οι ανταγωνιστές μας. Επιπροσθέτως, ξεκινάμε ένα νέο σχέδιο με τον Joan Mir, που ο νεοφερμένος θα κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία. Είναι η τρίτη φορά που παίρνουμε έναν rookie, και θα δουλέψουμε σκληρά στο να συνεχίσουμε την τάση που έχουμε να φέρνουμε νέους αναβάτες στην κατηγορία. Πιστεύουμε ακράδαντα πως είναι μεγάλο ταλέντο και είναι ευθύνη της ομάδας να αναδείξει τις δυνατότητές του με την GSX-RR.”

Ετικέτες

MotoGP Ουγγαρία: Ο Marc Marquez δίνει στην Ducati την 100η νίκη κοιτώντας πίσω χωρίς να βλέπει αντίπαλο

Η απόλυτη επικράτηση μέσα στην Ουγγαρία
MotoGP Ουγγαρία: Ο Marc Marquez δίνει στην Ducati την 100η νίκη κοιτώντας πίσω χωρίς να βλέπει αντίπαλο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/6/2026

Την επιστροφή του μετά την μακρά αποκατάσταση, για ακόμη μία φορά, σημάδεψε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ο Marc Marquez κυριαρχώντας με απόλυτο τρόπο μέσα στην Ουγγαρία κερδίζοντας την pole position, τον Sprint και τον αγώνα, με τεράστια διαφορά ασφαλείας.

Ταυτόχρονα έδωσε στην Ducati την 110ης νίκη στα MotoGP και κράτησε τον Acosta στην δεύτερη θέση δημιουργώντας και εκεί ένα ρεκόρ. Ποτέ ξανά στην μακρά ιστορία των MotoGP δεν έχει ανέβει ένας αναβάτης 13 φορές στο βάθρο χωρίς να καταφέρει το ψηλότερο σκαλί!

Τρεις Aprilia και μία Ducati μαζί με ακόμη μία που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά, είχαν ένα καταστροφικό strike τύπου bowling όταν ο Martin έχασε τον έλεγχο στα φρένα της πρώτης στροφής και έπεσε πάνω τους. Το λάθος αυτό το Martin ήταν ένα τεράστιο δώρο στον Marc Marquez και την Ducati, όχι γιατί έβγαλε εκτός συναγωνισμού αναβάτες που μπορούσαν να διεκδικήσουν το βάθρο, κανείς δεν είχε άλλωστε τον ρυθμό του Marc Marquez στην Ουγγαρία, αλλά γιατί βοήθησε έτσι να μειωθεί η τεράστια διαφορά στην βαθμολογία. 25 πόντους έσβησε σήμερα ο Marc Marquez από τον Bezzecchi που θα μπορούσε να είναι τρίτος στο βάθρο αντί του Bagnaia και να συνεχίσει έτσι να προηγείται με μία διαφορά κοντά στους 90 βαθμούς, νούμερο αρκετά υψηλό. Από σήμερα οι δύο Aprilia απέχουν 20 πόντους και 72 ο Marc Marquez.

Το λάθος του Martin έστειλε εκτός βαθμών τους τρεις πρώτους του πρωταθλήματος αν και αξίζουν συγχαρητήρια στον Di Giannantonio γιατί κατάφερε να ξανά μπει στον αγώνα αλλά και στους βαθμούς τερματίζοντας 12ος κερδίζοντας έτσι 4 βαθμούς!

Πριν ακόμη το κοινό καταλάβει τι έγινε στην πρώτη στροφή, ο Acosta επιτέθηκε στον Marc Marquez και πέρασε εμπρός με μία αρκετά επιθετική αλλά πολύ καθαρή κίνηση. Εκ των υστέρων φάνηκε πως ο Marc Marquez περίμενε απλά να πέσει η απόδοση των ελαστικών κρατώντας το δικό του μπροστινό στην κατάλληλη θερμοκρασία χωρίς να κολλά πίσω του. Μέχρι όμως τον 14ο γύρο η εικόνα δεν ήταν αυτή και όλα έδειχναν πως ίσως σήμερα ο Acosta καταφέρει να πάρει την πολυπόθητη νίκη.

Το μόνο σίγουρο μέχρι τον 14ο γύρο ήταν πως Acosta και Marc Marquez ήταν σε απίστευτο ρυθμό, πολύ πιο γρήγορα από όλους τους άλλους. Είχαν χτίσει διαφορά 6 δευτερολέπτων από τον Bagnaia που είχε κερδίσει την 3η θέση από την πτώση των άλλων, αυτή είναι η αλήθεια και ενώ και εκείνος είχε πάνω από 5 δευτερόλεπτα διαφοράς από τον Marini στην 4η θέση. Συνολικά σχεδόν 14 δευτερόλεπτα από τον Marc Marquez μέχρι τους υπόλοιπους από την 4η θέση και πίσω!

Τα πρώτα σημάδια του τι θα ακολουθούσε δόθηκαν μετά τον 11ο γύρο που ο Marc Marquez έκανε συνέχεια τον ταχύτερο γύρο του αγώνα.

Στην έναρξη του 14ου γύρου ήδη η ατμόσφαιρα μέσα στο box της Ducati ήταν τεταμένη, έβλεπαν την επίθεση να έρχεται και πράγματι μέσα στο εσάκι ήρθε η πρώτη επίθεση!

Ο Acosta αντιστάθηκε σθεναρά και κέρδισε εκείνον τον γύρο.

Η δεύτερη επίθεση έγινε στις τελευταίες στροφές του 14ου γύρου και εκεί ακούμπησαν δύο φορές περισσότερο αμυντικά και λιγότερο επιθετικά με την μάχη να φτάνει μέχρι το εσάκι του 15ου γύρου όπου ο Marc Marquez πέρασε εμπρός.

Αυτό ήταν, δύο γύροι με πολύ όμορφο θέαμα που θα τελείωνε απότομα από πλευράς μαχών μπροστά γιατί μόλις έναν γύρο μετά και ο Marc Marquez έχει ήδη διαφορά ασφαλείας!

Είναι ευκαιρία για πολλές επαναλήψεις ώστε να δει κανείς τι έγινε τους δύο προηγούμενους γύρους, γιατί μέχρι να τελειώσει ο 16ος γύρος ο Marc Marquez είναι κάπου άλλου, σε άλλο σύμπαν από τους υπόλοιπους!

Ο Mir πέφτει μόνος του, με μόνη έκπληξη το γεγονός πως έφτασε μέχρι τον 16ο γύρο, συνήθως αν φτάσει μέχρι την μέση του αγώνα υπάρχει μία περίπτωση να μην πέσει.

Ο Ai Ogura δεν άφησε τον Marini να χαρεί την 4η θέση αν και η 5η είναι επίσης μία επιτυχία για την Honda και φυσικά δεν θα υπήρχε αν Bezzecchi, Martin και Di Giannantonio δεν έφευγαν από τον συναγωνισμό, μαζί με Aldeguer και Fernandez μάλιστα.

Για ακόμη μία φορά ο Moreira έκανε έναν πολύ καλό αγώνα και μαζί και την διαφορά για έναν νέο οδηγό στην κατηγορία με Honda, σε αυτή την εποχή του Ιαπωνικού εργοστασίου. Ο Lecuona ήρθε επίσης για λίγο πίσω στα MotoGP και με όλα αυτά που έγιναν πήρε μία από τις καλύτερες θέσεις στην σύντομη καριέρα του, ανεβαίνοντας 7ος!

Ο Martin τιμωρήθηκε με διπλό μεγαλύτερο γύρο που θα πρέπει να εκτελέσει στην Τσεχία, στον επόμενο αγώνα, οπότε κάθε ευκαιρία για καλή θέση που είχε εκεί, στηρίζεται τώρα μόνο στην ατυχία των άλλων, δεν είναι στα δικά του χέρια πλέον.

14 φορές χειρουργεία σε ενεργό καριέρα που είναι γεμάτη από ρεκόρ και τίτλους δείχνει πως ρεκόρ και τίτλοι θα ήταν περισσότεροι στα 33 του, δίχως αυτά τα 14 πισωγυρίσματα. Ο ίδιος βέβαια λέει πως έχει ωφεληθεί από την συγκεκριμένη πίστα και θα δούμε για το υπόλοιπο πρωτάθλημα, όμως η σημερινή ημέρα δεν γίνεται να μειωθεί σε αξία, ούτε από εκείνους που είναι οπαδοί αναβατών και όχι φίλαθλοι γενικά των MotoGP αλλά ούτε και από τον ίδιο ακόμη. Η επικράτησή του ήταν απόλυτη με τεράστια διαφορά από όλο το υπόλοιπο grid!

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

42:55.325

25

2

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+1.343

20

3

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+11.632

16

4

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+15.539

13

5

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+18.669

11

6

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+21.794

10

7

27I. Lecuona

BK8 Gresini Racing MotoGP

+22.815

9

8

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+23.283

8

9

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+24.491

7

10

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+24.601

6

11

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+25.135

5

12

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+28.386

4

13

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+29.207

3

14

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+31.333

2

15

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+32.536

1

16

35C. Crutchlow

Castrol Honda LCR

+54.604

 

Πτώσεις / Εγκαταλείψεις

 

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

22 Laps

 
 

36J. Mir

Honda HRC Castrol

14 Laps

 

Δεν έκαναν τον 1ο γύρο

 

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

   
 

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

   
 

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

   
 

89J. Martin

Aprilia Racing