MotoGP Phillip Island: Μεγάλη νίκη Rins στον πιο καθηλωτικό αγώνα του πρωταθλήματος!

Απίστευτο θέαμα στην Αυστραλία!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/10/2022

Όταν γράφαμε το Σάββατο πως η συγκέντρωση όλων των κορυφαίων πλην ενός στην πρώτη δεκάδα θα μας δώσει μία δυναμιτισμένη εκκίνηση και δυνατές συγκινήσεις στην αρχή, δεν μπορούσαμε προφανώς να περιμένουμε πως αυτό θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του αγώνα και την καρό σημαία!

Στην πράξη ο αγώνας ξεκίνησε σαν να ήταν Moto3 και συνεχίστηκε αντίστοιχα δυναμικός και γεμάτος περιστατικά μέχρι και το τέλος!

Στην εκκίνηση ο Martin φεύγει πρώτος από την pole position με τον Marquez να ακολουθεί και τον Quartararo να τα έχει πάει εξαιρετικά μπαίνοντας τρίτος αλλά όχι για πολύ καθώς ο Aleix Espargaro μπήκε αμέσως μπροστά του. Ο Bagnaia έχει κάνει δύσκολη εκκίνηση γιατί δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το holeshot και μας έδωσε και ένα παράδειγμα για το πόσο μεγάλη διαφορά δημιουργεί η συσκευή αυτή.

Ο Miller παλεύει με κορμιά και τροχούς όσο ο Quartararo χάνει άλλη μία θέση και δεν έχουμε καλύψει ούτε το 1/3 του πρώτου γύρου!

Η στροφή Miller θα παίξει μεγάλο ρόλο σε όλο τον υπόλοιπο αγώνα, περισσότερο για τον ίδιο τον Miller όσο όλοι παλεύουν για τους βαθμούς του πρωταθλήματος με τον Aleix Espargaro να περνά τον Quartararo.

Πριν ξεκινήσει ο αγώνας μία υποψία βροχής υπήρχε στο νησί και εκείνη την στιγμή μετά την εκκίνηση δεν μπορούσες παρά να ευχαριστείς την φύση που κρατήθηκε και μας δίνει έναν αγώνα που στροφή την στροφή και γύρο τον γύρο γινόταν ολοένα και πιο συναρπαστικός!

Από την πρώτη στιγμή ο Quartararo παλεύει να υπερασπιστεί την μία θέση που χάνει μετά την άλλη ενώ συχνά βρίσκεται στο όριο της πίστας πατώντας μακριά από την αγωνιστική γραμμή μέχρι που έρχεται το λάθος στην στροφή Miller στην αρχή του τέταρτου γύρου.

Ο Quartararo χάνει τα φρένα και βγαίνει εκτός πίστας χωρίς ευτυχώς να πέσει, ξανά μπαίνοντας εκτός πλέον βαθμών.

Εκείνη την στιγμή ο Martin με τον Marquez έχουν αποκτήσει ένα προβάδισμα μισού δευτερολέπτου και πίσω τους οι δύο Ducati παλεύουν μεταξύ τους με τον Bagnaia πρώτο. Ο Miller κάνει την κίνησή του και μπαίνει στο βάθρο αλλά όχι για πολύ καθώς ο Bagnaia υπερασπίζεται την θέση του.

Τρεις γύρους μετά όμως, στον 7ο, ο Rins μπαίνει στην εξίσωση των διεκδικητών του βάθρου καθώς περνά τον Miller και κυνηγά τον Bagnaia. Για να βρεθεί εκεί έχει ήδη παλέψει με τον Aleix Espargaro.

Δύο γύρους μετά άλλη μία τραγωδία έρχεται ουρανακατέβατη καθώς ο Alex Marquez που τα πηγαίνει εξαιρετικά από την πρώτη στιγμή και βρίσκεται μέσα στην δεκάδα με την διαφορά πως η δεκάδα σε αυτό τον αγώνα οδηγούν όλοι μαζί κολλητά και κοντά από το γκρουπ των πρώτων, κάνει το λάθος. Χάνει τα φρένα πίσω από τον Luca Marini και προσπερνώντας τον πάει και πέφτει πάνω στον ανυποψίαστο Miller με μία δόση αρχαιοελληνικής ειρωνείας καθώς το κάνει στην στροφή Miller.

Δύο γύρους μετά ο Quartararo που γυρνούσε ταχύτερα από τον Martin στην κορυφή και μόλις είχε ξανά μπει μέσα στους πόντους πέφτει από δικό του λάθος και ενώ είναι μόνος του! Στο τέλος του αγώνα θα πέσει και ο Morbidelli ολοκληρώνοντας την τραγική εμφάνιση της Yamaha στην Αυστραλία.

Ο Rins κάνει τον αγώνα της ζωής του στο μεταξύ, έχει περάσει τον Marquez και κυνηγά τον Martin. Από εδώ και πέρα δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από τους πρώτους καθώς ο Bagnaia επίσης παλεύει με τον Marquez και ανταλλάσσουν θέσεις.

Μαζί με τον Bezzecchi που οδηγεί κολλητά τους, πέντε αναβάτες παλεύουν για την πρώτη θέση με τους τέσσερις να αλλάζουν συνέχεια θέσεις μέχρι που ο Martin καταλήγει πίσω από την μοτοσυκλέτα της VR46 καθώς στον 14ο γύρο ο Rins περνά μπροστά και συμπαρασύρει μαζί τους και τους υπόλοιπους. Ένα γύρο μετά ο Bagnaia παίρνει την πρώτη θέση του αγώνα και αμέσως μετά μπαίνει δεύτερος ο Marquez.

Είμαστε στην μέση του αγώνα και είναι ήδη ένας από τους καλύτερων των τελευταίων ετών!

Ο Rins περνά τον Marquez και λίγο αργότερα και ο Martin που έχει ξανά ανέβει περνά τον Marquez με επιθετική αλλά καθαρή κίνηση. Ο Marquez είναι ο μόνος της παρέας με σκληρή γόμα εμπρός και μαλακή πίσω.

Δύο γύρους μετά ο Rins είναι πρώτος, και τρίτος έχει μπει ο Bezzecchi με τον Marquez τέταρτο και άλλο ένα γύρο μετά η VR46 είναι δεύτερη με τον Marquez τρίτο και τον Rins τέταρτο!

Γίνεται ένας απίστευτος αγώνας μπροστά στα μάτια μας όπου επτά αναβάτες έχουν πλέον ξεχωρίσει και οδηγούν μαζί. Μέσα εκεί είναι και οι δύο VR46 ενώ έβδομος ο Bastianini που μέχρι εκείνη την στιγμή έκανε καταστροφικό αγώνα αλλά κατάφερε να ανέβει δέκα θέσεις!

Στην ένατη θέση είναι ένα γύρο πριν από το τέλος ο Aleix Espargaro ενώ τον αγώνα οδηγεί ο Bagnaia με τον Rins να ετοιμάζεται για επίθεση σε κάθε στροφή!

Μόλις περνά ο Rins καταφέρνει να περάσει και ο Marquez και δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για τον Bagnaia που κάλλιστα θα μπορούσε να είχε άλλους τόσους βαθμούς διαφοράς από τον Quartararo!

Μία τεράστια νίκη για τον Rins και ένα αποκορύφωμα για την Suzuki που αποσύρεται, όπως επίσης και ένα επιστέγασμα για τον Marquez που μέχρι πριν από λίγο δεν ήξερε, ακόμη και ο ίδιος αν μπορεί να αντέξει ολόκληρο αγώνα ενώ τώρα τα καταφέρνει σε έναν τέτοιο, γεμάτο δράση και σκληρά προσπεράσματα! Η μάχη του με τον Rins είναι καθηλωτική και από μόνη της ικανή να δώσει θέαμα για ολόκληρο αγώνα, σήμερα όμως ήταν απλά ένα από τα κερασάκια της γενναίας τούρτας με τον Marquez να γιορτάζει την δεύτερη θέση σαν νίκη!

Ο Bezzecchi στέφεται Rookie of the Year με τον τερματισμό αυτό και ο Rins γίνεται ο 7ος διαφορετικός νικητής αυτής της φοβερής σεζόν!

Ένας απίστευτος αγώνας για να τον βλέπει κανείς ξανά και ξανά!

 

 

 

Θέση
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Χρόνος/Διαφ.
1
Alex Rins
Suzuki
40:50.6540
2
Marc Marquez
Honda
0.186
3
Francesco Bagnaia
Ducati
0.224
4
Marco Bezzecchi
Ducati
0.534
5
Enea Bastianini
Ducati
0.557
6
Luca Marini
Ducati
0.688
7
Jorge Martin
Ducati
0.884
8
Johann Zarco
Ducati
3.141
9
Aleix Espargaro
Aprilia
4.548
10
Brad Binder
KTM
5.940
11
Pol Espargaro
Honda
11.048
12
Miguel Oliveira
KTM
13.606
13
Cal Crutchlow
Yamaha
13.890
14
Darryn Binder
Yamaha
14.526
15
Remy Gardner
KTM
19.470
16
Raul Fernandez
KTM
20.645
17
Maverick Viñales
Aprilia
22.167
18
Joan Mir
Suzuki
23.489
19
Tetsuta Nagashima
 
39.618
20
Fabio Di Giannantonio
Ducati
39.633
 
Franco Morbidelli
Yamaha
32:00.0870
 
Fabio Quartararo
Yamaha
15:15.7220
 
Alex Marquez
Honda
12:10.9700
 
Jack Miller
Ducati
12:10.4840
 

 

Ετικέτες

MotoGP: KTM - Δοκιμές της πρωτότυπης των 850 κυβικών στη Jerez [VIDEO]

Για πρώτη φορά η μοτοσυκλέτα των Αυστριακών σε πίστα με τους Paul Espargaro και Dani Pedrosa
KTM 850 Jerez
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/12/2025

Η Red Bull KTM ολοκλήρωσε τα πρώτα χιλιόμετρα δοκιμών με τον νέο κινητήρα 850 κυβικών για την νέα εποχής του MotoGP, με τους Dani Pedrosa και Paul Espargaro ως δοκιμαστές

Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα εποχή στην μεγάλη κατηγορία των αγώνων έχει αρχίσει. Η KTM έκανε το αποφασιστικό πρώτο βήμα προς τους κανονισμούς του 2027, δοκιμάζοντας στην πίστα της Jerez τον νέο κινητήρα 850 κυβικών των MotoGP.

Με τους κανονισμούς του 2027 να φέρνουν μεγάλες αλλαγές, κατάργηση συσκευών εκκίνησης, περιορισμένα αεροδυναμικά βοηθήματα και, πάνω απ’ όλα, μείωση κυβισμού στα 850 κυβικά εκατοστά, με τους κατασκευαστές ήδη να προετοιμάζονται για τη μετάβαση. Παράλληλα, η ιταλική Pirelli θα γίνει ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών στην κατηγορία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η KTM φαίνεται να παίρνει προβάδισμα. Την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, στη Jerez της νότιας Ισπανίας, οι δοκιμαστές Paul Espargaro και Dani Pedrosa έγραψαν τα πρώτα χιλιόμετρα με τον νέο κινητήρα 850cc. Ο κινητήρας είχε ήδη δοκιμαστεί στις εγκαταστάσεις του Matighofen, αυτή ήταν όμως η πρώτη του εμφάνιση σε πίστα.

Η μοτοσυκλέτα δοκιμών, βασισμένη στην RC16, έφερε μαύρο fairing και φτερά τόσο μπροστά όσο και πίσω, ενώ ηχητικά ξεχώριζε σημαντικά από τις σημερινές 1000cc μοτοσυκλέτες, ένας πιο κοφτός, διαφορετικός τόνος που πρόδιδε την αλλαγή.

Προς το παρόν δεν έχουν αποκαλυφθεί τεχνικές λεπτομέρειες για τις μοτοσυκλέτες των Paul Espargaro και Dani Pedrosa, όμως είναι σαφές πως η ανάπτυξη έχει μπει σε πλήρεις ρυθμούς. Ο επικεφαλής της KTM Racing, Pit Beirer, είχε ήδη δηλώσει ότι η εταιρεία δουλεύει εντατικά πάνω στη μοτοσυκλέτα της νέας εποχής.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που η KTM έγραφε ιστορία με το πρώτο 850άρι της, ο Pedro Acosta συμμετείχε σε ιδιωτική προπόνηση με supersport 600 κυβικών δείχνoντας ότι η προετοιμασία για το μέλλον συνεχίζεται σε πολλά επίπεδα.