MotoGP: Πόλεμος ανακοινώσεων KTM & Zarco! Σκληρός ο κ.Pierer

«Απαράδεκτη η απόδοση του Zarco»
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/5/2019

Σκληρές δηλώσεις και αντίθετη τοποθέτηση από όσα ακούγαμε ως τώρα, από το μεγάλο αφεντικό της KTM, τον κ.Stefan Pierer έδωσε στην δημοσιότητα το Motorsport-Total.com, έπειτα από συνέντευξη μετά τον αγώνα στην Ισπανία και τα πενιχρά αποτελέσματα του Γάλλου αναβάτη.

Περιμέναμε μία αντίδραση από την μεριά της KTM αλλά όχι από το στόμα του ίδιου του κ.Pierer και σίγουρα δεν ήταν αναμενόμενη μία τόσο σκληρή τοποθέτηση. Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, οι δηλώσεις αυτές έγιναν για τον συνετίσει, ενώ τις περιμέναμε με βάση τις συνεχιζόμενες προκλήσεις του Zarco με δηλώσεις που κατηγορήσουν την μοτοσυκλέτα εξ ολοκλήρου για την πορεία του στο πρωτάθλημα μέχρι αυτή την ώρα.

Είναι βέβαιο πως στην φάση αυτή δεν υπάρχει ταύτιση μεταξύ KTM και Zarco για το τι πρέπει να συμβεί από εδώ και πέρα και φαίνεται πως το ποτήρι ξεχείλισε πριν από τον αγώνα στην Jerez, κατά την ευκαιρία δοκιμών που είχε η KTM στο Le Mans πριν από δεκαπέντε ημέρες. Αμέσως μετά ο Zarco τοποθετήθηκε λέγοντας πως έχουν κάνει πρόοδο, αλλά όχι κάτι μαγικό, ούτε μπορεί κανείς να περιμένει κανένα θαύμα. Είχαν οδηγήσει και στο στεγνό και στο βρεγμένο δουλεύουντας στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας, μονάχα που ο Zarco συνέχισε τις δηλώσεις του λέγοντας πως η KTM θέλει να πηγαίνει μόνο ευθεία, και πασπάλισε με λίγη ειρωνεία, λέγοντας πως το πρωτάθλημα είναι γεμάτο στροφές. Αιτιολόγησε την τοποθέτησή του, εξηγώντας πως η δυσκολία που παρουσιάζεται στην είσοδο των στροφών μπορεί να οφείλεται στο κινητήρα, πράγμα που με την σειρά του σημαίνει πως πρέπει να δουλέψουν και στην ηλεκτρονική διαχείρισή του.

Να σας θυμίσουμε εδώ την αποκλειστική συνέντευξη που είχαμε με τον Pol Espargaro, στην έντυπη έκδοση του MOTO, όπου μας έλεγε πως ελπίζει η KTM να γίνει πιο Honda, πως του ταιριάζει το στιλ του Marquez και ευελπιστεί να καταφέρει καλύτερα την αντιγραφή του. Ο Zarco από την άλλη είπε πως ο Pol είναι πράγματι ταχύτερος αλλά το στιλ αυτό δεν του ταιριάζει καθόλου και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να το παρακολουθήσει και να πάρει τα καλύτερα στοιχεία, αναγνωρίζοντας τον άθλο στην KTM για την πρόσθετη δουλειά να περπατήσει ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά μονοπάτια εξέλιξης.

Μέχρι αυτό το σημείο υπήρχε δυσφορία της KTM για τον Zarco που εκφραζόταν υπόγεια στα paddock ή στις εκφράσεις του προσώπου, αλλά όχι ρητά και δημόσια. Αυτή η υποβόσκουσα δυσφορία που όλοι αντιλαμβανόντουσαν, οδήγησε σε ερωτήσεις και κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου πριν τον αγώνα της Jerez, απέναντι στο πάνελ των υπολοίπων αναβατών με τον Dovizioso να λέει πως η αλλαγή μοτοσυκλέτας είναι το δυσκολότερο πράγμα. Αυτή η ανοιχτή κουβέντα σίγουρα επιδείνωσε την κατάσταση στα εσωτερικά, διότι όσο και να πιστεύει κανείς πως δεν πρέπει να επηρεάζεται, στο τέλος ακριβώς αυτό συμβαίνει.

Είχε αρχίσει λοιπόν να χτίζεται μία κατάσταση πριν τον αγώνα, βασικά δεν χτιζόταν απλά, αλλά είχαν μπει τα θεμέλια και η πλάκα για τον πρώτο όροφο. Ο Zarco θα έβαζε όμως και τον επόμενο όροφο και θα άφηνε και κάγκελα στην ταράτσα για το πανωσήκωμα…

Μετά τον αγώνα στην Jerez είπε πολλά για την μοτοσυκλέτα του: «Ήθελα να προσπεράσω περισσότερους αναβάτες αλλά δεν ήταν εφικτό, έχανα αρκετά στην επιτάχυνση κι όταν συμβαίνει αυτό δεν μπορείς να δοκιμάσεις να ανακτήσεις το χαμένο έδαφος στα φρένα, ιδιαίτερα όταν είσαι ήδη στο όριο. Συγκεντρώθηκα μονάχα στο να τερματίσω τον αγώνα» είπε, ενώ λίγο παρακάτω αναφέρθηκε και στον Pol Espargaro με τον οποίο μπορεί να είχε μόλις μία θέση διαφορά, αλλά τους χώριζαν έξι δευτερόλεπτα: «Και ο Pol είχε πρόβλημα στις εισόδους των στροφών, άνοιξε την γραμμή του πολλές φορές αλλά έδειξε περισσότερη εμπιστοσύνη και καλύτερο έλεγχο της πρόσφυσης από εμένα, ανοίγοντας νωρίτερα το γκάζι».

Όλα αυτά πυροδότησαν την αντίδραση από το μεγάλο αφεντικό, και ήταν αντίδραση με στόχο να ρίξει το οικοδόμημα του Zarco, και να τρίξει τα θεμέλια με προσωπική επίθεση στον ίδιο τον αναβάτη! Ο κ. Stefan Pierer δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται ολότελα ανοικτά. Στο παρελθόν έχει μιλήσει τόσο ανοικτά, που οι συνεντεύξεις του έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους κατά χώρα αντιπροσώπους που δεν ήξεραν πώς να το διαχειριστούν! Αυτό εδώ είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Ο κ. Pierer λοιπόν δήλωσε στο αθλητικό δίκτυο, πως η απόδοση του Zarco είναι απαράδεκτη, αντιμετωπίζει θέματα αλλά είναι δικά του, ψυχολογικής φύσεως! "Πρόσφατα έληξε την συνεργασία με τον επί χρόνια μάνατζέρ του, τον άνθρωπο που τον βοήθησε να φτάσει έως εδώ. Οι άνθρωποι που τον περιτριγυρίζουν αποτελούν πλέον μεγαλύτερο πρόβλημα από κάθε άλλη φορά», τόνισε ο CEO της KTM, συνεχίζοντας: «Σε αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού το τελευταίο βήμα είναι πάντοτε ψυχολογικό. Άλλωστε πρέπει να αποδεχτεί πως η μοτοσυκλέτα μας δεν είναι μία τετρακύλινδρη εν σειρά Yamaha. Εγώ προσωπικά θα τον πιέσω μέχρι να αποδώσει στον βαθμό που ανταποκρίνεται στους στόχους που έχουμε θέσει, κι αυτό είναι δεδομένο. Νομίζω πως οι προσδοκίες μας στα MotoGP θα έχουν εκπληρωθεί μέσα στον τρίτο χρόνο γιατί η πρόοδος είναι μεγαλύτερη από αυτό που μαρτυρά η βαθμολογία [στο πρωτάθλημα]. Όπως είπα ο Zarco είναι απογοητευτικός, κατώτερος των περιστάσεων. Από την άλλη είμαι πολύ χαρούμενος με τον Oliveira.

Ο κ. Pierer δεν σταμάτησε εκεί αλλά έστειλε μήνυμα και στον τομέα της Moto2 για τα αποτελέσματά τους έως τώρα, ξεκαθαρίζοντας πως εκεί ο Binder όχι απλά δεν είναι πρόβλημα αλλά το ακριβώς αντίθετο.

Πράγματι ο Zarco τα έσπασε με τον μάνατζερ του, έναν τύπο που ήξερε τους πάντες στις εταιρίες αλλά το πρόβλημα με αυτούς τους δύο δεν είναι τωρινό, μπορεί να είναι και καλύτερα που χώρισαν τους δρόμους τους. Το πρόβλημα ξεκίνησε για τον Zarco, όταν ο μάνατζερ δεν κατάφερε να του εξασφαλίσει μία θέση στην Honda, εκεί που ήθελε να πάει εξ αρχής κι αυτό είναι επιβεβαιωμένο. Δεν πήγε στην KTM με μισή καρδιά, όπως μερίδα του ειδικού τύπου έχει γράψει, παρόλο που στόχευε εξ αρχής στην Honda. Καθότι μάλιστα είχε εμπλακεί μαζί τους σε προχωρημένες συζητήσεις, το είχε ως ένα σημείο πιστέψει πως θα γίνει. Από εκεί και πέρα πράγματι οι σχέσεις του με τον μάνατζερ μπήκαν σε άλλη πορεία και δεν ήταν κάθε στιγμή οι καλύτερα δυνατές… το αν όμως αυτό του δημιούργησε ψυχολογικά προβλήματα, μπορεί να το ξέρει ο κ. Pierer καλύτερα.

Ο Zarco δεν είναι και η χαρά της ζωής άλλωστε, του είχα μιλήσει προσωπικά στον πρώτο του χρόνο στην Yamaha Tech 3 και στο τέλος της κουβέντας μας του είπα πως δεν τον έχω δει να χαμογελάει ποτέ, πέρα από ένα μειδίαμα που καθώς συνοδεύεται από συνοφρυωμένα φρύδια και ζαρωμένο μέτωπο σε κάνει να αισθάνεσαι περισσότερο άβολα παρά ευχάριστα! Χαμογέλασε πιο περίεργα από πριν και είπε πως αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό του από μικρό παιδί…

Δεν είναι ο τύπος που διαβάζεις εύκολα λοιπόν και ούτε είναι κι έξω καρδιά, ενώ κι από την άλλη ο κ. Pierer δεν έφτασε εκεί που είναι μετρώντας τα λόγια του. Αν κι απότομος, μία τέτοια αντίδραση εκεί που έφτασε το πράγμα ήταν αναμενόμενη για όσους τον ξέρουν, αυτό που ίσως δεν ήταν αναμενόμενο είναι να εκθειάσει τον Oliveira δίχως ταυτόχρονα να λέει τα ίδια και για τον Espargaro που η εξέλιξή του είναι θεαματική και έφτασε την KTM πιο ψηλά από κάθε άλλη φορά, στην σύντομη έως τώρα πορεία της στα MotoGP.

Ίσως γιατί πέρσι, το ίδιο που κάνει τώρα με τον Zarco έκανε και με τον Pol… Εκ των πραγμάτων είχε αποτέλεσμα, αν θα πιάσει και με τον εσωστρεφή Zarco, είναι μία άλλη περίπτωση που αναμένεται να την δούμε…

 

Ετικέτες

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια με την Aprilia ξανά στο προσκήνιο

Η εργοστασιακή ομάδα της Aprilia παραμένει πιθανή επιλογή του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2025
motomagMarc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/4/2024

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Marc Marquez στο TNT Sports δήλωσε ότι “όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές”, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακούσει όλους του κατασκευαστές πριν αποφασίσει τον σταθμό του για την επόμενη χρονιά, με την Aprilia να έχει μία θέση στις πιο δυνατές υποψηφιότητες, μαζί με την Ducati.

Το 2024 είναι μία χρονιά που τα συμβόλαια πολλών από τους αναβάτες του grid λήγουν, με την μεταγραφική περίοδο (γνωστή και ως silly season) να έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει οι υπογραφές των Quartararo και Bagnaia, οι οποίο ανανέωσαν με Yamaha και Ducati, αντίστοιχα. Για πολλούς, όμως, τα πράγματα παραμένουν ακόμα αρκετά ρευστά, όσον αφορά το μέλλον τους στα MotoGP.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Ο Marquez, ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία των MotoGP, παραμένει ένας από τους αναβάτες του μεταγραφικού πυρετού, καθώς το μονοετές συμβόλαιό του με την Gresini Ducati λήγει στο τέλος του 2024, χωρίς ακόμα να υπάρχουν καθαρές ενδείξεις για το μέλλον του. Μπορεί στην συνείδηση όλων το πέρασμα από την Gresini να είναι απλά η πύλη εισόδου για την εργοστασιακή ομάδα, ωστόσο ο Marquez θέλει να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ή πολύ απλά να πιέσει καταστάσεις από τώρα. Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα δείγματα που έχει να επιδείξει με την μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale, είναι αρκετά θετικά, με δεδομένο ότι ο Ισπανός τρέχει με την GP23, καταφέρνοντας να μείνει στο γκρουπ των πρωτοπόρων και βάζοντας δύσκολα στους αναβάτες της GP24 στον τελευταίο αγώνα.

Από την μία θα μπορούσε να επεκτείνει την συνεργασία του με την δορυφορική Gresini. Η αλήθεια όμως είναι ότι μία εργοστασιακή ομάδα ή τουλάχιστον η τελευταία έκδοση της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας θα βοηθήσει πολύ περισσότερο τον Marquez, ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και ο Fermin Aldeguer, τον οποίο έχει ήδη αποκτήσει η Ducati για την σεζόν του 2025. Οι πιθανότητες τον θέλουν εκτός εργοστασιακής ομάδας, τουλάχιστον για την πρώτη του σεζόν στα MotoGP, όμως ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα κατευθυνθεί προς Pramac ή προς Gresini, με την Pramac επίσης να μην έχει ξεκάθαρο πλάνο για τη νέα σεζόν.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Η Ducati είναι αυτή την στιγμή η ταχύτερη μοτοσυκλέτα στο grid, είναι όμως ταυτόχρονα και αρκετά ιδιόρρυθμη, απαιτώντας ένα ιδιαίτερο στυλ οδήγησης. Ήδη ο Marquez προσπαθεί να συνηθίσει τα νέα δεδομένα και είναι λογικό ότι μετά από ένα χρόνο, πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να παραμείνει στην Ducati, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλη η δουλειά που έχει κάνει να συνηθίσει την νέα του μοτοσυκλέτα θα πάει στράφι. Έχει όμως απέναντί του πολλούς μνηστήρες, με τους Jorge Martin και Enea Bastianini να είναι δύο από τους βασικούς διεκδικητές της μίας εργοστασιακής θέσης που απομένει.

Το εργοστάσιο του Borgo Panigale έχει τα δεδομένα από τις τηλεμετρίες όλων των αναβατών της, εργοστασιακούς και δορυφορικούς. Μετά από τρεις γύρους γνωρίζει ήδη αν οι τραυματισμοί έχουν επηρεάσει τον Marquez και κατά πόσο μπορεί να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός από τους υπόλοιπους διεκδικητές του θρόνου της GP25, όπως θα ονομάζεται το πρωτότυπο την επόμενη χρονιά. Επομένως η Ducati αυτή την στιγμή κρατά και το καρπούζι και το μαχαίρι, έχοντας την επιλογή να κόψει το πιο γλυκό κομμάτι για τον εαυτό της, σε μία περίοδο που βλέπει ότι οι δύο άλλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αρχίζουν να απειλούν την απόλυτη κυριαρχία της.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Αν όμως ο Marquez θέλει μία εργοστασιακή σέλα, αλλά δεν βρει την απάντηση στην Ducati, τότε μια πιθανή επιλογή είναι αυτή της Aprilia, η οποία φέτος έχει να επιδείξει μία αξιοσημείωτη πορεία, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του Vinales στην πίστα των ΗΠΑ. Αν συνεχίσει έτσι, τότε σίγουρα θα μπει στο ραντάρ του Marquez, σε μία περίοδο που ο Aleix Espargaro θα μπορούσε να κρεμάσει την φόρμα του, αφήνοντας την μία θέση κενή. Το “Μυρμήγκι” έχει και την προϊστορία του με το Noale, έχοντας κερδίσει τον τίτλο στα 125GP πάνω σε μία Derbi (σαν να λέμε Aprilia με άλλο όνομα).

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Σε κάθε περίπτωση ο Marc Marquez δεν θα δυσκολευτεί να βρει στέγη την νέα χρονιά με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέος τραυματισμός.