MotoGP Portimao: Η πρώτη επαφή των αναβατών

Μια μικρή γεύση, με επιστροφή Jorge Lorenzo
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/10/2020

Όταν ακούσαμε πως στο ημερολόγιο των MotGP φέτος, προστέθηκε η πίστα του Portimao, η πρώτη μας αντίδραση ήταν να γουρλώσουμε τα μάτια! Είχαμε αρκετές φορές την τύχη να οδηγήσουμε στην πίστα της Πορτογαλίας σε παρουσιάσεις νέων μοντέλων και μπορούμε να σας πούμε πως αυτά που έχετε δει σε φωτογραφίες ή στις οθόνες σας παρακολουθώντας τον αγώνα των WSBK, απέχει πολύ από την πραγματικότητα που βιώνει όποιος οδηγήσει εκεί μέσα μια νορμάλ μοτοσυκλέτα παραγωγής. Οι υψομετρικές διαφορές είναι πολύ μεγάλες και σε αρκετά σημεία κάνεις άλματα. Ακόμα και στην έξοδο από την τελευταία (πολύ γρήγορη) κατηφορική στροφή, η άσφαλτος ανηφορίζει απότομα κάνοντας οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα με πάνω από 100 ίππους να σηκώνει σούζα! Φανταστείτε τι έχει να γίνει με τα θηρία των MotoGP που έχουν σχεδόν 300 ίππους… Η χάραξη της πίστας απαιτεί ταυτόχρονα πολύ καλή ευελιξία, πολύ καλή σταθερότητα και πολύ γκάζι. Με άλλα λόγια όλες οι μοτοσυκλέτες των MotoGP θα έχουν σημεία που θα τις βολέψουν και σημεία που θα τις δυσκολέψουν.

Την Τετάρτη ήταν η πρώτη φορά που οι αναβάτες των MotoGP θα ερχόντουσαν σε επαφή με την πίστα του Portimao, καθώς η Dorna έχει διοργανώνει ένα διήμερο “to know us better”, όπου την πρώτη ημέρα οδήγησαν οι εργοστασιακοί αναβάτες με τους δοκιμαστές και τη δεύτερη ημέρα θα είναι μόνο οι δοκιμαστές, καθώς ακολουθεί ο αγώνας του Le Mans το Σαββατοκύριακο και θα πρέπει να βρίσκονται στη Γαλλία την Παρασκευή το πρωί. Επίσης οι εργοστασιακοί αναβάτες (με εξαίρεση την Aprilia) οδήγησαν μοτοσυκλέτες παραγωγής και μόνο οι δοκιμαστές θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τη νέα πίστα με της αγωνιστικές μοτοσυκλέτες των MotoGP. Ανάμεσά τους μετά από πολύ καιρό είναι και ο Jorge Lorenzo για τη δεύτερη επαφή του με την Μ1. Δυστυχώς η Yamaha δεν πρόλαβε να του ετοιμάσει μια μοτοσυκλέτα του 2020 και ο Ισπανός είναι με την M1 του 2019. Όπως δήλωσε ο ίδιος, η Yamaha του είχε πει πως θα έχει στη διάθεσή του το μοντέλο του 2020, όμως όταν έφτασε στην Πορτογαλία η μοτοσυκλέτα δεν ήταν εκεί και στη θέση της ήταν η περσινή έκδοση. “Δεν είναι εύκολο μετά από εννέα μήνες να βρεις ρυθμό με μια μοτοσυκλέτα των MotoGP” είπε ο Lorenzo και πρόσθεσε “… μπορούμε να δοκιμάζουμε κάποιες ρυθμίσεις στα ηλεκτρονικά αλλά όχι τόσο πολύ στο setup του πλαισίου καθώς η μοτοσυκλέτα του 2020 έχει πολλές διαφορές”. Ο Jorge Lorenzo ήταν κατά 3,3 δευτερόλεπτα πιο αργός από τον Michele Pirro την Πέμπτη. Ο Ιταλός είχε τον ταχύτερο χρόνο συμπληρώνοντας τον γύρο σε 1:40.435.

Και οι εργοστασιακοί αναβάτες της Yamaha έκαναν αρκετούς γύρους την Τετάρτη με δύο τροποποιημένες R1, με τον Rossi να λέει πως είναι απίστευτα διασκεδαστική πίστα, αλλά ταυτόχρονα τρομακτική σε κάποια σημεία και δύσκολη. Ο Vinales παραδέχτηκε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι να κρατήσεις τον εμπρός τροχό στο έδαφος και πως οι μοτοσυκλέτες θα χρειαστούν εντελώς διαφορετικό στήσιμο, όμως στα θετικά βάζει τη ροή που έχει η πίστα και την φόρα που μπορείς να διατηρήσεις.

 

Οι αναβάτες της Ducati της Honda ήταν οι πιο χλιδάτοι απ’ όλους καθώς το HRC είχε φέρει την εξωτική RCV213-S των 200.000€ για τους αναβάτες της Repsol (η LCR είχε το νέο CBR1000RR-R) και η Ducati την Panigale V4 Superleggera των 100.000€!!!

MotoGP - Μικροπτώση για τον Marc Marquez σε προπόνηση MX / Flat Track λίγο πριν τον αγώνα της Καταλονίας

Δεν αναμένεται να επηρεάσει την απόδοση του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο GP της πατρίδας του
motomag MotoGP – Μικροπτώση για τον Marc Marquez σε προπόνηση motocross λίγο πριν τον αγώνα της Καταλονίας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

20/5/2024

Είναι σύνηθες να βλέπουμε τους αναβάτες του MotoGP να προπονούνται με motocross μοτοσυκλέτες, τόσο σε flat-track πίστες ακονίζοντας τις αντιδράσεις τους στην πλαγιολίσθηση, όσο και στο MX, για βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. 

Ένας από τους αναβάτες που αρέσκεται να προπονείται με αυτό τον τρόπο είναι και ο Marc Marquez ο οποίος συχνά πυκνά ενημερώνει το κοινό του μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα που διατηρεί για αυτές τις προπονήσεις. Η τελευταία του κοινοποίηση ωστόσο ήταν λίγο διαφορετική από τις προηγούμενες καθώς ο αναβάτης της Gresini Racing Team, έκανε γνωστό πως κατά τη διάρκεια προπόνησης στην πίστα Circuit Alcarras, κοντά στη γενέτειρά του, τη Cervera είχε μία πτώση η οποία ευτυχώς του έδωσε ως παράσημο μόνο μερικές γρατζουνιές στο αριστερό του χέρι.

Ο Marquez πόσταρε αυτή τη φωτογραφία με χιουμοριστική διάθεση καθώς δεν έπαθε τίποτα σημαντικό ενώ στις υπόλοιπες φωτογραφίες είδαμε τον ίδιο να μας ενημερώνει για το πως κύλησε η εβδομάδα του λίγο πριν βρεθεί στο Grand Prix της Καταλονίας. Μαζί με τον Marc Marquez, προπονήθηκε ο αδερφός του Alex Marquez αλλά και ο Diogo Moreira αναβάτης ο οποίος αγωνίζεται στη Moto2.

Άνευ σημασίας λοιπόν η πτώση του Marc Marquez στην προπόνηση, με τον Ισπανό να δείχνει ολοένα και περισσότερο πως από την ημέρα που βρίσκεται στην ομάδα της Gresini Racing Team και την Ducati απολαμβάνει την ζωή τόσο εντός όσο και εκτός πίστας.

Ετικέτες