MotoGP Portimao: Νίκη Bagnaia και αποδοκιμασία για Marquez

Έξαλλοι οι Πορτογάλοι στις κερκίδες
MotoGP Portimao Race
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

26/3/2023

Η εκκίνηση έδωσε όλες τις υποσχέσεις που έπρεπε για έναν αγώνα γεμάτο θέαμα με κοντινές μάχες στην διεκδίκηση της πρώτης θέσης, που κράτησε όμως μόνο για δύο γύρους…. “pessoa indesejada” ο Marquez στην Πορτογαλία, persona non grata δηλαδή, αφότου κλάδεψε τον Oliveira που εκτός από εθνικός ήρωας για την μοτοσυκλέτα στην Πορτογαλία έκανε και μία φοβερή εκκίνηση και βρέθηκε να οδηγεί για λίγο τον αγώνα, μπροστά από τις νέες Ducati, με την περσινής σεζόν Aprilia που έχει τώρα.

Χθες ο Marquez τόνιζε πως ο μόνος τρόπος να μείνει μπροστά, είναι να παίρνει ρίσκο στα φρένα καθώς η Honda δεν έχει την δύναμη να ακολουθήσει τις Ducati. Κανείς δεν αγχώθηκε με αυτή την δήλωση γιατί αναμένουν όλοι πως το όριο του ρίσκου που είναι διατεθειμένος να πάρει θα έχει μειωθεί σε πιο λογικά επίπεδα από πριν και σε κάθε περίπτωση θα έχει φύγει από την απερισκεψία. Εκείνη την στιγμή στην τρίτη στροφή όμως, μόνο λογική δεν ήταν η αντίδραση.

Είναι ένα σημείο της πίστας στην οποία έχω βρεθεί πολλές φορές το οποίο δεν συγχωρεί λάθη ή πειραματισμούς. Βέβαια τα πράγματα είχαν ξεκινήσει ήδη αρκετά επιθετικά από την εκκίνηση, με τον Marquez να προσπαθεί να κλείσει την πόρτα στις Ducati πριν την πρώτη στροφή και τον Oliveira να έρχεται κυριολεκτικά από το πουθενά και να προσπαθεί να στρίψει πρώτος.

Ο Martin κράτησε εκεί την γραμμή του, ο Marquez παραλίγο να πέσει πάνω στον Oliveira, τελικά θα το έκανε αμέσως μετά, και έτσι βρέθηκαν πριν την τέταρτη στροφή να ακουμπούν μεταξύ τους. Ο Marquez βρέθηκε έτσι στην 4η θέση πριν φτάσουν στην πέμπτη στροφή του πρώτου γύρου.

Πρώτος τώρα ήταν ο Oliveira που είχε καταφέρει να κρατηθεί από όλα τα προηγούμενα, ξεσηκώνοντας το πλήθος και πίσω του είχε τις δύο Ducati του Martin και του Bagnaia.

Ο Oliveira πρόλαβε να βάλει μερικά δέκατα απόστασης πριν φτάσουν για πρώτη φορά στην ευθεία της εκκίνησης, οπότε οι Ducati δεν τον πέρασαν εκεί, όπως αργότερα θα έκαναν στις KTM. Αντιθέτως άντεξε μέχρι και την 13η στροφή του δεύτερου γύρου, πριν ο Bagnaia περάσει πρώτος.

Δεύτερη φορά στην ευθεία και ο Bagnaia είναι πρώτος, ο Oliveira πίσω του καταφέρνει να μείνει κοντά και να μην απειληθεί από τον Martin που πίσω του είχε τον Marquez που αμέσως είδε να γίνεται η διαφορά στην πρώτη κιόλας στροφή του τρίτου γύρου και να τον πλησιάζει η Aprilia του Vinales.

Εκείνη την στιγμή η Honda του Marquez ήταν η μοναδική Ιαπωνική μοτοσυκλέτα εντός δεκάδας! Καμία άλλη δεν θα μπορούσε να τα βάλει με τους Ιταλούς, ακόμη και με τις αναβαθμισμένες KTM που κι αυτές δεν έχουν καμία ελπίδα στην απευθείας αναμέτρηση. Ο Rins είναι στην 12η θέση και ο Quartararo στην 15η!

Ο Marquez επιμένει στα φρένα σε ένα από τα πιο δύσκολα σημεία, χτυπά τον Martin, μαζεύει και το πόδι του αναβάτη της δορυφορικής Ducati και πέφτει πάνω στην Aprilia του Oliveira, ο οποίος μένει κάτω και δεν μπορεί να σηκωθεί. Ο Marquez σηκώνεται και τρέχει κατευθείαν σε εκείνον με τον Oliveira να μένει στο έδαφος.

MotoGP Portimao Race

Ο Martin καταφέρνει να κρατηθεί στην μοτοσυκλέτα και συνεχίζει τον αγώνα από τις πιο πίσω θέσεις ενώ αργότερα θα σημειώσει πτώση και θα εγκαταλείψει.

Ο Martin ήταν ένας από τους αναβάτες που μπορούσαν κάλλιστα να νικήσουν, όπως είδαμε και από τον αγώνα Sprint, ενώ ο Oliveira είχε το πιο δυνατό όπλο, τον ψυχολογικό παράγοντα που μετρά διπλά στους αγώνες μοτοσυκλέτας. Έχει κερδίσει ξανά μέσα στην Πορτογαλία και μπορούσε κάλλιστα να είναι στο βάθρο.

Η απώλεια αυτών των δύο στέρησε κάθε ελπίδα θεάματος και μάχης για την πρώτη θέση. Ο Vinales έμεινε πολύ κοντά στον Bagnaia αλλά ήταν ξεκάθαρο πως δεν θα επιχειρούσε κάποια προσπέραση. Ακόμη κι όταν αργότερα η διαφορά μειώθηκε από την φθορά των ελαστικών, δεν έκανε κάποια κίνηση για να περάσει πλησιάσει, όπως αντίστοιχα ο Zarco.

Τρίτος μετά το χάος που προκάλεσε ο Marquez ήταν ο Bezzecchi και κρατήθηκε εκεί σε έναν μοναχικό αγώνα, χωρίς να απειλεί κανέναν, ούτε και να απειλείται.

Για όλο τον υπόλοιπο αγώνα ο Alex Marquez ακολουθεί σε απόσταση τον Bezzecchi έχοντας πίσω του τις KTM που προς το τέλος κάνουν προσπάθειες να τον περάσουν. Κάθε φορά που καταφέρνει ο Binder να περάσει μπροστά, η Ducati του Alex τον προσπερνά σαν σταματημένο στην ευθεία και η μάχη ξανά αρχίζει από την αρχή.

 Βέβαια αυτή η μάχη στους τελευταίους γύρους έχει επιτρέψει στον Quartararo να προσεγγίσει το γκρουπ αυτό, ιδιαίτερα μετά από την πτώση του Martin. Ο Zarco ξέρει πως δεν τον περιμένει κανείς και πως ο Alex έχει να σκέφτεται μόνο τις KTM που με την σειρά τους σκέφτονται μόνο την μεταξύ τους αντιπαράθεση και ταυτόχρονα την 4η θέση του Alex Marquez. Καταφέρνει να περάσει ανάμεσα στις KTM και με μία επιθετική κίνηση προσπερνά τον Binder στον τελευταίο γύρο και βρίσκεται πίσω από τον Alex Marquez.

Έχει πλέον μόνο μία ευκαιρία για να βρεθεί μπροστά του, σε ένα σημείο που δεν ευνοεί τις προσπεράσεις με τις μοτοσυκλέτες να επιταχύνουν πλαγιασμένες σε μία από τις πιο γρήγορες στροφές των MotoGP και ακριβώς εκεί κάνει την επίθεσή του, εξασφαλίζοντας έτσι την 4η θέση.  Οι KTM τερματίζουν μαζί στην 6η και 7η θέση με τον Quartararo στην 8η θέση να είναι η καλύτερη Ιαπωνική μοτοσυκλέτα καταφέρνοντας να στείλει τον Aleix Espargaro στην 9η λίγο πριν το τέλος του αγώνα.

Ο Rins κλείνει την δεκάδα σε αυτόν τον πολλά υποσχόμενο αγώνα από πλευράς θεάματος που τελικά η πρώτη θέση έμεινε ορφανή από διεκδικητές, με τον Bagnaia να εξασφαλίζει την νίκη και εδραιώνει την θέση του Ν.1. Επόμενος σταθμός η Αργεντινή, το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο.

 

1

1FrancescoBagnaia

Ducati

166.2

41'25.4010

2

12MaverickViñales

Aprilia

166.2

+0.687

3

72MarcoBezzecchi

Ducati

166.1

+2.726

4

5JohannZarco

Ducati

165.7

+8.060

5

73AlexMarquez

Ducati

165.7

+8.125

6

33BradBinder

KTM

165.7

+8.247

7

43JackMiller

KTM

165.7

+8.381

8

20FabioQuartararo

Yamaha

165.7

+8.543

9

41AleixEspargaro

Aprilia

165.6

+9.294

10

42AlexRins

Honda

165.5

+11.591

11

36JoanMir

Honda

165.1

+16.992

12

30TakaakiNakagami

Honda

165.1

+17.448

13

37AugustoFernandez

KTM

164.8

+21.723

14

21FrancoMorbidelli

Yamaha

164.4

+27.050

 

25RaulFernandez

Aprilia

164.9

2 laps

 

10LucaMarini

Ducati

165.6

4 laps

 

89JorgeMartin

Ducati

165.6

6 laps

 

49FabioDi Giannantonio

Ducati

159.6

15 laps

 

93MarcMarquez

Honda

163.3

23 laps

 

88MiguelOliveira

Aprilia

163.5

23 laps

 

 

Ετικέτες

Ο Dani Pedrosa κέρδισε τη μάχη με τις ισπανικές φορολογικές αρχές

Επιστροφή φόρου άνω των 22.000.000 ευρώ για τον Ισπανό αναβάτη
motomag Ο Dani Pedrosa κέρδισε τη μάχη με τις ισπανικές φορολογικές αρχές
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

6/12/2023

Ο γνωστός Ισπανός πρώην αγωνιζόμενος του MotoGP και νυν δοκιμαστής της Red Bull KTM Factory Racing, από το 2006 ερευνάται για θέματα φοροδιαφυγής από τις ισπανικές αρχές που όλα αυτά τα χρόνια  προσπαθούσαν να αποδείξουν πως ο Dani Pedrosa είναι κάτοικος Ισπανίας και ως εκ τούτου έπρεπε να πληρώνει βαριά φορολογία. Ο Pedrosa όμως, από το 2006 είχε μετακομίσει στο Λονδίνο ενώ στη συνέχεια επέλεξε ως τόπο διαμονής την Ελβετία όπου διαμένει μέχρι και σήμερα.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την υπόθεση, οι ημέρες που θα πρέπει να βρίσκεται κάποιος στην ισπανική χώρα αν έχει δηλωμένη άλλη φορολογική κατοικία θα πρέπει να είναι μέχρι 183 το πολύ, ειδάλλως αν αυτός τις ξεπεράσει θεωρείται κάτοικος Ισπανίας. Τώρα, η υπόθεση του Dani Pedrosa η οποία απασχολεί όλα αυτά τα χρόνια τις ισπανικές αρχές φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη ο δικηγόρος του Pedrosa David Gil Fernández. "Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, το τέταρτο τμήμα του Δικαστηρίου Διοικητικών Διαφορών της Audiencia Nacional (Εθνικό Ανώτατο Δικαστήριο) κοινοποίησε απόφαση που κάνει δεκτή την έφεση της διοικητικής διαφοράς που υπέβαλε ο Dani Pedrosa κατά της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος για τα έτη 2005 και 2006, όταν εκείνος ζούσε στο Λονδίνο. Παρόλο που η απόφαση μπορεί ακόμη να προσβληθεί με έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, η Υπηρεσία Εσόδων θα πρέπει να επιστρέψει στον ενδιαφερόμενο 2.418.373,20 ευρώ συν τους σχετικούς τόκους, αλλά και να του καταβάλλουν τα δικαστικά του έξοδα! Αυτή η απόφαση είναι το τέλος μιας μακράς διαδρομής κατά την οποία η Υπηρεσία Εσόδων είδε πώς κάθε προσπάθεια να αποδείξει την κατοικία του Pedrosa στην Ισπανία δεν μπόρεσε να τελεσφορήσει.”

Ο Dani Pedrosa κέρδισε τη μάχη με τις ισπανικές φορολογικές αρχές

Ο δικηγόρος του Dani Pedrosa, David Gil Fernández ανέφερε επίσης όλες τις κινήσεις της Υπηρεσίας Εσόδων κατά του Ισπανού θρύλου του MotoGP, οι οποίες απορρίφθηκαν.

1. Εκκαθάριση του IRPF (προσωπικό εισόδημα) των ετών 2008 και 2009 καθώς και της σχετικής κύρωσης, που ακυρώθηκε από το Κεντρικό Οικονομικό-Διοικητικό Δικαστήριο στις 14 Φεβρουαρίου 2019.

2. Διακανονισμός για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 2011 έως το 2014 συν το σχετικό πρόστιμο, που ακυρώθηκε από το Κεντρικό Οικονομικό-Διοικητικό Δικαστήριο στις 22 Φεβρουαρίου 2021.

3. Διακανονισμός για τον φόρο περιουσίας του 2013 και του 2014, συν τις σχετικές ποινές, που ακυρώνεται από το Κεντρικό Οικονομικό-Διοικητικό Δικαστήριο στις 22 Φεβρουαρίου 2021.

Όλες αυτές οι διαδικασίες, κατά των οποίων δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα προσφυγής, κατέληξαν με την καταδίκη της Υπηρεσίας Εσόδων. Ως εκ τούτου αυτή καλείται να επιστρέψει άνω των 22.000.000 ευρώ πέραν της καταβολής των σχετικών τόκων υπερημερίας που κατέβαλε ο Pedrosa όλα αυτά τα χρόνια στο ισπανικό κράτος.

Ο David Gil Fernández ανέφερε και τα όσα είπε ο πελάτης του μετά το αίσιο τέλος της συγκεκριμένης υπόθεσης: "Ο Dani Pedrosa είναι πολύ ικανοποιημένος με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, κατά την οποία αποδείχθηκε ότι ποτέ δεν είπε ψέματα για τη φορολογική του κατοικία, όπως ισχυρίστηκε η εφορία. Ωστόσο, ο Pedrosa θυμάται επίσης με πικρία πολύ δυσάρεστα επεισόδια, όταν το όνομά του δημοσιεύθηκε άδικα στον κατάλογο των φορολογικών παραβατών το 2015 και το 2016, οπότε χρειάστηκε να υπομείνει κάποιες ανεπιθύμητες καταστάσεις, ή όταν πράκτορες της Υπηρεσίας Τελωνειακής Επιτήρησης παρενόχλησαν το οικογενειακό του περιβάλλον, αναγκάζοντας τον να υποβάλει επίσημη καταγγελία στο συμβούλιο υπεράσπισης φορολογουμένων της Υπηρεσίας Εσόδων."

Ετικέτες