MotoGP Portimao Sprint: Νίκη Bagnaia στο πρώτο Sprint της ιστορίας

12 φανταστικοί γύροι στην Πορτογαλία
MotoGP Portimao Sprint
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/3/2023

Ο πρώτος Sprint αγώνας στην ιστορία των MotoGP μας έδωσε 12 φανταστικούς γύρους στην πίστα του Portimao, μία από τις καλύτερες πίστες για να οδηγεί κανείς, ενώ οι υψομετρικές διαφορές της χαρίζουν και φανταστικά πλάνα στους θεατές των MotoGP με τους εμπρός τροχούς στον αέρα.

Ο Marquez που νωρίτερα σήμερα είχε πάρει την pole position κάνοντας slipstreaming στον τροχό του Bastianini, άντεξε λιγότερο από έναν γύρο να οδηγεί τον αγώνα. Μόλις βγήκαν στην ευθεία από την τελευταία στροφή, οι Ducati των Marini και Bagnaia τον προσπέρασαν ανοίγοντας και την διαφορά.

Κατευθείαν ξεκίνησαν και οι πτώσεις με τον Mir να εγκαινιάζει τις πτώσεις στην ολοκλήρωση του πρώτου και στην στροφή πέντε στον δεύτερο γύρο τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Ο Luka Marini έχασε πρόσφυση ενώ ήταν στην εσωτερική και πέφτοντας πήρε μαζί του τον Bastianini που ήταν από την εξωτερική και οποίος είχε δυσκολία αμέσως μετά να σηκωθεί. Μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας για να εκτιμηθεί η κατάστασή του.

MotoGP Portimao Sprint bastianini crash
Ασχημη η πτώση του Bastianini, που τον παρέσυρε ο Luca Marini στην 5η στροφή του 2 γύρου Sprint

 

Στο μεταξύ ακριβώς αυτό θα συνέβαινε και με τον Mir και τον Quartararo, μόνο που ο αναβάτης της Yamaha ήταν πιο τυχερός και απλά έχασε θέσεις.

Στο τέταρτο γύρο η άλλη Mooney, o Bezzecchi που ήταν και ταχύτερος στην FP σημείωσε πτώση.

Στο μεταξύ ο Martin οδηγούσε τον αγώνα και μαζί οι δύο Ducati είχαν δημιουργήσει και διαφορά με τον Marquez αλλά όχι για πολύ. Ο Miller με τον Oliveira έχουν σβήσει την διαφορά και έχουν επιτεθεί στην Marquez με τον Miller να είναι τρίτος.

Λίγο αργότερα περνά τον Bagnaia και πλησιάζοντας τον Martin του κάνει μία επιθετική αλλά πολύ καθαρή προσπέραση οδηγώντας για λίγο τον αγώνα, μέχρι ο Martin να πάρει την θέση του πίσω.

Ο Oliveira έχει περάσει τον Marquez με τις δύο Aprilia να ακολουθούν από σχετικά μικρή απόσταση, ενώ ο Bagnaia δεν θα άφηνε για πολύ ώρα την KTM μπροστά του και περνά στην δεύτερη θέση.

Από εδώ και πέρα οι δύο πρώτες θέσεις δεν απειλούνται, η νίκη θα καθοριστεί μεταξύ των Ducati, πίσω όμως όλα μπορούν να συμβούν και πράγματι όσο ο Miller παλεύει με τον Oliveira ο Marquez περνά μπροστά! Η διεκδίκηση για την τελευταία θέση του βάθρου δεν έχει σταματήσει, αλλά οι Aprilia μπλέκουν με την KTM και τον Oliveira και την γλιτώνει ο Marquez που καταφέρνει να κρατήσει την τρίτη θέση στο τέλος του τελευταίου γύρου.

Αντίστοιχα μπροστά ο Martin έκανε το λάθος στην 5η στροφή, μία πολύ τεχνική στροφή που επέτρεψε τον Bagnaia να οδηγήσει τον αγώνα από εκείνη την στιγμή χωρίς να μένει ευκαιρία να πάρει ο Martin την νίκη.

Ξεκάθαρα υπόθεση των Ducati ο αγώνας με σπόντα κατάφερε ο Marquez να μείνει στην τρίτη θέση, και ενώ όπως είπε ο ίδιος έπρεπε να παίρνει μεγάλο ρίσκο στα φρένα για να καταφέρει να κρατηθεί μπροστά καθώς του έλειπε η δύναμη για να κυνηγήσει τις Ducati.

Προφανώς όλα αυτά αποκάλυψαν και την πιο πιθανή πορεία του αυριανού αγώνα, όμως αντίστοιχα επέτρεψε και στους αναβάτες να έχουν μία πολύ καλή εικόνα για το που μπορούν να εστιάσουν αύριο.

Έτσι κι αλλιώς οι αγώνες Sprint θα έχουν τελείως διαφορετική στρατηγική από τους κανονικούς αγώνες καθώς τόσες πολλές μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες θα είναι διαφορετικές, από την διατήρηση των ελαστικών, μέχρι την ποσότητα καυσίμου την αντοχή που δεν χρειάζεται να την προστατεύεις για 12 γύρους και ένα σωρό που κάνουν τον αγώνα Sprint κάτι διαφορετικό από τον κανονικό αγώνα.

Αναμονή λοιπόν για την αυριανή εκκίνηση και τον πρώτο αγώνα της φετινής σεζόν!

1

1FrancescoBagnaia

Ducati

166.3

19'52.8620

2

89JorgeMartin

Ducati

166.2

+0.307

3

93MarcMarquez

Honda

166

+1.517

4

43JackMiller

KTM

166

+1.603

5

12MaverickViñales

Aprilia

166

+1.854

6

41AleixEspargaro

Aprilia

166

+2.106

7

88MiguelOliveira

Aprilia

165.8

+2.940

8

5JohannZarco

Ducati

165.5

+5.595

9

73AlexMarquez

Ducati

165.5

+5.711

10

20FabioQuartararo

Yamaha

165.4

+5.924

11

25RaulFernandez

Aprilia

165.1

+8.160

12

33BradBinder

KTM

165.1

+8.384

13

42AlexRins

Honda

164.7

+11.288

14

21FrancoMorbidelli

Yamaha

163.9

+17.138

15

30TakaakiNakagami

Honda

163.8

+18.128

16

49FabioDi Giannantonio

Ducati

163.3

+21.235

 

Ετικέτες

MotoGP: Ο Cal Crutchlow εξηγεί γιατί ο Marc Marquez είναι ασυναγώνιστος

Σε μια χρονιά που στέφθηκε πρωταθλητής χωρίς να συμμετάσχει στους τελευταίους τέσσερις γύρους
Cal Crutchlow
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

24/12/2025

Ο Marc Marquez μπαίνει στο 2026 ως εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής MotoGP για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, αποδεικνύοντας ότι το ρίσκο της αποχώρησης από τη Honda όχι μόνο απέδωσε, αλλά τον επανέφερε στην κορυφή.

Ο Ισπανός αναβάτης έχει πλέον μπροστά του τη μεγάλη ευκαιρία να ξεπεράσει τον Valentino Rossi στη καφενειακή συζήτηση για τον κορυφαίο όλων των εποχών, εφόσον η Ducati GP26 αποδειχθεί ικανή να συνεχίσει την κυριαρχία του εργοστασίου από το Borgo Panigale.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, όμως, ο Marquez πρέπει να διασφαλίσει ότι έχει αναρρώσει πλήρως από τον σοβαρό τραυματισμό του στο φινάλε της σεζόν 2025, μετά το ατύχημα στο Grand Prix της Ινδονησίας, όπου υπέστη βαριά ζημιά στην κλείδα. Μόνο τότε θα μπορέσει να επιστρέψει με ασφάλεια και να επιβάλει ξανά την κυριαρχία του απέναντι στους αντιπάλους του.

Η απόφαση να αφήσει τη Honda το 2023 και να μετακομίσει στη δορυφορική Ducati της Gresini ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό του. Ένα στοίχημα που, όπως αποδείχθηκε, κερδήθηκε και με το παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι θα ήταν ψυχολογικά δύσκολο να βιώσει μια παρόμοια διαδικασία αποκατάστασης με εκείνη της Jerez το 2020, αυτή τη φορά όμως στα 32 του χρόνια.

Ο Cal Crutchlow αποκαλύπτει γιατί ο Marquez είναι "φρικιό" πάνω στη μοτοσυκλέτα

Στο νέο βιβλίο του Mat Oxley, "Marc The Magnificent", ο πρώην αναβάτης και αντίπαλος του Marquez, Cal Crutchlow, περιγράφει με τον πιο ωμό τρόπο αυτό που πολλοί στο paddock σκέφτονται εδώ και χρόνια.

"Ο κόσμος δεν έχει ιδέα πόσο ξεχωριστός είναι ο Marc, είναι ένα φρικιό της φύσης", δήλωσε χαρακτηριστικά. "Δεν έχω σώσει ποτέ μοτοσυκλέτα στις 62 μοίρες κλίσης, 15 φορές σε ένα Σαββατοκύριακο! Αυτό δεν συμβαίνει με κανέναν άλλον".

Marc Marquez save

Ο Crutchlow συνεχίζει εξηγώντας ότι η ιδιαιτερότητα του Marquez δεν περιορίζεται μόνο στις εντυπωσιακές αποφυγές πτώσεων, "Είναι αυτός ο τύπος που μπορεί να φέρνει αποτελέσματα κάθε εβδομάδα, οδηγώντας μια μοτοσυκλέτα που είναι διαβόητα από τις πιο δύσκολες στο grid. Ο Marc είναι 100% ταλέντο, αλλά έχει και αυτή τη σκυλίσια αποφασιστικότητα να σφίγγει τα δόντια και να συνεχίζει. Ο παράγοντας Marquez είναι πραγματικά κάτι το πολύ ξεχωριστό".

Η κατάκτηση του τίτλου το 2025 επιβεβαίωσε ότι η αποχώρησή του από τη Honda ήταν η σωστή επιλογή. Και το πιο ανησυχητικό για τους αντιπάλους του είναι ότι ο Marquez δείχνει να έχει ακόμη πολλά να δώσει.

Μπαίνοντας στη νέα σεζόν, ο Marquez γνωρίζει πλέον τη Ducati, το περιβάλλον της ομάδας και τους ανθρώπους γύρω του πολύ καλύτερα. Αυτή η εξοικείωση μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην επιστροφή του από τον τραυματισμό.

Ωστόσο, θα βρεθεί πάνω σε μια μοτοσυκλέτα στην εξέλιξη της οποίας δεν είχε ουσιαστικό λόγο, αφού απουσίασε από τις δοκιμές στη Βαλένθια μετά το πέρας της σεζόν. Την ίδια στιγμή, ο Francesco Bagnaia δεν πρόκειται να τον υποτιμήσει ξανά. Με μια GP26 που ενδέχεται να του ταιριάζει περισσότερο, ο Ιταλός θα αποτελέσει σοβαρή απειλή.

Το ίδιο ισχύει και για ολόκληρο το grid. Όλοι πλέον γνωρίζουν τι μπορεί να κάνει ο Marc Marquez με κόκκινα, αλλά και πού βρίσκονται τα όριά του. Το ερώτημα είναι αν αυτά τα όρια έχουν πράγματι φανεί ή αν, όπως υπαινίσσεται ο Crutchlow, μιλάμε για έναν αναβάτη που εξακολουθεί να αψηφά τους νόμους της λογικής πάνω σε μια μοτοσυκλέτα MotoGP.