MotoGP Portimao Sprint: Νίκη Bagnaia στο πρώτο Sprint της ιστορίας

12 φανταστικοί γύροι στην Πορτογαλία
MotoGP Portimao Sprint
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/3/2023

Ο πρώτος Sprint αγώνας στην ιστορία των MotoGP μας έδωσε 12 φανταστικούς γύρους στην πίστα του Portimao, μία από τις καλύτερες πίστες για να οδηγεί κανείς, ενώ οι υψομετρικές διαφορές της χαρίζουν και φανταστικά πλάνα στους θεατές των MotoGP με τους εμπρός τροχούς στον αέρα.

Ο Marquez που νωρίτερα σήμερα είχε πάρει την pole position κάνοντας slipstreaming στον τροχό του Bastianini, άντεξε λιγότερο από έναν γύρο να οδηγεί τον αγώνα. Μόλις βγήκαν στην ευθεία από την τελευταία στροφή, οι Ducati των Marini και Bagnaia τον προσπέρασαν ανοίγοντας και την διαφορά.

Κατευθείαν ξεκίνησαν και οι πτώσεις με τον Mir να εγκαινιάζει τις πτώσεις στην ολοκλήρωση του πρώτου και στην στροφή πέντε στον δεύτερο γύρο τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Ο Luka Marini έχασε πρόσφυση ενώ ήταν στην εσωτερική και πέφτοντας πήρε μαζί του τον Bastianini που ήταν από την εξωτερική και οποίος είχε δυσκολία αμέσως μετά να σηκωθεί. Μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας για να εκτιμηθεί η κατάστασή του.

MotoGP Portimao Sprint bastianini crash
Ασχημη η πτώση του Bastianini, που τον παρέσυρε ο Luca Marini στην 5η στροφή του 2 γύρου Sprint

 

Στο μεταξύ ακριβώς αυτό θα συνέβαινε και με τον Mir και τον Quartararo, μόνο που ο αναβάτης της Yamaha ήταν πιο τυχερός και απλά έχασε θέσεις.

Στο τέταρτο γύρο η άλλη Mooney, o Bezzecchi που ήταν και ταχύτερος στην FP σημείωσε πτώση.

Στο μεταξύ ο Martin οδηγούσε τον αγώνα και μαζί οι δύο Ducati είχαν δημιουργήσει και διαφορά με τον Marquez αλλά όχι για πολύ. Ο Miller με τον Oliveira έχουν σβήσει την διαφορά και έχουν επιτεθεί στην Marquez με τον Miller να είναι τρίτος.

Λίγο αργότερα περνά τον Bagnaia και πλησιάζοντας τον Martin του κάνει μία επιθετική αλλά πολύ καθαρή προσπέραση οδηγώντας για λίγο τον αγώνα, μέχρι ο Martin να πάρει την θέση του πίσω.

Ο Oliveira έχει περάσει τον Marquez με τις δύο Aprilia να ακολουθούν από σχετικά μικρή απόσταση, ενώ ο Bagnaia δεν θα άφηνε για πολύ ώρα την KTM μπροστά του και περνά στην δεύτερη θέση.

Από εδώ και πέρα οι δύο πρώτες θέσεις δεν απειλούνται, η νίκη θα καθοριστεί μεταξύ των Ducati, πίσω όμως όλα μπορούν να συμβούν και πράγματι όσο ο Miller παλεύει με τον Oliveira ο Marquez περνά μπροστά! Η διεκδίκηση για την τελευταία θέση του βάθρου δεν έχει σταματήσει, αλλά οι Aprilia μπλέκουν με την KTM και τον Oliveira και την γλιτώνει ο Marquez που καταφέρνει να κρατήσει την τρίτη θέση στο τέλος του τελευταίου γύρου.

Αντίστοιχα μπροστά ο Martin έκανε το λάθος στην 5η στροφή, μία πολύ τεχνική στροφή που επέτρεψε τον Bagnaia να οδηγήσει τον αγώνα από εκείνη την στιγμή χωρίς να μένει ευκαιρία να πάρει ο Martin την νίκη.

Ξεκάθαρα υπόθεση των Ducati ο αγώνας με σπόντα κατάφερε ο Marquez να μείνει στην τρίτη θέση, και ενώ όπως είπε ο ίδιος έπρεπε να παίρνει μεγάλο ρίσκο στα φρένα για να καταφέρει να κρατηθεί μπροστά καθώς του έλειπε η δύναμη για να κυνηγήσει τις Ducati.

Προφανώς όλα αυτά αποκάλυψαν και την πιο πιθανή πορεία του αυριανού αγώνα, όμως αντίστοιχα επέτρεψε και στους αναβάτες να έχουν μία πολύ καλή εικόνα για το που μπορούν να εστιάσουν αύριο.

Έτσι κι αλλιώς οι αγώνες Sprint θα έχουν τελείως διαφορετική στρατηγική από τους κανονικούς αγώνες καθώς τόσες πολλές μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες θα είναι διαφορετικές, από την διατήρηση των ελαστικών, μέχρι την ποσότητα καυσίμου την αντοχή που δεν χρειάζεται να την προστατεύεις για 12 γύρους και ένα σωρό που κάνουν τον αγώνα Sprint κάτι διαφορετικό από τον κανονικό αγώνα.

Αναμονή λοιπόν για την αυριανή εκκίνηση και τον πρώτο αγώνα της φετινής σεζόν!

1

1FrancescoBagnaia

Ducati

166.3

19'52.8620

2

89JorgeMartin

Ducati

166.2

+0.307

3

93MarcMarquez

Honda

166

+1.517

4

43JackMiller

KTM

166

+1.603

5

12MaverickViñales

Aprilia

166

+1.854

6

41AleixEspargaro

Aprilia

166

+2.106

7

88MiguelOliveira

Aprilia

165.8

+2.940

8

5JohannZarco

Ducati

165.5

+5.595

9

73AlexMarquez

Ducati

165.5

+5.711

10

20FabioQuartararo

Yamaha

165.4

+5.924

11

25RaulFernandez

Aprilia

165.1

+8.160

12

33BradBinder

KTM

165.1

+8.384

13

42AlexRins

Honda

164.7

+11.288

14

21FrancoMorbidelli

Yamaha

163.9

+17.138

15

30TakaakiNakagami

Honda

163.8

+18.128

16

49FabioDi Giannantonio

Ducati

163.3

+21.235

 

Ετικέτες

MotoGP Test, Βαλένθια: Aprilia με Fernandez και Bezzecchi στην κορυφή - Όλοι οι χρόνοι

Ducati, KTM ακολουθούν, στη γαλαρία τα Yamaha V4
raul
Από τον

Παύλο Καρατζά

19/11/2025

Μετά τον τελικό γύρο του MotoGP στη Βαλένθια την Κυριακή, οι ομάδες και οι αναβάτες επέστρεψαν στην ίδια πίστα για να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες τους για το 2026 με μια ημέρα επίσημων δοκιμών.

Η βροχή της προηγούμενης νύχτας καθυστέρησε το πρόγραμμα και η δοκιμή παρατάθηκε μέχρι τις 5:30 μ.μ., χωρίς μεσημεριανό διάλλειμα.

Ο Fabio Quartararo ήταν ο γρηγορότερος στις 2:30 μ.μ., έχοντας ξεκινήσει με την Inline M1 πριν αλλάξει στην V4, ενώ κάθε αναβάτης της Yamaha φαινόταν να έχει στη διάθεσή του μία Inline και μία V4 μοτοσυκλέτα.

Στην συνέχεια, ο Raul Fernandez και ο Marco Bezzecchi με Aprilia εναλλάχτηκαν στην κορυφή με τον πρώτο να σημειώνει τον ταχύτερο γύρο της ημέρα. Μάλιστα, ο Bezzecchi φαινόταν να δοκιμάζει νέα αεροδυναμικά βοηθήματα με την μοτοσυκλέτα του να φέρει μαύρες και άσπρες ρίγες για να μην φαίνονται λεπτομέρειες.

Ο Toprak Razgatlioglu, τριπλός πρωταθλητής WorldSBK, συμμετείχε για πρώτη φορά σε επίσημη δοκιμή MotoGP και επικεντρώθηκε μόνο στην V4 μοτοσυκλέτα. Στη δοκιμή έκανε επίσης το ντεμπούτο του στην μεγάλη κατηγορία και ο rookie Diogo Moreira, για την LCR Honda.

Ο φετινός Πρωταθλητής Marc Marquez δεν συμμετείχε στο τεστ, καθώς ακόμη αναρρώνει από τον τραυματισμό του και κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψει στην επίσημη δοκιμή της Μαλαισίας αρχές Φεβρουαρίου.

Ο Nicolo Bulega ερχόμενος από το WSBK και αντικατέστησε τον Marquez στους δύο τελευταίους γύρους της σεζόν ήταν εξαιρετικός και σημείωσε τον όγδοο ταχύτερο χρόνο, μπροστά από τον Francesco Bagnaia που ήταν 10ος και σημείωσε πτώση προς το τέλος.

Ο Franco Morbidelli της VR46 απουσίαζε λόγω τραυματισμού και αντικαταστάθηκε από τον αναβάτη Moto2 Celestino Vietti.

Αν και η Honda έχει ανέβει στην κατηγορία C, μαζί με την KTM και την Aprilia, η Yamaha που είναι στην κατηγορία D, θα παραμείνει για δοκιμές στη Βαλένθια σήμερα.

Παρακάτω ο ταχύτερος χρόνος ανά αναβάτη:

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος

1

Raul Fernandez

Trackhouse Racing

Aprilia RS-GP

1:29.373

2

Marco Bezzecchi

Aprilia Racing

Aprilia RS-GP

1:29.400

3

Alex Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

Ducati GP26

1:29.457

4

Fermin Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

Ducati GP25

1:29.550

5

Pedro Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

KTM RC16

1:29.581

6

Maverick Vinales

Red Bull KTM Tech3

KTM RC16

1:29.620

7

Fabio di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

Ducati GP26

1:29.641

8

Nicolo Bulega

Ducati Leonovo Team

Ducati GP26

1:29.661

9

Brad Binder

Red Bull KTM Factory Racing

KTM RC16

1:29.711

10

Pecco Bagnaia

Ducati Leonovo Team

Ducati GP26

1:29.731

11

Ai Ogura

Trackhouse Racing

Aprilia RS-GP

1:29.834

12

Joan Mir

Honda HRC Castrol

Honda RC213V

1:29.872

13

Johann Zarco

LCR Honda Castrol

Honda RC213V

1:29.894

14

Luca Marini

Honda HRC Castrol

Honda RC213V

1:29.916

15

Fabio Quartararo

Monster Energy Yamaha

Yamaha M1

1:29.927

16

Jorge Martin

Aprilia Racing

Aprilia RS-GP

1:29.994

17

Enea Bastianini

Red Bull KTM Tech3

KTM RC16

1:30.326

18

Toprak Razgatlioglu

Prima Pramac Racing

Yamaha M1

1:30.667

19

Alex Rins

Monster Energy Yamaha

Yamaha M1

1:30.720

20

Jack Miller

Prima Pramac Racing

Yamaha M1

1:30.864

21

Diogo Moreira

Honda LCR

Honda RC213V

1:31.197

22

Celestino Vietti

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

Ducati GP24

1:32.511