MotoGP Portimao Sprint: Νίκη Bagnaia στο πρώτο Sprint της ιστορίας

12 φανταστικοί γύροι στην Πορτογαλία
MotoGP Portimao Sprint
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/3/2023

Ο πρώτος Sprint αγώνας στην ιστορία των MotoGP μας έδωσε 12 φανταστικούς γύρους στην πίστα του Portimao, μία από τις καλύτερες πίστες για να οδηγεί κανείς, ενώ οι υψομετρικές διαφορές της χαρίζουν και φανταστικά πλάνα στους θεατές των MotoGP με τους εμπρός τροχούς στον αέρα.

Ο Marquez που νωρίτερα σήμερα είχε πάρει την pole position κάνοντας slipstreaming στον τροχό του Bastianini, άντεξε λιγότερο από έναν γύρο να οδηγεί τον αγώνα. Μόλις βγήκαν στην ευθεία από την τελευταία στροφή, οι Ducati των Marini και Bagnaia τον προσπέρασαν ανοίγοντας και την διαφορά.

Κατευθείαν ξεκίνησαν και οι πτώσεις με τον Mir να εγκαινιάζει τις πτώσεις στην ολοκλήρωση του πρώτου και στην στροφή πέντε στον δεύτερο γύρο τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Ο Luka Marini έχασε πρόσφυση ενώ ήταν στην εσωτερική και πέφτοντας πήρε μαζί του τον Bastianini που ήταν από την εξωτερική και οποίος είχε δυσκολία αμέσως μετά να σηκωθεί. Μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας για να εκτιμηθεί η κατάστασή του.

MotoGP Portimao Sprint bastianini crash
Ασχημη η πτώση του Bastianini, που τον παρέσυρε ο Luca Marini στην 5η στροφή του 2 γύρου Sprint

 

Στο μεταξύ ακριβώς αυτό θα συνέβαινε και με τον Mir και τον Quartararo, μόνο που ο αναβάτης της Yamaha ήταν πιο τυχερός και απλά έχασε θέσεις.

Στο τέταρτο γύρο η άλλη Mooney, o Bezzecchi που ήταν και ταχύτερος στην FP σημείωσε πτώση.

Στο μεταξύ ο Martin οδηγούσε τον αγώνα και μαζί οι δύο Ducati είχαν δημιουργήσει και διαφορά με τον Marquez αλλά όχι για πολύ. Ο Miller με τον Oliveira έχουν σβήσει την διαφορά και έχουν επιτεθεί στην Marquez με τον Miller να είναι τρίτος.

Λίγο αργότερα περνά τον Bagnaia και πλησιάζοντας τον Martin του κάνει μία επιθετική αλλά πολύ καθαρή προσπέραση οδηγώντας για λίγο τον αγώνα, μέχρι ο Martin να πάρει την θέση του πίσω.

Ο Oliveira έχει περάσει τον Marquez με τις δύο Aprilia να ακολουθούν από σχετικά μικρή απόσταση, ενώ ο Bagnaia δεν θα άφηνε για πολύ ώρα την KTM μπροστά του και περνά στην δεύτερη θέση.

Από εδώ και πέρα οι δύο πρώτες θέσεις δεν απειλούνται, η νίκη θα καθοριστεί μεταξύ των Ducati, πίσω όμως όλα μπορούν να συμβούν και πράγματι όσο ο Miller παλεύει με τον Oliveira ο Marquez περνά μπροστά! Η διεκδίκηση για την τελευταία θέση του βάθρου δεν έχει σταματήσει, αλλά οι Aprilia μπλέκουν με την KTM και τον Oliveira και την γλιτώνει ο Marquez που καταφέρνει να κρατήσει την τρίτη θέση στο τέλος του τελευταίου γύρου.

Αντίστοιχα μπροστά ο Martin έκανε το λάθος στην 5η στροφή, μία πολύ τεχνική στροφή που επέτρεψε τον Bagnaia να οδηγήσει τον αγώνα από εκείνη την στιγμή χωρίς να μένει ευκαιρία να πάρει ο Martin την νίκη.

Ξεκάθαρα υπόθεση των Ducati ο αγώνας με σπόντα κατάφερε ο Marquez να μείνει στην τρίτη θέση, και ενώ όπως είπε ο ίδιος έπρεπε να παίρνει μεγάλο ρίσκο στα φρένα για να καταφέρει να κρατηθεί μπροστά καθώς του έλειπε η δύναμη για να κυνηγήσει τις Ducati.

Προφανώς όλα αυτά αποκάλυψαν και την πιο πιθανή πορεία του αυριανού αγώνα, όμως αντίστοιχα επέτρεψε και στους αναβάτες να έχουν μία πολύ καλή εικόνα για το που μπορούν να εστιάσουν αύριο.

Έτσι κι αλλιώς οι αγώνες Sprint θα έχουν τελείως διαφορετική στρατηγική από τους κανονικούς αγώνες καθώς τόσες πολλές μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες θα είναι διαφορετικές, από την διατήρηση των ελαστικών, μέχρι την ποσότητα καυσίμου την αντοχή που δεν χρειάζεται να την προστατεύεις για 12 γύρους και ένα σωρό που κάνουν τον αγώνα Sprint κάτι διαφορετικό από τον κανονικό αγώνα.

Αναμονή λοιπόν για την αυριανή εκκίνηση και τον πρώτο αγώνα της φετινής σεζόν!

1

1FrancescoBagnaia

Ducati

166.3

19'52.8620

2

89JorgeMartin

Ducati

166.2

+0.307

3

93MarcMarquez

Honda

166

+1.517

4

43JackMiller

KTM

166

+1.603

5

12MaverickViñales

Aprilia

166

+1.854

6

41AleixEspargaro

Aprilia

166

+2.106

7

88MiguelOliveira

Aprilia

165.8

+2.940

8

5JohannZarco

Ducati

165.5

+5.595

9

73AlexMarquez

Ducati

165.5

+5.711

10

20FabioQuartararo

Yamaha

165.4

+5.924

11

25RaulFernandez

Aprilia

165.1

+8.160

12

33BradBinder

KTM

165.1

+8.384

13

42AlexRins

Honda

164.7

+11.288

14

21FrancoMorbidelli

Yamaha

163.9

+17.138

15

30TakaakiNakagami

Honda

163.8

+18.128

16

49FabioDi Giannantonio

Ducati

163.3

+21.235

 

Ετικέτες

MotoGP: COTA - H δράση ξεκινά στο Grand Prix του Τέξας

Δηλώσεις, ένταση και προσδοκίες πριν τον γύρο της Αμερικής στο Austin
COTA
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/3/2026

Από τη Νότια στη Βόρεια Αμερική και από τη μικρότερη στη μεγαλύτερη πίστα του ημερολογίου, το MotoGP φτάνει στο Austin για έναν ακόμη εκρηκτικό γύρο, με τους πρωταγωνιστές να δίνουν τον τόνο από την Πέμπτη.

Η δράση μεταφέρεται στο Circuit of the Americas στο Austin του Τέξας για το Grand Prix των ΗΠΑ, με τα MotoGP να ετοιμάζονται για ένα από τα πιο απαιτητικά και θεαματικά τριήμερα της χρονιάς. Πριν την έναρξη, το Media Day της Πέμπτης έδωσε τον πρώτο παλμό, με δηλώσεις, προσδοκίες και… ψυχολογικά παιχνίδια.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο Jorge Martin, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η φυσική κατάσταση αποτελεί ερωτηματικό μετά το απαιτητικό διπλό αγώνα. Ο αναβάτης της Aprilia εμφανίστηκε συγκρατημένος, τονίζοντας πως το COTA είναι από τις πιο σκληρές πίστες του πρωταθλήματος και πως μένει να φανεί πώς θα ανταποκριθεί το σώμα του στις πρώτες στροφές.

Martin

Την ίδια ώρα, ο Marc Marquez βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, σε μια πίστα που θεωρείται “σπίτι” του, έχοντας γράψει ιστορία με τις νίκες του στο Austin. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ανέβει στο βάθρο σε αγώνα Κυριακής το 2026, ο αναβάτης της Ducati δείχνει κοντά στην επιστροφή στην κορυφή και αναζητά το τελευταίο βήμα για να επιστρέψει στα γνωστά του στάνταρ.

Απέναντί του, ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Marco Bezzecchi γνωρίζει καλά την πρόκληση που έχει μπροστά του. Ο Ιταλός κυνηγά το εντυπωσιακό σερί πέντε συνεχόμενων νικών, ωστόσο αναγνωρίζει τη δυναμική του Marquez στο COTA, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως “έχει περισσότερες νίκες εδώ απ’ όσες εγώ σε όλη μου την καριέρα”, παρότι στην πραγματικότητα διαθέτει ήδη περισσότερες συνολικές νίκες.

Στο Media Day συμμετείχαν οι Fabio Di Giannantonio, Marco Bezzecchi και Marc Marquez, με τη συνέντευξη Τύπου να δίνει το στίγμα για το τί αναμένεται σε έναν γύρο γεμάτο ένταση, στρατηγική και υψηλές θερμοκρασίες, τόσο στην άσφαλτο όσο και στον ανταγωνισμό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το Grand Prix των ΗΠΑ δεν απογοητεύει ποτέ. Και με το φετινό grid πιο ανταγωνιστικό από ποτέ, όλα δείχνουν ότι το “rodeo” της σεζόν στο Τέξας θα προσφέρει ακόμη ένα αξέχαστο κεφάλαιο στα MotoGP του 2026.