MotoGP Portimao Sprint: Νίκη Bagnaia στο πρώτο Sprint της ιστορίας

12 φανταστικοί γύροι στην Πορτογαλία
MotoGP Portimao Sprint
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/3/2023

Ο πρώτος Sprint αγώνας στην ιστορία των MotoGP μας έδωσε 12 φανταστικούς γύρους στην πίστα του Portimao, μία από τις καλύτερες πίστες για να οδηγεί κανείς, ενώ οι υψομετρικές διαφορές της χαρίζουν και φανταστικά πλάνα στους θεατές των MotoGP με τους εμπρός τροχούς στον αέρα.

Ο Marquez που νωρίτερα σήμερα είχε πάρει την pole position κάνοντας slipstreaming στον τροχό του Bastianini, άντεξε λιγότερο από έναν γύρο να οδηγεί τον αγώνα. Μόλις βγήκαν στην ευθεία από την τελευταία στροφή, οι Ducati των Marini και Bagnaia τον προσπέρασαν ανοίγοντας και την διαφορά.

Κατευθείαν ξεκίνησαν και οι πτώσεις με τον Mir να εγκαινιάζει τις πτώσεις στην ολοκλήρωση του πρώτου και στην στροφή πέντε στον δεύτερο γύρο τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Ο Luka Marini έχασε πρόσφυση ενώ ήταν στην εσωτερική και πέφτοντας πήρε μαζί του τον Bastianini που ήταν από την εξωτερική και οποίος είχε δυσκολία αμέσως μετά να σηκωθεί. Μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας για να εκτιμηθεί η κατάστασή του.

MotoGP Portimao Sprint bastianini crash
Ασχημη η πτώση του Bastianini, που τον παρέσυρε ο Luca Marini στην 5η στροφή του 2 γύρου Sprint

 

Στο μεταξύ ακριβώς αυτό θα συνέβαινε και με τον Mir και τον Quartararo, μόνο που ο αναβάτης της Yamaha ήταν πιο τυχερός και απλά έχασε θέσεις.

Στο τέταρτο γύρο η άλλη Mooney, o Bezzecchi που ήταν και ταχύτερος στην FP σημείωσε πτώση.

Στο μεταξύ ο Martin οδηγούσε τον αγώνα και μαζί οι δύο Ducati είχαν δημιουργήσει και διαφορά με τον Marquez αλλά όχι για πολύ. Ο Miller με τον Oliveira έχουν σβήσει την διαφορά και έχουν επιτεθεί στην Marquez με τον Miller να είναι τρίτος.

Λίγο αργότερα περνά τον Bagnaia και πλησιάζοντας τον Martin του κάνει μία επιθετική αλλά πολύ καθαρή προσπέραση οδηγώντας για λίγο τον αγώνα, μέχρι ο Martin να πάρει την θέση του πίσω.

Ο Oliveira έχει περάσει τον Marquez με τις δύο Aprilia να ακολουθούν από σχετικά μικρή απόσταση, ενώ ο Bagnaia δεν θα άφηνε για πολύ ώρα την KTM μπροστά του και περνά στην δεύτερη θέση.

Από εδώ και πέρα οι δύο πρώτες θέσεις δεν απειλούνται, η νίκη θα καθοριστεί μεταξύ των Ducati, πίσω όμως όλα μπορούν να συμβούν και πράγματι όσο ο Miller παλεύει με τον Oliveira ο Marquez περνά μπροστά! Η διεκδίκηση για την τελευταία θέση του βάθρου δεν έχει σταματήσει, αλλά οι Aprilia μπλέκουν με την KTM και τον Oliveira και την γλιτώνει ο Marquez που καταφέρνει να κρατήσει την τρίτη θέση στο τέλος του τελευταίου γύρου.

Αντίστοιχα μπροστά ο Martin έκανε το λάθος στην 5η στροφή, μία πολύ τεχνική στροφή που επέτρεψε τον Bagnaia να οδηγήσει τον αγώνα από εκείνη την στιγμή χωρίς να μένει ευκαιρία να πάρει ο Martin την νίκη.

Ξεκάθαρα υπόθεση των Ducati ο αγώνας με σπόντα κατάφερε ο Marquez να μείνει στην τρίτη θέση, και ενώ όπως είπε ο ίδιος έπρεπε να παίρνει μεγάλο ρίσκο στα φρένα για να καταφέρει να κρατηθεί μπροστά καθώς του έλειπε η δύναμη για να κυνηγήσει τις Ducati.

Προφανώς όλα αυτά αποκάλυψαν και την πιο πιθανή πορεία του αυριανού αγώνα, όμως αντίστοιχα επέτρεψε και στους αναβάτες να έχουν μία πολύ καλή εικόνα για το που μπορούν να εστιάσουν αύριο.

Έτσι κι αλλιώς οι αγώνες Sprint θα έχουν τελείως διαφορετική στρατηγική από τους κανονικούς αγώνες καθώς τόσες πολλές μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες θα είναι διαφορετικές, από την διατήρηση των ελαστικών, μέχρι την ποσότητα καυσίμου την αντοχή που δεν χρειάζεται να την προστατεύεις για 12 γύρους και ένα σωρό που κάνουν τον αγώνα Sprint κάτι διαφορετικό από τον κανονικό αγώνα.

Αναμονή λοιπόν για την αυριανή εκκίνηση και τον πρώτο αγώνα της φετινής σεζόν!

1

1FrancescoBagnaia

Ducati

166.3

19'52.8620

2

89JorgeMartin

Ducati

166.2

+0.307

3

93MarcMarquez

Honda

166

+1.517

4

43JackMiller

KTM

166

+1.603

5

12MaverickViñales

Aprilia

166

+1.854

6

41AleixEspargaro

Aprilia

166

+2.106

7

88MiguelOliveira

Aprilia

165.8

+2.940

8

5JohannZarco

Ducati

165.5

+5.595

9

73AlexMarquez

Ducati

165.5

+5.711

10

20FabioQuartararo

Yamaha

165.4

+5.924

11

25RaulFernandez

Aprilia

165.1

+8.160

12

33BradBinder

KTM

165.1

+8.384

13

42AlexRins

Honda

164.7

+11.288

14

21FrancoMorbidelli

Yamaha

163.9

+17.138

15

30TakaakiNakagami

Honda

163.8

+18.128

16

49FabioDi Giannantonio

Ducati

163.3

+21.235

 

Ετικέτες

MotoGP Jerez SPRINT: Απίστευτη νίκη Marc Marquez μετά από πτώση σε flag-to-flag αγώνα!

Ο πιο επεισοδιακός αγώνας Sprint
MotoGP Jerez SPRINT: Απίστευτη νίκη Marc Marquez μετά από πτώση flag-to-flag αγώνα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/4/2026

Είπαμε πως ο καιρός θα είναι άστατος για τον αγώνα Sprint αλλά μέχρι και τα φώτα της εκκίνησης είχε κρατηθεί ώστε να μην ξεκινήσει με βροχή, αλλά να φέρει τα πάνω κάτω στην διάρκεια.

Η πρώτη νίκη μετά από πτώση για τον Marc Marquez και οι πιο τρελές συνθήκες νίκης στην πολυετή καριέρα του, μας έδωσε σήμερα ο αγώνας Sprint στην Ισπανία.

Έκανε μία καταπληκτική εκκίνηση σε στεγνό αγώνα μπαίνοντας μπροστά με τον Zarco να λειτουργεί ως πορτιέρης, μην αφήνοντας κανέναν να περάσει. Ήταν ξεκάθαρο πως ο Zarco καθυστερούσε τους υπόλοιπους από την διαφορά που αυτοί έκαναν όταν τον πέρασαν.

Σε αντίθεση με τον Quartararo που αντέχει εκεί για δύο γύρους το πολύ, ο Zarco ξέρει να μπλοκάρει τον αντίπαλο αλλά και να τον κερδίζει ξανά, όπως έκανε με τον Acosta και η προσπέρασή του δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ο Bezzecchi έκανε μία πολύ κακή εκκίνηση εξαιτίας προστατευτικού ζελατίνας που ήταν στο πίσω ελαστικό. Το έχουμε δει ξανά αυτό να συμβαίνει, δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο, αλλά δεν συμβαίνει και συχνά.

Στην συνέχεια ο Martin λειτούργησε αρκετά επιθετικά πίσω από τον Alex Marquez ο οποίος ήταν ταχύτερος από τον Zarco αλλά δεν έβρισκε ευκαιρία καθαρής προσπέρασης. Ο πιο έμπειρος Γάλλος έκλεινε κάθε πόρτα αλλά κρατούσε πίσω και τον νεότερο Marquez που έβλεπε τον μεγάλο αδερφό να ξεμακραίνει σε μία πίστα που μπορεί να τον περάσει πιο εύκολα.

Στο τέλος του πρώτου γύρο και σε μία από τις προσπάθειες αυτές του Alex, ο Martin βρίσκει την ευκαιρία και τον περνά, μπαίνοντας τρίτος πίσω από τον Zarco. Όλη αυτή η μάχη, άφηνε τον Marc Marquez να ανοίγεται μπροστά ακόμη περισσότερο και εκεί, στα φρένα της πρώτης στροφής για τον δεύτερο γύρο ο Martin βλέπει το εμπρός φρένο να έχει κορώσει, η δισκόπλακα να έχει πιάσει φωτιά κυριολεκτικά και εγκαταλείπει την προσπάθεια!

Ο Alex Marquez δεν έχει άλλες άγκυρες και γρήγορα περνά τον Zarco που πλέον κρατά πίσω τον Diggia. Ανταλλάσσουν θέσεις δύο φορές και βλέπουμε μία φανταστική μάχη, από αυτές που ο Zarco μπορεί να δώσει.

Η βροχή που είχε κρατηθεί, πλέον δεν αφήνει πολλά περιθώρια και η pit lane ανοίγει για όποιον θέλει να αλλάξει μοτοσυκλέτα, κάτι που κανείς δεν κάνει.

Περιμένουν να σχηματίσει γραμμές η πίστα ώστε και τα βρόχινα ελαστικά να είναι σε άμεση ισχύ η επίδρασή τους ενώ πλέον ο Zarco έχει μείνει στην 6η θέση και ανεβαίνει στην 5η παλεύοντας με τον Acosta και μαζί με όλες τις KTM μαχί.

Στο μεταξύ ο Alex Marquez έχει φτάσει τον τροχό του Marc και τον περνά με μία πολύ καλή και καθαρή κίνηση. Μία ξεκάθαρη κίνηση που δείχνει αυτό που έχουν πει πολλές φορές και οι δύο, πως όταν πρόκειται για αγώνα η μεταξύ τους μάχη είναι ανοικτή.

Περνώντας μπροστά ο Alex Marquez και με την βροχή να πέφτει πλέον στο όριο για βρόχινα ελαστικά, ο Marc Marquez παίρνει την απόφαση να μπει για αλλαγή, παρασύρεται, όπως είπε, από το γεγονός πως ο Alex συνέχισε και μένει πίσω του. Στην τελευταία στροφή όμως σημειώνει πτώση και κρατώντας το γκάζι για να μην σβήσει η μοτοσυκλέτα, καβαλά ξανά και περιμένει όλες τις μοτοσυκλέτες να περάσουν. Στο σημείο που έπεσε ξεκινά και η pit lane και ο Marc Marquez μπαίνει κατευθείαν για αλλαγή. Είναι ο τελευταίος γύρος που επέτρεπε στις μοτοσυκλέτες να συνεχίσουν, ένα κομβικό σημείο και συγκυριακά ο Marc Marquez αλλά και ο Bagnaia που μπήκαν αμέσως πριν να αλλάξουν ελαστικά, βρίσκονται σε προνομιακό σημείο.

Το νεότερο σημάδι, πριν την πτώση του Marc Marquez το δίνει ο Toprak που έπεσε και πήρε μαζί του και τον άτυχο Salvadori. Από εκείνο το σημείο όλοι οι θεατές σκεφτόντουσαν τι μπορούσε να συμβεί, μέχρι που είδαν τον Marc να πέφτει.

Με 4 γύρους να απομένουν η απόφαση για αλλαγή ελαστικών δεν ήταν εύκολη υπόθεση και δεν πρέπει να θεωρεί κανείς πως συνέβη γενικευμένη παράκρουση και κανείς δεν ήθελε να αλλάξει ελαστικά.

Μόλις ο Marc Marquez βγαίνει με τα βρόχινα ελαστικά, αρχίζουν όλοι όσοι δεν άλλαξαν να πέφτουν σαν ντόμινο, ο ένας πίσω από τον άλλο, πέφτει και ο Alex Marquez.

Ο Bagnaia είναι μπροστά από τον Marc και κρίμα για αυτόν γιατί ο Marc Marquez τον περνά με επιθετικό αλλά καθαρό τρόπο και του δείχνει και την διαφορά τους χτίζοντας αμέσως μεγάλη διαφορά.

Εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τον Bezzecchi που πέφτει και μένει παγιδευμένος κάτω από την μοτοσυκλέτα του, ενώ πλέον αλλάζουν όλοι ελαστικά για τους τρεις γύρους που απομένουν.

Ο Marc Marquez δεν χρειάζεται να κάνει πολλά, μόνο να οδηγήσει σταθερά για το λίγο που απομένει και πράγματι κερδίζει την στιγμή που οι δύο βασικοί ανταγωνιστές στο πρωτάθλημα μένουν εκτός βαθμών, ώστε να μειώσει την διαφορά τους στο πρωτάθλημα!

Μία μεγάλη νίκη σήμερα, ενώ αύριο αναμένονται καλύτερες καιρικές συνθήκες που θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους όσους αισθάνονται πως σήμερα δεν την είχαν, να κάνουν έναν δυνατό αγώνα.

Χαρακτηριστική η στιγμή που ο Morbidelli βρίσκεται να μιλά στην κάμερα καθώς συγκυριακά βρέθηκε στην τρίτη θέση:

«Αφιερώνω την νίκη στον αγώνα σε όλους εκείνους που είναι απογοητευμένοι και αισθάνονται πως δεν έχουν καμία ευκαιρία» είπε ο εν ολίγοις ο Morbidelli, φανερώνοντας έτσι και το πώς αντιμετωπίζει τα πράγματα από την εποχή που έφυγε από την Yamaha και πήγε στην VR46.

ΘΕΣΗ

Αναβάτης

MOTO

Χρόνος

Βαθμοί

1

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

21:25.651

12

2

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+3.050

9

3

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+7.493

7

4

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+8.752

6

5

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+9.237

5

6

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+11.958

4

7

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+13.525

3

8

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+14.522

2

9

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+15.769

1

10

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+15.821

 

11

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+16.190

 

12

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+17.985

 

13

47A. Fernandez

Yamaha Factory Racing

+19.777

 

14

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+21.583

 

15

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+31.079

 

16

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+44.686

 

17

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+58.756

 

Εγκατέλειψαν / Πτώσεις

 

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

9 Laps

 
 

36J. Mir

Honda HRC Castrol

9 Laps

 
 

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

8 Laps

 
 

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

7 Laps

 
 

32L. Savadori

Aprilia Racing

7 Laps

 
 

89J. Martin

Aprilia Racing

1 Laps

 

 

 

Ετικέτες