MotoGP Qatar 2022: Μαύρα πανιά νίκης για Ducati! Αποθεώνεται ο Bastianini!

Δεύτερη η KTM, τρίτη η Honda με το ζόρι δεκάδα η Yamaha
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

6/3/2022

Μία δύσκολη εκκίνηση για τις Ducati στέρησε μία επικίνδυνη μάχη στην πρώτη στροφή και επέτρεψε τις Honda να φύγουν μπροστά. Συνοδευόμενες από τον Binder σε μία εκπληκτική εκκίνηση. Πολύ γρήγορα ο Mir πέρασε τον Bastianini για να βρεθεί στην τέταρτη θέση, πίσω από την τεράστια έκπληξη, τον Binder που έστριψε τρίτος και κράτησε την θέση του στις πρώτες θέσεις! Ο Quartararo προσπάθησε στην αρχή να τα βάλει με τον Martin στην 7η θέση αλλά στον τέταρτο γύρο έμεινε πίσω στην 9η θέση παλεύοντας με τον Rins που τον πέρασε στην ευθεία με την νέα δύναμη που έχει βρει η Suzuki.

Πρώτος από την αρχή λοιπόν ο Pol Espargaro με τον Marquez να πάει να τον περάσει στα φρένα της πρώτης στροφής στην έναρξη του δεύτερου γύρου, αλλά να ανοίγει την γραμμή του και ο Pol να περνά μπροστά. Από εκείνη την στιγμή η απόστασή τους θα ανέβαινε αμέσως σε μήκος μίας μοτοσυκλέτας καθώς μπορεί ο Marquez να θυμήθηκε πως η πίστα αυτή κερδίζεται πάντα στο τέλος και από εκείνον που έχει τα ελαστικά με την καλύτερη κατάσταση. Όμως ακόμη κι αν αυτό ήταν το πλάνο, δεν εξελίχθηκε καλά γιατί στον 6ο γύρο ο Binder πέρασε εμπρός, όσο ο Mir έχανε την θέση από τον Bastianini!

Το εκπληκτικό είναι πως η Suzuki δεν έχασε την τέταρτη θέση στην ευθεία, την μεγαλύτερη των GP σε μία πίστα που ευνοείται η Ducati. Ο Bastianini προσπάθησε στην ευθεία αλλά δεν τα κατάφερε και τελικά πέρασε μπροστά λίγο αργότερα. Κάτι που στο τέλος φανέρωσε  για ακόμη μία φορά την τεράστια εξέλιξη της Suzuki στο γκάζι.

MotoGP Διαγωνισμός του MOTO: Κέρδισε υπογεγραμμένο το κράνος του Quartararo!

Στον 7ο γύρο ο Marquez θα έχανε την θέση του από τον Bastianini και αυτή την φορά στην ευθεία και στα φρένα της πρώτης στροφής, με την Ducati να είναι ταχύτερη από την Honda και να εκμεταλλεύεται και το slip streaming. Όλη αυτή την ώρα ο Pol Espargaro είναι πρώτος και ο Binder σε απόσταση πίσω του!

Ο Aleix Espargaro ήταν εντός πεντάδας όλη αυτή την ώρα παλεύοντας με τον Mir που στον 8ο γύρο έχουν σχηματίσει ένα δίδυμο αρκετά πίσω από τον Marquez που κυνηγά τον Bastianini με Pol Espargaro και Binder να συνεχίζουν πρώτοι.
Την ίδια ώρα ο Miller εγκαταλείπει από πρόβλημα στην μοτοσυκλέτα του φανερά εκνευρισμένος δείχνοντας πως η κακοτυχία τον έχει ακολουθήσει και στο 2022 και δεν έμεινε στο 2021. Η πρώτη ενημέρωση για την εγκατάλειψη της εργοστασιακής Ducati αναφέρει πρόβλημα στα ηλεκτρονικά, πράγμα που άναψε τα λαμπάκια του Miller, χωρίς να πασχίζει να κρύψει τα συναισθήματά του.

Ο Pol Espargarao κάνει ταχύτερο χρόνο όσο o Alex Marquez πέφτει, ενώ λίγο μετά στον 11ο γύρο πέφτει και ο Oliveira ενώ είχε πέσει και μία από τις Mooney VE46 νωρίτερα,  αυτή του Marco Bezzecchi αναγκάζοντας να βγουν οι κίτρινες σημαίες.

Και τότε γίνεται η τραγικότερη στιγμή για την Ducati: Ο Martin είναι στην εξωτερική πλευρά του Bagnaia και πάει για την προσπέραση στα φρένα αλλά ο Bagnaia το παρακάνει όμως κρατώντας τα φρένα λίγο περισσότερο και χάνει πρόσφυση στο εμπρός ελαστικό. Πέφτει και φυσικά παίρνει μαζί του και τον Martin. Απολογείται αμέσως όσο σηκώνει τον συναθλητή του από τα χαλίκια, με τις τρίχες στο box της Ducati να έχουν σηκωθεί όρθιες χωρίς να μπορούν να πιστέψουν πως μέσα σε λίγους γύρους είχαν χάσει τρεις μοτοσυκλέτες, και ανάμεσά τους και τις δύο εργοστασιακές συμμετοχές.

Αμέσως μετά, στον 14ο γύρο, ο Bastianini κάνει την επίθεση στον Binder και καταφέρνει να περάσει στα φρένα, αλλά ανοίγει γραμμή παλεύει για λίγο και κρατάει την θέση του, μόνο και μόνο για να επαναληφθεί το ίδιο λίγες στροφές αργότερα. Η μοναδική Ducati που μπορεί να παλέψει για το βάθρο ανοίγει συνέχεια γραμμή και πρέπει να σηκώνει το box όρθιο από την αγωνία, με τον Zarco να είναι πίσω στην 9η θέση και μακριά από την δράση.

Στο μεταξύ ο Pol Espargaro έκανε τον αγώνα της ζωής του, έκανε εκείνο που ονειρευόταν, οδηγούσε την Honda στην πρώτη γραμμή έχοντας συμπληρώσει περισσότερους από τους μισούς γύρους.

Όταν είχα μιλήσει μαζί του ενώ ήταν ακόμη στην KTM, μου είχε πει πως ονειρεύεται να πάει στην Honda γιατί πιστεύει πως το στιλ του ταιριάζει με του Marquez και είχε στόχο να κερδίζει στην σέλα της. Εκείνη την στιγμή χαμογέλασα γιατί εξέφραζε ένα πολύ μακρινό και δύσκολο όνειρο για μία μοτοσυκλέτα φτιαγμένη να δουλεύει με το στιλ του Marquez. Κι όμως σήμερα είχε μία εξαιρετική ημέρα. Το πρόβλημα για τον Pol είναι πως η πλειοψηφία δεν τον λογαριάζει ακόμη ως υπολογίσιμη δύναμη για το βάθρο, ώστε να πιστέψει και ο ίδιος λίγο περισσότερο στον εαυτό του. Και όταν τελικά ο Bastianini έκανε την επίθεση του στον 19ο γύρο το λάθος έγινε. Πίεσε πάρα πολύ στα φρένα, περισσότερο από το λογικό για τα 349 χιλιόμετρα που είχαν εκείνη την στιγμή και άνοιξε πολύ την γραμμή του, χάνοντας και την δεύτερη θέση.

Λίγο πριν όμως ο αδερφός του, Aleix Espargaro, είχε καταφέρει να περάσει τον Marquez σχεδόν ακουμπώντας αλλά χτίζοντας απόσταση αμέσως μετά. Οπότε τα δύο αδέρφια ήταν πλέον στην τρίτη και τέταρτη θέση, αν και με σχεδόν ένα δευτερόλεπτο διαφορά.

Ο Pol Espararo ήταν ο μόνος από τις θέσεις του βάθρου με δύο μαλακές γόμες, ο Binder είχε την μεσαία εμπρός και πίσω και ο Bastianini που πλέον οδηγούσε μόνος του εμπρός είχε συνδυασμό μαλακής-μεσαίας και έδειχνε απόλυτα σίγουρος παρόλο που οι αντιδράσεις της μοτοσυκλέτας φανέρωναν πως ήταν στο όριο.

Κι όμως, ο Bastiannini τα καταφέρνει! Χαρίζει ανάσα στο box της Ducati που ο αέρας είχε εξαφανιστεί και οι πάντες κρατούσαν την αναπνοή τους και παίρνει την πρώτη του νίκη στα MotoGP! Μία απίστευτη κίνηση, ένας εξαιρετικός αγώνας για τον Bastianini που μετρά διπλά και τριπλά μετά από όλα όσα έπαθε η Ducati σήμερα.

Η Honda πήρε την τρίτη και την πέμπτη θέση με την Suzuki να μην καταφέρνει να οδηγήσει σε κεφαλοποίηση την σίγουρα μεγάλη εξέλιξη που είχε κάνει. Η Yamaha κράτησε τελικά την 9η θέση στην καρό σημαία, καθώς οι μεγαλύτεροι φόβοι του Quartararo βγήκαν σήμερα στην επιφάνεια και ο Zarco τον πέρασε στην ευθεία, πάνω στην καρό σημαία. Φάνηκε πως ούτε και τώρα έχουν βρει την δύναμη που έψαχναν όλο αυτό τον καιρό.

Ο Binder που έκανε μία από τις καλύτερες εκκινήσεις της KTM ποτέ, έφερε την μοτοσυκλέτα στην δεύτερη θέση σε μία πίστα που η δύναμη είναι το βασικό προνόμιο που πρέπει κανείς να έχει και το μόνο που περιμένουν όλοι να δουν, είναι να έχει σταθερότητα, καθώς έχει αποδείξει ήδη πως μπορεί να είναι μπροστά.

Τα MotoGP μας έχουν συνηθίσει να περιμένουμε μία δυνατή μάχη στις πρώτες θέσεις που ο πρώτος αγώνας της σεζόν δεν μας έδωσε έντονα, με εξαίρεση την στιγμή του Bastianini με του Pol Espargaro και τις αντίστοιχα λίγες για τις υπόλοιπες θέσεις του βάθρου, ωστόσο ήταν ένας ενδιαφέρον αγώνας που φανέρωσε ακόμη καλύτερα τις αλλαγές που έχουν φέρει οι κατασκευαστές για το 2022 και φυσικά μία ιστορική ημέρα για την ομάδα Gresini, που επιστρέφει στις νίκες. Μία απίστευτη ομάδα, μία οικογένεια που έχει τεράστια πορεία αλλά έχει υποφέρει και πολύ, χάνοντας τον Simoncelli το 2011 ενώ μόλις πέρσι, στις 23 Φεβρουαρίου 2021 ο ιδρυτής της ομάδας, ο Fausto Gresini απεβίωσε έχοντας γίνει θύμα της πανδημίας. Μία μεγάλη λοιπόν ημέρα για την Gresini και για τον Bastianini που επέτρεψαν στην Ducati να έχει λόγους να πανηγυρίσει παρά την πανωλεθρία εγκαταλείψεων με τους υπόλοιπους αναβάτες της.

Επόμενος αγώνας στην νέα πίστα – δημόσιο δρόμο στην Ινδονησία εκεί που φανερώθηκαν τεράστια προβλήματα κατασκευής και μένει να δούμε αν έχουν προλάβει να τα διορθώσουν.

 

1

23 

EneaBastianini

 

Gresini Racing MotoGP™

Ducati

168.2

42'13.1980

2

33 

BradBinder

 

Red Bull KTM Factory Racing

KTM

168.1

+0.346

3

44 

PolEspargaro

 

Repsol Honda Team

Honda

168.1

+1.351

4

41 

AleixEspargaro

 

Aprilia Racing

Aprilia

168

+2.242

5

93 

MarcMarquez

 

Repsol Honda Team

Honda

167.9

+4.099

6

36 

JoanMir

 

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

167.8

+4.843

7

42 

AlexRins

 

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

167.6

+8.81

8

JohannZarco

 

Pramac Racing

Ducati

167.5

+10.536

9

20 

FabioQuartararo

 

Monster Energy Yamaha MotoGP™

Yamaha

167.5

+10.543

10

30 

TakaakiNakagami

 

LCR Honda IDEMITSU

Honda

167.2

+14.967

11

21 

FrancoMorbidelli

 

Monster Energy Yamaha MotoGP™

Yamaha

167.1

+16.712

12

12 

MaverickViñales

 

Aprilia Racing

Aprilia

166.6

+23.216

13

10 

LucaMarini

 

Mooney VR46 Racing Team

Ducati

166.4

+27.283

14

AndreaDovizioso

 

WithU Yamaha RNF MotoGP™ Team

Yamaha

166.4

+27.374

15

87 

RemyGardner

 

Tech3 KTM Factory Racing

KTM

165.5

+41.107

16

40 

DarrynBinder

 

WithU Yamaha RNF MotoGP™ Team

Yamaha

165.5

+41.119

17

49 

FabioDi Giannantonio

 

Gresini Racing MotoGP™

Ducati

165.5

+41.349

18

25 

RaulFernandez

 

Tech3 KTM Factory Racing

KTM

165.4

+42.357

  

73 

AlexMarquez

 

LCR Honda Castrol

Honda

166.6

9 Laps

  

63 

FrancescoBagnaia

 

Ducati Lenovo Team

Ducati

167.2

11 Laps

  

88 

MiguelOliveira

 

Red Bull KTM Factory Racing

KTM

166.9

10 Laps

  

72 

MarcoBezzecchi

 

Mooney VR46 Racing Team

Ducati

165.6

6 Laps

  

89 

JorgeMartin

 

Pramac Racing

Ducati

167.2

11 Laps

  

43 

JackMiller

 

Ducati Lenovo Team

Ducati

165.4

6 Laps

        

  

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες