MotoGP Qatar: Απίστευτες σκηνές στην κατάταξη του δεύτερου αγώνα, με δυνατή Yamaha και επικράτηση Ducati

Τα έδωσε όλα ο Martin απέναντι στον Vinales και τον Zarco!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

3/4/2021

Δυνατές σκηνές στις δύσκολες καιρικές συνθήκες του Qatar για την κατάταξη που πήγε στον Martin και στις δορυφορικές Ducati! Όταν λέμε δύσκολες συνθήκες στο Κατάρ προφανώς μιλάμε για αέρα και σκόνη. Η άσφαλτος αλλάζει θερμοκρασία γρήγορα και όταν μιλάμε για "χειρουργείο με ξυράφι", το να μην μπορείς να κρατήσεις ακρίβεια είναι ένα ζήτημα.

Η Ducati δεν χρειάζεται αιτιολόγηση πλέον πως βρίσκεται στο αγαπημένο της σημείο και η επικράτηση του Zarco στην FP4 μαζί με την συνολική εικόνα και σε αυτές τις δοκιμές του δεύτερο σε σειρά αγώνα, έδειξαν πως έχουν το πάνω χέρι. Όχι όμως πως η Yamaha δεν έχει καταφέρει να βρει «αντίδοτο» διότι λύση δεν υπάρχει και τα ζητήματα του προηγούμενο αγώνα από την πλευρά της Petronas, όπως διατυπώθηκαν εδώ, προσπεράστηκαν από τον Morbidelli σε μεγάλο βαθμό. Όχι και για τον Rossi που βλέπουμε την χειρότερη επίδοση της καριέρας του, σε αντιδιαστολή με την εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας, που ασχέτως πώς προέκυψε ο χρόνος του με slipstreaming ή χωρίς, η συνολική εικόνα ήταν καλύτερη.

Η εικόνα των εργοστασιακών Yamaha ήταν πάρα πολύ καλή με τον Vinales να δείχνει πως η προηγούμενη νίκη δεν ήταν τυχαία. Μπήκε με την μαλακή γόμα και μάλιστα με χρησιμοποιημένο πίσω ελαστικό και εκμεταλλευόμενος τις συνθήκες που δεν επέτρεπαν τους χρόνους να κατέβουν στο απίστευτο σκηνικό της προηγούμενης φοράς, πήρε τον καλύτερο χρόνο και μάλιστα συνέχισε ακόμη πιο γρήγορα. Να θυμίσουμε πως την προηγούμενη φορά ο Bagnaia πήρε την pole position και μαζί το ρεκόρ της πίστας με συνολικά τους πρώτους 8 να είναι κάτω από προηγούμενο ρεκόρ πίστας! Αντιλαμβάνεστε πως οι συνθήκες δεν έχουν καμία σύγκριση με σήμερα και τους χρόνους που ήταν ένα δευτερόλεπτο πιο πάνω.

Ο Vinales και η Yamaha, είχαν σχέδιο και για σήμερα όπως έκαναν και για τον αγώνα και άκρως πετυχημένο εκ του αποτελέσματος. Ήθελαν πρώτη γραμμή για τον Vinales και για να το πετύχουν έπρεπε να κάνουν μία επίθεση καλά σχεδιασμένη. Την έκαναν και πέτυχε πλήρως. Το θέμα είναι πως σε μία τέτοια συνθήκη που η πρόσφυση δεν είναι σταθερή, εκείνος που είναι έτοιμος για μεγαλύτερο ρίσκο θα κάνει και την διαφορά, όπως φαίνεται κάθε φορά στο βρεγμένο που οι αναβάτες των πίσω θέσεων φτάνουν έως και την νίκη. Οι Ducati της Pramac ήταν έτοιμες για το ρίσκο. Ο Zarco είχε λίγες ευκαιρίες να κάνει την επίθεσή του όπως είπε γιατί αλλιώς θα φαινόταν από την αρχή η διαφορά, όμως ο Martin δεν είχε στόχο την pole position, δεν είχε πιστέψει πως θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Έψαχνε την ταχύτερη μοτοσυκλέτα να ακολουθήσει, σε μία "rookie" δήλωση μέχρι που αντιλήφθηκε πως δεν υπήρχε ταχύτερη από τον ίδιο!

Εκείνη την ώρα είπε πως ήρθε η στιγμή να αποδείξει τον εαυτό του και το κατάφερε! Δεν το περίμενε πως θα ήταν πρώτος όμως! Κι έτσι από τους πανηγυρισμούς μόλις είδε το όνομά του πρώτο, κατέληξε να φρενάρει στην αμμοπαγίδα! Αμέσως προσγειώθηκε και δήλωσε πως δεν στοχεύει στην νίκη, αλλά σε μία θέση στην εξάδα.

Αν σκεφτούμε αυτό που έκανε την προηγούμενη βδομάδα, να βρεθεί τέταρτος στην εκκίνηση προσπερνώντας σχεδόν το μισό grid, τότε ο Martin είναι έτοιμος για μία φανταστική εκκίνηση! Στον πρώτο αγώνα άντεξε και αρκετή ώρα μπροστά μάλιστα, αρκετή συγκριτικά με την εμπειρία που έχει στα MotoGP. Ελπίζουμε σε μία αλάνθαστη εκκίνηση και μία πολύ καλή πορεία στον αυριανό αγώνα.

Η στιγμή όμως που η Yamaha παίρνει τον καλύτερο χρόνο με Bagnaia και Miller να μην είναι σε θέση να απαντήσουν, και στη καρό σημαία, την τελευταία στιγμή, οι Pramac να παίρνουν οριακά τον καλύτερο χρόνο, είναι κάτι που θα μείνει.

Ενδιαφέρον θα έχει και η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Yamaha, κι αν θα διαφοροποιηθεί από την προηγούμενη φορά, που περίμενε από την μέση του αγώνα και μετά να πιέσει τις Ducati, διατηρώντας ελαστικά. Οι συνθήκες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, καθώς ο αέρας και η σκόνη μπορεί να διώξουν μακριά κάθε πλεονέκτημα…

Κατάταξη Q2
Θέση
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Km/h
Χρόνος
Διαφ.
1
Ducati
349.5
1'53.106
 
2
Ducati
346.1
1'53.263
0.157 / 0.157
3
Yamaha
336.4
1'53.267
0.161 / 0.004
4
Ducati
341.7
1'53.303
0.197 / 0.036
5
Yamaha
336.4
1'53.469
0.363 / 0.166
6
Ducati
339.6
1'53.654
0.548 / 0.185
7
Aprilia
337.5
1'53.705
0.599 / 0.051
8
Suzuki
336.4
1'53.745
0.639 / 0.040
9
Suzuki
332.3
1'53.785
0.679 / 0.040
10
Yamaha
329.2
1'53.794
0.688 / 0.009
11
Honda
342.8
1'54.224
1.118 / 0.430
12
KTM
337.5
1'55.096
1.990 / 0.872
Κατάταξη Q1
1
Suzuki
335.4
1'53.931
 
2
KTM
339.6
1'54.220
0.289 / 0.289
3
Ducati
343.9
1'54.228
0.297 / 0.008
4
Honda
342.8
1'54.261
0.330 / 0.033
5
Honda
340.6
1'54.402
0.471 / 0.141
6
Honda
339.6
1'54.481
0.550 / 0.079
7
KTM
341.7
1'54.528
0.597 / 0.047
8
KTM
341.7
1'54.555
0.624 / 0.027
9
Ducati
336.4
1'54.632
0.701 / 0.077
10
KTM
340.6
1'54.731
0.800 / 0.099
11
Yamaha
336.4
1'54.881
0.950 / 0.150
12
Aprilia
333.3
1'55.823
1.892 / 0.942

 

 

Ετικέτες

MotoGP Ταϊλάνδη SPRINT: Το καλύτερο ξεκίνημα σεζόν πενταετίας με νίκη Acosta!

Αποφάσεις κριτών στα MotoGP υπό το φόβο σχολιασμού
MotoGP Ταϊλάνδη SPRINT: Το καλύτερο ξεκίνημα σεζόν πενταετίας με νίκη Acosta!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/2/2026

Ξεκινήσαμε πολύ δυναμικά την νέα σεζόν και σίγουρα με Bezzecchi και Acosta όπως ακριβώς τους θέλαμε εδώ και χρόνια, άκρως ανταγωνιστικούς και πολύ πιο επιθετικούς. Ο πρώτος Sprint της σεζόν έμελλε να είναι και ένας από τους καλύτερους των τελευταίων ετών με την σεζόν αυτή να κάνει το πιο δυναμικό ξεκίνημα εδώ και χρόνια, κάτι που πηγάζει τόσο στην προετοιμασία των τελευταίων ημερών, έπειτα στις δοκιμές και όλη την σκληρή δουλειά που δόθηκε από KTM και Aprilia για να πιάσουν επιτέλους την Ducati και έπειτα στον πρώτο αγώνα Sprint, με τον πρώτο κανονικό αγώνα επίσης να αναμένεται συγκλονιστικός.

Η pole position ανήκε δικαιωματικά στον Bezzecchi που ήταν ταχύτερος στις δοκιμές και παρά την πτώση του κράτησε τελικά τον ταχύτερο χρόνο. Η πρώτη στροφή όμως ήταν του Marc Marquez που έκανε μία πολύ καλή εκκίνηση και ξεκίνησε να οδηγεί τον αγώνα.

Μαζί από την πρώτη στροφή ήρθε και το θέαμα σήμερα, ο Alex Marquez υπολόγισε λάθος και πλησίασε πολύ τον Fernandez και άνοιξε γραμμή απότομα εκεί όμως βρισκόταν ο Giannantonio που τον έβγαλε εκτός πίστας χωρίς πτώση ευτυχώς για κανέναν. Ήταν μία καταπληκτική εκκίνηση όμως από τον Alex, απευθείας στους πρώτους που δυστυχώς δεν πέτυχε ενώ μπαίνοντας είχε και επαφή με τον Zarco. Στην ίδια στροφή και οι υπόλοιπες KTM βγήκαν εκτός γραμμής, σαν να χρειαζόντουσαν όλοι τους μία υπενθύμιση για το πώς πρέπει να κάνουν εκκίνηση, μετά από μερικούς μήνες.

Ο Bezzecchi έκανε απευθείας την επίθεσή του, πέρασε εμπρός και ο Marquez απάντησε και αυτός αμέσως καταλήγοντας στα μισά του δεύτερου γύρου να έχουμε αλλάξει ήδη τρεις φορές την πρώτη θέση και ο Bezzecchi να είναι πρώτος.

Εκεί ο Bezzecchi πέφτει μόνος του από lowside χωρίς επαφή από τον Marquez.

Όλα τα στρατευμένα στρατιωτάκια κάθε πλευράς, εκείνη την στιγμή στεναχωρήθηκαν γιατί έμεναν χωρίς αντικείμενο. Αν ήταν ο Marquez πιο κοντά θα μπορούσαν να ξεσπαθώσουν. Μαζί τους και οι αποτυχημένοι, γερασμένοι δημοσιογραφίσκοι που μένουν σχετικοί στις μέρες μας σπέρνοντας ίντριγκες, συνωμοσίες και πράσινες θεωρίες διχόνοιας για να προκαλέσουν το κλικ. Ο μόνος τρόπος να τραβήξουν την προσοχή, λερώνοντας το άθλημα. Όλοι αυτοί θα μείνουν στην ιστορία για το κακό που έκαναν στο τέλος, και τον τρόπο που προσπάθησαν να τραβήξουν την προσοχή. Και όλοι αυτοί, εκείνη την στιγμή έμεναν δίχως αντικείμενο, ο Bezzecchi είχε πέσει μόνος του.

Οι ελπίδες του αναπτερώθηκαν μόλις ο Acosta συνέχισε να πιέζει. Είναι ένας εκπληκτικός αναβάτης σε μία μοτοσυκλέτα που έχει ωριμάσει. Η KTM είχε ήδη την ταχύτητα έπρεπε να βρει και τον τρόπο να στρίβει και ο Pedrosa μου είπε πριν από ενάμιση χρόνο ότι το έχουν βρει και αυτό, τώρα απλά έπρεπε να κουμπώσει και ο αναβάτης επάνω της και να δέσει η συνταγή. Έχουμε ένα πρώτο δείγμα πως αυτό μπορεί να έχει συμβεί, είναι νωρίς να ξέρουμε ακόμη, δεν το γνωρίζουν ούτε μέσα στην KTM, και αύριο θα φανεί καλύτερα.

Σήμερα όμως ο Marc Marquez που σκέφτεται τον τίτλο από τώρα, όπως και πρέπει, ξεκίνησε να ρυθμίζει τον ρυθμό στο επίπεδο του ελάχιστου ρίσκου και ο Acosta το εκμεταλλεύτηκε αυτό κάνοντας επιθέσεις, τις οποίες και ο Marc Marquez απαντούσε αμέσως.

Νικητές ήταν οι θεατές που απόλαυσαν τους υπόλοιπους μισούς γύρους με συνεχή μάχη για την πρώτη θέση, Όταν έπεσε ο Toprak πέρασε στα ψιλά η πρώτη του πτώση στα MotoGP γιατί μπροστά γινόταν χαμός.

Όλα αυτά οδήγησαν στον προτελευταίο γύρο με τον Acosta μπροστά και την τελευταία στροφή όπου ο Marc Marquez βουτά στα φρένα έχοντας την εσωτερική και ανοίγει γραμμή κρατώντας τον Acosta εκτός πίστας.

Αυτή η κίνηση μία άλλη εποχή θα περνούσε ήπια. Μία εποχή χωρίς τον κάθε ανόητο να γράφει αναλύσεις που βάζουν τους κριτές μία υπέρ των Ισπανών και μία υπέρ των Ιταλών, μία υπέρ του Marquez και μία κατά του, τότε που τα πράγματα ήταν λιγότερο πράσινο της χολής. Στην εποχή μας όμως έχουμε περισσότερα παραδείγματα από αυτό που είπα και πιο πάνω, έχουμε πολλούς που πουλάνε στο κοινό τους ίντριγκα γιατί αυτό πάντα πουλάει. Ο ηθικός του φραγμός κάμφθηκε όταν είδαν πως από μηδέν ενδιαφέρον, κέρδισαν κοινό, ευτυχώς μικρό ακόμη, που τσιμπά το δόλωμα. Ο καθένας ξεχωριστά δεν είναι πρόβλημα, όλοι μαζί όμως είναι και στην χώρα μας έχουμε κανά δυο από αυτούς, αλλά έτσι και αλλιώς είμαστε ελάχιστα μικρό κοινό για να απασχολούμε παρά έξω. Δυστυχώς τέτοιοι υπάρχουν και Ισπανοί και Ιταλοί και το αποτέλεσμα είναι κάποιες φορές να επηρεάζονται οι αποφάσεις.

Ο Marc Marquez πήρε ποινή μίας θέσης για την επιθετική προσπέραση. Αν είχε βγει μία απόφαση πιο πριν ότι από εδώ και πέρα αυτή η κίνηση θα τιμωρείται, τότε δεν θα ήταν άδικο. Αλλά τέτοια επιθετική κίνηση με μπλοκ pass, υπάρχει σε πολλά στιγμιότυπα αμέτρητες φορές όσο γυρίσει κανείς προς τα πίσω.

Η απορία του Acosta όταν τον άφησε ο Marc να περάσει έδειξε την πραγματικότητα και η δήλωσή του στο τέλος ήταν η πλέον ξεκάθαρη: «Ευχαριστώ την ομάδα και το εργοστάσιο για την δουλειά που έγινε, αν και δεν το βλέπω σαν κανονική νίκη γιατί ο Marc με άφησε να περάσω»

Καμία νύξη για block-pass, τίποτα για τον Marquez. Ο ίδιος ο Marc ξεκινά την σεζόν απόλυτα διπλωματικά, «η γνώμη μου είναι πως αποφασίζουν οι κριτές και απλά ακολουθώ τους κανόνες» ήταν η δήλωση του Marc Marquez που παίρνει τους βαθμούς της δεύτερης θέσης τραυματισμένος και ξεκινά από το πρώτο σκαλί, να κοιτά τον τελευταίο όροφο στο τέλος της σεζόν.

Είναι εύκολο να ξεχωρίσετε μόνοι σας ποιοι βλάπτουν το άθλημα, θα βρείτε δηλώσεις τους και «ισπανόφωνη κακιά Dorna» όσο υπήρχε ο Rossi «για Ιταλική μαφία που δεν αφήνει τον Marquez να λάμψει» μόλις ο Marc ξεκίνησε να κερδίζει, και μιλούν για θαύμα επιστροφής όταν έγραφαν πως έχει ξοφλήσει και δεν θα επανέλθει ποτέ. Το κοινό τους τρέφεται από ίντριγκα, όχι από γεγονότα για αυτό και όλα αυτά τα σκαμπανευάσματα περνάνε εύκολα.
Το μόνο καλό σήμερα, πως η απόφαση των κριτών και η μοναχική πτώση του Bezzecchi τους στερούν το τυράκι τους!
Έχουμε ξεκινήσει την σεζόν αυτή πολύ δυναμικά, μόνη ευχή να συνεχίσει έτσι και να επικεντρωθούν όλοι στο άθλημα και στους αγώνες μοτοσυκλέτας, όχι στα πηγαδάκια γύρω από αυτούς.

Σήμερα πάντως ο Acosta είχε καλύτερη ταχύτητα μέσα στη στροφή, και κέρδιζε και στα φρένα σχεδόν στη μισή πίστα. Από την άλλη ο Marc Marquez δεν είναι στην καλύτερή του φόρμα, όμως στο μέλλον αυτό περιμένουμε, τον Acosta να ανεβαίνει και να γίνεται ο νέος Marquez, ίσως και στην ίδια ομάδα στο μέλλον!

Αύριο θα είναι ένας φανταστικός αγώνας και μακάρι Aprilia, KTM και Ducati να παλέψουν όλοι μαζί και να κερδίσει ο καλύτερος εκείνη την στιγμή!

 

 

Θέση

ΑΝΑΒΑΤΗ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

19:39.155

12

2

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+0.108

9

3

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+0.540

7

4

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+2.100

6

5

89J. Martin

Aprilia Racing

+3.851

5

6

33B Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+4.612

4

7

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+4.924

3

8

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+5.748

2

9

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+6.910

1

10

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+7.796

 

11

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+8.504

 

12

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+8.577

 

13

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+11.970

 

14

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+12.395

 

15

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+13.467

 

16

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+15.079

 

17

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+15.452

 

18

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+15.876

 

19

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+21.445

 

20

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+25.860

 

21

51M. Pirro

BK8 Gresini Racing MotoGP

+27.892

 

Πτώσεις

 

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

1 Laps

 

 

Toprak Razgatlioglou