MotoGP Qatar Sprint: Νίκη Martin με βάθρο KTM-Aprilia σε δυνατό πρώτο αγώνα!

Έδειξε καλά σημάδια ο Marc Marquez – Φανταστικός ο Espargaro
MotoGP Qatar Sprint: Νίκη Martin με βάθρο KTM-Aprilia σε δυνατό πρώτο αγώνα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/3/2024

Μία μεγάλη νίκη πήρε ο Martin στον σύντομο αγώνα Sprint στο Qatar που οι προσπεράσεις δεν είναι εύκολες καθώς η σκόνη μέσα στην πίστα, ιδιαίτερα σε μία τέτοια ημέρα με αέρα νωρίτερα, μειώνει σημαντικά την πρόσφυση. Ο Martin μας έχει δείξει στο παρελθόν μερικά ωραία προσπεράσματα εδώ μέσα, όμως σήμερα δεν είναι τέτοια υποχρέωση καθώς οδηγούσε τον αγώνα.

Ο αγώνας ξεκίνησε με την KTM του Binder και την Aprilia του Espargaro να μην δίνουν την βεβαιότητα πως θα δούμε ένα πρώτο βάθρο με διαφορετικούς κατασκευαστές. Βέβαια αμέσως μετά ο Binder πίεσε τον Martin και μάλιστα τοποθετήθηκε και για επιθέσεις, οπότε η KTM δεν θα πήγαινε μακριά. Ο Miller βέβαια τα είχε δύσκολα πίσω πράγμα που μεγάλωνε τις εντυπώσεις για τον Binder ο οποίος έκανε και καλή εκκίνηση.

Αντίστοιχα όμως ξεκίνησε και ο Miller και μάλιστα καλύτερα με δεδομένο πως κέρδισε περισσότερες θέσεις στα πρώτα μέτρα, ώστε να θυμίσει στον κόσμο πως από πέρσι οι KTM κάνουν φανταστικές εκκινήσεις.

Οι δύο εργοστασιακές Ducati πάλεψαν μεταξύ τους με τον Bastianini να προηγείται, να κρατά τον Bagnaia πίσω και όταν εκείνος το πέρασε να προσπαθεί να ανακτήσει την θέση του πατώντας εκτός ιδανικού, που στην περίπτωση του Κατάρ το ιδανικό έχει μικρό εύρος και δεν επιτρέπει πολλές διαφορετικές γραμμές.

Πίσω ο καταληκτικός παράγοντας ήταν ο Di Giannantonio μέχρι να πέσει με περίεργο και επικίνδυνο τρόπο έχοντας τραυματιστεί, αν και όχι σοβαρά όπως είναι η αρχική εκτίμηση. Έπαιξε ταυτόχρονα από την πρώτη στιγμή και με τις δύο Gresini έχοντας εμπρός τον Miller που είχε όπως είπαμε κάνει φοβερή εκκίνηση.

MotoGP Qatar Sprint: Νίκη Martin με βάθρο KTM-Aprilia σε δυνατό πρώτο αγώνα!

Ο Espargaro στην αρχή ήταν ανάμεσα στις δύο Ducati πριν τις αφήσει να παίξουν μεταξύ τους με τελική επικράτηση του Bagnaia, ενώ στον πρώτο γύρο ο Acosta είχε μία άτυχη στιγμή από την οποία όμως θα ανέκαμπτε και θα περνούσε και τον Miller.

Αυτή ήταν προσπέραση-δήλωση για το μέλλον καθώς έδειξε το πρώτο δείγμα για το ποιος πρέπει να είναι εργοστασιακός αναβάτης, θα χρειαστεί βέβαια πολλά ακόμη.

Ο Marquez πέρασε σχετικά εύκολα τον Di Giannantonio και τον Miller από την εσωτερική, αφήνοντας τον να χάσει και άλλες θέσεις και έβαλε πλώρη για τον Bastiannini τον οποίο πέρασε μετά από λάθος του δεύτερους αναβάτη της Ducati.

Με τον Bagnaia να ανεβαίνει θέση, μπροστά από τον Espargaro, φάνηκε πως το βάθρο δεν θα άλλαζε εύκολα καθώς ο Bagnaia άφηνε αρκετά πίσω την Aprilia στην ευθεία που ήταν βέβαια ταχύτατη στις πολλές στροφές του Κατάρ.

Ο Marquez αμέσως μετά την κίνηση στον Bastiannini πλησίασε τον Espargaro που δεν αντιστάθηκε ιδιαίτερα όταν ο Marc Marquez κράτησε τα φρένα και κατάφερε να στρίψει με εμφανή απώλεια πρόσφυσης εμπρός, παλεύοντας με την Ducati σε στιλ Honda, όχι σε μεγάλο βαθμό απέξω αλλά σίγουρα από την σέλα δεν θα ήταν το ίδιο. Κράτησε όμως την θέση που κέρδισε και άρχισε να πλησιάζει τον Bagnaia.

MotoGP Qatar Sprint: Νίκη Martin με βάθρο KTM-Aprilia σε δυνατό πρώτο αγώνα!

Η Ducati ενημέρωσε γρήγορα τον πρώτο αναβάτη της, λέγοντάς του ότι εμπρός απέχει 0,2 δευτερόλεπτα από τον Binder και 0,1 μόλις από τον Marquez. Αμέσως μετά από αυτό το μήνυμα ο Marc έχασε την γραμμή του πατώντας στο ακάθαρτο και δεν κατάφερε, παρότι προσπάθησε, να κρατήσει πίσω του τον Espargaro.

Με πολύ ωραίο τρόπο ο Aleix κέρδισε από τον Bagnaia την θέση του βάθρου που κρατούσε στην αρχή του σύντομου αγώνα. Στο μεταξύ ο Acosta πέρασε πίσω από τον Alex Marquez και ο Sprint έληξε με υπόσχεση πως ο αυριανός αγώνας θα είναι καταπληκτικός, αν δεν έχουμε πτώσεις και ατυχίες εμπρός. Το οποίο δεν θα είναι δύσκολο καθώς σήμερα πάλεψαν με τον πρόσφυση περισσότερο από αυτό που θα έκανε κανείς στον πρώτο αγώνα της χρονιάς που πάντα ξεκινά με στόχο την συγκέντρωση πόντων και όχι με το έξτρα ρίσκο που μπορεί να οδηγήσει στην πτώση!

 

MotoGP Qatar Sprint: Νίκη Martin με βάθρο KTM-Aprilia σε δυνατό πρώτο αγώνα!


 

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος / Διαφ.

1

89J. Martin

Prima Pramac Racing

20:41.287

2

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+0.548

3

41A. Espargaro

Aprilia Racing

+0.729

4

1F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+1.625

5

93M. Marquez

Gresini Racing MotoGP™

+1.872

6

23E. Bastianini

Ducati Lenovo Team

+2.322

7

73A. Marquez

Gresini Racing MotoGP™

+3.154

8

31P. Acosta

Red Bull GASGAS Tech3

+4.431

9

12M. Viñales

Aprilia Racing

+6.738

10

43J. Miller

Red Bull KTM Factory Racing

+12.670

11

72M. Bezzecchi

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+12.835

12

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP™

+12.863

13

88M. Oliveira

Trackhouse Racing

+13.095

14

25R. Fernandez

Trackhouse Racing

+13.795

15

36J. Mir 

Repsol Honda Team

+14.096

16

5J. Zarco

LCR Honda

+14.840

17

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP™

+15.629

18

37A. Fernandez 

Red Bull GASGAS Tech3

+17.711

19

30T. Nakagami

LCR Honda

+22.733

20

21F. Morbidelli

Prima Pramac Racing

+23.267

21

10L. Marini

Repsol Honda Team

+25.553

Πτώσεις

 

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

2 laps

 

 

Ετικέτες

MotoGP: "Πριν δύο μήνες δεν μπορούσα ούτε να φάω" - Απίστευτη 4η θέση του Jorge Martin στην Ταϊλάνδη

Ο Ισπανός μιλά για τον τρελό αγώνα στο Buriram μετά τον δύσκολο χειμώνα και τις επεμβάσεις
Martin 4th Place
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

2/3/2026

Από το να μην μπορεί να ταΐσει τον εαυτό του ως τη μάχη με Marquez και Acosta για το βάθρο, ο Jorge Martin έγραψε μια από τις πιο δυνατές ιστορίες του φετινού ξεκινήματος.

Ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής του MotoGP χαρακτήρισε "απίστευτη" και "τρελή" την τέταρτη θέση που κατέκτησε στο Grand Prix Ταϊλάνδης, αποκαλύπτοντας πως μόλις δύο μήνες πριν δεν μπορούσε ούτε να φάει μόνος του, μετά από τις τελευταίες του χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο χειμώνας ήταν ξανά δύσκολος για τον Martin, καθώς υποβλήθηκε σε συμπληρωματική επέμβαση στον καρπό και στην κλείδα, τραυματισμοί που τον ταλαιπώρησαν από την περσινή σεζόν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τις δοκιμές στη Sepang, με την πρώτη του ουσιαστική επαφή με τη νέα Aprilia Racing RS-GP να γίνεται μόλις μία εβδομάδα πριν την πρεμιέρα στο Buriram.

Στο τεστ της Ταϊλάνδης ήταν όγδοος, στις κατατακτήριες ανέβηκε πέμπτος, επανέλαβε το αποτέλεσμα στο Sprint και την Κυριακή έκανε ακόμη ένα βήμα μπροστά, τερματίζοντας τέταρτος, το καλύτερο έως τώρα αγωνιστικό του Σαββατοκύριακο με την ιταλική ομάδα.

"Έκανα έναν πολύ καλό αγώνα. Είμαι χαρούμενος και περήφανος για τον χειμώνα μου. Πριν δύο μήνες δεν μπορούσα ούτε να φάω! Και τώρα είμαι εδώ, τέταρτος στο πρωτάθλημα. Είναι τρελό, απίστευτο!"

Ο Ισπανός τόνισε πως προσέγγισε το τεστ με "ανοιχτό μυαλό" προσπαθώντας να προσαρμοστεί στη μοτοσυκλέτα, κάτι που, όπως είπε, απέδωσε καρπούς. Κατά τη διάρκεια του αγώνα βρέθηκε να δίνει σκληρές μάχες με τους Marc Marquez και Pedro Acosta, χάνοντας πιθανότατα πολύτιμο χρόνο στη διεκδίκηση μιας θέσης στο βάθρο.

"Σήμερα έκανα ακόμη ένα μεγάλο βήμα στο στυλ οδήγησής μου. Σίγουρα έχασα λίγο χρόνο παλεύοντας με τον Marc και τον Pedro, αλλά το απόλαυσα. Αν δεν συνέβαινε αυτό, ίσως να ήμουν στο βάθρο ή πολύ κοντά στον Raul. Αλλά έτσι είναι οι αγώνες," ανέφερε.

Παραδέχτηκε επίσης πως ο αγώνας ήταν κυρίως διαχείριση φυσικής κατάστασης, ελαστικών και καυσίμου, με τα τελευταία περάσματα να είναι ιδιαίτερα απαιτητικά: "Στους τελευταίους γύρους ήταν δύσκολα. Δεν μπορούσα καν να ανοίξω πλήρως το γκάζι στις ευθείες λόγω σπιναρίσματος, ήταν πραγματικά περίπλοκο."

Την ώρα που ο Martin πανηγύριζε μια προσωπική νίκη-επιστροφή, ο ομόσταυλος Marco Bezzecchi κυριάρχησε από την εκκίνηση έως την καρό σημαία, ενώ ο Acosta αποχώρησε από την Ταϊλάνδη ως πρωτοπόρος της βαθμολογίας.

Για τον Martin όμως η τέταρτη θέση είχε γεύση θριάμβου. Από το χειρουργείο και την αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, το να βρεθεί στην καρδιά της μάχης του MotoGP ήταν ένα αποτέλεσμα που, όπως είπε και ο ίδιος, μοιάζει απλώς απίστευτο.