MotoGP Qatar Sprint: Νίκη Martin με βάθρο KTM-Aprilia σε δυνατό πρώτο αγώνα!

Έδειξε καλά σημάδια ο Marc Marquez – Φανταστικός ο Espargaro
MotoGP Qatar Sprint: Νίκη Martin με βάθρο KTM-Aprilia σε δυνατό πρώτο αγώνα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/3/2024

Μία μεγάλη νίκη πήρε ο Martin στον σύντομο αγώνα Sprint στο Qatar που οι προσπεράσεις δεν είναι εύκολες καθώς η σκόνη μέσα στην πίστα, ιδιαίτερα σε μία τέτοια ημέρα με αέρα νωρίτερα, μειώνει σημαντικά την πρόσφυση. Ο Martin μας έχει δείξει στο παρελθόν μερικά ωραία προσπεράσματα εδώ μέσα, όμως σήμερα δεν είναι τέτοια υποχρέωση καθώς οδηγούσε τον αγώνα.

Ο αγώνας ξεκίνησε με την KTM του Binder και την Aprilia του Espargaro να μην δίνουν την βεβαιότητα πως θα δούμε ένα πρώτο βάθρο με διαφορετικούς κατασκευαστές. Βέβαια αμέσως μετά ο Binder πίεσε τον Martin και μάλιστα τοποθετήθηκε και για επιθέσεις, οπότε η KTM δεν θα πήγαινε μακριά. Ο Miller βέβαια τα είχε δύσκολα πίσω πράγμα που μεγάλωνε τις εντυπώσεις για τον Binder ο οποίος έκανε και καλή εκκίνηση.

Αντίστοιχα όμως ξεκίνησε και ο Miller και μάλιστα καλύτερα με δεδομένο πως κέρδισε περισσότερες θέσεις στα πρώτα μέτρα, ώστε να θυμίσει στον κόσμο πως από πέρσι οι KTM κάνουν φανταστικές εκκινήσεις.

Οι δύο εργοστασιακές Ducati πάλεψαν μεταξύ τους με τον Bastianini να προηγείται, να κρατά τον Bagnaia πίσω και όταν εκείνος το πέρασε να προσπαθεί να ανακτήσει την θέση του πατώντας εκτός ιδανικού, που στην περίπτωση του Κατάρ το ιδανικό έχει μικρό εύρος και δεν επιτρέπει πολλές διαφορετικές γραμμές.

Πίσω ο καταληκτικός παράγοντας ήταν ο Di Giannantonio μέχρι να πέσει με περίεργο και επικίνδυνο τρόπο έχοντας τραυματιστεί, αν και όχι σοβαρά όπως είναι η αρχική εκτίμηση. Έπαιξε ταυτόχρονα από την πρώτη στιγμή και με τις δύο Gresini έχοντας εμπρός τον Miller που είχε όπως είπαμε κάνει φοβερή εκκίνηση.

MotoGP Qatar Sprint: Νίκη Martin με βάθρο KTM-Aprilia σε δυνατό πρώτο αγώνα!

Ο Espargaro στην αρχή ήταν ανάμεσα στις δύο Ducati πριν τις αφήσει να παίξουν μεταξύ τους με τελική επικράτηση του Bagnaia, ενώ στον πρώτο γύρο ο Acosta είχε μία άτυχη στιγμή από την οποία όμως θα ανέκαμπτε και θα περνούσε και τον Miller.

Αυτή ήταν προσπέραση-δήλωση για το μέλλον καθώς έδειξε το πρώτο δείγμα για το ποιος πρέπει να είναι εργοστασιακός αναβάτης, θα χρειαστεί βέβαια πολλά ακόμη.

Ο Marquez πέρασε σχετικά εύκολα τον Di Giannantonio και τον Miller από την εσωτερική, αφήνοντας τον να χάσει και άλλες θέσεις και έβαλε πλώρη για τον Bastiannini τον οποίο πέρασε μετά από λάθος του δεύτερους αναβάτη της Ducati.

Με τον Bagnaia να ανεβαίνει θέση, μπροστά από τον Espargaro, φάνηκε πως το βάθρο δεν θα άλλαζε εύκολα καθώς ο Bagnaia άφηνε αρκετά πίσω την Aprilia στην ευθεία που ήταν βέβαια ταχύτατη στις πολλές στροφές του Κατάρ.

Ο Marquez αμέσως μετά την κίνηση στον Bastiannini πλησίασε τον Espargaro που δεν αντιστάθηκε ιδιαίτερα όταν ο Marc Marquez κράτησε τα φρένα και κατάφερε να στρίψει με εμφανή απώλεια πρόσφυσης εμπρός, παλεύοντας με την Ducati σε στιλ Honda, όχι σε μεγάλο βαθμό απέξω αλλά σίγουρα από την σέλα δεν θα ήταν το ίδιο. Κράτησε όμως την θέση που κέρδισε και άρχισε να πλησιάζει τον Bagnaia.

MotoGP Qatar Sprint: Νίκη Martin με βάθρο KTM-Aprilia σε δυνατό πρώτο αγώνα!

Η Ducati ενημέρωσε γρήγορα τον πρώτο αναβάτη της, λέγοντάς του ότι εμπρός απέχει 0,2 δευτερόλεπτα από τον Binder και 0,1 μόλις από τον Marquez. Αμέσως μετά από αυτό το μήνυμα ο Marc έχασε την γραμμή του πατώντας στο ακάθαρτο και δεν κατάφερε, παρότι προσπάθησε, να κρατήσει πίσω του τον Espargaro.

Με πολύ ωραίο τρόπο ο Aleix κέρδισε από τον Bagnaia την θέση του βάθρου που κρατούσε στην αρχή του σύντομου αγώνα. Στο μεταξύ ο Acosta πέρασε πίσω από τον Alex Marquez και ο Sprint έληξε με υπόσχεση πως ο αυριανός αγώνας θα είναι καταπληκτικός, αν δεν έχουμε πτώσεις και ατυχίες εμπρός. Το οποίο δεν θα είναι δύσκολο καθώς σήμερα πάλεψαν με τον πρόσφυση περισσότερο από αυτό που θα έκανε κανείς στον πρώτο αγώνα της χρονιάς που πάντα ξεκινά με στόχο την συγκέντρωση πόντων και όχι με το έξτρα ρίσκο που μπορεί να οδηγήσει στην πτώση!

 

MotoGP Qatar Sprint: Νίκη Martin με βάθρο KTM-Aprilia σε δυνατό πρώτο αγώνα!


 

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος / Διαφ.

1

89J. Martin

Prima Pramac Racing

20:41.287

2

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+0.548

3

41A. Espargaro

Aprilia Racing

+0.729

4

1F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+1.625

5

93M. Marquez

Gresini Racing MotoGP™

+1.872

6

23E. Bastianini

Ducati Lenovo Team

+2.322

7

73A. Marquez

Gresini Racing MotoGP™

+3.154

8

31P. Acosta

Red Bull GASGAS Tech3

+4.431

9

12M. Viñales

Aprilia Racing

+6.738

10

43J. Miller

Red Bull KTM Factory Racing

+12.670

11

72M. Bezzecchi

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+12.835

12

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP™

+12.863

13

88M. Oliveira

Trackhouse Racing

+13.095

14

25R. Fernandez

Trackhouse Racing

+13.795

15

36J. Mir 

Repsol Honda Team

+14.096

16

5J. Zarco

LCR Honda

+14.840

17

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP™

+15.629

18

37A. Fernandez 

Red Bull GASGAS Tech3

+17.711

19

30T. Nakagami

LCR Honda

+22.733

20

21F. Morbidelli

Prima Pramac Racing

+23.267

21

10L. Marini

Repsol Honda Team

+25.553

Πτώσεις

 

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

2 laps

 

 

Ετικέτες

MotoGP Phillip Island Sprint: Νίκη Marc Marquez από Pole με μάχη Martin μέχρι πτώσεως

Μας έδωσαν φοβερό θέαμα – Κρίμα που έληξε με πτώση
Μας έδωσαν φοβερό θέαμα – Κρίμα που έληξε με πτώση
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

24/10/2026

Με τον καιρό να απειλεί πως ο αγώνας θα γίνει βρόχινος η εκκίνηση προετοιμάστηκε για μία προτελευταία φορά στην πίστα αυτή. Ο Martin έκανε ότι καλύτερο μπορούσε και κατευθείαν πέρασε πίσω από τον Marc Marquez αποφεύγοντας τον Alex που θα μπορούσε να λειτουργεί ως η πύλη που θα εμπόδιζε την μάχη που μόλις θα βλέπαμε.

Ο Alex Marquez έχει δείξει πως αν μπορεί να περάσει τον Marc θα το κάνει χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι βαθμοί, βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως θα το κάνει ακόμη και όταν κρίνεται το πρωτάθλημα, όμως έτσι και αλλιώς σήμερα δεν είχε τον ρυθμό για κάτι περισσότερο, ώστε να φανεί αν υπάρχει δίλλημα.

Με τον Martin πίσω από τον Marc Marquez και με ξεκάθαρα καλύτερο ρυθμό, όπως ο ίδιος ο Marc είπε αργότερα, η μάχη που θα βλέπαμε ήταν φανταστική.

Για το μεγαλύτερο μέρος των 13 γύρων οι δυο τους άλλαζαν θέσεις συνεχώς με τεράστιο ρίσκο για πτώση. Ο Martin προσπάθησε πολύ για το block pass όσο ο Marquez έκλεινε την πόρτα ανοίγοντας γραμμή στις εξόδους και παίρνοντας όλη την απόσταση στα φρένα, δυσκολεύοντας την κατάσταση και ο Martin ήξερε πως να βουτήξει από την εσωτερική του προσπαθώντας έπειτα να μην ανοίξει πολύ. Δεν το κατάφερε όλες τις φορές, κινδυνεύοντας μάλιστα με πτώση τουλάχιστον μία, όπου γλίστρησε σηκώνοντας πόδι για να κρατηθεί στην μοτοσυκλέτα.

Το άλλο μισό του διδύμου της Aprilia είχε την αντίθετη εμπειρία, με τον Marco Bezzecchi να υποχωρεί στην 12η θέση στην εκκίνηση, εγκλωβισμένος νωρίς ανάμεσα στους συναδέλφους του της Trackhouse.

Η πρώτη μάχη ήταν μεταξύ του Alex Marquez και του Zarco, αν και ο αναβάτης της Gresini ξεκαθάρισε την κατάσταση στον 2ο γύρο και αμέσως έκανε κίνηση στον Martin, διεκδικώντας τη δεύτερη θέση στη στροφή 10. Η κατάταξη ανακατεύτηκε ξανά στην αρχή του 3ου γύρου, όταν ο Martin εκμεταλλεύτηκε το slipstream για να περάσει ξανά τον συμπατριώτη του στην πρώτη στροφή, ενώ ο Pedro Acosta έριξε περαιτέρω τον Zarco από την 4η θέση.

Η θεαματική μάχη των δύο ξεκίνησε πραγματικά στον 3ο γύρο, όταν ο Martin έκανε την πρώτη κίνηση επιτιθέμενος στον Marc Marquez στη Κ10 και το δίδυμο άρχισε να χτίζει ένα πλεονέκτημα πάνω από ένα δευτερόλεπτο, ενώ ο Acosta πίεζε τον Alex πίσω τους. Ο Zarco κρατιόταν στην πρώτη πεντάδα μέχρι που εγκατέλειψε με τεχνικό πρόβλημα στον 4ο γύρο, παραδίδοντας τη θέση στον Jack Miller. Ο αγαπημένος των Αυστραλών είχε πλέον πίσω του τον Di Giannantonio και τον Bezzecchi που ανέκαμπτε, με τους Brad Binder, Diogo Moreira και Raul Fernandez να βρίσκονται επίσης στην πρώτη δεκάδα – και τον Ai Ogura ακριβώς πίσω.

Ο Marc Marquez εκμεταλλεύτηκε για λίγο ένα λάθος του Martin στην Κ4 για να ανακτήσει το προβάδισμα στον 5ο γύρο, με τις εναλλαγές να συνεχίζονται στις στροφές 1 και 2, μέχρι που ο Marquez επέστρεψε ξανά μπροστά. Οι πολλές εναλλαγές βοήθησαν επίσης τον Alex Marquez να κλείσει τη διαφορά από τους πρωτοπόρους στους επόμενους γύρους, αφήνοντας πίσω το επόμενο γκρουπ που τώρα οδηγούσε ο Di Giannantonio, ένα δευτερόλεπτο πίσω.

Μετά την εξαιρετική εκκίνηση, ο Acosta δυσκολευόταν να συγκρατήσει τους Ιταλούς που ανέκαμπταν, με τους Di Giannantonio και Bezzecchi να μπαίνουν σύντομα στην πρώτη εξάδα. Ο Binder είχε τον έλεγχο του επόμενου γκρουπ, κυκλοφορώντας μερικά δευτερόλεπτα πίσω από τον Bezzecchi.

Το προβάδισμα συνέχισε να αλλάζει χέρια, μέχρι που στον 8ο γύρο ο Martin επιτέθηκε ξανά στη στροφή 1, αλλά ο Marquez κράτησε πιο κλειστή γραμμή στη στροφή 2 για να διατηρήσει τον έλεγχο του αγώνα.

Στο τέλος της μάχης ο Martin σημείωσε πτώση μόνος του, σε ένα από τα πιο γρήγορα σημεία με 200+ χιλιόμετρα και μεταφέρθηκε με φορείο για εξετάσεις.

Είναι κρίμα που η μεγάλη αυτή μάχη έληξε με πτώση, η οποία μπορεί να αποδειχθεί και καθοριστική για τον τίτλο! 

Ο Martin έχει διαγνωστεί με κάταγμα στον καρπό που σημαίνει πως χάνει και τον αγώνα της Κυριακής!

Ο Di Giannantonio κληρονόμησε την τελευταία θέση του βάθρου, αλλά αυτή διεκδικήθηκε από τον Bezzecchi, ο οποίος είχε ξαναμπεί στη μάχη του βάθρου, αν και ο Acosta ήθελε επίσης να έχει λόγο στους τέσσερις εναπομείναντες γύρους. Η πρόοδος του Ogura φάνηκε να σταματά στην 6η θέση, καθώς κυκλοφορούσε πάνω από τρία δευτερόλεπτα πίσω από τον Acosta, και ο Ιάπωνας αναβάτης επικεντρώθηκε στην άμυνα από τους Binder και Miller. Εν τω μεταξύ, ο teammate Fernandez εγκατέλειψε τέσσερις γύρους πριν το τέλος, αφήνοντας τον αναπληρωματικό αναβάτη Iker Lecuona σε θέση βαθμολόγησης.

Αν και ο Marc και ο Alex δεν βρέθηκαν ποτέ σε απόσταση μεγαλύτερη από μισό δευτερόλεπτο μεταξύ τους, ο αναβάτης της Gresini δεν ήταν αρκετά κοντά για να επιτεθεί με σιγουριά, γεγονός που επέτρεψε στους Di Giannantonio και Bezzecchi να ξαναμπούν στη διεκδίκηση στους τελευταίους γύρους. Ένα δευτερόλεπτο χώριζε την τετράδα καθώς έμπαιναν στον τελευταίο γύρο, αλλά η σειρά παρέμεινε η ίδια μέχρι την καρό σημαία, με τον Marc να εξασφαλίζει τη νίκη με διαφορά τριών δεκάτων του δευτερολέπτου από τον Alex. Ο Di Giannantonio διεκδίκησε την τελευταία θέση του βάθρου με τέσσερα δέκατα διαφορά από τον Bezzecchi, ενώ ο Acosta υποχώρησε σε μια μοναχική 5η θέση στους τελευταίους γύρους. Ο Ogura τερμάτισε επίσης μοναχικά στην 6η θέση, αποκρούοντας τους Binder και Miller προς το τέλος, αν και ο Ιάπωνας αναβάτης τέθηκε σύντομα υπό έρευνα λόγω της πίεσης των ελαστικών. Ο τελευταίος διαθέσιμος βαθμός πήγε στον Moreira, με τον rookie να στερεί την ευκαιρία από τον Lecuona στον τελευταίο γύρο.

Η νίκη του Marquez του δίνει ένα αρκετά γενναιόδωρο προβάδισμα 10 βαθμών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα έναντι του Martin, ενώ ο Bezzecchi παραμένει τρίτος, 50 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο. Ο Acosta και ο Ogura ανταλλάσσουν θέσεις στην πρώτη 5άδα, αν και πλέον και οι δύο αναβάτες ισοβαθμούν.

Αποτελέσματα:

Θέση

No.

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος/Διαφορά

1

93

Marc Marquez

Ducati

19:09.411

2

73

Alex Marquez

Ducati

0.323

3

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

0.590

4

72

Marco Bezzecchi

Aprilia

1.074

5

37

Pedro Acosta

KTM

3.689

6

79

Ai Ogura

Aprilia

6.146

7

33

Brad Binder

KTM

7.433

8

43

Jack Miller

Yamaha

7.782

9

11

Diogo Moreira

Honda

10.722

10

27

Iker Lecuona

Ducati

10.773

11

20

Fabio Quartararo

Yamaha

11.215

12

23

Enea Bastianini

KTM

11.437

13

42

Alex Rins

Yamaha

11.568

14

21

Franco Morbidelli

Ducati

18.277

15

47

Augusto Fernandez

Yamaha

37.945

Μη Καταταχθέντες (Not Classified)

No.

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος

25

Raul Fernandez

Aprilia

11:56.034

89

Jorge Martin

Aprilia

10:21.587

12

Maverick Viñales

KTM

09:02.913

5

Johann Zarco

Honda

04:31.308

63

Francesco Bagnaia

Ducati

03:12.178