MotoGP Sachsenring: Άξια νίκη Martin με δραματικούς τελευταίους γύρους

Απίστευτη άμυνα έναντι των επιθέσεων του Bagnaia
MotoGP Sachsenring: Άξια νίκη Martin με δραματικούς τελευταίους γύρους
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/6/2023

Ένας ενιαίος αγώνας από Ducati στην πρώτη πεντάδα μετά και την πτώση του Binder από μία σχεδόν σίγουρη θέση στο βάθρο, καθώς ο Zarco δεν τον πίεζε από την τέταρτη θέση.

Ο αγώνας ξεκίνησε με τον Miller να παίρνει την εκκίνηση και μάλιστα να κάνει μία μικρή διαφορά από τον Bagnaia που ακολουθούσε και τον Marini που καραδοκούσε επίσης. Όμως έχασε πρόσφυση από το πίσω ελαστικό και αμέσως και τρεις θέσεις με τους αναβάτες πίσω του να εκμεταλλεύονται την στιγμή. Ο Miller δεν ανέκαμψε από εκείνη την στιγμή, τον πέρασε και ο Binder που ήταν πίσω του και έδινε την δική του μάχη με τον δεύτερο της σχολής του Rossi.

Το ίδιο και ο Zarco που επίσης πάλευε με τον Bezzecchi στην αρχή μην καταφέρνοντας να φύγει μπροστά στην εκκίνηση. Και ο Martin όμως πίεσε από την πρώτη στιγμή που ο Miller έφυγε από μπροστά μπαίνοντας αμέσως πίσω από τον Bagnaia, καθαρίζοντας με τον Marini.

 Δεν άφησε πολύ ώρα τον Bagnaia μπροστά. Όσο πίσω οι ΚΤΜ έπαιζαν με την Aprilia του Aleix Espargaro και υπήρχε μάχη μέχρι και την 9η θέση, ο Martin στόχευε στην πρώτη θέση. Μόλις στο τέλος του τρίτου γύρου ο Martin πίεσε στα φρένα και πέρασε μπροστά από τον Bagnaia μένοντας εκεί χωρίς καμία μάχη για το πρώτο μισό του αγώνα.

Ταυτόχρονα πίσω ο Zarco επίσης ανέβαινε θέσεις και έφτανε πλέον πίσω από τις δύο KTM που κρατούσαν την τέταρτη και πέμπτη θέση. Ο Luca Marini ήταν ακόμη αρκετά κοντά στον Bagnaia αλλά αυτό θα άλλαζε λίγο παρακάτω.

Από εδώ και πέρα ο αγώνας κάνει κοιλιά σε ένταση μάχης. Ο Zarco περνά καθαρά τον Miller σήμερα, λιγότερο επιθετικά από εχθές δηλαδή, σε αντίθεση με τον Bezzecchi που επιχειρεί το ίδιο πιο επιθετικά αλλά δεν του βγαίνει με την πρώτη επίθεση. Ο Zarco κάνει τον καλύτερο χρόνο του αγώνα στον 8ο γύρο και πολύ κοντά στο ρεκόρ του Marc Marquez.

Θυμίζουμε πως ο Marc Marquez αποσύρθηκε λίγο πριν την έναρξη του αγώνα με την Honda να επικαλείται την πτώση του στην προθέρμανση νωρίτερα το πρωί και συνολικά την πέμπτη κατά σειρά στο αγωνιστικό τριήμερο. Ωστόσο είχε ήδη λάβει το ΟΚ από τους γιατρούς για να συμμετάσχει, περισσότερα εδώ.

Στην 9ο γύρο σπάει ο κινητήρας του Vinales ευτυχώς χωρίς να αφήσει λάδια στην πίστα και ο Bezzecchi καταφέρνει να περάσει τον Miller πιο καθαρά και όμορφα αυτή τη φορά. Ταυτόχρονα ο Binder μάχεται με τον Marini για την τελευταία θέση του βάθρου και κερδίζει, είναι πλέον τρίτος πίσω από τον Bagnaia.

Ο Marini χάνει την μάχη και από τον Zarco που ανεβαίνει γρήγορα σε ρυθμό και πλέον οι δύο αναβάτες της VR46 είναι μαζί. Ο Bezzecchi επιχειρεί στα φρένα της πρώτης στροφής να περάσει, δεν καταφέρνει να κλείσει γραμμή και το ξανά κάνει στον επόμενο γύρο, αυτή τη φορά με επιτυχία περνώντας και αυτός τον Marini. Ο Zarco πλησιάζει τον Binder αλλά όχι τόσο που να τον απειλεί άμεσα.

Ο Binder χάνει πρόσφυση πίσω με πολλά χιλιόμετρα σηκώνει την μοτοσυκλέτα για να ανακτήσει τον έλεγχο και επιχειρεί να πλαγιάσει ξανά για να κρατηθεί μέσα στην πίστα αλλά δεν τα καταφέρνει και βγαίνει στο χαλίκι με πολλά χιλιόμετρα σε μία άσχημη πτώση. Σηκώθηκε αλλά με φανερό πόνο και για αυτό πήγε απευθείας για εξετάσεις.

Στην μέση του αγώνα ο Bagnaia κάνει την πρώτη του επίθεση στον Martin, μειώνει την απόσταση που τους χωρίζει και μόλις βλέπει πως ο Martin δεν πρόκειται να παραδοθεί έτσι εύκολα, αφήνει τον αγώνα να εξελιχθεί λίγο ακόμη με την διαφορά να μεγαλώνει ξανά για μερικά δέκατα.

Ο Zarco είναι πλέον τρίτος αλλά με τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα διαφορά και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κάτι για αυτό. Έχει επίσης 1,5 δευτερόλεπτο διαφορά από τον Bezzecchi και επικεντρώνεται να κρατήσει εκείνον πίσω. Στον τελευταίο μάλιστα γύρο θα χάσει πρόσφυση στα φρένα της πρώτης στροφής και χάρη σε αυτή την διαφορά θα κρατήσει την τελευταία θέση του βάθρου.

Ο Bagnaia στους τελευταίους γύρους αποφασίζει να μην χάσει τους πέντε παραπάνω πόντους και περνά τον Martin ο οποίος του απαντά λίγο μετά με τον ίδιο τρόπο και ξανά μπαίνει μπροστά. Στον 27ο γύρο ο Bagnaia επιχειρεί το ίδιο προσπέρασμα στο ίδιο σημείο αλλά ο Martin κλείνει την πόρτα πολύ καλά και φτάνουν στο όριο για να ακουμπήσουν μεταξύ τους. Στους υπόλοιπους γύρους ο Martin φροντίζει να μην χρειαστεί η ίδια άμυνα βγαίνοντας καλύτερα από τις προηγούμενες στροφές ώστε ο Bagnaia να μην μπορεί να πλησιάσει.

Δεν αφήνει επίσης περιθώριο στα φρένα της πρώτης στροφής όπου ο Bagnaia μπορεί να κάνει την διαφορά. Δεν υπάρχουν άλλα σημεία όπου η προσπέραση μπορεί να γίνει χωρίς μέγιστο ρίσκο οπότε η άμυνα του Martin έχει επιτυχία!

https://www.motomag.gr/news/race-news/motogp-sachsenring-aposyretai-o-marc-marquez-nea-ptosi-sto-wam
Έτσι ξεκίνησε ο τελευταίος γύρος

Για αυτό και στην τελευταία στροφή του προτελευταίου γύρου ο Bagnaia προσπαθεί να περάσει από την εσωτερική σε μία απελπισμένη προσπάθεια όπου ακουμπά τον πίσω τροχό του Martin. Η διαφορά τους μετά από αυτό ανοίγει για δύο δέκατα αλλά έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει σημείο που ο Martin να έχει αφήσει περιθώριο στους προηγούμενους γύρους, οπότε τώρα που έχουν και μία απειροελάχιστη διαφορά οι ευκαιρίες του Bagnaia έχουν τελειώσει. Μάταια ανοίγει στην έξοδο πριν την καρό σημαία, οι σχεδόν ίδιες μοτοσυκλέτες που έχουν δεν θα βοηθήσουν να πάρει το προβάδισμα με βάση την ισχύ και η νίκη πηγαίνει άξια στην Martin που από εχθές στον αγώνα Sprint ήταν ο ταχύτερος.

https://www.motomag.gr/news/race-news/motogp-sachsenring-aposyretai-o-marc-marquez-nea-ptosi-sto-wam

Μικρή πλέον η διαφορά και στην βαθμολογία του πρωταθλήματος, μόλις 14 πόντοι που αφήνουν τον Martin να κάνει λόγο για μάχη για τον τίτλο. Είναι η πρώτη του νίκη από το 2021 αλλά έχει φτάσει πολύ κοντά σε νίκες πολλές φορές και είναι σίγουρα ένας από τους πιο γρήγορους αναβάτες, όπως και αρκετά άτυχος. Δεν χρειάζεται λοιπόν τύχη για να συνεχίσει, απλά να τον αφήσει η ατυχία ήσυχο…

 

1

89JorgeMartin

Ducati

161.6

40'52.4490

2

1FrancescoBagnaia

Ducati

161.6

+0.064

3

5JohannZarco

Ducati

161.2

+7.013

4

72MarcoBezzecchi

Ducati

161.1

+8.430

5

10LucaMarini

Ducati

160.8

+11.679

6

43JackMiller

KTM

160.8

+11.904

7

73AlexMarquez

Ducati

160.7

+14.040

8

23EneaBastianini

Ducati

160.6

+14.859

9

49FabioDi Giannantonio

Ducati

160.5

+17.061

10

88MiguelOliveira

Aprilia

160.3

+19.648

11

37AugustoFernandez

KTM

160.3

+19.997

12

21FrancoMorbidelli

Yamaha

160.1

+22.949

13

20FabioQuartararo

Yamaha

160

+25.117

14

30TakaakiNakagami

Honda

160

+25.327

15

25RaulFernandez

Aprilia

159.9

+25.503

16

41AleixEspargaro

Aprilia

159.8

+28.543

17

94JonasFolger

KTM

158.4

+48.962

 

33BradBinder

KTM

161.4

12 laps

 

12MaverickViñales

Aprilia

155.1

22 laps

  

Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες