MotoGP Sachsenring – Κρατώντας το στέμμα

Ο Marquez αρνείται να το παραδώσει…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/7/2017

Στον τελευταίο γύρο των χρονομετρημένων, ένας από τους πιο δραματικούς για την τελική κατάταξη αυτή τη σεζόν, ο Marquez πήρε την όγδοη κατά σειρά pole position στο γερμανικό GP και ταυτόχρονα μία από τις πιο δύσκολες. Αντίπαλός του και πάλι εδώ ο Danilo Petrucci (Octo Pramac Racing) που ανέβηκε από την Q1 με τον Pol Espargaro της KTM Factory racing και προσπάθησε δυνατά για την πρώτη θέση. Με την δεύτερη θέση στην εκκίνηση ο Petrucci γυρνά τα βλέμματα επάνω του, έπειτα από το κυνήγι για την πρώτη θέση του βάθρου με τον Rossi στον αγώνα της Ολλανδίας. Η βροχή είναι ο κοινός παρονομαστής σε αυτή την προσπάθεια, όπου ο ιταλός της Octo Pramac Racing, δείχνει τόσο τις ικανότητες, όσο και την διάθεσή του να ρισκάρει με τα όρια της πρόσφυσης.

Με νέα άσφαλτο η πίστα προσφέρει εξαιρετική πρόσφυση, ακόμα και στο βρεγμένο, διατηρώντας έτσι ένα από τα στοιχεία που την χαρακτηρίζει, την στιγμή που ίδια κράτησε και το θέμα της στροφής Ν.11! Με την κλίση που έχει η στροφή απαιτεί πολύ συγκεκριμένη είσοδο με λίγες εναλλακτικές ενώ δεν συγχωρεί λάθη, δίνοντας έτσι μερικές θεαματικές πτώσεις όπως του Zarco κι άλλων τις προηγούμενες μέρες..

η στροφή που δεν χαρίζει λάθη...

Ο καιρός στο Sachsenring είναι πολύ άστατος, όπως το MOTO τον ζει από πρώτο χέρι, καθώς αυτός είναι ο τέταρτος χρόνος που με την συνεργασία της MOTUL συνοδεύουμε έναν τυχερό αναγνώστη μας στο Γερμανικό GP! Επαληθεύουμε έτσι και φέτος, πως πρόκειται για μία πίστα με τον πιο ασταθή καιρό για το οποίο δεν μπορείς να προβλέψεις με ασφάλεια, και την έχουμε ζήσει με εξουθενωτικό ήλιο αλλά και δυνατό κρύο. Τώρα βρέχει για λίγο, έπειτα σταματά με την συννεφιά να παραμένει και να παίζει με τα νεύρα των ομάδων που δεν μπορούν να είναι ποτέ βέβαιες.

 

Στο τέλος των χρονομετρημένων ο ήλιος έκανε για λίγο την εμφάνισή του, κι αυτό άρχισε αμέσως να επηρεάζει την πρόσφυση. Όπως δήλωσαν αρκετοί από τους αναβάτες, η πίστα πλέον στεγνώνει πολύ γρήγορα κι αυτό πρέπει να μπει στον υπολογισμό τους, καθώς το ενδιάμεσο στάδιο εκείνο που δεν βρέχει αλλά η πίστα έχει ακόμα νερό, προσφέρει σημαντικά λιγότερη πρόσφυση από την πλήρως βρεγμένη πίστα.

Με τον Petrucci να παίρνει την δεύτερη θέση, με ελάχιστη διαφορά από τον Marquez ήταν ο Crutchlow που έδειχνε –και για λίγο ήταν- στην πρώτη σειρά. Ο Pedrosa όμως έκανε μερικές πολύ δυνατές προσπάθειες και τελικά κέρδισε την τελευταία θέση της πρώτης σειράς. Πίσω από τον Crutchlow την έκπληξη έκαναν ο Folger και ο Lorenzo για διαφορετικούς λόγους, καθώς ο Lorenzo δεν είναι «αναβάτης της βροχής» και η εμφάνισή του στον προηγούμενο αγώνα ήταν απογοητευτική. Φαίνεται όμως ότι αρχίζει να συνεργάζεται με την Desmosedici, ενώ ο Folger πήρε κουράγιο από την γερμανική κερκίδα, όπως είπε και ο ίδιος.

Ο Rossi πάλεψε με τις μηχανικές βλάβες στις ελεύθερες δοκιμές κι έπειτα πάλεψε και με την βροχή, όπως και οι υπόλοιποι διεκδικητές του τίτλου, ο Vinales και ο πρώτος στο πρωτάθλημα Dovizioso. Ο Rossi είχε τη μεσαία γόμα πίσω, σε αντιδιαστολή με τους υπόλοιπους, κάνοντας μία επιλογή που δημιουργούσε ερωτηματικά.

Ο Vinales είχε μία στενή επαφή με τον Marquez η οποία τον εκνεύρισε ιδιαίτερα και το έδειξε τόσο μέσα στην πίστα εκείνη την στιγμή, κλείνοντας το γκάζι και κάνοντας χειρονομίες, όσο και στο τέλος. Πήγε δίπλα στον Marquez και του ζήτησε τον λόγο. Τι είχε συμβεί: Ο Vinales προσπέρασε τον Marquez από την εσωτερική και μετά άνοιξε την γραμμή του, στην έξοδο. Ο Marquez όμως έμεινε στο γκάζι και έτσι έπεσε πάνω στον Vinales. Στην επανάληψη φαίνεται σαν ο Marquez να λέει στον Vinales πως υπήρχε λίγος χώρος, και αργότερα στην συνέντευξή του απέδωσε το συμβάν στις διαφορετικές γραμμές που χρησιμοποιούν και στο γεγονός πως νόμιζε πως είχε βγει εκτός από λάθος κι έτσι θα προλάβαινε να περάσει. Όπως είπε, ζήτησε συγνώμη από τον από τον Vinales και θεωρεί πως το συμβάν έληξε εκεί, από την στιγμή που δεν υπήρχε πτώση.

Ο Marquez ζήτησε συγνώμη και θεωρεί πως το συμβάν έληξε εκεί

 

Αυτό μας φέρνει στο αύριο, σε έναν αγώνα που είναι άγνωστο σε τι συνθήκες θα διεξαχθεί, με τον Marquez να έχει το προβάδισμα, τόσο γιατί είναι από τις αγαπημένες του πίστες, όσο και γιατί είναι πιο κοντά στις ρυθμίσεις που δουλεύουν για εκείνον. Οι υπόλοιποι έδειξαν πως έχουν γκρίζες περιοχές για τις νέες ιδιαίτερες συνθήκες, αφήνοντας έτσι όλη την μαγεία του Γερμανικού GP να λάμψει χωρίς καμία δυνατή πρόβλεψη!

 

Για τους Έλληνες μετά τον αγώνα το θέαμα συνεχίζεται, καθώς φέτος συμμετέχει η KTM SKOURTAS RACING CENTER στο ADAC JUNIOR CUP με τους Βασίλη Κορωνάκη και Κυριάκο Λιούτα! Συγχαρητήρια στην ομάδα και τους χορηγούς της που επενδύει στους νέους αγωνιζομένους και τους γεμίζει με εμπειρία!

 

 

Α/Α
Αναβάτης
MOTO
Χρόνος
Διαφ. 1ος/προηγ
1
Marc MARQUEZ
Honda
1'27.302
 
2
Danilo PETRUCCI
Ducati
1'27.462
0.160 / 0.160
3
Dani PEDROSA
Honda
1'27.949
0.647 / 0.487
4
Cal CRUTCHLOW
Honda
1'28.089
0.787 / 0.140
5
Jonas FOLGER
Yamaha
1'28.210
0.908 / 0.121
6
Jorge LORENZO
Ducati
1'28.383
1.081 / 0.173
7
Pol ESPARGARO
KTM
1'28.402
1.100 / 0.019
8
Aleix ESPARGARO
Aprilia
1'28.526
1.224 / 0.124
9
Valentino ROSSI
Yamaha
1'28.669
1.367 / 0.143
10
Andrea DOVIZIOSO
Ducati
1'28.703
1.401 / 0.034
11
Maverick VIÑALES
Yamaha
1'28.823
1.521 / 0.120
12
Alvaro BAUTISTA
Ducati
1'28.968
1.666 / 0.145

 

MotoGP, Moto2 και Moto3: Όλοι οι συμμετέχοντες για το 2026!

Toprak Razgatlioglu και Diogo Moreira τα νέα πρόσωπα
gird
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/1/2026

Ο προσωρινός κατάλογος συμμετοχών για το MotoGP 2026 δεν περιέχει εκπλήξεις, καθώς οι αναβάτες, οι αριθμοί τους, οι ομάδες και οι μοτοσυκλέτες τους έχουν ήδη ανακοινωθεί ξεχωριστά.

Οι δύο rookies του MotoGP 2026 Toprak Razgatlioglu και Diogo Moreira είναι εν ενεργεία Παγκόσμιοι Πρωταθλητές στο WSBK και στην Moto2 αντίστοιχα, αντικαθιστώντας τους Miguel Oliveira και Somkiat Chantra.

Άξιο αναφοράς είναι πως οι ομάδες της Aprilia παραμένουν χωρίς κύριο χορηγό, παρά την πολύ καλή τους πορεία το 2025.

“Ειλικρινά, δεν θέλω να πω ότι είμαι έκπληκτος, αλλά προφανώς και λίγο απογοητευμένος που δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε έναν κορυφαίο κύριο χορηγό. Ευτυχώς, έχουμε την Piaggio Group που μας σώζει. Αλλά θα ήθελα πολύ να καλέσω μια μέρα τον κ. Colaninno και να του πω ότι βρήκαμε 10 εκατομμύρια για να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό!”, δήλωσε ο Massimo Rivola, CEO της Aprilia Racing, κατά την παρουσίαση της ομάδας την Πέμπτη.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τους αναβάτες του MotoGP:

Αριθμός

Αναβάτης

Ομάδα

5

Johann Zarco

CASTROL Honda LCR

7

Toprak Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

10

Luca Marini

Honda HRC Castrol

11

Diogo Moreira

Honda LCR

12

Maverick Viñales

Red Bull KTM Tech3

20

Fabio Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

21

Franco Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

23

Enea Bastianini

Red Bull KTM Tech3

25

Raul Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

33

Brad Binder

Red Bull KTM Factory Racing

36

Joan Mir

Honda HRC Castrol

37

Pedro Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

42

Alex Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

43

Jack Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

49

Fabio Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

54

Fermin Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

63

Francesco Bagnaia

Ducati Lenovo Team

72

Marco Bezzecchi

Aprilia Racing

73

Alex Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

79

Ai Ogura

Trackhouse MotoGP Team

89

Jorge Martin

Aprilia Racing

93

Marc Marquez

Ducati Lenovo Team

 

Παρακάτω μπορείτε την προσωρινή λίστα με τους αναβάτες Moto2:

Αριθμός

Αναβάτης

Ομάδα

3

Sergio Garcia

ITALJET Gresini Moto2

4

Ivan Ortola

QJMOTOR - FRINSA - MSI

7

Barry Baltus

REDS Fantic Racing

9

Jorge Navarro

Forward Factory Team

11

Alex Escrig

Forward Factory Team

12

Filip Salač

OnlyFans American Racing Team

13

Celestino Vietti

SpeedRS Team

14

Tony Arbolino

REDS Fantic Racing

16

Joe Roberts

OnlyFans American Racing Team

17

Daniel Muñoz

Italtrans Racing Team

18

Manuel Gonzalez

LIQUI MOLY Dynavolt Intact GP

21

Alonso Lopez

ITALJET Gresini Moto2

28

Izan Guevara

BLU CRU Pramac Yamaha Moto2

32

Luca Lunetta

SpeedRS Team

36

Angel Piqueras

QJMOTOR - FRINSA - MSI

44

Aron Canet

ELF Marc VDS Racing Team

53

Deniz Oncu

ELF Marc VDS Racing Team

54

Alberto Ferrandez

BLU CRU Pramac Yamaha Moto2

64

Mario Suryo Aji

Idemitsu Honda Team Asia

71

Ayumu Sasaki

Momoven Idrofoglia RW Racing Team

72

Taiyo Furusato

Idemitsu Honda Team Asia

80

David Alonso

CFMOTO Aspar Team

81

Senna Agius

LIQUI MOLY Dynavolt Intact GP

84

Zonta van den Goorbergh

Momoven Idrofoglia RW Racing Team

95

Collin Veijer

Red Bull KTM Ajo

96

Daniel Holgado

CFMOTO Aspar Team

98

Jose Antonio Rueda

Red Bull KTM Ajo

99

Adrian Huertas

Italtrans Racing Team

 

Και τέλος η λίστα με τους αναβάτες της Moto3:

Αριθμός

Αναβάτης

Ομάδα

5

Leo Rammerstorfer

SIC58 Squadra Corse

6

Ryusei Yamanaka

FRINSA - MT Helmets - MSI

8

Eddie O'Shea

GRYD - MLav Racing

9

Veda Pratama

Honda Team Asia

10

Nicola Carraro

Rivacold Snipers Team

11

Adrian Cruces

CIP Green Power

13

Hakim Danish

FRINSA - MT Helmets - MSI

14

Cormac Buchanan

BOE Motorsports

18

Matteo Bertelle

LEVEL UP - MTA

19

Scott Ogden

CIP Green Power

21

Ruche Moodley

BOE Motorsports

22

David Almansa

Liqui Moly Dynavolt Intact GP

27

Rico Salmela

Red Bull KTM Tech3

28

Maximo Quiles

CFMOTO Aspar Team

31

Adrian Fernandez

Leopard Racing

32

Zen Mitani

Honda Team Asia

51

Brian Uriarte

Red Bull KTM Ajo

54

Jesús Rios

Rivacold Snipers Team

64

David Muñoz

Liqui Moly Dynavolt Intact GP

66

Joel Kelso

GRYD - MLav Racing

67

Casey O'Gorman

SIC58 Squadra Corse

73

Valentin Perrone

Red Bull KTM Tech3

78

Joel Esteban

LEVEL UP - MTA

83

Alvaro Carpe

Red Bull KTM Ajo

94

Guido Pini

Leopard Racing

97

Marco Morelli

CFMOTO Aspar Team