Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

MotoGP: Σενάρια για πρώτο αγώνα τον Ιούλιο

Η Αυστρία μπαίνει στο παιχνίδι

Η είδηση πως η Formula 1 θα κάνει τον πρώτο της αγώνα στο Red Bull Ring στις αρχές του Ιουλίου, έχει δημιουργήσει μια νέα σειρά ανεπίσημων συζητήσεων στο παρασκήνιο των MotoGP για την πιθανότητα να γίνει στην πίστα της Αυστρίας και ο πρώτος αγώνας των MotoGP στα τέλη Ιουλίου (στις 26). Μάλιστα οι ίδιες πηγές, θέλουν οι ομάδες και οι αναβάτες να μένουν επί αυστριακού εδάφους και να γίνει και δεύτερος αγώνας στη σειρά εκεί στις 2 Αυγούστου. Προς το παρόν το πρόγραμμα λέει πως θα ξεκινήσουμε από το Brno της Τσεχίας στις 9 Αυγούστου, όμως όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων κάθε χώρας και όχι από την Dorna.

Πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων είναι τα πάντα. Ο Carmelo Ezpeleta έχει δηλώσει πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να γίνει πρωτάθλημα φέτος, ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνουν δύο αγώνες στην ίδια πίστα! Συγκεκριμένα είπε πως αν δεν μπορέσουν τελικά να φύγουν από την Ευρώπη, τότε θα γίνουν διπλοί αγώνες χρησιμοποιώντας 5-6 πίστες, ώστε να διεξαχθούν 10-12 αγώνας. Οι πίστες τις Ευρώπης είναι οι μόνες αυτή τη στιγμή που επιτρέπουν τη διεξαγωγή μιας σειράς αγώνων, καθώς οι μετακινήσεις των ομάδων θα είναι πιο εύκολες, δεδομένου πως οι περισσότερες από αυτές έχουν τη φυσική έδρα τους στην Ευρώπη και τα μέλη τους (αναβάτες και μηχανικοί) είναι Ευρωπαίοι. Την ίδια θέληση έχουν και οι ιδιοκτήτες γτων ομάδων, όπως φάνηκε στην τελευταία συνέντευξη του Razlan Razali διευθυντή της Petronas. Ακόμα και αυτή η ομάδα που έχει πίσω της έναν τεράστιο χορηγό (ουσιαστικά το κράτος της Μαλαισίας…) εν τούτοις αναφέρθηκε στο οικονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις ομάδες αυτή τη στιγμή και θα είναι τεράστιο αν δεν γίνει το πρωτάθλημα ή αν γίνει πολύ κουτσουρεμένο. “Πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 10 αγώνες για να έχει νόημα το πρωτάθλημα. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και πέντε αγώνες θα βοηθήσουν την κατάσταση από οικονομικής άποψης. Τα έσοδά μας είναι από τους χορηγούς και χωρίς αγώνες δεν έχουμε έσοδα. Η δική μας ομάδα έχει 60 άτομα προσωπικό από 22 διαφορετικές χώρες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα οικονομικά και δεν νομίζω πως η επόμενη χρονιά θα είναι φυσιολογική όπως ήταν το 2019… Επίσης, θα πρέπει να ανακοινωθεί και μια ημερομηνία οριστικής ακύρωσης του πρωταθλήματος”.

Η Petronas είναι η μόνη ομάδα μέχρι στιγμής που ζητά δημόσια τον καθορισμό μια τελεσίδικης ημερομηνίας ακύρωσης του πρωταθλήματος, όμως δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε πως είναι και η μοναδική που το συζητά με την Dorna. Το θέμα εδώ είναι φυσικά οι ρήτρες των συμβολαίων που έχουν οι ομάδες με τους αναβάτες και το προσωπικό. Όσο υπάρχει πρωτάθλημα, ακόμα κι αν γίνει μόνο ένας αγώνας, θα πληρώσουν κανονικά το προσωπικό και τους αναβάτες, έστω και με κάποιες αναπροσαρμογές στους μισθούς. Αν όμως ακυρωθεί το πρωτάθλημα, τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά για όλους…