MotoGP Sepang: Νίκη Bastianini σε αγώνα track day!

Σημαντική νίκη σε καμπή καριέρας για Bastianini
MotoGP Sepang: Νίκη Bastianini σε αγώνα track day!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/11/2023

Μετά από μία καταστροφική ατυχία που οδήγησε σε μία άσχημη χρονιά, εμποδίζοντας τον Bastianini να δείξει στο κοινό για πιο λόγο κατέχει μία από τις δύο εργοστασιακές καρέκλες, σήμερα η πρώτη του νίκη έρχεται ως ανάσα απέναντι στην πίεση μεταγραφής που διαφαίνεται, εξαιτίας της ανόδου του Martin.

Βέβαια ήταν η εκκίνηση του Martin που άνοιξε την πόρτα στον Bastianini καθώς ο αναβάτης της Pramac προσπάθησε να κρατήσει τον Bagnaia στην εξωτερική της πρώτης στροφής, έχοντας ξεκινήσει καλύτερα από εκείνον και μάλιστα καλύτερα από τον εαυτό του στον αγώνα Sprint.

Τότε ήρθε και το πρώτο γλίστρημα εμπρός, με την απόδοση του εμπρός ελαστικού να χαρακτηρίζει από εκείνη την στιγμή όλο τον αγώνα του Martin. Από εκείνη την στιγμή Bastianini και Alex Marquez, ο οποίος εχθές κέρδισε τον αγώνα Sprint πέρασαν εμπρός και έμειναν έτσι χωρίς ποτέ να παλέψουν ή να αλλάξουν θέση. Στο μεταξύ ο Bastianini θα μπορούσε και εχθές να τα πάει καλύτερα στον Sprint αλλά αποφάσισε να κάνει τον πορτιέρη στον Bagnaia προστατεύοντάς τον από την απειλή της KTM που ακολουθούσε.

Ο Martin καταλήγει 5ος μετά την πρώτη στροφή, τρίτος ο Bagnaia και τέταρτος ο Bezzecchi που δεν θα έμενε για πολύ εκεί, θα ήταν σχετικά εύκολο για τον Martin να προσπεράσει.

Εντυπωσιακό που ο Quartararo ήταν 6ος εκείνη την στιγμή και αναμενόμενο να αρχίσει να πέφτει στην κατάταξη χάνοντας θέσεις, όπως και έγινε. Ωστόσο η συγκεκριμένη πίστα ευνοεί την Yamaha όπως φαίνεται και από την απόδοση του Morbidelli. Ίσχυε αυτό από πάντα για την συγκεκριμένη περίοδο των MotoGP και δεν έχει σταματήσει να ισχύει ούτε και τώρα που η Ducati έχουν αφήσει πολύ πίσω τους τις Ιαπωνικές, η πίστα αυτή ευνοεί την Yamaha και κάπως έτσι είδαμε λίγες μάχες στις πίσω θέσεις καθώς και την ανάκαμψη του Quartararo που όχι μόνο κέρδισε ότι είχε χάσει στην αρχή αλλά ανέβηκε κιόλας περνώντας τον Bezzecchi και τερματίζοντας 5ος με τον Morbidelli 7ο έχοντας κυνηγηθεί με Miller.

Ο Binder έπεσε όπως καταστροφή ήταν για την Honda όλο το αγωνιστικό διήμερο, όπου στον Sprint έπεσαν οι δύο εργοστασιακές. Σήμερα έπεσε πάλι ο Mir αλλά και ο Nakagami που ξανά μπήκε στον αγώνα και τερμάτισε τελευταίος. Συνολικά στις πτώσεις εκτός από τους δύο πιο πάνω, ο Aleix Espargaro, ο Fernandez και ο Oliveira συμπλήρωσαν την λίστα.

Οι μόνες μάχες εμπρός ήταν στον τρίτο και τέταρτο γύρο, όταν ο Martin που περνώντας τον Bezzecchi κι έχοντας κολλήσει στον τροχό του Bagnaia, αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό. Οι επιθέσεις στην τρίτη και τέταρτη στροφή απαντήθηκαν καταπληκτικά, ιδιαίτερα όταν ο Bagnaia έμεινε στην εξωτερική και πέρασε από έξω τον Martin. Διάλεξε μία τελείως άσχετη γραμμή, αν θα ήταν μόνος του, κρατώντας την εξωτερική και στην επόμενη ήταν ξανά εμπρός.

Από τον έκτο γύρο και μετά η τετράδα είχε χωρίσει τις θέσεις της, είχε κατασταλάξει και από εκεί και πέρα μόνο οι αποστάσεις μεταξύ τους θα μεγάλωναν. Ιδιαίτερα στο τέλος όπου ο Martin έμενε ολοένα και πιο πίσω φτάνοντας τα δέκα δευτερόλεπτα διαφοράς από την κορυφή!

Καθόλου όμως δεν κινδύνευε από τον Quartararo που ήταν άλλα 5 δευτερόλεπτα πίσω, σε έναν αγώνα που έμοιαζε με track day και ήταν όλοι εκεί για να οδηγήσουν την μοτοσυκλέτα τους με ασφάλεια, χωρίς να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο…

Μένουν δύο αγώνες πλέον για να ολοκληρωθεί το φετινό πρωτάθλημα που είχε τόσους πολλούς διαφορετικούς αναβάτες στην πρώτη θέση με το ζήτημα να παραμένει για το ποιος από τους δύο, θα πάρει τον τίτλο.

 

Θέση

N#

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Χρόνος/Διαφ.

1

23

Enea Bastianini

Ducati

39:59.1370

2

73

Alex Marquez

Ducati

1.535

3

1

Francesco Bagnaia

Ducati

3.562

4

89

Jorge Martin

Ducati

10.526

5

20

Fabio Quartararo

Yamaha

15.000

6

72

Marco Bezzecchi

Ducati

16.946

7

21

Franco Morbidelli

Yamaha

18.553

8

43

Jack Miller

KTM

19.204

9

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

19.399

10

10

Luca Marini

Ducati

19.740

11

12

Maverick Viñales

Aprilia

21.189

12

5

Johann Zarco

Ducati

23.598

13

93

Marc Marquez

Honda

27.079

14

37

Augusto Fernandez

KTM

28.940

15

44

Pol Espargaro

KTM

29.849

16

27

Iker Lecuona

Honda

50.960

17

19

Alvaro Bautista

Ducati

53.564

18

30

Takaaki Nakagami

Honda

102.162

Πτώσεις

 

33

Brad Binder

KTM

22:09.2550

 

41

Aleix Espargaro

Aprilia

16:11.4380

 

25

Raul Fernandez

Aprilia

12:11.7050

 

88

Miguel Oliveira

Aprilia

10:12.0060

 

36

Joan Mir

Honda

08:09.7400

 

  

 

Ετικέτες

Triumph: Νέος κινητήρας για τη Moto2 από το 2027 – Περισσότερα κυβικά και δύναμη, μικρότερο βάρος

Ο νέος τρικύλινδρος τη Moto2 θα πλησιάσει σε χωρητικότητα τα πρωτότυπα 850cc του MotoGP
moto2
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/8/2026

Με την ευκαιρία του Βρετανικού Grand Prix στο Silverstone, η Triumph Motorcycles αποκάλυψε πως την επόμενη χρονιά θα φέρει έναν νέο κινητήρα για τη μεσαία κατηγορία, Moto2. Έχοντας αναλάβει την τροφοδοσία της κατηγορίας με κοινούς κινητήρες από το 2019, η Triumph χρησιμοποιεί μια αγωνιστικών προδιαγραφών εκδοχή του κινητήρα που γνωρίζουμε από το Street Triple 765 RS και έκτοτε αυτή έχει γράψει συνολικά 1.926.132 χιλιόμετρα από τους αναβάτες της Moto2.

Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από όλα αυτά τα χιλιόμετρα συνιστούν τη βάση πάνω στην οποία η Triumph  σχεδίασε την εξέλιξη του τρικύλινδρου σε σειρά κινητήρα, με στόχο να συνεχίσει να σπάει ρεκόρ - έχοντας ήδη γράψει σχεδόν 100 νέα ρεκόρ πίστας στα οκτώ χρόνια που υπηρετεί τη Moto2.

Ο νέος κινητήρας επανασχεδιάζεται αυτόν τον καιρό με στόχο να αυξήσει την απόδοσή του και να μειώσει το βάρος του.

triumph moto2

Η Triumph έχει σχεδιάσει μια νέα κεφαλή του τρικύλινδρου, κάτω από την οποία φοριούνται νέες βαλβίδες με μικρότερη αδράνεια, νέες εισαγωγές αέρα και καυσίμου, καθώς και ένας νέου σχήματος θάλαμος καύσης με υψηλότερη σχέση συμπίεσης για να προσφέρει αυξημένη ροπή σε όλο το εύρος λειτουργίας.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν ακόμη και τις κάσες του κινητήρα (κάρτερ), αλλά και πολλά εξαρτήματα από τα σωθικά του ώστε να μην επηρεαστεί η αξιοπιστία του με την επιπλέον ισχύ και ροπή που θα παράγει, αλλά και για να χάσει λίγο βάρος επί τη ευκαιρία. Η Triumph μας λέει πως ο νέος τρικύλινδρος θα είναι και δύο κιλά ελαφρύτερος.

Η εκτίμηση των Άγγλων είναι πως στην τελική του μορφή θα αποδίδει περίπου 6% παραπάνω δύναμη, αποκαλύπτοντας πως θα έχει αυξηθεί και ο κυβισμός του, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει σε πόσα κυβικά θα καταλήξει. Έχοντας ωστόσο ως αφετηρία τα 765 cc του τρέχοντος κινητήρα, είναι προφανές πως θα πλησιάσει λίγο περισσότερο στα 850 που θα έχουν τα πρωτότυπα του MotoGP από του χρόνου.

triumph moto2

Παρόλα αυτά, δεν αναμένεται να υπάρχει καμιά σύγκριση ανάμεσα στους κινητήρες των δύο κατηγοριών, Moto2 και MotoGP, καθώς ο τρικύλινδρος της Triumph βασίζεται σε κινητήρα παραγωγής και θα ήταν πρακτικά αδύνατο να προσεγγίσει τα τρελά νούμερα απόδοσης ενός πανάκριβου πρωτοτύπου που φορά εξαιρετικά εξελιγμένη τεχνολογία, όπως λ.χ. είναι οι πνευματικές βαλβίδες ή τα seamless κιβώτια ταχυτήτων.

Η αύξηση της απόδοσης ωστόσο, όσο κι αν δεν απειλεί το MotoGP, οπωσδήποτε θα απαιτήσει σε κάποιον βαθμό και ανάλογες προσαρμογές στα πρωτότυπα πλαίσια της Moto2, ειδικά καθώς θα αλλάξουν οι διαδρομές των εισαγωγών αέρα και οι εδράσεις του κινητήρα.

Η Triumph αποκαλύπτει πως ο κινητήρας αυτός έχει ξεκινήσει να εξελίσσεται εδώ και έναν χρόνο και σύντομα θα είναι διαθέσιμος για τις ομάδες Moto2 ώστε να έχουν επαρκές περιθώριο να τεστάρουν τις ικανότητές του σε ιδιωτικές δοκιμές, πριν τεθεί σε υπηρεσία από το πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς.