MotoGP Sepang: Σε 15 λεπτά έγιναν όλα! Δραματική κατάταξη με pole position Martin σε ρεκόρ πίστας!

Όσοι κυνηγούν το πρωτάθλημα έπεσαν
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

22/10/2022

Το δράμα ξεκίνησε από την FP3 στην οποία ο Martin ήταν επίσης ο ταχύτερος και με την πίστα να έχει μεικτές συνθήκες εκείνη την στιγμή καθώς μαύρα σύννεφα απειλούσαν να φέρουν την βροχή.

Το πιο δύσκολο στοίχημα το είχε ο Bagnaia που έπρεπε να βρει τον χρόνο που έπρεπε αλλά στάθηκε άτυχος στα τελευταία λεπτά με μία ανώδυνη πτώση εξαιτίας της οποίας όμως βρέθηκε στην Q1. Στο μεταξύ Bagnaia και Marquez εκνευρίστηκαν με τον Morbidelli καθώς ο αναβάτης της εργοστασιακής Yamaha «πάρκαρε» την μοτοσυκλέτα του στην αγωνιστική γραμμή μόλις βγήκε η σημαία για την βροχή κι ενώ υπήρχε ακόμη πρόσφυση.

Αυτή ακριβώς που κυνηγούσαν δηλαδή οι άλλοι δύο, στον ελάχιστο χρόνο που είχαν για να κάνουν κάτι τέτοιο. Πολύ σωστά λοιπόν οι κριτές τιμώρησαν τον Mobidelli με long lap στον αγώνα. Ο Bezzecchi κατάφερε να κάνει τον δεύτερο χρόνο στην FP3 και ταυτόχρονα να είναι και ο πρώτος της FP4 από την οποία όμως δεν έλειψαν τα προβλήματα και οι πτώσεις.

Ο Pol Espargaro, Jorge Martin και ο Johann Zarco έκαναν ένα σερί πτώσεων την μία μετά την άλλη. Ο Quartararo έπεσε επίσης στην 8η στροφή και φάνηκε να πονά και το αριστερό του χέρι το οποίο έχει ξανά χτυπήσει, αλλά αργότερα στην Q2 δεν έδειξε να έχει πρόβλημα. [UPDATE]: Ωστόσο αρκετές ώρες μετά, το απόγευμα, διέγνωσαν κάταγμα στο τρίτο δάχτυλο έχει όμως το ΟΚ για να αγωνιστεί. Στην ίδια στροφή οι Honda είχαν επίσης πρόβλημα με τον Pol Espargaro να πέφτει και τον Marquez να παλεύει επίσης και να μένει στην 15η θέση από πλευράς χρόνου.

 

Αυτά τα περιστατικά και οι χαμένες ευκαιρίες έφεραν πάνω από δύο αναβάτες στην Q1 που συνήθως θα έπρεπε να είναι στην Q2. Αυτό ήταν το σήμα της μάχης. Στο μεταξύ η απειλή της βροχής είχε επιστρέψει και αυτό έκανε τους πάντες να βγουν όλοι μαζί για να προλάβουν να γράψουν χρόνους, πριν αρχίσουν να προστίθενται δέκα-δέκα τα δευτερόλεπτα έτσι κι άνοιγαν οι ουρανοί.

Στο μεταξύ ο Bagnaia αν θέλει να δώσει μία χιουμοριστική πινελιά σε όλο αυτό που συμβαίνει θα πρέπει να βγαίνει από το δικό του box και να πηγαίνει στου Marquez να του φωνάζει έλα.

Από την στιγμή που δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει από την pit lane χωρίς τον Marquez να ακολουθεί, καλύτερα να το διασκεδάσει.

Αργότερα βέβαια βρήκε καλύτερο τρόπο, έκανε μία τεράστια διαφορά χρόνου και ο Marquez έμεινε μόνος του, το οποίο φυσικά και τόνισε ο ίδιος χωρίς να περιμένει να το σχολιάσει άλλος, καθώς ο Marquez είναι ξεκάθαρος πως χωρίς το slipstreaming από την Ducati, η μοτοσυκλέτα του δεν έχει την δύναμη για αυτά τα δέκατα χρόνου διαφοράς από τους πρώτους. Μέχρι εκεί όμως είχαν ακόμη πολλά να συμβούν.

Τα τελευταία λεπτά της Q1 είναι δραματικά γιατί οι δύο Ducati του Bagnaia και του Miller έχουν πάρει τα εισιτήρια για την Q2 ενώ με 1:25 να απομένει ο Alex Marquez πέφτει στο background του μεγάλου του αδερφού, την ώρα που ο Marc πιέζει τόσο πολύ τα φρένα που δεν καταφέρνει να στρίψει και απλά χαλάει τον γύρο του.

Όλα δείχνουν πως ο Marquez θα πάει να ξεκινήσει από το τέλος του grid. Κι ενώ έχει μία τελευταία προσπάθεια, μπροστά του είναι ο Miller και δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα τα καταφέρει, παρόλο που πίσω του μπορεί να του κλέψει χιλιοστά.

 

 

Ο Miller όμως σημειώνει πτώση στην δεύτερη στροφή που δεν επηρεάζει τον Marquez και με τον Bagnaia σταθερά πρώτο το δεύτερο εισιτήριο πάει στην Honda. Ο Zarco και ο Giannantonio θα μπορούσαν να κάνουν κάτι καλύτερο, όπως και ο Binder και ειδικά ο τελευταίος έπρεπε να είχε καταφέρει να περάσει αλλά προς μεγάλη ικανοποίηση του Marquez κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Στην Q2 o Martin σπάει το ρεκόρ πίστας από τον πρώτο γύρο και λίγο αργότερα θα το έκανε και με μεγαλύτερη διαφορά. Για άλλη μία φορά η Ducati θα μονοπωλήσει τις πρώτες θέσεις με Marquez και Rins να σπάνε το σερί τους και τον Bagnaia να σκάβει μόνος του τον λάκκο του. Κι ενώ ο Bagnaia δεν ενοχλείται από τον Marquez φαίνεται πως η Ducati μίλησε στους αναβάτες που μπορούν να τραβήξουν τους άλλους εμπρός να προσέχουν και έτσι μόλις ο Aleix Espargaro πετάχτηκε για να μπει πίσω από τον Martin εκείνος του ζήτησε να μην ακολουθήσει. Στο μεταξύ ο Aleix Espargaro έχει την ταχύτητα να ακολουθήσει τον Martin αλλά σημείωσε και αυτός πτώση καταλήγοντας στις τελευταίες θέσεις. Εκεί στο τέλος της Q2 βρέθηκε και ο Quartararo γιατί κι αυτός γλίστρησε και κατέστρεψε την προσπάθειά του.

Με την πτώση του ο Bagnaia έχασε την ευκαιρία να ξεκινήσει από μπροστά αλλά ευτυχώς για τον ίδιο δεν είναι πίσω από τους υπόλοιπους που κυνηγούν το πρωτάθλημα και υπάρχει έτσι πάντα η περίπτωση να έχουμε αύριο τον φετινό πρωταθλητή, βάση των συγκεκριμένων περιπτώσεων.

 

 

Ετικέτες

Jorge ‘Aspar' Martinez και CFMOTO για MotoGP – Καραμπόλα με Tech3 που μιλά με Honda

Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη ψήνεται στο παρασκήνιο του MotoGP ενόψει της νέας εποχής των 850 cc
aspar
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/4/2026

Ο Jorge Martinez, γνωστός και από το αγωνιστικό του παρατσούκλι Aspar, εκτός από τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής στις κατηγορίες 80 και 125 κυβικών των Grand Prix τη δεκαετία του 1980, είναι ιδιοκτήτης των δύο ομάδων CFMOTO Aspar Team σε Moto3 και Moto2.

Μετά από μια πορεία γεμάτη με σημαντικές επιτυχίες, ο Aspar εύλογα σκέφτεται την επέκταση στην κορυφαία κλάση MotoGP και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν αυτόν τον καιρό στο paddock του παγκοσμίου πρωταθλήματος μιλούν ακριβώς γι’ αυτό.

aspar

Υπάρχουν λοιπόν σοβαρότατες πιθανότητες να δούμε ομάδα CFMOTO Aspar Racing στη μεγάλη κατηγορία MotoGP με μοτοσυκλέτες προερχόμενες από την ΚΤΜ, συνεργάτιδα της κινέζικης εταιρείας εδώ και χρόνια τόσο στα μοντέλα παραγωγής, όσο και στις δύο μικρότερες κλάσεις των Grand Prix.

Για να γίνει αυτό ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί χώρος και αυτός μαθαίνουμε πως ενδέχεται να δημιουργηθεί με την αποχώρηση της Tech 3 από το σχήμα της ΚΤΜ. Η Tech 3 μάλιστα φέρεται να είναι σε συζητήσεις με τη Honda για συνεργασία από το 2027 και μετά, στο οποίο σενάριο η ομάδα του Aspar θα σπεύσει να αναλάβει τις δύο KTM RC16 που τρέχει σήμερα η γαλλική ομάδα με Maverick Vinales και Enea Bastianini.

aspar
O Jorge Martinez με τον David Alonso

Ο Jorge Martinez έχει χτίσει μια σπουδαία υποδομή στη Βαλένθια με επίκεντρο την ιδιόκτητη πίστα Aspar Circuit, στην οποία θα βρει κανείς συχνά όλους τους μεγάλους Ισπανούς πρωταθλητές (αδελφοί Marquez, Jorge Martin κ.ά.) να προπονούνται, αλλά η σημαντικότερη δουλειά που γίνεται εκεί είναι σε επίπεδο ακαδημιών, καθώς ο Aspar έχει ήδη αναδείξει πολλά ταλέντα μέσω του εκπαιδευτικού του προγράμματος και του MIR Racing Aspar Cup.

aspar
Max Quilles

Πρόκειται για έναν θεσμό που συγκεντρώνει νεαρούς αναβάτες από δεκάδες χώρες του κόσμου και μέχρι τώρα έχει χαρίσει στην Ισπανία έναν παγκόσμιο πρωταθλητή, τον David Alonso που το 2024 έφερε στη CFMOTO έναν σπουδαίο τίτλο τιμής: το πρώτο πρωτάθλημα Grand Prix (Moto3) για κινέζικη ομάδα, έστω και με μοτοσυκλέτα ΚΤΜ. Επιπλέον, από το ίδιο πρόγραμμα έχει βγει ένα από τα νέα μεγάλα ταλέντα της Ισπανίας, ο Max Quilles που αυτή τη στιγμή προηγείται στην κατάταξη της Moto3 και μοιάζει με το μεγαλύτερο φαβορί για τον φετινό τίτλο – και είναι επίσης προστατευόμενος του Marc Marquez και τακτικός παρτενέρ του στις προπονήσεις – ενώ δύο ακόμη αναβάτες που έχουν φτάσει στο κορυφαίο πρωτάθλημα μέσω του προγράμματος του Aspar είναι οι Dani Holgado και Marco Morelli.

aspar
Dani Holgado

Φέτος μάλιστα ο Aspar επέκτεινε το πρόγραμμα αυτό στην Ασία με τη συνεργασία της CFMOTO, αναζητώντας τα επόμενα μεγάλα ταλέντα των Grand Prix στην άλλη άκρη του κόσμου και πρωτίστως στην Κίνα, μια χώρα ουσιαστικά “παρθένα” για τον κόσμο του MotoGP και διακαής πόθος της Liberty Media.

Όλα μοιάζουν να δένουν όμορφα και τακτικά, καθώς το όραμα Aspar και CFMOTO ευθυγραμμίζεται ιδανικά με τα θέλω των διοργανωτών, Libery Media και Moto Grand Prix Sports Entertainment (Dorna), τόσο που αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με θέμα χρόνου παρά με φήμη.