MotoGP Sepang Test, μέρα 1η, μεσημέρι Ducati, Ducati και Ducati

Jorge Martin, Pecco Bagnaia και Enea Bastianini στις 3 πρώτες θέσεις
Sepang test 1η μέρα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/2/2023

Η σεζόν του 2023 για το MotoGP ξεκίνησε. Μετά από τις 3 πρώτες μέρες δοκιμών των δοκιμαστών και των rookies (Shakedown test), ήρθε η ώρα όλων των αγωνιζομένων να δοκιμάσουν τις νέες τους μοτοσυκλέτες στην πίστα της Sepang στη Μαλαισία.

Μέχρι τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, πρώτης ημέρας του τριήμερου τεστ, ο καιρός ήταν καλός, ενώ ταχύτερος όλων ήταν ο Jorge Martin της Prima Pramac Racing, με χρόνο 1:58.737. Ελάχιστα πιο πίσω, στις θέσεις 2 και 3 βρέθηκε το ντουέτο των εργοστασιακών αναβατών της Ducati, με τον Pecco μπροστά από τον Enea.

Ποδαρικό στην πίστα έκανε ο Jack Miller, πλέον με την Red Bull KTM Factory Racing, ενώ ο Marc Marquez της Repsol Honda Team είχε στο pit-box της ομάδας του όχι μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά… τέσσερις (!) RC213V με διαφορετικές ρυθμίσεις και φαίρινγκ να δοκιμάσει, ενώ μια εκ των τεσσάρων είναι σχεδόν όλη νέα. Η Honda χρειάζεται μεγάλες και τολμηρές αλλαγές για να επανέλθει στις πρώτες θέσεις, και περιμένουμε να δούμε αν ο Marc θα έχει να κάνει θετικά σχόλια στο τέλος του τεστ, ή αν συνεχίσει στο απαισιόδοξο μοτίβο των προηγούμενων δοκιμών.

Fabio

Μία ακόμα εταιρεία που παλεύει να αλλάξει το status quo του 2022 είναι η Yamaha, όχι γιατί βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όπως η Honda, αλλά για να δώσει ξανά το κατάλληλο εργαλείο στον Quartararo, ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο.

Έτσι, Fabio & Morbidelli έχουν από 3 μοτοσυκλέτες έκαστος για τις δοκιμές της Sepang, ενώ οι πρώτες ενδείξεις, τουλάχιστον ως προς την τελική ταχύτητα, ήταν ενθαρρυντικές.

Vinales

Στην Aprilia κανείς δεν θα εκπλαγεί αν ο Vinales κάνει δυνατή εμφάνιση στο τεστ, καθώς ο Ισπανός έχει κάνει όνομα για τις κορυφαίες εμφανίσεις του σε δοκιμές, στους αγώνες ήταν που έπασχε, εκεί που το 2022 έκανε μεγάλα βήματα βελτίωσης, δίπλα στον κορυφαίο αναβάτη της ιταλικής εταιρείας, Aleix Espargaro.

Oliveira

Ντεμπούτο με την Aprilia, ποδαρικό και στις πτώσεις για το 2023 έκανε ο Miguel Oliveira της RNF MotoGP Team, δίχως ευτυχώς να τραυματιστεί.

Στο πρώτο μισό της πρώτης μέρας του τεστ, ο Martin έριξε τον χρόνο κατά ένα δευτερόλεπτο σε σχέση με τον ταχύτερο χρόνο των δοκιμαστών και rookies, ενώ όπως πάντα στα πρώτα τεστ, καλό είναι να αποφύγουμε τα βιαστικά συμπεράσματα, καθώς οι αναβάτες έχουν καιρό να οδηγήσουν, έχουν νέες μοτοσυκλέτες και νέα εξαρτήματα να δοκιμάσουν, και οι χρόνοι δεν είναι έτσι αντιπροσωπευτικοί.

Ακολουθεί το Top-10 της κατάταξης της 1ης μέρας στις 14:00 τοπική ώρα.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΛΙΚΗ
1 Jorge Martin Pramac Ducati (GP23) 1m 58.737s 334.3
2 Francesco Bagnaia Ducati Lenovo (GP23) +0.120s 334.3
3 Enea Bastianini Ducati Lenovo (GP23) +0.249s 335.4
4 Maverick Viñales Aprilia Racing (RS-GP 23) +0.568s 332.3
5 Aleix Espargaro Aprilia Racing (RS-GP 23) +0.587s 332.3
6 Marc Marquez Repsol Honda (RC213V) +0.687s 333.3
7 Luca Marini Mooney VR46 Ducati (GP22) +0.732s 332.3
8 Alex Marquez Gresini Ducati (GP22) +0.832s 332.3
9 Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati (GP22) +1.276s 330.2
10 Augusto Fernandez Tech3 GASGAS (RC16)* +1.290s 326.2
11 Marco Bezzecchi Mooney VR46 Ducati (GP22) +1.331s 335.4
12 Brad Binder Red Bull KTM (RC16) +1.348s 330.2
13 Miguel Oliveira RNF Aprilia (RS-GP 22) +1.352s 331.2
14 Joan Mir Repsol Honda (RC213V) +1.369s 329.2
15 Franco Morbidelli Monster Yamaha (YZR-M1) +1.398s 332.3
16 Pol Espargaro Tech3 GASGAS (RC16) +1.417s 331.2
17 Jack Miller Red Bull KTM (RC16) +1.483s 330.2
18 Fabio Quartararo Monster Yamaha (YZR-M1) +1.518s 334.3
19 Johann Zarco Pramac Ducati (GP22) +1.566s 333.3
20 Raul Fernandez RNF Aprilia (RS-GP 22) +1.582s 331.2
21 Alex Rins LCR Honda (RC213V) +2.312s 329.2
22 Takaaki Nakagami LCR Honda (RC213V) +2.467s 328.2
23 Katsuyuki Nakasuga Yamaha Test Rider (YZR-M1) +3.155s 325.3
24 Stefan Bradl Honda Test Rider (RC213V) +4.764s 325.3
Ετικέτες

MotoGP: Επίσημο αντίο Davide Brivio στην Trackhouse – Προορίζεται για αντικαταστάτης του Alberto Puig στο HRC

Μια ακόμη ηχηρή μεταγραφή επιβεβαιώνεται, κατά το ήμισυ τουλάχιστον
Davide-Brivio
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/5/2026

Με επίσημο ανακοινωθέν της ομάδας Trackhouse Racing MotoGP στο περιθώριο του Καταλανικού Grand Prix στη Βαρκελώνη επισημοποιήθηκε μια φήμη που είχε φουντώσει τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο Davide Brivio θα αποχωρήσει από τη διεύθυνση της ομάδας μετά το τέλος της φετινής σεζόν, γεγονός που καλύπτει κατά το ήμισυ την επικαιρότητα. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι ο έμπειρος Ιταλός φεύγει, αλλά δεν αποκαλύπτεται ο νέος του προορισμός.

Πριν λίγες μέρες γράφαμε για την αναβάθμιση του Alberto Puig από διευθυντή της εργοστασιακής ομάδας Honda HRC Castrol σε έναν πιο κομβικό ρόλο με ευρύτερες αρμοδιότητες εντός του αγωνιστικού τμήματος HRC (Honda Racing Corporation). Το προφανές ερώτημα που εξαρχής δημιουργήθηκε αφορούσε τον αντικαταστάτη του και η διασύνδεση των δύο ειδήσεων μας δίνει την απάντηση.

Η φημολογία ήδη ήθελε τον 58χρονο Brivio σε διαπραγματεύσεις με τη Honda για τη θέση αυτή και η ανακοίνωση της Trackhouse ανοίγει τον δρόμο για τον επόμενο προορισμό του Ιταλού, με μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις να απομένουν.

Ο Brivio είναι ένα πολύ έμπειρο στέλεχος με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και ανάλογα πολλές επιτυχίες στο βιογραφικό του. Προερχόμενος από μια πενταετία στην ηγεσία της Yamaha στο WSBK, μετακινήθηκε εντός της ιαπωνικής εταιρείας στο MotoGP το 2001. Εκεί, παρέα με τον Lin Jarvis ήταν κομβικός στο να προσελκύσει τον Valentino Rossi στη Yamaha το 2004, παίρνοντας μαζί του μια σειρά αξέχαστα πρωταθλήματα.

Ένας από τους επόμενους σταθμούς του Brivio ήταν η Suzuki (2013), με την οποία πανηγύρισε τον ιστορικό τίτλο του Joan Mir το 2020, τον πρώτο για τη Suzuki μετά από μια στείρα 20ετία από τον τελευταίο τίτλο του Kenny Roberts Jr. στη δίχρονη ακόμη εποχή του πρωταθλήματος το 2000.

Η αποχώρησή του από το MotoGP ήρθε το 2021 για να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ομάδα Alpine F1, περνώντας τρία χρόνια στο κορυφαίο τετράτροχο πρωτάθλημα πριν επιστρέψει το 2024 ως αγωνιστικός διευθυντής της νεοσύστατης αμερικανικής ομάδας Trackhouse Racing MotoGP.

Όσο για την Trackhouse, η φετινή χρονιά συνδυάζει αγωνιστικές επιτυχίες με δυσάρεστες ειδήσεις, καθώς εκτός από τον team manager της, Brivio, χάνει του χρόνου και τον Ai Ogura που οδεύει πως μια εργοστασιακή Yamaha το 2027.