MotoGP Sepang Test, μέρα 1η - Viva Italia!

Πρώτη ιαπωνική μοτοσυκλέτα στη… 10η θέση
Bezzechi
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/2/2023

Όπως λέμε ξανά και ξανά, τα συμπεράσματα στα πρώτα τεστ θα πρέπει πάντα να είναι συντηρητικά, όμως όπως και να έχει, όταν ιταλικές μοτοσυκλέτες καταλαμβάνουν τις πρώτες 9 θέσεις, δημιουργείται ένα ενδιαφέρον μοτίβο.

Η 1η ημέρα του Test των αγωνιζομένων του MotoGP στη Sepang για το 2023 έλαβε τέλος, με μια πλειάδα αναβατών Ducati & Aprilia να καταλαμβάνουν τις πρώτες 9 θέσεις. Στη 10η θέση βρέθηκε η πρώτη ιαπωνική μοτοσυκλέτα, με τον… Franco Morbidelli, ενώ ταχύτερος αναβάτης με Honda ήταν ο Marc Marquez στην 12η θέση (πίσω ακόμα και από τον αδελφό του), ένα δευτερόλεπτο πιο αργός από τον χρόνο του Bezzechi! Σημειώστε πως οι χρόνοι ήταν γρήγοροι (Bezzechi 1:58, 47), ούτε 1 δευτερόλεπτο κάτω από το ρεκόρ πίστας του Jorge Martin (1:57.790) με μαλακά ελαστικά για την pole position του 2022.

Honda

Marc Marquez

Ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Marc Marquez είχε όπως σας είχαμε γράψει 4 μοτοσυκλέτες στη διάθεση του, μία από το 2022, δυο από το 2023 που έχουν εμφανιστεί σε προηγούμενες δοκιμές και μια ακόμα με ολοκαίνουργια εξαρτήματα. Την πρώτη ημέρα καμία μοτοσυκλέτα δεν πρόσφερε το κάτι παραπάνω για τον MM93, ο οποίος έκανε παρόμοιους χρόνους με όλες, για να καταλήξει 12ος. Δίπλα του, ο νέος ομόσταυλος τού Joan Mir είχε 2 μοτοσυκλέτες στη διάθεση του, σημειώνοντας τον 17ο χρόνο της ημέρας, 1,362 δευτερόλεπτα πίσω από τον 1ο. O Alex Rins της LCR Honda βρέθηκε 18ος, μια θέση πίσω από τον πρώην ομόσταυλο του στη Suzuki, ενώ ο Takaaki Nakagami ήταν 22ος αναβάτης, σχεδόν 3 δευτερόλεπτα πίσω από ον Bezzechi.

Ducati

Bastianini

Τι να πεις για τις μοτοσυκλέτες του Borgo Panigale, όταν 7 από τις μοτοσυκλέτες της Ducati βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα; Δυο περιφερειακοί και ένας rookie εργοστασιακός βρέθηκαν μπροστά από τον Πρωταθλητή Bagnaia που τερμάτισε 5ος την 1η ημέρα, με ταχύτερο όλων τον Marco Bezzechi της ομάδας του Valentino Rossi -που είχε και την πρώτη του, ανώδυνη, πτώση για το 2023. Τρίτος ήταν ο… άσπονδος φίλος του Bagnaia, Enea Bastianini και 4ος ο Jorge Martin που ήταν ταχύτερος μέχρι τη μέση της ημέρας.

Οι αναβάτες της εργοστασιακής Ducati δοκίμασαν διαφορετικά setup του ride height device, αλλά και διαφορετικά πακέτα αεροδυναμικών βοηθημάτων. Στην Pramac ο Martin δεν φάνηκε να δοκιμάζει κάτι νέο, αντίθετα όμως ο Johann Zarco δοκίμασε το νέο φαίρινγκ της εταιρείας.

Πολύ καλός και ο χρόνος του 8ου Di Giannantonio της Gresini, ενώ ο Alex Marquez έκανε ποδαρικό με το δεξί στη Ducati, σημειώνοντας με το καλημέρα τον 9ο ταχύτερο χρόνο, περνώντας και τον Marc. Ο Luca Marini τερμάτισε 13ος.

Aprilia

Vinales

Στην Aprilia διαφορετική ήταν η ιστορία για τους εργοστασιακούς αναβάτες, με τους Maverick Vinales και Aleix Espargaro να τερματίζουν στις θέσεις 2 και 6 αντίστοιχα, και διαφορετική για τους περιφερειακούς της RNF, Miguel Oliveira & Raul Fernandez, που αμφότεροι έκαναν το ντεμπούτο τους από την ΚΤΜ στην Aprilia για να τερματίσουν στις θέσεις 14 και 15.

Η νέα RS-GP του 2023 έχει διαφορετικό φαίρινγκ με νέα αεροδυναμικά βοηθήματα, διαφορετική ουρά και κάποιες διαφορές στις εξατμίσεις. Βελτιωμένο είναι και το πλαίσιο αλλά και το ψαλίδι. Ο Vinales σημείωσε τους περισσότερους γύρους από όλους τους αναβάτες την πρώτη ημέρα, γυρίζοντας 67 φορές την πίστα, για να βρεθεί 2ος, μόλις 0.130 δευτερόλεπτα πίσω από τον Bezzechi.

Yamaha

Morbidelli

Ο Franco Morbidelli έδειξε να βρίσκει τον παλιό του καλό εαυτό την 1η ημέρα του τεστ, για να σημειώσει κατά τι ταχύτερο χρόνο από τον Fabio Quartararo, με τους δυο εργοστασιακούς αναβάτες της Yamaha να τερματίζουν στις θέσεις 10 και 11. Αμφότεροι δοκίμασαν τον νέο κινητήρα της Iwata, αλλά και τα φαίρινγκ με τα νέα αεροδυναμικά βοηθήματα, ενώ η τελική τους ταχύτητα ήταν πολύ κοντά στα κορυφαία Ducati, τομέας που έπασχε η M1 το 2022.

Πάντως ο Quartararo δεν έδειξε ενθουσιασμένος, δηλώνοντας πως η μοτοσυκλέτα “θέλει δουλειά ακόμα”, ενώ και η πληροφόρηση από το γκάζι δεν είναι η καλύτερη.

KTM

Jack Miller

Ταχύτερος όλων των αναβατών της αυστριακής εταιρείας την πρώτη ημέρα του τεστ ήταν ο... Jack Miller, που τερμάτισε με τον 16ο χρόνο, ενώ ο Brad Binder ήταν μόλις 21ος…

GASGAS

Fernandez

O Augusto Fernandez είχε σαφές πλεονέκτημα καθώς είχε λάβει μέρος και στο τριήμερο τεστ των δοκιμαστών και των rookies πριν λίγες ημέρες, καταφέρνοντας να τερματίσει με τον 16ο ταχύτερο χρόνο, βελτιώνοντας κατά μισό ακόμα δευτερόλεπτο την καλύτερη επίδοση του στο Shakedown test. Ο Pol Espargarao έφυγε απελπισμένος από τη Honda, αλλά πιθανώς βρέθηκε σε παρόμοια δύσκολη θέση στη GASGAS -δηλαδή στην ΚΤΜ-, τερματίζοντας 20ος στο ντεμπούτο του.

Είναι νωρίς ακόμα, αλλά για την ώρα εκτός από τη βελτίωση της τελικής ταχύτητας της Yamaha, οι υπόλοιπες ισορροπίες δεν δείχνουν να έχουν αλλάξει από πέρυσι. Ας δείξουμε λίγη υπομονή ακόμα.

Ακολουθεί η τελική κατάταξη των αναβατών της 1ης μέρας.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ / ΔΙΑΦΟΡΑ
1 Marco Bezzecchi Mooney VR46 Ducati (GP22) 1m 58.47s
2 Maverick Vinales Aprilia Racing (RS-GP 23) +0.130s
3 Enea Bastianini Ducati Lenovo (GP23) +0.262s
4 Jorge Martin Pramac Ducati (GP23) +0.267s
5 Francesco Bagnaia Ducati Lenovo (GP23) +0.387s
6 Aleix Espargaro Aprilia Racing (RS-GP 23) +0.471s
7 Johann Zarco Pramac Ducati (GP22) +0.496s
8 Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati (GP22) +0.551s
9 Alex Marquez Gresini Ducati (GP22) +0.566s
10 Franco Morbidelli Monster Yamaha (YZR-M1) +0.648s
11 Fabio Quartararo Monster Yamaha (YZR-M1) +0.952s
12 Marc Marquez Repsol Honda (RC213V) +0.954s
13 Luca Marini Mooney VR46 Ducati (GP22) +0.999s
14 Miguel Oliveira RNF Aprilia (RS-GP 22) +1.260s
15 Raul Fernandez RNF Aprilia (RS-GP 22) +1.343s
16 Jack Miller Red Bull KTM (RC16) +1.356s
17 Joan Mir Repsol Honda (RC213V) +1.362s
18 Alex Rins LCR Honda (RC213V) +1.493s
19 Augusto Fernandez Tech3 GASGAS (RC16)* +1.557s
20 Pol Espargaro Tech3 GASGAS (RC16) +1.608s
21 Brad Binder Red Bull KTM (RC16) +1.615s
22 Takaaki Nakagami LCR Honda (RC213V) +2.734s
23 Katsuyuki Nakasuga Yamaha Test Rider (YZR-M1) +2.769s
24 Stefan Bradl Honda Test Rider (RC213V) +5.031s
Ετικέτες

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια με την Aprilia ξανά στο προσκήνιο

Η εργοστασιακή ομάδα της Aprilia παραμένει πιθανή επιλογή του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2025
motomagMarc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/4/2024

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Marc Marquez στο TNT Sports δήλωσε ότι “όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές”, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακούσει όλους του κατασκευαστές πριν αποφασίσει τον σταθμό του για την επόμενη χρονιά, με την Aprilia να έχει μία θέση στις πιο δυνατές υποψηφιότητες, μαζί με την Ducati.

Το 2024 είναι μία χρονιά που τα συμβόλαια πολλών από τους αναβάτες του grid λήγουν, με την μεταγραφική περίοδο (γνωστή και ως silly season) να έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει οι υπογραφές των Quartararo και Bagnaia, οι οποίο ανανέωσαν με Yamaha και Ducati, αντίστοιχα. Για πολλούς, όμως, τα πράγματα παραμένουν ακόμα αρκετά ρευστά, όσον αφορά το μέλλον τους στα MotoGP.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Ο Marquez, ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία των MotoGP, παραμένει ένας από τους αναβάτες του μεταγραφικού πυρετού, καθώς το μονοετές συμβόλαιό του με την Gresini Ducati λήγει στο τέλος του 2024, χωρίς ακόμα να υπάρχουν καθαρές ενδείξεις για το μέλλον του. Μπορεί στην συνείδηση όλων το πέρασμα από την Gresini να είναι απλά η πύλη εισόδου για την εργοστασιακή ομάδα, ωστόσο ο Marquez θέλει να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ή πολύ απλά να πιέσει καταστάσεις από τώρα. Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα δείγματα που έχει να επιδείξει με την μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale, είναι αρκετά θετικά, με δεδομένο ότι ο Ισπανός τρέχει με την GP23, καταφέρνοντας να μείνει στο γκρουπ των πρωτοπόρων και βάζοντας δύσκολα στους αναβάτες της GP24 στον τελευταίο αγώνα.

Από την μία θα μπορούσε να επεκτείνει την συνεργασία του με την δορυφορική Gresini. Η αλήθεια όμως είναι ότι μία εργοστασιακή ομάδα ή τουλάχιστον η τελευταία έκδοση της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας θα βοηθήσει πολύ περισσότερο τον Marquez, ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και ο Fermin Aldeguer, τον οποίο έχει ήδη αποκτήσει η Ducati για την σεζόν του 2025. Οι πιθανότητες τον θέλουν εκτός εργοστασιακής ομάδας, τουλάχιστον για την πρώτη του σεζόν στα MotoGP, όμως ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα κατευθυνθεί προς Pramac ή προς Gresini, με την Pramac επίσης να μην έχει ξεκάθαρο πλάνο για τη νέα σεζόν.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Η Ducati είναι αυτή την στιγμή η ταχύτερη μοτοσυκλέτα στο grid, είναι όμως ταυτόχρονα και αρκετά ιδιόρρυθμη, απαιτώντας ένα ιδιαίτερο στυλ οδήγησης. Ήδη ο Marquez προσπαθεί να συνηθίσει τα νέα δεδομένα και είναι λογικό ότι μετά από ένα χρόνο, πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να παραμείνει στην Ducati, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλη η δουλειά που έχει κάνει να συνηθίσει την νέα του μοτοσυκλέτα θα πάει στράφι. Έχει όμως απέναντί του πολλούς μνηστήρες, με τους Jorge Martin και Enea Bastianini να είναι δύο από τους βασικούς διεκδικητές της μίας εργοστασιακής θέσης που απομένει.

Το εργοστάσιο του Borgo Panigale έχει τα δεδομένα από τις τηλεμετρίες όλων των αναβατών της, εργοστασιακούς και δορυφορικούς. Μετά από τρεις γύρους γνωρίζει ήδη αν οι τραυματισμοί έχουν επηρεάσει τον Marquez και κατά πόσο μπορεί να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός από τους υπόλοιπους διεκδικητές του θρόνου της GP25, όπως θα ονομάζεται το πρωτότυπο την επόμενη χρονιά. Επομένως η Ducati αυτή την στιγμή κρατά και το καρπούζι και το μαχαίρι, έχοντας την επιλογή να κόψει το πιο γλυκό κομμάτι για τον εαυτό της, σε μία περίοδο που βλέπει ότι οι δύο άλλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αρχίζουν να απειλούν την απόλυτη κυριαρχία της.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Αν όμως ο Marquez θέλει μία εργοστασιακή σέλα, αλλά δεν βρει την απάντηση στην Ducati, τότε μια πιθανή επιλογή είναι αυτή της Aprilia, η οποία φέτος έχει να επιδείξει μία αξιοσημείωτη πορεία, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του Vinales στην πίστα των ΗΠΑ. Αν συνεχίσει έτσι, τότε σίγουρα θα μπει στο ραντάρ του Marquez, σε μία περίοδο που ο Aleix Espargaro θα μπορούσε να κρεμάσει την φόρμα του, αφήνοντας την μία θέση κενή. Το “Μυρμήγκι” έχει και την προϊστορία του με το Noale, έχοντας κερδίσει τον τίτλο στα 125GP πάνω σε μία Derbi (σαν να λέμε Aprilia με άλλο όνομα).

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Σε κάθε περίπτωση ο Marc Marquez δεν θα δυσκολευτεί να βρει στέγη την νέα χρονιά με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέος τραυματισμός.