MotoGP Silverstone: Αποστομωτική νίκη Alex Rins και Suzuki

Ξανά Βατερλό για τον Marquez στην τελευταία στροφή
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

25/8/2019

Ένα καταστροφικό hi-siding από τον Quartararo στην έξοδο της πρώτης στροφής έβγαλε εκτός αγώνα τον ίδιο και τον Andrea Dovizioso. Η M1 της Petronas έγινε ράμπα απογείωσης μπροστά στη Ducati του Dovizioso που ακολουθούσε και οι δύο αναβάτες έπεσαν με ιδιαίτερη βιαιότητα πάνω στην άσφαλτο της πίστας, με την Ducati να παίρνει φωτιά! Από τις πρώτες εξετάσεις δεν φάνηκε να έσπασαν κόκκαλα, όμως ο Dovizioso μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Coventry για περαιτέρω εξετάσεις.

Το ατύχημα έδωσε την δυνατότητα στον Alex Rins να βρεθεί πολύ κοντά στον Marquez, που είχε κάνει μια καλή εκκίνηση και είχε φύγει μπροστά. Πίσω από τον Rins ήταν ο Rossi, που ενώ είχε ξεκινήσεις από τη δεύτερη θέση, όπως πάντα έκανε μια κακή εκκίνηση χάνοντας το πλεονέκτημα που είχε.

Τα Yamaha ήταν όλα τους πολύ γρήγορα ήδη από τα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής και παρά την εγκατάλειψη του Quartararo, τόσο ο Vinales, όσο και ο Morbidelli ήταν σε απόσταση βολής στους πρώτους γύρους. Από την μέση του αγώνα όμως, φάνηκε πως ο Vinales είχε περισσότερες πιθανότητες να απειλήσει τον Rins και το Marquez. Ο ισπανός αναβάτης της Yamaha πέρασε τον Rossi χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση από τον Ιταλό (μάλλον με την συγκατάθεση του Rossi έγινε αυτή η προσπέραση…) και άρχισε να πλησιάζει τους δύο πρώτους. Όμως η ασφυκτική πίεση του Rins πάνω στον Marquez, ανάγκαζε τον αναβάτη του HRC να δώσει γρήγορο ρυθμό στον αγώνα, καθώς ήξερε πως αν τον προσπεράσει από τόσο νωρίς ο Rins θα έχανε τον έλεγχο και πιθανόν να βρισκόταν να δίνει μάχη με τις ορδές των Yamaha που ήταν πίσω τους.

Το πόσο δύσκολο ήταν να κρατήσει πίσω του τον Rins φάνηκε από το γεγονός πως η μοτοσυκλέτα του έμεινε από βενζίνη λίγο μετά τη γραμμή του τερματισμού και γύρισε στα pits δικάβαλος με ένα από τα Yamaha Tracer 700 των κριτών. Ο Marquez ήπιε το αίμα της Honda του, όμως ακόμα αυτό δεν αρκούσε για να αποτρέψει τον… διασυρμό!

Διότι μπορεί οι μηχανικοί της Honda να γελάνε και να κοροϊδεύουν τους κινητήρες της Suzuki στις μεγάλες ευθείες, όμως σε αυτόν τον αγώνα του Silverston, η Suzuki προσπέρασε δύο φορές την Honda μέσα στη στροφή από την… ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ γραμμή!!!!!

Σε αυτό το σημείο ο Vinales σταμάτησε να μαζεύει την απόσταση που είχε από τους πρώτους, κάτι που πλήρωσε στο τέλος του αγώνα.

Αν ο Rins δεν ήταν τόσο “χαβαλές” και εντελώς ασόβαρος ως αναβάτης, θα είχε τερματίσει τον αγώνα μισή πίστα μπροστά από τον Marquez. Όμως ο Rins - για άλλη μια φορά - ήθελε να μας θυμίσει γιατί έχει πέσει εντελώς μόνος, άνευ λόγου και αιτίας, δύο φορές φέτος. Όπως δήλωσε και ο ίδιος μετά τον αγώνα, έχασε το μέτρημα των γύρων και δύο ολόκληρους γύρους πριν πέσει η καρό σημαία νόμιζε πως ο αγώνας τελειώνει… Όχι μόνο αυτό,  αλλά μέσα στη στροφή γύρισε το κεφάλι του να κοιτάξει πίσω για να δεi που είναι ο Vinales, κάτι που είχε αποτέλεσμα να χάσει το ρυθμό του και στην επόμενη στροφή παραλίγο να στουκάρει!!! Το παιδί είναι σίγουρα ανώριμο για το επίπεδο των MotoGP, αλλά αυτή η ανωριμότητά του Rins ήταν που έδωσε τόσο ενδιαφέρον σε αυτόν τον αγώνα…

Η ταχύτητα της Suzuki μέσα στις στροφές του Silverstone ήταν πραγματικά ντροπιαστική για τις μοτοσυκλέτες της Honda. Μέσα-έξω-πάνω-κάτω, ο Rins πήγαινε από όποιο σημείο της πίστας γούσταρε και έκανε τον Marquez να ξεζουμίσει τον κινητήρα της Honda στα μικρά ευθειάκια και να τρώει τα λάστιχά του στις στροφές για μπορέσει να κρατήσει πίσω του τον Rins. Μάταια… Για άλλη μια φορά (δεύτερη στη σειρά φέτος) η τελευταία στροφή στον τελευταίο γύρο έγινε το Βατερλό του Marquez, χάνοντας άλλον έναν αγώνα. Αυτή η νίκη του Alex Rins είναι η δεύτερη για το 2019 και αποδεικνύει πως ο Marquez είναι το φαβορί σε κάθε αγώνα, όμως δεν είναι άτρωτος.

 

12542Alex RINSSPATeam SUZUKI ECSTARSuzuki176.040'12.799
22093Marc MARQUEZSPARepsol Honda TeamHonda176.0+0.013
31612Maverick VIÑALESSPAMonster Energy Yamaha MotoGPYamaha176.0+0.620
41346Valentino ROSSIITAMonster Energy Yamaha MotoGPYamaha175.2+11.439
51121Franco MORBIDELLIITAPetronas Yamaha SRTYamaha175.1+13.109
61035Cal CRUTCHLOWGBRLCR Honda CASTROLHonda174.6+19.169
799Danilo PETRUCCIITADucati TeamDucati174.6+19.682
8843Jack MILLERAUSPramac RacingDucati174.5+20.318
9744Pol ESPARGAROSPARed Bull KTM Factory RacingKTM174.5+21.079
10629Andrea IANNONEITAAprilia Racing Team GresiniAprilia174.2+25.144
11563Francesco BAGNAIAITAPramac RacingDucati173.1+40.317
12450Sylvain GUINTOLIFRATeam SUZUKI ECSTARSuzuki172.8+45.478
13355Hafizh SYAHRINMALRed Bull KTM Tech 3KTM172.1+54.783
14299Jorge LORENZOSPARepsol Honda TeamHonda172.0+56.651
15117Karel ABRAHAMCZEReale Avintia RacingDucati169.7+1'29.282
16 53Tito RABATSPAReale Avintia RacingDucati169.6+1'31.716
17 30Takaaki NAKAGAMIJPNLCR Honda IDEMITSUHonda169.0+1'40.420
Not Classified
  41Aleix ESPARGAROSPAAprilia Racing Team GresiniAprilia171.71 Lap
  88Miguel OLIVEIRAPORRed Bull KTM Tech 3KTM173.712 Laps
  5Johann ZARCOFRARed Bull KTM Factory RacingKTM173.612 Laps
Not Finished 1st Lap
  20Fabio QUARTARAROFRAPetronas Yamaha SRTYamaha 0 Lap
  4Andrea DOVIZIOSOITADucati TeamDucati 0 Lap

 

MotoGP: Λευκός καπνός για συμφωνία διοργανωτών και κατασκευαστών

Στον ερχόμενο αγώνα στο Brno αναμένονται οι ανακοινώσεις και μετά … καταιγίδα μεταγραφών
motogp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/6/2026

Η περίφημη συμφωνία που θα διέπει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP από το 2027 ως το 2031 έπρεπε κανονικά να έχει υπογραφεί από πέρυσι και, αν δεν είχε προκύψει η εξαγορά του MotoGP από τη Liberty Media, αυτό πιθανότατα θα είχε ήδη συμβεί. Οι νέοι Αμερικανοί ιδιοκτήτες ωστόσο εισέβαλλαν στο πρωτάθλημα ως ταύροι σε υαλοπωλείο και άρχισαν να δείχνουν δείγματα των προθέσεών τους σε όλα τα επίπεδα, από την υποβάθμιση των μικρότερων κατηγοριών ως τις ολοένα και διογκούμενες απαιτήσεις προς τις ομάδες.

Η Concorde Agreement, η συμφωνία που θα διέπει τη συνεργασία διοργανωτών και κατασκευαστών για τα επόμενα πέντε χρόνια ωστόσο δεν έχει υπογραφεί ακόμη, αν και πλέον όλα δείχνουν πως φτάσαμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης και όλα δείχνουν πως στη Grand Prix της Τσεχίας το ερχόμενο σαββατοκύριακο (19-21/6) θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Προφανώς ως τότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι έχει συμφωνηθεί, από τις πηγές μας ωστόσο προκύπτουν κάποια δεδομένα. Πρώτον και βασικότερο, το αίτημα των κατασκευαστών για ποσοστά από τα έσοδα του MotoGP μάλλον δεν περνά και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί πάγιο ετήσιο ποσό προς τις ομάδες, όπως ίσχυε ως τώρα, αλλά πιθανότατα λίγο αυξημένο.

Μαθαίνουμε επίσης πως υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες στο ζήτημα της επικοινωνιακής προβολής, όπου η MotoGP Sports Entertainment Group (MGPSEG, πρώην Dorna) θέλει πολύ αυξημένη εμπλοκή από τις ομάδες και τους κατασκευαστές, αλλά μάλλον δεν έχει βρεθεί ακόμη η χρυσή τομή εδώ.

Ακόμη περισσότερο όμως, περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι άλλο θα αλλάξει στις διαδικασίες του πρωταθλήματος σε ζητήματα που είχαν τεθεί από την MGPSEG, όπως η ύπαρξη τρίτου αναβάτη ως αναπληρωματικού, η επιβολή μιας μοτοσυκλέτας ανά αναβάτη αντί δύο και άλλα τέτοια ζητήματα που αναμένεται να επηρεάσουν την αγωνιστική δράση πολύ πιο άμεσα από το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση.

Πιθανότατα λοιπόν αυτό που θα ανακοινωθεί θα είναι ένα προσχέδιο συμφωνίας με τις βασικές αρχές που θα διέπουν το πρωτάθλημα από το 2027, με αρκετά ανοικτά θέματα να μεταφέρονται σε επόμενες διαβουλεύσεις. Διαβάζουμε επίσης για πρόβλεψη επέκτασης της συμφωνίας αυτής και για μια ακόμη πενταετία, δηλαδή ως και το 2036.

Στο μεταξύ, ενδεχόμενη ανακοίνωση της πολυπόθητης συμφωνίας θα ξεκλειδώσει και τις ανακοινώσεις μεταγραφών, κάτι που μάλλον δεν θα αλλάξει δραστικά τον κόσμο μας ως θεατές του αθλήματος, μιας και η επικαιρότητα πρακτικά έχει ήδη σκιαγραφήσει τις περισσότερες μετακινήσεις που θα γίνουν ενόψει 2027.

Ετικέτες