MotoGP Silverstone: Αποστομωτική νίκη Alex Rins και Suzuki

Ξανά Βατερλό για τον Marquez στην τελευταία στροφή
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

25/8/2019

Ένα καταστροφικό hi-siding από τον Quartararo στην έξοδο της πρώτης στροφής έβγαλε εκτός αγώνα τον ίδιο και τον Andrea Dovizioso. Η M1 της Petronas έγινε ράμπα απογείωσης μπροστά στη Ducati του Dovizioso που ακολουθούσε και οι δύο αναβάτες έπεσαν με ιδιαίτερη βιαιότητα πάνω στην άσφαλτο της πίστας, με την Ducati να παίρνει φωτιά! Από τις πρώτες εξετάσεις δεν φάνηκε να έσπασαν κόκκαλα, όμως ο Dovizioso μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Coventry για περαιτέρω εξετάσεις.

Το ατύχημα έδωσε την δυνατότητα στον Alex Rins να βρεθεί πολύ κοντά στον Marquez, που είχε κάνει μια καλή εκκίνηση και είχε φύγει μπροστά. Πίσω από τον Rins ήταν ο Rossi, που ενώ είχε ξεκινήσεις από τη δεύτερη θέση, όπως πάντα έκανε μια κακή εκκίνηση χάνοντας το πλεονέκτημα που είχε.

Τα Yamaha ήταν όλα τους πολύ γρήγορα ήδη από τα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής και παρά την εγκατάλειψη του Quartararo, τόσο ο Vinales, όσο και ο Morbidelli ήταν σε απόσταση βολής στους πρώτους γύρους. Από την μέση του αγώνα όμως, φάνηκε πως ο Vinales είχε περισσότερες πιθανότητες να απειλήσει τον Rins και το Marquez. Ο ισπανός αναβάτης της Yamaha πέρασε τον Rossi χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση από τον Ιταλό (μάλλον με την συγκατάθεση του Rossi έγινε αυτή η προσπέραση…) και άρχισε να πλησιάζει τους δύο πρώτους. Όμως η ασφυκτική πίεση του Rins πάνω στον Marquez, ανάγκαζε τον αναβάτη του HRC να δώσει γρήγορο ρυθμό στον αγώνα, καθώς ήξερε πως αν τον προσπεράσει από τόσο νωρίς ο Rins θα έχανε τον έλεγχο και πιθανόν να βρισκόταν να δίνει μάχη με τις ορδές των Yamaha που ήταν πίσω τους.

Το πόσο δύσκολο ήταν να κρατήσει πίσω του τον Rins φάνηκε από το γεγονός πως η μοτοσυκλέτα του έμεινε από βενζίνη λίγο μετά τη γραμμή του τερματισμού και γύρισε στα pits δικάβαλος με ένα από τα Yamaha Tracer 700 των κριτών. Ο Marquez ήπιε το αίμα της Honda του, όμως ακόμα αυτό δεν αρκούσε για να αποτρέψει τον… διασυρμό!

Διότι μπορεί οι μηχανικοί της Honda να γελάνε και να κοροϊδεύουν τους κινητήρες της Suzuki στις μεγάλες ευθείες, όμως σε αυτόν τον αγώνα του Silverston, η Suzuki προσπέρασε δύο φορές την Honda μέσα στη στροφή από την… ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ γραμμή!!!!!

Σε αυτό το σημείο ο Vinales σταμάτησε να μαζεύει την απόσταση που είχε από τους πρώτους, κάτι που πλήρωσε στο τέλος του αγώνα.

Αν ο Rins δεν ήταν τόσο “χαβαλές” και εντελώς ασόβαρος ως αναβάτης, θα είχε τερματίσει τον αγώνα μισή πίστα μπροστά από τον Marquez. Όμως ο Rins - για άλλη μια φορά - ήθελε να μας θυμίσει γιατί έχει πέσει εντελώς μόνος, άνευ λόγου και αιτίας, δύο φορές φέτος. Όπως δήλωσε και ο ίδιος μετά τον αγώνα, έχασε το μέτρημα των γύρων και δύο ολόκληρους γύρους πριν πέσει η καρό σημαία νόμιζε πως ο αγώνας τελειώνει… Όχι μόνο αυτό,  αλλά μέσα στη στροφή γύρισε το κεφάλι του να κοιτάξει πίσω για να δεi που είναι ο Vinales, κάτι που είχε αποτέλεσμα να χάσει το ρυθμό του και στην επόμενη στροφή παραλίγο να στουκάρει!!! Το παιδί είναι σίγουρα ανώριμο για το επίπεδο των MotoGP, αλλά αυτή η ανωριμότητά του Rins ήταν που έδωσε τόσο ενδιαφέρον σε αυτόν τον αγώνα…

Η ταχύτητα της Suzuki μέσα στις στροφές του Silverstone ήταν πραγματικά ντροπιαστική για τις μοτοσυκλέτες της Honda. Μέσα-έξω-πάνω-κάτω, ο Rins πήγαινε από όποιο σημείο της πίστας γούσταρε και έκανε τον Marquez να ξεζουμίσει τον κινητήρα της Honda στα μικρά ευθειάκια και να τρώει τα λάστιχά του στις στροφές για μπορέσει να κρατήσει πίσω του τον Rins. Μάταια… Για άλλη μια φορά (δεύτερη στη σειρά φέτος) η τελευταία στροφή στον τελευταίο γύρο έγινε το Βατερλό του Marquez, χάνοντας άλλον έναν αγώνα. Αυτή η νίκη του Alex Rins είναι η δεύτερη για το 2019 και αποδεικνύει πως ο Marquez είναι το φαβορί σε κάθε αγώνα, όμως δεν είναι άτρωτος.

 

12542Alex RINSSPATeam SUZUKI ECSTARSuzuki176.040'12.799
22093Marc MARQUEZSPARepsol Honda TeamHonda176.0+0.013
31612Maverick VIÑALESSPAMonster Energy Yamaha MotoGPYamaha176.0+0.620
41346Valentino ROSSIITAMonster Energy Yamaha MotoGPYamaha175.2+11.439
51121Franco MORBIDELLIITAPetronas Yamaha SRTYamaha175.1+13.109
61035Cal CRUTCHLOWGBRLCR Honda CASTROLHonda174.6+19.169
799Danilo PETRUCCIITADucati TeamDucati174.6+19.682
8843Jack MILLERAUSPramac RacingDucati174.5+20.318
9744Pol ESPARGAROSPARed Bull KTM Factory RacingKTM174.5+21.079
10629Andrea IANNONEITAAprilia Racing Team GresiniAprilia174.2+25.144
11563Francesco BAGNAIAITAPramac RacingDucati173.1+40.317
12450Sylvain GUINTOLIFRATeam SUZUKI ECSTARSuzuki172.8+45.478
13355Hafizh SYAHRINMALRed Bull KTM Tech 3KTM172.1+54.783
14299Jorge LORENZOSPARepsol Honda TeamHonda172.0+56.651
15117Karel ABRAHAMCZEReale Avintia RacingDucati169.7+1'29.282
16 53Tito RABATSPAReale Avintia RacingDucati169.6+1'31.716
17 30Takaaki NAKAGAMIJPNLCR Honda IDEMITSUHonda169.0+1'40.420
Not Classified
  41Aleix ESPARGAROSPAAprilia Racing Team GresiniAprilia171.71 Lap
  88Miguel OLIVEIRAPORRed Bull KTM Tech 3KTM173.712 Laps
  5Johann ZARCOFRARed Bull KTM Factory RacingKTM173.612 Laps
Not Finished 1st Lap
  20Fabio QUARTARAROFRAPetronas Yamaha SRTYamaha 0 Lap
  4Andrea DOVIZIOSOITADucati TeamDucati 0 Lap

 

MotoGP 2026 Ταϊλάνδη: Θρίαμβος Aprilia στο Buriram - Bezzecchi πρώτος με τέσσερις RS-GP στην πεντάδα

Εντυπωσιακό ξεκίνημα Aprilia - Έτοιμη για μάχη τίτλου
Aprilia
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

10/3/2026

Το πρώτο Grand Prix του 2026 στο Buriram αποδείχθηκε ιδανικό για την Aprilia, που πανηγύρισε τη νίκη με τον Marco Bezzecchi και τοποθέτησε και τις τέσσερις μοτοσυκλέτες της μέσα στην πρώτη πεντάδα, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στην ιστορία της στα MotoGP.

Η σεζόν 2026 των MotoGP ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Aprilia, η οποία έφυγε από το Grand Prix Ταϊλάνδης με μια ιστορική επίδοση και σαφές μήνυμα προς τον ανταγωνισμό ότι φέτος σκοπεύει να διεκδικήσει τον τίτλο μέχρι τέλους.

Ο Marco Bezzecchi χάρισε στην εταιρεία του Noale τη νίκη στον κυριακάτικο αγώνα, συνεχίζοντας το εντυπωσιακό του σερί από το τέλος της περασμένης χρονιάς. Με τις επιτυχίες σε Portimao και Valencia το 2025, ο Ιταλός έφτασε πλέον τις τρεις συνεχόμενες νίκες στα MotoGP, μια ακόμη πρωτιά για αναβάτη της Aprilia.

Παράλληλα, ο Bezzecchi έφτασε τις τέσσερις νίκες με την Aprilia στα MotoGP, ξεπερνώντας τον Aleix Espargaro και γίνεται έτσι ο πιο επιτυχημένος αναβάτης της εταιρείας στην κορυφαία κατηγορία.

Ιστορικό αποτέλεσμα για την Aprilia

Το Grand Prix της Ταϊλάνδης έφερε και μια ακόμα ιστορική επίδοση για την ιταλική ομάδα. Και οι τέσσερις αναβάτες που χρησιμοποιούν την RS-GP τερμάτισαν μέσα στην πρώτη πεντάδα:

Marco Bezzecchi - 1η θέση
Raul Fernandez - 3η θέση
Jorge Martin - 4η θέση
Ai Ogura - 5η θέση

Πρόκειται για την πρώτη φορά στα MotoGP που τέσσερις Aprilia τερματίζουν μέσα στο Top-5 σε αγώνα.

Ο Raul Fernandez συνέχισε την ανοδική του πορεία, κατακτώντας την τρίτη θέση και σημειώνοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του δύο συνεχόμενα βάθρα στην κατηγορία. Ο Jorge Martin, παγκόσμιος πρωταθλητής του 2024, έδειξε επίσης ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, επιστρέφοντας δυνατός παρά τις επεμβάσεις που είχε υποστεί τον χειμώνα. Η τέταρτη θέση του ισοφαρίζει το καλύτερό του αποτέλεσμα με την εργοστασιακή Aprilia.

Από την πλευρά του Trackhouse MotoGP, ο rookie Ai Ogura ολοκλήρωσε τον αγώνα στην πέμπτη θέση, ισοφαρίζοντας το καλύτερο αποτέλεσμα της μέχρι τώρα παρουσίας του στη μεγάλη κατηγορία.

Η Ducati δέχεται το πρώτο πλήγμα

Η κυριαρχία της Aprilia στο Buriram είχε και ένα ακόμη αποτέλεσμα, τερματίστηκε το απίστευτο σερί 88 συνεχόμενων βάθρων της Ducati στα MotoGP. Για πρώτη φορά από το Grand Prix Ευρώπης το 2020, καμία Ducati δεν κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα.

Ο καλύτερος αναβάτης της ιταλικής εταιρείας ήταν ο Fabio Di Giannantonio της ομάδας VR46, που τερμάτισε έκτος.

Παρότι το αποτέλεσμα αποτέλεσε πλήγμα για τους πρωταθλητές, λίγοι πιστεύουν ότι η Ducati θα μείνει πίσω για πολύ, ειδικά με ένα τόσο ισχυρό ρόστερ αναβατών.

Acosta και KTM στην κορυφή του πρωταθλήματος

Παρά τη νίκη της Aprilia, επικεφαλής της βαθμολογίας μετά τον πρώτο αγώνα βρίσκεται ο Pedro Acosta με την KTM. Ο Ισπανός κατέκτησε τη νίκη στο Sprint και τη δεύτερη θέση στον αγώνα της Κυριακής, φεύγοντας από την Ταϊλάνδη ως πρωτοπόρος του πρωταθλήματος.

Στη βαθμολογία προηγείται ο Pedro Acosta, πίσω του βρίσκεται ο Marco Bezzecchi με απόσταση 7 βαθμών και ακολουθεί ο Raul Fernandez άλλους 9 βαθμούς μακριά, με τους Martin και Ogura να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

H αρχή μιας μαχητικής σεζόν

Παρότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα, το ξεκίνημα της χρονιάς δείχνει ότι η μάχη για τον τίτλο θα είναι τριπλή. Η Aprilia εμφανίζεται ισχυρότερη από ποτέ, η KTM δείχνει ικανή να διεκδικήσει νίκες, ενώ η Ducati παραμένει ο βασικός αντίπαλος παρά το δύσκολο πρώτο Grand Prix.

Με 21 αγώνες να απομένουν και επόμενη στάση τη Βραζιλία, η σεζόν 2026 προμηνύεται μία από τις πιο συναρπαστικές των τελευταίων ετών στα MotoGP.