MotoGP Silverstone: Επανέρχεται το σενάριο αποβολής από το πρωτάθλημα!

Ολοκληρώνονται οι έρευνες για τα αίτια της ακύρωσης
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/1/2019

Πέρυσι κατά τη διάρκεια του αγγλικού γύρου του πρωταθλήματος, στην πίστα του Silverstone διαδραματίστηκε ένα πραγματικό δράμα. Καθώς ξεκίνησε να βρέχει απ' τις μέρες των δοκιμαστικών, η κατάσταση με τα λιμνάζοντα νερά και τα σαμάρια ήρθε στο προσκήνιο ενώ την ημέρα του αγώνα μετά από πολλές καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία τόσο των θεατών όσο και των αναβατών, η οργάνωση αναγκάστηκε να προχωρήσει στην ακύρωσή του. Ως εκ τούτου υπήρξαν πολλοί που ζητούσαν αποζημίωση καθώς είχαν καταβάλλει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ώστε να παρακολουθήσουν από κοντά το αγαπημένο τους άθλημα, πριν αναγκαστούν να το γυρίσουν στο σπίτι τους, έχοντας παραμείνει όλη μέρα στην βροχή.
Λίγες μέρες αργότερα όταν ερωτήθηκε ο κ.Carmelo Ezpeleta (CEO της Dorna) σχετικά με την εξέλιξη του θέματος αλλά και την έντονη φημολογία (που οι ίδιοι ξεκίνησαν) για το αν θα επηρεάσει το συμβόλαιο που έχει η πίστα του Silverstone μέχρι το 2020, ανέφερε χαρακτηριστικά πως αν ξαναστρωθεί νέα άσφαλτος που πληροί τις προϋποθέσεις, δεν θα υπάρξει θέμα αντικατάστασης στο ημερολόγιο.
Αρχικά, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε απ’ τη βροχή –τα λιμνάζοντα νερά στην πίστα- φανέρωσε ζήτημα κακοτεχνίας με  αποτέλεσμα να μην αποβάλλονται επαρκώς. Ένα σφάλμα που οφείλονταν στην κακή τοποθέτησή της από τον εργολάβο, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο συζητήσεων για το ποιος τελικά ήταν υπεύθυνος. Εκτός αυτού, η πίστα σε διάφορα σημεία της ήταν γεμάτη σαμαράκια παρά το γεγονός της πρόσφατης ανανέωσής της (στις αρχές του 2018) κάτι που οφείλονταν στο γεγονός πως η πίστα έγινε διαθέσιμη στο ευρύτερο κοινό για χρήση, πριν ολοκληρωθεί ο απαραίτητος χρόνος αναμονής ώστε να “δέσει” η άσφαλτος. Η παρατήρηση αυτή είχε γίνει τόσο απ’ τους αναβάτες των MotoGP όσο και απ’ τους πιλότους της F1 με τον Lewis Hamilton να αναφέρει: “Πάντοτε πίστευα πως οι χώρες σπαταλούν τα χρήματά τους βάζοντας νέα άσφαλτο στις πίστες. Ξόδεψαν χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα. Και δεύτερον, η εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για την ασφαλτόστρωση έκανε κάκιστη δουλεία.” Και συνέχισε προσθέτοντας: “Αυτό που θέλω να πω είναι πως έχει τα περισσότερα σαμαράκια που έχω δει ποτέ σε πίστα, μάλιστα έχει περισσότερα και απ’ το Nordschleife που είναι 100 χρονών. Σου πετάει τα μάτια έξω και δεν μπορείς να δεις που πηγαίνεις!”

Φτάνοντας στο σήμερα, έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες ώστε να ρίξουν φως στην υπόθεση σχετικά με το ποιος οφείλει να πληρώσει το κόστος των έργων. Σε δηλώσεις του ο διαχειριστής του Silverstone κ. Stuart Pringle ανέφερε: “Ακόμη περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας αλλά βρισκόμαστε πιο κοντά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών.”
Το επίσημο πρόγραμμα του φετινού πρωταθλήματος έχει ήδη ανακοινωθεί και όπως είναι φανερό το Silverstone βρίσκεται εντός, όμως θα χρειαστεί να λάβει εκ νέου έγκριση και αν αποτύχει κατά τη διάρκεια της δοκιμής θα αφαιρεθεί απ’ το πρόγραμμα μέχρις ότου να πληροί τις προϋποθέσεις.

Η περίπτωση ακύρωσης μίας πίστας είναι ένα εξαιρετικά λεπτό ζήτημα, καθώς οι πρώτοι που επηρεάζονται είναι οι ίδιοι οι οπαδοί του αθλήματος και όχι οι ομάδες. Κι αυτό γιατί πραγματοποιούν κρατήσεις εισητηρίων για μέσα μεταφοράς, ξενοδοχείων κτλ, από πολύ νωρίς ώστε να πετύχουν διαθεσιμότητα αλλά και καλύτερη τιμή. Η Dorna το τελευταίο που θέλει, είναι να διαταράξει αυτό τον προγραμματισμό, ωστόσο η ασφάλεια των αναβατών έρχεται πάντοτε πρώτη. Προς το παρόν θεωρούν πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα, κι αυτή την φορά θα ολοκληρωθούν και σωστά, ώστε να μην φτάσουμε τελευταία στιγμή να συζητάμε την ακύρωση του αγώνα. Το γεγονός πως τώρα η έρευνα ολοκληρώνεται, και λήγει η δικαστική διαμάχη, δίνει μία πιο αισιόδοξη πτυχή για το μέλλον του αγγλικού αγώνα... 

Ακολουθεί το πρόγραμμα των αγώνων για φέτος

Αγώνας
Χώρα
Αυτοκινητοδρόμιο
Ημερ.διεξαγωγής
1
Κατάρ
Losail International Circuit
10 Μαρτίου *
2
Αργεντινή
Termas de Rio Hondo
31  Μαρτίου
3
ΗΠΑ
Circuit of the Americas
14 Απριλίου
4
Ισπανία
Circuito de Jerez-Ángel Nieto
05 Μαΐου
5
Γαλλία
Le Mans
19  Μαΐου
6
Ιταλία
Autodromo di Mugello
02 Ιουνίου
7
Ισπανία (Καταλονία)
Circuit de Barcelona-Catalunya
16  Ιουνίου
8
Ολλανδία
TT Circuit Assen
30  Ιουνίου
9
Γερμανία
Sachsenring
07  Ιουλίου
10
Τσεχία
Automotodrom Brno
04 Αυγούστου
11
Αυστρία
Red Bull Ring - Spielberg
11  Αυγούστου
12
Βρετανία
Silverstone Circuit
25  Αυγούστου
13
Ιταλία (Σαν Μαρίνο)
Misano World Circuit Marco Simoncelli
15 Σεπτεμβρίου
14
Ισπανία
MotorLand Aragon
22  Σεπτεμβρίου
15
Ταϊλάνδη
Chang International Circuit
06 Οκτωβρίου
16
Ιαπωνία
Twin Ring Motegi
20  Οκτωβρίου
17
Αυστραλία
Phillip Island Circuit
27  Οκτωβρίου
18
Μαλαισία
Sepang International Circuit
03 Νοεμβρίου
19
Ισπανία
Circuit Ricardo Tormo
17 Νοεμβρίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Ο αγώνας θα διεξαχθεί απογευματινή ώρα

MotoGP-Pedro Acosta: Χειρουργείο στο δεξί χέρι έκανε ο Ισπανός

Στον πήχη για να λύσει το πρόβλημα του “arm pump” που τον ταλαιπωρούσε
Pedro Acosta χειρουργείο
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/5/2025

Ο Pedro Acosta χειρουργήθηκε για τη θεραπεία του “χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος” στο δεξί του αντιβράχιο έπειτα από τις δοκιμές του MotoGP στη Jerez, και αναμένεται να επιστρέψει για το γαλλικό GP, όπως επιβεβαίωσε η ομάδα του αναβάτη Red Bull KTM.

Ο 20χρονος εργοστασιακός αναβάτης της KTM, ο οποίος σημείωσε τον πέμπτο ταχύτερο χρόνο στις δοκιμές της περασμένης δευτέρας στη Jerez, παρά μια μικρή πτώση το πρωί, υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση το βράδυ της Τρίτης (6 Μαΐου).

“Ο Pedro Acosta υποβλήθηκε απόψε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στο δεξί του αντιβράχιο για τη θεραπεία του χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος” (πιο γνωστού ως “arm pump”), ανακοίνωσε η KTM. O εργοστασιακός αναβάτης της ΚΤΜ θα παραμείνει υπό παρακολούθηση για 24 ώρες και αναμένεται να επιστρέψει για το Γαλλικό Grand Prix, εφόσον δοθεί και η έγκριση από το ιατρικό team -λογικά δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Ο Acosta, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δέκατη θέση της βαθμολογίας του MotoGP, έχει αντιμετωπίσει μια δύσκολη αρχή στη σεζόν του 2025, όπως και οι περισσότεροι αναβάτες της KTM, εξαιτίας προβλημάτων κραδασμών και συνολικού χειρισμού των μοτοσυκλετών τους. Ζητήματα που τον οδήγησαν να επιστρέψει στη περσινή μοτοσυκλέτα του 2024 στο Grand Prix του Qatar .

Red Bull KTM - Pedro Acosta


Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Moto3 και Moto2 κατέγραψε την καλύτερη φετινή του επίδοση την Κυριακή στη Jerez με την έβδομη θέση, αν και στην περσινή του σεζόν ως rookie είχε ήδη τρεις παρουσίες στο βάθρο μέχρι το ίδιο σημείο.

Το σύνδρομο διαμερίσματος στο αντιβράχιο (πήχης), γνωστό και ως arm pump, εμφανίζεται όταν η επαναλαμβανόμενη φυσική καταπόνηση και η υπετροφία που δημιουργείται στον μυ περιορίζει τη ροή αίματος, προκαλώντας πόνους, απώλεια δύναμης αλλά και αίσθησης.

Είναι ένα συχνό πρόβλημα στο MotoGP, κυρίως εξαιτίας των ακραίων δυνάμεων που δέχονται οι αναβάτες κατά το έντονο φρενάρισμα. Αγωνιζόμενοι με τις βαρύτερες μοτοσυκλέτες της μεγάλης κατηγορίας -σε σχέση με τις μικρότερες- και έχοντας να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα φορτία και δυνάμεις οι περισσότεροι αναβάτες του MotoGP έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μία φορά σε επέμβαση για arm pump.

Το δεξί αντιβράχιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς εκτελεί ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς τόσο στο γκάζι όσο και στο εμπρός φρένο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Acosta υποβάλλεται σε εγχείρηση -φαινόταν ότι ήθελε να την αποφύγει με κάθε τρόπο- και μέχρι τώρα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συντηρητικά (φυσιοθεραπεία αλλά και διαφορετικά γάντια που δοκίμαζε, κάτι που τελικά δεν απέδωσε καρπούς.

Το γαλλικό Grand Prix στο Le Mans θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Le Mans μεταξύ 9 και 11 Μαΐου.