MotoGP Silverstone: Η καινούρια άσφαλτος αλλάζει τα δεδομένα για τα ελαστικά

Δύο διαφορετικά σκληρά λάστιχα από την Michelin
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

21/8/2019

Στην Dorna πρέπει να το φυσάνε και να μην κρυώνει το περσινό χουνέρι με την ακύρωση του βρετανικού αγώνα στο Silverstone, λόγω πλημύρας! Φέτος η πίστα (υποτίθεται…) πως δεν θα έχει κανένα πρόβλημα αν βρέξει, όμως η ολοκαίνουρια άσφαλτος που έστρωσαν, ρίχνει το μπαλάκι στην πλευρά της Michelin, η οποία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανένα δεδομένο από τα προηγούμενα χρόνια. Όπως δήλωσε ο αγωνιστικός διευθυντής της Michelin στα MotoGP κύριος Piero Taramasso, τα μόνα στοιχεία που έχει η Michelin για τον αγώνα αυτού του Σαββατοκύριακου προέρχονται από τις πληροφορίες της τεχνικής εταιρείας που έστρωσε την καινούρια άσφαλτο.

Για να προλάβει η γαλλική εταιρεία κάποιο νέο φιάσκο σε περίπτωση που ο αγώνας γίνει με στεγνή την καινούρια άγρια άσφαλτο, θα προσφέρει στις ομάδες τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο γόμμες σκληρών ελαστικών. Αυτό σημαίνει πως σε αυτά τα ελεύθερα δοκιμαστικά οι αναβάτες θα πρέπει να δοκιμάσουν τέσσερα διαφορετικής σκληρότητας και συμπεριφοράς ελαστικά. Τα εμπρός ελαστικά (Medium, Hard) θα είναι όλα συμμετρικά ως προς την σκληρότητα της γόμμας, όμως το εμπρός Soft και όλα τα πίσω ελαστικά θα έχουν ασύμμετρη γόμμα, με την δεξιά πλευρά τους να είναι πιο σκληρή από την αριστερή, λόγω της χάραξης της πίστας που καταπονεί περισσότερο την δεξιά μεριά. Μένει να δούμε πως θα επηρεαστούν οι χρόνοι από την νέα άσφαλτο και τα νέα ελαστικά και αν θα έχουμε πάλι ρεκόρ. Αυτό βέβαια αν δεν βρέξει, διότι μιλάμε για Αγγλία… Σε περίπτωση βροχής η Michelin θα έχει συμμετρικής σκληρότητας εμπρός βρόχινα ελαστικά Soft και Medium και ασύμμετρης σκληρότητας πίσω σε Soft και Medium.

   

Aprilia-MotoGP: Πάει για πρωτάθλημα το 2026 εξελίσσοντας κανονικά την RS-GP

Θα επικεντρωθεί μέχρι την άνοιξη στη 1000άρα RS-GP πριν ρίξει το βάρος στην 850cc του 2027
MotoGP Aprilia 2027 850cc
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

28/11/2025

Εμφανίστηκε πολύ δυνατή, ειδικά προς το τέλος της σεζόν και όλα δείχνουν ότι θα δοκιμάσει την τύχη της για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος την επόμενη σεζόν ρίχνοντας το βάρος της εξέλιξης στην υπάρχουσα 1000άρα RS-GP, σύμφωνα με αυτά που αποκάλυψε ο τεχνικός διευθυντής Fabiano Sterlacchini.

Η αλλαγή κανονισμών για το 2027 περιλαμβάνει μείωση κυβισμού, κατάργηση συσκευών ρύθμισης ύψους και εκκινήσεων, αυστηρότερους περιορισμούς στο σκέλος των αεροδυναμικών βοηθημάτων και μετάβαση του αποκλειστικού προμηθευτή ελαστικών από Michelin σε Pirelli και η Aprilia προγραμματίζει να στραφεί από το RS-GP των 1000cc στην εξέλιξη του πρωτότυπου 850cc MotoGP από τον Απρίλιο του 2026.

Για να διευκολυνθεί η μετάβαση, ισχύει “πάγωμα” της εξέλιξης κινητήρα για τους κατασκευαστές, εκτός της κατηγορίας παραχωρήσεων "D", διασφαλίζοντας ότι οι προδιαγραφές του 1000cc κινητήρα παραμένουν σταθερές για τις σεζόν 2025 και 2026, κάτι που δίνει και οικονομική ανάσα στους κατασκευαστές ώστε να μεταφέρουν μέρος του μπάτζετ την επόμενη χρονιά στην εξέλιξη του κινητήρα των 850cc.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Sterlacchini: "Με τους άλλους κατασκευαστές δημιουργήσαμε τον κανονισμό παγώματος της εξέλιξης κινητήρα, και αυτό βοηθά πολύ. Σταματάει η ανάπτυξη τόσο για σένα, όσο και για τους άλλους, ώστε να μπορέσεις να επικεντρωθείς στο νέο project."

H αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των κατασκευαστών για την αποφυγή δοκιμών πίστας των πρωτοτύπων 850cc έληξε στις 17 Νοεμβρίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις πρώτες ιδιωτικές δοκιμές.

Ο Ιταλός είπε ότι η ομάδα θα επικεντρωθεί στην εξέλιξη του 2026 για τους πρώτους 3 ή 4 μήνες, μέχρι Μάρτιο–Απρίλιο, ενώ ο 850cc κινητήρας είναι ήδη σε φάση εξέλιξης, δεδομένου ότι ο απαιτούμενος χρόνος των των σταδίων εξέλιξης (σχεδιασμού, κατασκευής, δοκιμών, αξιολογήσεων, και αναπροσαρμογών) είναι πολύς.

Μέχρι στιγμής, η KTM είναι ο μοναδικός κατασκευαστής που έχει δημοσιεύσει επίσημες εικόνες του νέου κινητήρα των 850cc.

Η Aprilia σημείωσε τρεις νίκες στα τέσσερα τελευταία Grand Prix της σεζόν και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία του πρωταθλήματος των Κατασκευαστών, πίσω από τη Ducati. Έτσι έδειξε πολύ δυνατή προς το τέλος της σεζόν χτυπώντας στα ίσια την πανίσχυρη εργοστασιακή Desmosedici στους τελευταίους γύρους, αν και απουσίαζε ο Marc Marquez, ο μοναδικός αναβάτης που αποδείχθηκε φέτος ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητές της. Ωστόσο και με το φοβερό Μυρμήγκι να αγωνίζεται, ο Bezzecchi πήρε την πρώτη του νίκη στη σεζόν στο Silverstone. 

Με έναν ουσιαστικά εργοστασιακό αναβάτη φέτος αφού ο Jorge Martin ήταν τραυματίας σχεδόν όλη τη σεζόν, η Aprilia πήρε τη δεύτερη θέση ως Κατασκευαστής, με μεγάλη διαφορά πίσω από την 1η Ducati, για να κάνει το καλύτερο μέχρι τώρα αποτέλεσμά της στην κορυφαία κατηγορία, ενώ ο Marco Bezzecchi πήρε την 3η θέση στο πρωτάθλημα Αναβατών.

Οι Ιταλοί ήταν σάκος του μποξ μέχρι το 2021 τερματίζοντας στην τελευταία ή σε μια από τις τελευταίες θέσεις του πρωταθλήματος από το 2015. Το 2022 έγινε το "μπαμ" που τους έφερε στην 3η θέση, την οποία κατέκτησαν το 2023 και το 2024, για να ανέβουν μία ακόμη φέτος, στην πιο πειστική μέχρι τώρα εμφάνιση του Noale στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το 2026 θα είναι η τελευταία χρονιά με τους κανονισμούς να παραμένουν ίδιοι και με το 2027 να είναι "μαύρο κουτί" για όλους, η Aprilia έχει τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στον στόχο της την ερχόμενη σεζόν.