MotoGP Silverstone: Η καινούρια άσφαλτος αλλάζει τα δεδομένα για τα ελαστικά

Δύο διαφορετικά σκληρά λάστιχα από την Michelin
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

21/8/2019

Στην Dorna πρέπει να το φυσάνε και να μην κρυώνει το περσινό χουνέρι με την ακύρωση του βρετανικού αγώνα στο Silverstone, λόγω πλημύρας! Φέτος η πίστα (υποτίθεται…) πως δεν θα έχει κανένα πρόβλημα αν βρέξει, όμως η ολοκαίνουρια άσφαλτος που έστρωσαν, ρίχνει το μπαλάκι στην πλευρά της Michelin, η οποία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανένα δεδομένο από τα προηγούμενα χρόνια. Όπως δήλωσε ο αγωνιστικός διευθυντής της Michelin στα MotoGP κύριος Piero Taramasso, τα μόνα στοιχεία που έχει η Michelin για τον αγώνα αυτού του Σαββατοκύριακου προέρχονται από τις πληροφορίες της τεχνικής εταιρείας που έστρωσε την καινούρια άσφαλτο.

Για να προλάβει η γαλλική εταιρεία κάποιο νέο φιάσκο σε περίπτωση που ο αγώνας γίνει με στεγνή την καινούρια άγρια άσφαλτο, θα προσφέρει στις ομάδες τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο γόμμες σκληρών ελαστικών. Αυτό σημαίνει πως σε αυτά τα ελεύθερα δοκιμαστικά οι αναβάτες θα πρέπει να δοκιμάσουν τέσσερα διαφορετικής σκληρότητας και συμπεριφοράς ελαστικά. Τα εμπρός ελαστικά (Medium, Hard) θα είναι όλα συμμετρικά ως προς την σκληρότητα της γόμμας, όμως το εμπρός Soft και όλα τα πίσω ελαστικά θα έχουν ασύμμετρη γόμμα, με την δεξιά πλευρά τους να είναι πιο σκληρή από την αριστερή, λόγω της χάραξης της πίστας που καταπονεί περισσότερο την δεξιά μεριά. Μένει να δούμε πως θα επηρεαστούν οι χρόνοι από την νέα άσφαλτο και τα νέα ελαστικά και αν θα έχουμε πάλι ρεκόρ. Αυτό βέβαια αν δεν βρέξει, διότι μιλάμε για Αγγλία… Σε περίπτωση βροχής η Michelin θα έχει συμμετρικής σκληρότητας εμπρός βρόχινα ελαστικά Soft και Medium και ασύμμετρης σκληρότητας πίσω σε Soft και Medium.

   

MotoGP: Συνεργασία με SHARK για νέα σειρά κρανών με το λογότυπό τους το 2026

Η γνωστή εταιρεία SHARK συμμαχεί με τα MotoGP για την δημιουργία επίσημης σειράς κρανών του παγκοσμίου πρωταθλήματος
MotoGP SHARK Helmets
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

26/11/2025

Η SHARK και τα MotoGP ανακοίνωσαν την συνεργασία τους, παρουσιάζοντας την πρώτη επίσημη συλλογή κρανών MotoGP που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2026, μια κίνηση που ενισχύει τη θέση της SHARK στον κορυφαίο θεσμό των δύο τροχών, φέρνοντας στους αναβάτες κράνη κατασκευασμένα με τεχνολογία που εξελίχθηκε σε ακραίες αγωνιστικές συνθήκες.

Η SHARK, με ρίζες στα γαλλικά paddock από το 1989 και 79 παγκόσμιους πρωταθλητές στο ενεργητικό της, ενισχύει την παρουσία της στα MotoGP όπου ήδη εκπροσωπείται από τους Johann Zarco και Raul Fernandez. Η νέα σειρά κρανών, σχεδιασμένη στη Μασσαλία, αξιοποιεί την τεχνολογία που η εταιρεία εξελίσσει μέσα στις πίστες: σύνθετα υλικά, αεροδυναμική βελτιστοποίηση και αφοσίωση στην προστασία.

Τα MotoGP, ως κορυφαίο πρωτάθλημα μοτοσυκλετών παγκοσμίως, αποτελεί ιδανικό συνεργάτη με 22 πίστες σε 5 ηπείρους και συνεχής τεχνολογική εξέλιξη σε αεροδυναμική, ηλεκτρονικά και ασφάλεια.

Η συλλογή SHARK x MotoGP θα περιλαμβάνει δύο Aeron GP FIM #2 πιστοποιημένα με το νέο πρότυπο FIM 2026, ένα Aeron χωρίς το A2S spoiler, καθώς και τα ολοκαίνουργια Skwal Cup και Skwal Jet Cup. Πρόκειται για κράνη που κουβαλούν αγωνιστικό DNA, αλλά προορίζονται για καθημερινή αστική χρήση από όλους τους αναβάτες.

Ο CEO της Dorna, Carmelo Ezpeleta, χαρακτήρισε τη συλλογή "σύμβολο ανάπτυξης και πάθους", ενώ ο CEO της 2Ride (μητρική εταιρεία γνωστών brands όπως SHARK, NOLAN, SEGURA, BERING, και CAIRN) Christophe Merkel, τόνισε ότι η σειρά αντανακλά τις αξίες και των δύο μερών, φέρνοντας τεχνολογία από τα MotoGP στο δρόμο.

Η συνεργασία θα διαρκέσει από το 2026 έως το τέλος του 2028, σηματοδοτώντας μια τριετία τεχνολογικής και εμπορικής σύμπραξης, κυρίως το δεύτερο για να είμαστε ειλικρινείς. Το διαδικτυακό κατάστημα των MotoGP πηγαίνει πολύ καλά και για να συνεχίσει θα πρέπει να εμπλουτίζεται με προϊόντα. Ένα δικό τους κράνος, είναι κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς κάποια άλλη επιρροή στο καθαυτό κομμάτι των αγώνων.