MotoGP Silverstone: Η καινούρια άσφαλτος αλλάζει τα δεδομένα για τα ελαστικά

Δύο διαφορετικά σκληρά λάστιχα από την Michelin
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

21/8/2019

Στην Dorna πρέπει να το φυσάνε και να μην κρυώνει το περσινό χουνέρι με την ακύρωση του βρετανικού αγώνα στο Silverstone, λόγω πλημύρας! Φέτος η πίστα (υποτίθεται…) πως δεν θα έχει κανένα πρόβλημα αν βρέξει, όμως η ολοκαίνουρια άσφαλτος που έστρωσαν, ρίχνει το μπαλάκι στην πλευρά της Michelin, η οποία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανένα δεδομένο από τα προηγούμενα χρόνια. Όπως δήλωσε ο αγωνιστικός διευθυντής της Michelin στα MotoGP κύριος Piero Taramasso, τα μόνα στοιχεία που έχει η Michelin για τον αγώνα αυτού του Σαββατοκύριακου προέρχονται από τις πληροφορίες της τεχνικής εταιρείας που έστρωσε την καινούρια άσφαλτο.

Για να προλάβει η γαλλική εταιρεία κάποιο νέο φιάσκο σε περίπτωση που ο αγώνας γίνει με στεγνή την καινούρια άγρια άσφαλτο, θα προσφέρει στις ομάδες τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο γόμμες σκληρών ελαστικών. Αυτό σημαίνει πως σε αυτά τα ελεύθερα δοκιμαστικά οι αναβάτες θα πρέπει να δοκιμάσουν τέσσερα διαφορετικής σκληρότητας και συμπεριφοράς ελαστικά. Τα εμπρός ελαστικά (Medium, Hard) θα είναι όλα συμμετρικά ως προς την σκληρότητα της γόμμας, όμως το εμπρός Soft και όλα τα πίσω ελαστικά θα έχουν ασύμμετρη γόμμα, με την δεξιά πλευρά τους να είναι πιο σκληρή από την αριστερή, λόγω της χάραξης της πίστας που καταπονεί περισσότερο την δεξιά μεριά. Μένει να δούμε πως θα επηρεαστούν οι χρόνοι από την νέα άσφαλτο και τα νέα ελαστικά και αν θα έχουμε πάλι ρεκόρ. Αυτό βέβαια αν δεν βρέξει, διότι μιλάμε για Αγγλία… Σε περίπτωση βροχής η Michelin θα έχει συμμετρικής σκληρότητας εμπρός βρόχινα ελαστικά Soft και Medium και ασύμμετρης σκληρότητας πίσω σε Soft και Medium.

   

MotoGP: Ο Jonas Folger θα αντικαταστήσει τον Maverick Vinales στο γαλλικό GP

Δεν είναι ακόμα έτοιμος από τον τραυματισμό του ο Vinales
Folger
Από τον

Παύλο Καρατζά

4/5/2026

Η Red Bull KTM Tech3 δεν θα έχει διαθέσιμο ούτε στη Γαλλία τον Maverick Viνales και θα βασιστεί στον αναβάτη εξέλιξης Jonas Folger για να συμπληρώσει το δίδυμό της στο Le Mans αυτή την εβδομάδα. Ο Ισπανός ακόμη δεν έχει αναρρώσει πλήρως από τον τραυματισμό στον αριστερό ώμο που τον ταλαιπωρεί εδώ και μήνες.

Ο Viνales επισκέφθηκε το Red Bull Athlete Performance Centre (APC) την περασμένη εβδομάδα και αποφάσισε να παρατείνει την απουσία του, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα επιστρέψει στην ενεργό δράση σε πλήρη φυσική κατάσταση, έτσι δίπλα στον Enea Bastianini της Red Bull KTM Tech3 θα αγωνιστεί ο Jonas Folger.

Ο 32χρονος Γερμανός αναβάτης έχει να αγωνιστεί στην κορυφαία κατηγορία από το 2023, όταν και αντικατέστησε τον Pol Espargaro στο Assen, κερδίζοντας μάλιστα και 2 βαθμούς.

Jonas Folger: “Πρώτα απ’ όλα, θέλω να ευχηθώ στον Maverick γρήγορη και πλήρη ανάρρωση. Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που επιστρέφω μαζί με όλα τα παιδιά της Tech3 — έχω μια ιστορία με αυτή την ομάδα και θα είναι υπέροχο να ξαναδώ όλους. Το Le Mans θα είναι μια μεγάλη πρόκληση, καθώς επιστρέφω μετά από τόσα χρόνια μακριά από τους αγώνες και η επιστροφή στη μοτοσυκλέτα θα σημαίνει γρήγορη προσαρμογή και πολλά να μάθω κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Σίγουρα θα είναι δύσκολο, αλλά πιστεύω ότι τα θετικά υπερτερούν των δυσκολιών και το περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία. Δεν βλέπω την ώρα.”

Maverick Vinales: “Δουλεύω σκληρά από την εγχείρηση για να αναρρώσω πλήρως και πάντα είχα το Le Mans στο μυαλό μου ως τον αγώνα-στόχο για την επιστροφή μου. Ωστόσο, μετά την επίσκεψή μου στο APC αυτή την εβδομάδα, μου συνέστησαν ότι δεν είμαι ακόμα αρκετά δυνατός για να οδηγήσω τη μοτοσυκλέτα. Αν και είμαι απογοητευμένος, καταλαβαίνω ότι το να επιστρέψω σε πλήρη φόρμα είναι το πιο σημαντικό και θα συγκεντρωθώ σε αυτό και θα το θέσω ως προτεραιότητα.”

Pit Beirer, Διευθυντής της KTM Motorsports: “Δεν ήταν εύκολη απόφαση για τον Maverick, αλλά κατανοούμε απόλυτα την επιθυμία του να επιστρέψει στο paddock όταν θα είναι έτοιμος να αγωνιστεί. Χρειάζεται απλώς λίγο περισσότερο χρόνο και γνωρίζουμε τις δυνατότητές του. Για το Le Mans, είμαστε ευγνώμονες που η ομάδα Tech3 μπόρεσε να καλέσει τον Jonas και χαιρόμαστε που δέχτηκε την πρόκληση, καθώς και ο Pol [Espargaro] αναρρώνει από τον τραυματισμό που είχε κατά την προπόνηση. Το MotoGP είναι πολύ σφιχτό και ανταγωνιστικό, καθώς και περίπλοκο για τους αναβάτες, οπότε έχω μεγάλο σεβασμό για τον Jonas και ελπίζω να απολαύσει το Grand Prix.”