MotoGP Silverstone: Πήραν την μεγάλη απόφαση!

Ξαναστρώνουν την πίστα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/5/2019

Μετά το περσινό φιάσκο σε μία από τις χειρότερες ημέρες των τελευταίων ετών από πλευράς οργνανωτικού χάους, η συμμετοχή του Αγγλικού γύρου στο πρωτάθλημα των MotoGP μπήκε υπό καθεστώς αμφισβήτησης. Νας σας θυμίσουμε τι είχε συμβεί πέρσι τον Αύγουστο. Ξεκίνησε να βρέχει από την Παρασκευή, όπως πολύ συχνά γίνεται σε αυτόν τον αγώνα και όλες οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με τεράστια προβλήματα εξαιτίας των νερών που λίμναζαν. Για την Κυριακή πήραν την απόφαση να αλλάξουν το πρόγραμμα ξεκινώντας νωρίτερα συμπιέζοντας τις διαδικασίες, ώστε να προλάβουν ένα παράθυρο στην συνεχή βροχή, που ορισμένες προβλέψεις έλεγαν πως θα υπάρχει. Τίποτα από αυτό δεν έγινε. Η βροχή έφευγε και επέστρεφε χειρότερη με την νέα άσφαλτο να μην μπορεί να διώξει τα νερά.

Γεμάτη σαμαράκια και επικίνδυνη, η πίστα του Silvestrone είχε ήδη προβλήματα, πριν αρχίσει να βρέχει. Τα λιμνάζοντα νερά έδωσαν την χαριστική βολή.

MotoGP Αγγλία: Ακυρώθηκε με 4,5 ώρες αναμονή! Μαραθώνιος στις κερκίδες για μία απόφαση

Από την στιγμή της ακύρωσης του αγώνα που ευνοούσε τον Marquez σε ένα πρωτάθλημα που έτσι κι αλλιώς θα κέρδιζε βέβαια, η θέση του Silverstone ήταν πλέον αμφίβολη στο πρόγραμμα των MotoGP για τα επόμενα χρόνια.

Από νομικής πλευράς η Dorna είχε κάθε δικαίωμα να διακόψει μονομερώς την συνεργασία με τον αγγλικό ναό του μηχανοκίνητου αθλητισμού, δίχως να χρειαστεί να πληρώσει τις υψηλότατες ρήτρες. Αλλά δεν ήταν φυσικά εκείνο που θα ήθελαν να κάνουν από την στιγμή που οι Άγγλοι οπαδοί ούτε λίγοι είναι, ούτε και τυχαίοι. Κανείς άλλος δεν θα περίμενε στις κερκίδες επί 4,5 ώρες μέσα στην βροχή, μέχρι να αποφασιστεί η οριστική διακοπή και η ακύρωση του αγώνα.

Έπρεπε να βρεθεί μία λύση και τελικά βρέθηκε η μόνη σωστή, η πλέον ακριβή. Θα στρώσουν ξανά την πίστα. Αυτό, και το ξέρετε σε πολύ μικρότερη κλίμακα από το δικό μας αντίστοιχο παράδειγμα στις Σέρρες, δεν είναι κάτι απλό για να γίνει, ιδιαίτερα τόσο κοντά στην προηγούμενη στρώση της.

Το συμβόλαιο της πίστας έληγε κανονικά το 2020, όμως κατόπιν της νέας συμφωνίας με την Dorna και ως αποζημίωση -κατά μία έννοια- του ακυρωθέντος αγώνα, επεκτείνεται η λήξη του στο 2021.

Ιανουάριος 2019: MotoGP Silverstone - Επανέρχεται το σενάριο αποβολής από το πρωτάθλημα! Ολοκληρώνονται οι έρευνες για τα αίτια της ακύρωσης του αγώνα

Το Silverstone δεν κωλυσιεργούσε αυτό το διάστημα. Απεναντίας πραγματοποιούσε μελέτες και δεχόταν προσφορές ώστε να αποφασιστεί το καλύτερο, καθώς πράγματι κρίνεται το μέλλον των αγγλικών αγώνων αν γίνει λάθος στο λάθος.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο με αρχιτεκτονικό σύμβουλο τον Jarno Zaffelli οποίος έχει δώσει στην εταιρία του ελληνικό όνομα! Η εταιρία “Dromo” ειδικεύεται σε αγωνιστικές πίστες και εγκαταστάσεις και θέλει να βάλει την υπογραφή της στην επαναφορά του Silverstone στην κορυφή των αγωνιστικών χώρων.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, αναβάτες – εκπρόσωποι της επιτροπής ασφαλείας των MotoGP θα πραγματοποιήσουν δοκιμές, ενώ και κατά την διάρκεια των εργασιών, η Dorna θα ενημερώνεται για την πορεία τους.

 

Ετικέτες

MotoGP: Έσπασε το σερί-ρεκόρ της Ducati – Εξηγεί τι έγινε με το ελαστικό και έμειναν χωρίς βάθρο από το 2021!

Μία Desmosedici σε κάθε βάθρο για 88 φορές από το 2021 - Τερματίστηκε σήμερα
MotoGP: Έσπασε το σερί-ρεκόρ της Ducati – Εξηγεί τι έγινε με το ελαστικό και έμειναν χωρίς βάθρο από το 2021!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/3/2026

Ο Davide Tardozzi περπάτησε την πίστα μόλις τελείωσε ο αγώνας, επιθεωρώντας την 4η στροφή και τα κερμπ, που σύμφωνα με τον ίδιο ευθύνονται για την καταστροφή της ζάντας, την απώλεια πίεσης και κατά επέκταση την απώλεια βαθμών για τον Marc Marquez.

Σύμφωνα με την Ducati ήταν πολλές οι περιπτώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο με κατεστραμμένες ζάντες, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση του Jorge Martin στον Sprint που κινδύνευσε από ποινή για χαμηλότερες πιέσεις.

Όταν εξετάστηκε η μοτοσυκλέτα, ανακαλύφθηκε πρόβλημα στην ζάντα που δικαιολογούσε την χαμηλότερη πίεση και ο αναβάτης της Aprilia δεν τιμωρήθηκε. Το ευτύχημα για εκείνον ήταν πως έχασε την πίεση σταδιακά και όχι απότομα όπως συνέβη στον Marc Marquez.

Ο Davide Tardozzi αφότου ανέλυσε τα δεδομένα και περπάτησε την πίστα, δεν απέδωσε το χτύπημα στην ζάντα ως μεταγενέστερο της απώλειας πίεσης αλλά ως την αρχική αιτία.

«Θα μπορούσε να πει κανείς», είπε χαρακτηριστικά το Tardozzi, «πως ήταν και λάθος οδήγησης, αλλά στην πράξη είναι ένας συνδυασμός λάθους και ατυχίας, καθώς πολλοί αναβάτες πάτησαν το κερμπ της 4ης στροφής χωρίς κανείς τους να έχει πρόβλημα».

«Η δική μας ζάντα έσπασε πάνω στο κέρμπ της 4ης στροφής και έπειτα το ελαστικό έχασε άμεσα όλο τον αέρα, δεν ξέρει και ο Marc για ποιο λόγο πάτησε πλήρως το κερμπ αλλά σε κάθε περίπτωση η ζάντα ανατινάχθηκε. Δεν θυμάμαι να έχω ξανά δει ποτέ κάτι τέτοιο».

MotoGP: Έσπασε το σερί-ρεκόρ της Ducati – Εξηγεί τι έγινε με το ελαστικό και έμειναν χωρίς βάθρο από το 2021!
Ο Davide Tardozzi περπάτησε την πίστα μόλις τελείωσε ο αγώνας, επιθεωρώντας τα κερμπ της 4ης στροφής

Ο Piero Taramasso, αγωνιστικός διευθυντής της Michelin εξήγησε πως το περιστατικό του Marc Marquez δεν ήταν μεμονωμένο φέτος στην Ταϊλάνδη και απέδωσε τα πολλαπλά προβλήματα των ζαντών στην υψηλή θερμοκρασία και στην φύση των κερμπ.

«Όλο το Σαββατοκύριακο ερχόντουσαν στο box της Michelin στραβωμένες και χτυπημένες ζάντες. Είναι πολύ ελαφριές και μαλακές ενώ τα κερμπ εδώ πιο απότομα, οι περισσότεροι έχαναν σταδιακά και ελεγχόμενα την πίεση όπως ο Martin, όμως στην περίπτωση του Marc Marquez το χτύπημα ήταν μεγαλύτερο και η απώλεια σχεδόν άμεση».

Στο μεταξύ αυτό ήταν απλά ένα από τα προβλήματα της Ducati, μιας και ο Tardozzi ξεκαθάρισε πως η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στον αγώνα ήταν διαφορετική από την εικόνα των δοκιμών και πως το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν απάντηση για την αιτία. Ταυτόχρονα, πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, η Aprilia έχει καταφέρει να ψαλιδίσει την διαφορά τους και το περιθώριο λάθους ή κακής επίδοσης έχει μικρύνει πάρα πολύ.

Περισσότερα για το τι έγινε στον αγώνα εδώ.

Ο πρώτος αγώνας της σεζόν βρίσκει τώρα την Ducati έχοντας σπάσει το απίστευτο σερί της όπου από τον αγώνα της Αγγλίας το 2021 τουλάχιστον μία Ducati βρίσκεται στις 3 πρώτες θέσεις, για συνολικά 88 αγώνες!