MotoGP Silverstone: Πήραν την μεγάλη απόφαση!

Ξαναστρώνουν την πίστα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/5/2019

Μετά το περσινό φιάσκο σε μία από τις χειρότερες ημέρες των τελευταίων ετών από πλευράς οργνανωτικού χάους, η συμμετοχή του Αγγλικού γύρου στο πρωτάθλημα των MotoGP μπήκε υπό καθεστώς αμφισβήτησης. Νας σας θυμίσουμε τι είχε συμβεί πέρσι τον Αύγουστο. Ξεκίνησε να βρέχει από την Παρασκευή, όπως πολύ συχνά γίνεται σε αυτόν τον αγώνα και όλες οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με τεράστια προβλήματα εξαιτίας των νερών που λίμναζαν. Για την Κυριακή πήραν την απόφαση να αλλάξουν το πρόγραμμα ξεκινώντας νωρίτερα συμπιέζοντας τις διαδικασίες, ώστε να προλάβουν ένα παράθυρο στην συνεχή βροχή, που ορισμένες προβλέψεις έλεγαν πως θα υπάρχει. Τίποτα από αυτό δεν έγινε. Η βροχή έφευγε και επέστρεφε χειρότερη με την νέα άσφαλτο να μην μπορεί να διώξει τα νερά.

Γεμάτη σαμαράκια και επικίνδυνη, η πίστα του Silvestrone είχε ήδη προβλήματα, πριν αρχίσει να βρέχει. Τα λιμνάζοντα νερά έδωσαν την χαριστική βολή.

MotoGP Αγγλία: Ακυρώθηκε με 4,5 ώρες αναμονή! Μαραθώνιος στις κερκίδες για μία απόφαση

Από την στιγμή της ακύρωσης του αγώνα που ευνοούσε τον Marquez σε ένα πρωτάθλημα που έτσι κι αλλιώς θα κέρδιζε βέβαια, η θέση του Silverstone ήταν πλέον αμφίβολη στο πρόγραμμα των MotoGP για τα επόμενα χρόνια.

Από νομικής πλευράς η Dorna είχε κάθε δικαίωμα να διακόψει μονομερώς την συνεργασία με τον αγγλικό ναό του μηχανοκίνητου αθλητισμού, δίχως να χρειαστεί να πληρώσει τις υψηλότατες ρήτρες. Αλλά δεν ήταν φυσικά εκείνο που θα ήθελαν να κάνουν από την στιγμή που οι Άγγλοι οπαδοί ούτε λίγοι είναι, ούτε και τυχαίοι. Κανείς άλλος δεν θα περίμενε στις κερκίδες επί 4,5 ώρες μέσα στην βροχή, μέχρι να αποφασιστεί η οριστική διακοπή και η ακύρωση του αγώνα.

Έπρεπε να βρεθεί μία λύση και τελικά βρέθηκε η μόνη σωστή, η πλέον ακριβή. Θα στρώσουν ξανά την πίστα. Αυτό, και το ξέρετε σε πολύ μικρότερη κλίμακα από το δικό μας αντίστοιχο παράδειγμα στις Σέρρες, δεν είναι κάτι απλό για να γίνει, ιδιαίτερα τόσο κοντά στην προηγούμενη στρώση της.

Το συμβόλαιο της πίστας έληγε κανονικά το 2020, όμως κατόπιν της νέας συμφωνίας με την Dorna και ως αποζημίωση -κατά μία έννοια- του ακυρωθέντος αγώνα, επεκτείνεται η λήξη του στο 2021.

Ιανουάριος 2019: MotoGP Silverstone - Επανέρχεται το σενάριο αποβολής από το πρωτάθλημα! Ολοκληρώνονται οι έρευνες για τα αίτια της ακύρωσης του αγώνα

Το Silverstone δεν κωλυσιεργούσε αυτό το διάστημα. Απεναντίας πραγματοποιούσε μελέτες και δεχόταν προσφορές ώστε να αποφασιστεί το καλύτερο, καθώς πράγματι κρίνεται το μέλλον των αγγλικών αγώνων αν γίνει λάθος στο λάθος.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο με αρχιτεκτονικό σύμβουλο τον Jarno Zaffelli οποίος έχει δώσει στην εταιρία του ελληνικό όνομα! Η εταιρία “Dromo” ειδικεύεται σε αγωνιστικές πίστες και εγκαταστάσεις και θέλει να βάλει την υπογραφή της στην επαναφορά του Silverstone στην κορυφή των αγωνιστικών χώρων.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, αναβάτες – εκπρόσωποι της επιτροπής ασφαλείας των MotoGP θα πραγματοποιήσουν δοκιμές, ενώ και κατά την διάρκεια των εργασιών, η Dorna θα ενημερώνεται για την πορεία τους.

 

Ετικέτες

MotoGP Ουγγαρία SPRINT: Απόλυτη νίκη Marc Marquez με ολική επικράτηση

Από την pole position στην νίκη!
MotoGP Ουγγαρία SPRINT: Απόλυτη νίκη Marc Marquez με ολική επικράτηση
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

6/6/2026

Μεγάλη νίκη του Marc Marquez χωρίς να χρειαστεί να δώσει την παραμικρή μάχη, χτίζοντας από νωρίς διαφορά ασφαλείας και τερματίζοντας αλάνθαστος 1,5 δευτερόλεπτο μπροστά από τον Acosta!

Στην τρίτη θέση ο Bezzecchi αλλά μόνο και μόνο επειδή η πίστα δεν αφήνει περιθώρια προσπέρασης και έτσι ο Aldequer όχι μόνο δεν κατάφερε να προσπεράσει, αλλά κινδύνεψε δύο φορές να πέσει στην προσπάθειά του να ξεδιπλώσει τον ανώτερο ρυθμό που είχε από την εργοστασιακή Aprilia.

Στην εκκίνηση ο Marc Marquez έφυγε εμπρός αλάνθαστα και έστριψε πρώτος, έχοντας τον Acosta σε μικρή απόσταση πίσω του ενώ ο Aldeguer ήταν ήδη κολλημένος στον πίσω τροχό του Bezzecchi στην 4η και 3η θέση αντίστοιχα.

Πίσω τους ο Fernandez και ένας Moreira που για μία φορά ακόμη ήταν με τεράστια διαφορά η ταχύτερη Honda, με Bagnaia, Di Giannantionio, Martin και Bastianini να οριοθετούν την πρώτη δεκάδα αμέσως μετά την εκκίνηση.

Πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος έγινε ξεκάθαρο πως ο Bezzecchi δεν έχει τον ρυθμό των δύο πρώτων γιατί είχε πάνω από δύο μοτοσυκλέτες κενό που διαρκώς μεγάλωνε με τον Acosta να απέχει άλλη μία από τον Marc Marquez που δεν είχε αντίπαλο από την πρώτη στροφή μέχρι και το τέλος.

Ο Di Giannantonio κάνει αμέσως το λάθος με Bagnaia και ο Martin εκμεταλλεύεται την κατάσταση και περνά πίσω από τον Moreira χωρίς να περιμένει καθόλου.

Βλέπει πως αν επιτεθεί νωρίς θα μειώσει την διαφορά και βουτά στα φρένα πριν το εσάκι όπου όμως δεν έχει καμία απολύτως τύχη και φεύγει εμπρός χάνοντας θέσεις, οπότε δεν τιμωρείται για την παράκαμψη.

Για τους επόμενους δύο γύρους υπάρχει ένα δυνατό θέαμα από την μεριά του Aldeguer που δεν θα μπορούσε να οδηγεί πιο κολλητά στον Bezzecchi. Μία απίστευτη οδήγηση και από τους δύο γιατί δεν είναι εύκολο και για τον Bezzecchi να έχει κολλημένο πίσω του έναν ταχύτερο οδηγό που οριακά ακουμπά τον τροχό του, όπως είπε αργότερα.

Στον επόμενο γύρο και έχοντας ανεβάσει θερμοκρασία του εμπρός ελαστικού ο Aldeguer πατά πολύ βαθιά μέσα στο κέρμπ για το εσάκι και ουσιαστικά πέφτει σέρνοντας τον εμπρός τροχό αλλά σηκώνει την μοτοσυκλέτα και χάνει μόνο μία θέση, έναντι του Fernandez.

Ο νεαρός αναβάτης έχει επιδείξει απίστευτα αντανακλαστικά και συνεχίζει αμέσως την μάχη. Αρκετά αργότερα άλλη μία τέτοια επίθεση προς τον Fernandez θα καταλήξει με τον ίδιο τρόπο και εκεί ο Aldeguer θα το πάρει τελικά απόφαση και θα μείνει στην 5η θέση. Στην προσπάθειά του αυτή χάρισε το μοναδικό θέαμα από πλευράς μάχης μεταξύ αναβατών που είχε αξία στον σημερινό Sprint.

Από εκεί και πέρα η οδήγηση όλων στην πίστα αυτή που δίνει ορισμένα εντυπωσιακά σερί στροφών ήταν χάρμα οφθαλμών με πρώτο όλων τον Marc Marquez που αλάνθαστος μπροστά πήρε μία μεγάλη νίκη σηματοδοτώντας την επάνοδό του!

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

21:22.047

12

2

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+1.548

9

3

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+2.722

7

4

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+3.973

6

5

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+4.366

5

6

89J. Martin

Aprilia Racing

+5.708

4

7

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+6.285

3

8

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+7.587

2

9

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+8.237

1

10

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+8.469

 

11

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+11.609

 

12

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+12.070

 

13

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+14.173

 

14

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+15.799

 

15

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+15.961

 

16

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+16.376

 

17

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+17.070

 

18

27I. Lecuona

BK8 Gresini Racing MotoGP

+17.381

 

19

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+19.490

 

20

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+20.662

 

21

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+24.063

 

22

35C. Crutchlow

Castrol Honda LCR

+30.947