Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

MotoGP Silverstone: Πήραν την μεγάλη απόφαση!

Ξαναστρώνουν την πίστα!

Μετά το περσινό φιάσκο σε μία από τις χειρότερες ημέρες των τελευταίων ετών από πλευράς οργνανωτικού χάους, η συμμετοχή του Αγγλικού γύρου στο πρωτάθλημα των MotoGP μπήκε υπό καθεστώς αμφισβήτησης. Νας σας θυμίσουμε τι είχε συμβεί πέρσι τον Αύγουστο. Ξεκίνησε να βρέχει από την Παρασκευή, όπως πολύ συχνά γίνεται σε αυτόν τον αγώνα και όλες οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με τεράστια προβλήματα εξαιτίας των νερών που λίμναζαν. Για την Κυριακή πήραν την απόφαση να αλλάξουν το πρόγραμμα ξεκινώντας νωρίτερα συμπιέζοντας τις διαδικασίες, ώστε να προλάβουν ένα παράθυρο στην συνεχή βροχή, που ορισμένες προβλέψεις έλεγαν πως θα υπάρχει. Τίποτα από αυτό δεν έγινε. Η βροχή έφευγε και επέστρεφε χειρότερη με την νέα άσφαλτο να μην μπορεί να διώξει τα νερά.

Γεμάτη σαμαράκια και επικίνδυνη, η πίστα του Silvestrone είχε ήδη προβλήματα, πριν αρχίσει να βρέχει. Τα λιμνάζοντα νερά έδωσαν την χαριστική βολή.

MotoGP Αγγλία: Ακυρώθηκε με 4,5 ώρες αναμονή! Μαραθώνιος στις κερκίδες για μία απόφαση

Από την στιγμή της ακύρωσης του αγώνα που ευνοούσε τον Marquez σε ένα πρωτάθλημα που έτσι κι αλλιώς θα κέρδιζε βέβαια, η θέση του Silverstone ήταν πλέον αμφίβολη στο πρόγραμμα των MotoGP για τα επόμενα χρόνια.

Από νομικής πλευράς η Dorna είχε κάθε δικαίωμα να διακόψει μονομερώς την συνεργασία με τον αγγλικό ναό του μηχανοκίνητου αθλητισμού, δίχως να χρειαστεί να πληρώσει τις υψηλότατες ρήτρες. Αλλά δεν ήταν φυσικά εκείνο που θα ήθελαν να κάνουν από την στιγμή που οι Άγγλοι οπαδοί ούτε λίγοι είναι, ούτε και τυχαίοι. Κανείς άλλος δεν θα περίμενε στις κερκίδες επί 4,5 ώρες μέσα στην βροχή, μέχρι να αποφασιστεί η οριστική διακοπή και η ακύρωση του αγώνα.

Έπρεπε να βρεθεί μία λύση και τελικά βρέθηκε η μόνη σωστή, η πλέον ακριβή. Θα στρώσουν ξανά την πίστα. Αυτό, και το ξέρετε σε πολύ μικρότερη κλίμακα από το δικό μας αντίστοιχο παράδειγμα στις Σέρρες, δεν είναι κάτι απλό για να γίνει, ιδιαίτερα τόσο κοντά στην προηγούμενη στρώση της.

Το συμβόλαιο της πίστας έληγε κανονικά το 2020, όμως κατόπιν της νέας συμφωνίας με την Dorna και ως αποζημίωση -κατά μία έννοια- του ακυρωθέντος αγώνα, επεκτείνεται η λήξη του στο 2021.

Ιανουάριος 2019: MotoGP Silverstone - Επανέρχεται το σενάριο αποβολής από το πρωτάθλημα! Ολοκληρώνονται οι έρευνες για τα αίτια της ακύρωσης του αγώνα

Το Silverstone δεν κωλυσιεργούσε αυτό το διάστημα. Απεναντίας πραγματοποιούσε μελέτες και δεχόταν προσφορές ώστε να αποφασιστεί το καλύτερο, καθώς πράγματι κρίνεται το μέλλον των αγγλικών αγώνων αν γίνει λάθος στο λάθος.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο με αρχιτεκτονικό σύμβουλο τον Jarno Zaffelli οποίος έχει δώσει στην εταιρία του ελληνικό όνομα! Η εταιρία “Dromo” ειδικεύεται σε αγωνιστικές πίστες και εγκαταστάσεις και θέλει να βάλει την υπογραφή της στην επαναφορά του Silverstone στην κορυφή των αγωνιστικών χώρων.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, αναβάτες – εκπρόσωποι της επιτροπής ασφαλείας των MotoGP θα πραγματοποιήσουν δοκιμές, ενώ και κατά την διάρκεια των εργασιών, η Dorna θα ενημερώνεται για την πορεία τους.

 

Tags: