MotoGP - Στο τραπέζι η δημιουργία Ένωσης Αναβατών

Με εκπρόσωπο τον αγωνιζόμενο, αναβάτη εξέλιξης και αθλητικό ανταποκριτή Sylvain Guintoli
MotoGP - Δημιουργία ένωσης αναβατών
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

17/10/2023

Οι αναβάτες του MotoGP, θέλουν να ακολουθήσουν τα χνάρια της F1, δημιουργώντας την Ένωση Αναβατών MotoGP, η οποία θα ακολουθεί κοινή γραμμή προς όφελος των συμφερόντων τους έχοντας ως εκπρόσωπο τους τον Sylvain Guintoli.

Η Ένωση των Πιλότων της Formula 1 (GPDA) υπάρχει από το 1961 με το έργο της να είναι σημαντικότατο ειδικότερα στο θέμα της ασφάλειας. Μια ανάλογη Ένωση θα ήταν λογικό να υπάρχει και στο MotoGP ωστόσο μέχρι στιγμής οι αναβάτες εμφανίζονται ανοργάνωτοι. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί αρκετές προτάσεις για τη δημιουργία μιας τέτοιας ένωσης ωστόσο το νερό δεν μπήκε ποτέ στο αυλάκι, καθώς οι αναβάτες δεν είχαν πάντα κοινή στάση όσον αφορά τα διάφορα προβλήματα που τους απασχολούσαν, με τις ομάδες και τη Dorna να έχουν το πάνω χέρι.

Αυτό όμως φαίνεται τώρα να αλλάζει καθώς τη φετινή χρονιά υπάρχουν πολλά ζητήματα, ειδικότερα σε θέματα ασφαλείας, με τους περισσότερους αναβάτες να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου τόσο στην Dorna όσο και στις ομάδες τους, με την αύξηση των αγώνων χάρη στα Sprint του Σαββάτου, και την κατακόρυφη αύξηση των τραυματισμών που έφερε το πιο γεμάτο και άκρως αγχωτικό νέο πρόγραμμα του αγωνιστικού σαββατοκύριακου. Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει έπεσε στον αγώνα της Ινδίας, με τους αναβάτες να μην θέλουν να αγωνιστούν καθώς υπήρχαν θέματα ασφαλείας που έθεταν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα τους. Παρολαυτά είδαμε για ακόμη μία φορά τους αναβάτες να κάνουν πίσω και την Dorna να κερδίζει. Μετά τον αγώνα της Ινδίας ο Sylvain Guintoli ανέλαβε να διερευνήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες ώστε να δημιουργηθεί η Ένωση Αναβατών MotoGP, με αρκετούς εκ των αναβατών να τον στηρίζουν καθώς είχαν δημιουργήσει νωρίτερα μία ομάδα στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης WhatsApp, ώστε να συζητούν θέματα τα οποία τους απασχολούν.

MotoGP

Σκοπός της Ένωσης Αναβατών του MotoGP θα είναι να προβάλει το θέμα της ασφάλειας στους αγώνες, να συζητηθούν θέματα τα οποία έχουν προκύψει με τα διοικητικά όργανα της Dorna, να συζητηθούν οι κατώτατοι μισθοί, καθώς και η ασφάλιση των αναβατών όταν έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό. Η επιλογή του Sylvain Guintoli για εκπρόσωπο των αναβατών δεν είναι τυχαία καθώς ο Γάλλος είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο στην αγωνιστική σκηνή, ενώ έχει συγκροτημένη σκέψη και εκ των έσω άποψη, ώστε να μπορεί να μιλά για σημαντικά θέματα που απασχολούν τους αναβάτες. Ο Guintoli, γνωστός από τη συμμετοχή του στις αγωνιστικές δραστηριότητες της Suzuki, όπου έχει εμπλακεί τόσο στο MotoGP όσο και στους αγώνες Endurance, θα ταξιδέψει στην Αυστραλία για τον αγώνα του MotoGP, ώστε να μοιραστεί τις απόψεις του σχετικά με την ιδέα δημιουργίας της Ένωσης Αναβατών MotoGP, ενώ στη συνέχεια έχοντας ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες θέλει να δημιουργήσει ένα έγγραφο με τη μορφή μνημονίου στο οποίο θα υπογράψουν όλοι οι αναβάτες. Η υπογραφή αυτή θα είναι η δέσμευση των αναβατών απέναντι στην Ένωση και τις ευθύνες που απορρέουν από τη συμμετοχή τους σε αυτήν.

Ετικέτες

MotoGP, San Marino Sprint: Εύκολη νίκη για M.Marquez και Ducati - 2ος o Marco Bezzecchi και 3ος o Jorge Martin

Αγώνας που έληξε στην 1η στροφή - Χωρίς αντίδραση οι ταχύτερες Aprilia
MotoGP, San Marino Sprint 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

12/9/2026

Ο M.Marquez επικράτησε σχετικά εύκολα στο Misano σε έναν αγώνα που πριν ξεκινήσει έδινε ως φαβορί έναν από τους αναβάτες της Aprilia.

Ένας αγώνας που του βρήκε από την αρχή έως και το τέλος ήταν ο Sprint στο Misano για τον Marc Marquez, ο οποίος πέρασε μπροστά στην πρώτη στροφή του πρώτου γύρου και μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας δεν απειλήθηκε από τους διώκτες του.

Ο πολυνίκης στο Misano με έξι νίκες κατάφερε να κρατήσει πίσω του το Bezzecchi, όπως είχε σχεδιάσει από την αρχή ώστε ο Ιταλός να μην μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη γόμα των μαλακών ελαστικών του με τον Marquez να έχει επιλέξει τη μεσαία. Πίσω από τον αναβάτη της Aprilia ακολουθούσε ο Fabio Di Giannantonio με 4ο τον Jorge Martin να καιροφυλακτεί και να είναι εμφανώς ταχύτερος από τον αναβάτη της VR46. O Μαδριλένος πέρασε μπροστά στον δεύτερο γύρο και έβαλε πλώρη για τον ομόσταυλό του χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον φτάσει μέχρι και το τέλος του αγώνα.

Τα πράγματα έδειξαν να αλλάζουν άρδην 8-9 γύρο του αγώνα και έπειται με τον M.Marquez να ρίχνει εμφανώς το γυρολόγιό του και τους Bezzecchi και Martin να εμφανίζονται πολύ δυνατοί πλησιάζοντάς τον. Το ένα και πλέον δευτερόλεπτο που χώριζε τον αναβάτη της Ducati από τον Bezzecchi έπεσε περίπου στο μισό και ξαφνικά φάνηκε πως ο Bezzecchi ετοιμάζεται για να κάνει την κίνησή του. Όμως ο ταχύτερος γύρος που έγινε από τον M.Marquez δύο γύρους πριν από το τέλος έδειξε πως ο Ισπανός απλά διαχειριζόταν τα ελαστικά του με τον ίδιο να χρησιμοποιεί τη μεσαία γόμα και τον Bezzecchi τη μαλακή - μεσαία και ο J.Martin.

Ο Bezzecchi δεν έβγαλε τον ρυθμό που έδειξε στις κατατακτήριες και M.Marquez έφτασε σε μία εύκολη νίκη με τον Ιταλό να αποδέχεται τη 2η θέση κάτι που έκανε και ο Jorge Martin για το 3ο σκαλί του βάθρου. Ο Di Giannantonio πήρε τελικά την η θέση μπροστά από τον Alex Marquez που προσπάθησε να τον προσπεράσει όταν τον πλησίασε αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Στην άλλη μεριά της κατάταξης κακή ήταν η επίδοση του Βagnaia που τερμάτισε μόλις 13ος στον αγώνα.

Πλέον 14 είναι οι βαθμοί που χωρίζουν τον M.Marquez από τον πρωτοπόρο στο πρωτάθλημα Jorge Martin, ο οποίος δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί ή να επαναλάβει την ταχύτητα και τον ρυθμό που επέδειξε στις κατατακτήριες. Ο συμπατριώτης του δεν του άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον ίδιο αλλά και τον 2ο Bezzecchi, ο οποίος δεν εκμεταλλεύτηκε τα πιο μαλακά ελαστικά στο πρώτο μισό του αγώνα. Ο κυριακάτικος αγώνας ίσως ταιριάξει καλύτερα στους αναβάτες της Aprilia που θα ήθελαν να δώσουν μια απάντηση στον M.Marquez. Οψόμεθα.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ Διαφορά
1 Marc MARQUEZ Ducati Lenovo Team 19'48.519  
2 Marco BEZZECCHI Aprilia Racing 19'49.587 1,068
3 Jorge MARTIN Aprilia Racing 19'52.057 3,538
4 Fabio DI GIANNANTONIO Pertamina Enduro VR46 Racing 19'52.487 3,968
5 Alex MARQUEZ BK8 Gresini Racing MotoGP 19'52.867 4,348
6 Pedro ACOSTA Red Bull KTM Factory Racing 19'55.463 6,944
7 Raul FERNANDEZ SuperFile Trackhouse MotoGP 19'56.226 7,707
8 Fermin ALDEGUER BK8 Gresini Racing MotoGP 19'57.351 8,832
9 Luca MARINI Honda HRC Castrol 20'00.231 11,712
10 Johann ZARCO Castrol Honda LCR 20'03.053 14,534
11 Diogo MOREIRA Pro Honda LCR 20'05.562 17,043
12 Franco MORBIDELLI Pertamina Enduro VR46 Racing 20'05.924 17,405
13 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team 20'06.282 17,763
14 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing 20'06.700 18,181
15 Enea BASTIANINI Red Bull KTM Tech3 20'06.995 18,476
16 Pol ESPARGARO Red Bull KTM Tech3 20'07.271 18,752
17 Jack MILLER Prima Pramac Yamaha MotoGP 20'09.632 21,113
18 Toprak RAZGATLIOGLU Prima Pramac Yamaha MotoGP 20'09.217 20,698
19 Alex RINS Monster Energy Yamaha MotoGP 20'10.259 21,74
20 Joan MIR Honda HRC Castrol 20'10.573 22,054
21 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP 20'12.938 24,419