MotoGP - Στο τραπέζι η δημιουργία Ένωσης Αναβατών

Με εκπρόσωπο τον αγωνιζόμενο, αναβάτη εξέλιξης και αθλητικό ανταποκριτή Sylvain Guintoli
MotoGP - Δημιουργία ένωσης αναβατών
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

17/10/2023

Οι αναβάτες του MotoGP, θέλουν να ακολουθήσουν τα χνάρια της F1, δημιουργώντας την Ένωση Αναβατών MotoGP, η οποία θα ακολουθεί κοινή γραμμή προς όφελος των συμφερόντων τους έχοντας ως εκπρόσωπο τους τον Sylvain Guintoli.

Η Ένωση των Πιλότων της Formula 1 (GPDA) υπάρχει από το 1961 με το έργο της να είναι σημαντικότατο ειδικότερα στο θέμα της ασφάλειας. Μια ανάλογη Ένωση θα ήταν λογικό να υπάρχει και στο MotoGP ωστόσο μέχρι στιγμής οι αναβάτες εμφανίζονται ανοργάνωτοι. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί αρκετές προτάσεις για τη δημιουργία μιας τέτοιας ένωσης ωστόσο το νερό δεν μπήκε ποτέ στο αυλάκι, καθώς οι αναβάτες δεν είχαν πάντα κοινή στάση όσον αφορά τα διάφορα προβλήματα που τους απασχολούσαν, με τις ομάδες και τη Dorna να έχουν το πάνω χέρι.

Αυτό όμως φαίνεται τώρα να αλλάζει καθώς τη φετινή χρονιά υπάρχουν πολλά ζητήματα, ειδικότερα σε θέματα ασφαλείας, με τους περισσότερους αναβάτες να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου τόσο στην Dorna όσο και στις ομάδες τους, με την αύξηση των αγώνων χάρη στα Sprint του Σαββάτου, και την κατακόρυφη αύξηση των τραυματισμών που έφερε το πιο γεμάτο και άκρως αγχωτικό νέο πρόγραμμα του αγωνιστικού σαββατοκύριακου. Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει έπεσε στον αγώνα της Ινδίας, με τους αναβάτες να μην θέλουν να αγωνιστούν καθώς υπήρχαν θέματα ασφαλείας που έθεταν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα τους. Παρολαυτά είδαμε για ακόμη μία φορά τους αναβάτες να κάνουν πίσω και την Dorna να κερδίζει. Μετά τον αγώνα της Ινδίας ο Sylvain Guintoli ανέλαβε να διερευνήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες ώστε να δημιουργηθεί η Ένωση Αναβατών MotoGP, με αρκετούς εκ των αναβατών να τον στηρίζουν καθώς είχαν δημιουργήσει νωρίτερα μία ομάδα στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης WhatsApp, ώστε να συζητούν θέματα τα οποία τους απασχολούν.

MotoGP

Σκοπός της Ένωσης Αναβατών του MotoGP θα είναι να προβάλει το θέμα της ασφάλειας στους αγώνες, να συζητηθούν θέματα τα οποία έχουν προκύψει με τα διοικητικά όργανα της Dorna, να συζητηθούν οι κατώτατοι μισθοί, καθώς και η ασφάλιση των αναβατών όταν έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό. Η επιλογή του Sylvain Guintoli για εκπρόσωπο των αναβατών δεν είναι τυχαία καθώς ο Γάλλος είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο στην αγωνιστική σκηνή, ενώ έχει συγκροτημένη σκέψη και εκ των έσω άποψη, ώστε να μπορεί να μιλά για σημαντικά θέματα που απασχολούν τους αναβάτες. Ο Guintoli, γνωστός από τη συμμετοχή του στις αγωνιστικές δραστηριότητες της Suzuki, όπου έχει εμπλακεί τόσο στο MotoGP όσο και στους αγώνες Endurance, θα ταξιδέψει στην Αυστραλία για τον αγώνα του MotoGP, ώστε να μοιραστεί τις απόψεις του σχετικά με την ιδέα δημιουργίας της Ένωσης Αναβατών MotoGP, ενώ στη συνέχεια έχοντας ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες θέλει να δημιουργήσει ένα έγγραφο με τη μορφή μνημονίου στο οποίο θα υπογράψουν όλοι οι αναβάτες. Η υπογραφή αυτή θα είναι η δέσμευση των αναβατών απέναντι στην Ένωση και τις ευθύνες που απορρέουν από τη συμμετοχή τους σε αυτήν.

Ετικέτες

MotoGP: Ο Valentino Rossi ξεχωρίζει Bagnaia και Martin για την σεζόν 2026

Με παγωμένη την εξέλιξη των κινητήρων, ο Rossi εκτιμάει ότι η σεζόν μπορεί να κρύβει εκπλήξεις
Rossi
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

16/1/2026

Ο Valentino Rossi χαρακτηρίζει το MotoGP 2026  “μεταβατική χρονιά”, ελπίζοντας σε επιστροφή στο υψηλότερο επίπεδο για τους Francesco Bagnaia και Jorge Martin.

Με τον σχεδιασμό των κινητήρων να έχει παγώσει για τους περισσότερους κατασκευαστές και το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται ήδη στις νέες μοτοσυκλέτες των 850cc, ο Valentino Rossi περιέγραψε το MotoGP 2026 ως μια "μεταβατική" σεζόν.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο ίδιος, “κάθε σεζόν έχει τη δική της ιστορία”, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές Francesco Bagnaia και Jorge Martin μπορούν να επιστρέψουν “στο καλύτερό τους επίπεδο”.

bagnaia martin

Και οι δύο βίωσαν μια εφιαλτική χρονιά το 2025, αν και για διαφορετικούς λόγους. Ο Bagnaia δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στη νέα Ducati GP25, βρέθηκε στη σκιά των αδελφών Marquez και στη συνέχεια έχασε έδαφος και από τον Marco Bezzecchi με την Aprilia, αλλά και από τον Pedro Acosta της KTM, τερματίζοντας πέμπτος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Από την άλλη πλευρά, ο Jorge Martin ξεκίνησε μόλις σε οκτώ αγώνες κατά τη διάρκεια της παρθενικής του σεζόν με την Aprilia, η οποία στιγματίστηκε από συνεχείς τραυματισμούς.

"Από τεχνικής πλευράς, λίγα έχουν αλλάξει. Αυτή είναι μια μεταβατική σεζόν, όλοι οι κατασκευαστές κοιτάζουν ήδη προς το 2027 και δουλεύουν πάνω στις νέες μοτοσυκλέτες", δήλωσε ο Valentino Rossi σε ιταλικά μέσα.
"Οι μοτοσυκλέτες είναι παρόμοιες με τις περσινές, αλλά κάθε σεζόν έχει τη δική της ιστορία. Πέρυσι υπήρχαν αναβάτες που απέδωσαν κάτω από τις δυνατότητές τους, κυρίως ο Pecco, αλλά και ο Martin, για παράδειγμα."

Rossi

Ο Rossi αναφέρθηκε επίσης στους αναβάτες της ομάδας VR46, Franco Morbidelli και Fabio di Giannantonio, οι οποίοι αναζητούν μεγαλύτερη σταθερότητα, με στόχο να τερματίσουν την ξηρασία δύο ετών χωρίς νίκη στο MotoGP.

"Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και, πάνω απ’ όλα, στο MotoGP όλοι είναι δυνατοί και όλες οι μοτοσυκλέτες είναι ανταγωνιστικές", δήλωσε ο Rossi στην παρουσίαση της ομάδας την Τετάρτη.

vr46

"Το πρόβλημα είναι ότι σε μια πίστα οι μοτοσυκλέτες λειτουργούν άψογα και μπορούν να παλέψουν για το βάθρο. Την επόμενη εβδομάδα όλα είναι ίδια, αλλά τίποτα δεν δουλεύει και πρέπει να προσπαθήσεις να σώσεις το αγωνιστικό τριήμερο. Εφόσον όλοι είναι τόσο γρήγοροι και τόσο κοντά, αρκεί μια στιγμή για να περάσεις από τη μάχη για το βάθρο στη δέκατη θέση. Αυτό θα είναι το κλειδί."

Ο di Giannantonio και ο Morbidelli ολοκλήρωσαν το περσινό πρωτάθλημα ακριβώς πίσω από τον Bagnaia, στις έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα.

Οι χειμερινές δοκιμές προετοιμασίας για τη σεζόν 2026 ξεκινούν στη Sepang της Μαλαισίας στις 3 Φεβρουαρίου.