MotoGP – Συνεχίζει με την Team Gresini Racing ο Alex Marquez και το 2024

Με την Ιταλική ομάδα να μένει υπό την σκέπη της Ducati μέχρι το 2025
Alex Marquez
Από το

motomag

10/8/2023

O Alex Marquez ο οποίος σημείωσε πριν λίγες ημέρες την παρθενική του νίκη στην μεγάλη κατηγορία στον Sprint Race αγώνα στο Silverstone, εξαργύρωσε την εν λόγω επιτυχία υπογράφοντας νέο συμβόλαιο ενός έτους με την ομάδα της Team Gresini Racing, η οποία με τη σειρά της θα μείνει στην οικογένεια της Ducati μέχρι το 2025.

Η ιδιοκτήτρια της Team Gresini Racing, Nadia Padovani είχε δηλώσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς την επιθυμία της να παραμείνει στην ομάδα ο Ισπανός Alex Marquez και ως εκ τούτου η υπογραφή του νέου συμβολαίου ήταν απλά μια τυπική διαδικασία και για τις δύο πλευρές. Αμφότεροι έχουν πετύχει τους στόχους που έχουν θέσει και το μόνο που τους απασχολεί είναι να πετύχουν ακόμη περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον. Όσον αφορά την υπογραφή νέου συμβολαίου για ακόμη δύο χρόνια μεταξύ της Ducati και της Team Gresini Racing, ήταν επίσης ένα λογικό βήμα καθώς από την αρχή της συνεργασίας τους έχουν πετύχει μαζί σπουδαία αποτελέσματα, πέντε νίκες, τρία βάθρα και τρεις pole position.

Gresini

O Alex Marquez δήλωσε: "Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συνεχίσω με την ομάδα. Πάντα εξέφραζα αυτή την επιθυμία μου -να παραμείνω στην ομάδα- και όταν τα πράγματα πάνε σωστά, είναι ακόμα πιο εύκολο να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον. Το να συνεχίσουμε μαζί για την επόμενη σεζόν είναι το κλειδί για να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε με αυτή τη μοτοσυκλέτα και με αυτή την ομάδα όλα θα είναι πιο εύκολα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα απ' όλα τη Nadia και στη συνέχεια όλη την ομάδα που με έκανε να νιώσω σαν στο σπίτι μου από την πρώτη μέρα. Θα συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και να εκπλήσσουμε."

H Nadia Padovani, ιδιοκτήτρια της Team Gresini Racing ανέφερε: "Ο Alex είναι πρώτα απ' όλα ένας υπέροχος άνθρωπος και ήταν χαρά μας να τον καλωσορίσουμε στην οικογένεια της Gresini. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους και ήταν ένα λογικό βήμα για εμάς να συνεχίσουμε μαζί και να ανεβάσουμε τον πήχη ακόμα περισσότερο. Ήδη στην πρώτη του χρονιά με τη Ducati σημείωσε μια νίκη σε αγώνα και μια pole position, δείχνοντας ότι μπορεί να παλέψει με τους καλύτερους από την αρχή. Τώρα θα προσπαθήσουμε να έχουμε ανάλογη συνέχεια σε αυτό μαζί και την επόμενη σεζόν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την οικογένεια της Ducati, καθώς θα συνεχίσουμε μαζί τους για τα επόμενα δύο χρόνια- ήδη δείξαμε ότι είμαστε ένας καλός συνδυασμός τόσο φέτος όσο και το 2022... οπότε ο στόχος είναι να συνεχίσουμε να ενθουσιάζουμε και να είμαστε ενθουσιασμένοι."

Luigi Dall' Ignia, Γενικός Διευθυντής της Ducati Corse με τη σειρά του δήλωσε: "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεχίσουμε να έχουμε την ομάδα Gresini Racing MotoGP στην οικογένεια της Ducati για δύο ακόμη σεζόν. Είναι μια εξαιρετικά επαγγελματική ομάδα και, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν δείξει ότι έχουν τη δυνατότητα να φιλοδοξούν να πετύχουν σπουδαία αποτελέσματα. Πέρυσι σημείωσαν τέσσερις όμορφες νίκες με τη μοτοσυκλέτα μας Desmosedici GP, ενώ φέτος κατέκτησαν ένα βάθρο, μια pole position και μια νίκη στο τελευταίο Sprint Race αγώνα με τον Alex Marquez. Είμαστε σίγουροι ότι μαζί θα πετύχουμε περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον και θα συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε αγώνα με αγώνα."

Ετικέτες

MototGP: Ο Joan Mir πέφτει γιατί ρισκάρει συνειδητά - Πρωτιά Bezzecchi στη φετινή λίστα πτώσεων

Ο Ισπανός εξηγεί γιατί δεν έχει καταφέρει να τερματίσει σε αγώνα Κυριακής
Mir
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

16/4/2026

Οι πτώσεις του Joan Mir στους αγώνες δεν είναι τυχαίες, αλλά αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής ρίσκου σε συνδυασμό με τους περιορισμούς της Honda, την ώρα που ο Marco Bezzecchi βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας για το 2026.

Ο Joan Mir, έχοντας ήδη μια σχετική προϊστορία, βιώνει ένα δύσκολο ξεκίνημα στη φετινή σεζόν του MotoGP, έχοντας τερματίσει μόλις δύο φορές στους πρώτους έξι αγώνες. H πρώτη του εγκατάλειψη προήλθε από έντονη φθορά ελαστικών στη Buriram, ενώ στη συνέχεια σημείωσε τέσσερις πτώσεις σε Sprint και Grand Prix.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα λάθη του έχουν συμβεί αποκλειστικά σε συνθήκες αγώνα, χωρίς καμία πτώση σε δοκιμές, κατατακτήριες ή warm-up. Αυτό κρατά τον συνολικό αριθμό του στις τέσσερις πτώσεις, λιγότερες από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Marco Bezzecchi, που μετρά ήδη έξι.

Bez

Ο Mir ισοβαθμεί στις τέσσερις πτώσεις με επτά ακόμη αναβάτες, μεταξύ των οποίων οι Pedro Acosta, Fabio di Giannantonio και Jorge Martin.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η προσέγγισή του στους αγώνες είναι ξεκάθαρη: "Μου αρέσει να ξεκινάω έναν αγώνα γνωρίζοντας ότι έχω πιθανότητες για κάτι μεγάλο. Τα πιο δύσκολα χρόνια για μένα ήταν το 2023 και το 2024, και δεν θέλω να τα ξαναζήσω."

Mir

Η επιθυμία του να διεκδικεί υψηλές θέσεις τον οδηγεί να πιέζει στο όριο, κάτι που, όπως παραδέχεται, αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης: "Απολαμβάνω όταν μπορώ να παλέψω για κάτι σημαντικό και αυτό μου κοστίζει σε πτώσεις."

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το Sprint στο Τέξας, όπου έπεσε στον τελευταίο γύρο ενώ κυνηγούσε τον Acosta για το βάθρο. Παρότι δεν τον προσπέρασε, θα μπορούσε να αποσπάσει την τρίτη θέση λόγω ποινής του Acosta.

Mir

Στον κυρίως αγώνα εγκατέλειψε νωρίς ξανά λόγω πτώσης, ενώ βρισκόταν στην έκτη θέση, οδηγώντας την προσπάθεια της Honda.

Ο Mir αποδίδει το πρόβλημα στη συμπεριφορά της RC213V, ιδιαίτερα στο φρενάρισμα σε αγωνιστικές συνθήκες: "Πρέπει να βελτιώσουμε το πίσω μέρος για να οδηγούμε πιο χαλαρά με το μπροστινό. Διαφορετικά είναι δύσκολο να παλέψουμε χωρίς να παίρνουμε ρίσκα."

Mir

Εξηγεί επίσης πως η σύγχρονη αεροδυναμική δυσκολεύει την οδήγηση πίσω από άλλους αναβάτες: "Όταν είμαι μόνος, μπορώ να είμαι γρήγορος και ασφαλής. Αλλά πίσω από άλλους, με αυτά τα αεροδυναμικά, πρέπει να ρισκάρεις περισσότερο στο φρενάρισμα.

"Ειδικά αν πρέπει να καλύψω διαφορά, τότε το ρίσκο διπλασιάζεται και μαζί αυξάνονται οι πιθανότητες πτώσης. Αυτός είναι ο λόγος που πέφτω περισσότερο στους αγώνες."

Mir

Οι περισσότερες πτώσεις στο MotoGP 2026 (μέχρι τον 3ο γύρο των ΗΠΑ)

Marco Bezzecchi (Aprilia): 6
Pedro Acosta (KTM): 4
Fabio di Giannantonio (Ducati): 4
Alex Marquez (Ducati): 4
Jorge Martin (Aprilia): 4
Jack Miller (Yamaha): 4
Joan Mir (Honda): 4
Franco Morbidelli (Ducati): 4
Ai Ogura (Aprilia): 4
Brad Binder (KTM): 3
Marc Marquez (Ducati): 3
Toprak Razgatlioglu (Yamaha): 3
Pecco Bagnaia (Ducati): 2
Luca Marini (Honda): 2
Diogo Moreira (Ducati): 2
Johann Zarco (Honda): 2
Fabio Quartararo (Yamaha): 1
Alex Rins (Yamaha): 1
Maverick Vinales (KTM): 1*
Raul Fernandez (Aprilia): 0
Fermin Aldeguer (Ducati): 0*

* Δεν έχουν συμμετάσχει σε όλους τους αγώνες.