MotoGP: Τα πάνω – κάτω με Zarco, η Avintia φέρνει Granado!

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/11/2019

Διαστάσεις ντόμινου μπορεί να πάρει αυτή η κενή καρέκλα που προοριζόταν για τον Zarco αν του την δίνουν και δεν θέλει να κάτσει. Η Avintia ανακοίνωσε πως θα «επιβραβεύσει» τον Eric Granado, αναβάτη της στην MotoE, με την ευκαιρία να οδηγήσει στην Jerez την GP18 για τις δοκιμές που θα ξεκινήσουν εκεί.

Καμία απάντηση από την πλευρά τους σε όλα όσα λέει ο Karel Abraham για την βεβιασμένη αποχώρησή του, καμία ανακοίνωση για την θέση, για τον Zarco κτλ…

Αυτό μπορεί απλά να σημαίνει πως το χτύπημα στον αστράγαλο του Zarco θα χρειαστεί χρόνο, ένα χτύπημα που έγινε με κάθε έννοια της ειρωνείας, ακριβώς όπως την εννοούσαν στην μυθολογία τους οι αρχαίοι Έλληνες από την στιγμή που τον «κλάδεψε» η παλιά του μοτοσυκλέτα. Και είναι ιδιαίτερα τυχερός που δεν είχε κάτι σοβαρότερο…

Όμως το να αποφεύγει η Avintia κάθε δήλωση, λέγοντας πως «επιβραβεύει» τον Granado λες και οι δοκιμές διατίθενται για επιβραβεύσεις, αφήνει ερωτηματικά. Υπάρχει περίπτωση η Ducati να γίνεται αυτή την στιγμή άνω – κάτω, να ετοιμάζονται δηλαδή να στείλουν εκεί αναβάτη της Pramac ή ακόμη και της εργοστασιακής ομάδας, τον Petrucci δηλαδή για να φέρουν τον Zarco σε αυτό που ήθελε μία «πιο σοβαρή ομάδα».

Θα δυσαρεστηθεί αρκετός κόσμος αν γίνει αυτό, αλλά οι Γάλλοι πιέζουν ασφυκτικά, η Dorna το ίδιο γιατί έχει ζήσει το πώς είναι το άθλημα όταν φεύγει ένας μπροστά και δεν θέλει να συμβαίνει έτσι για πάντα, και φυσικά η Ducati η ίδια που θέλει να είναι ανταγωνιστική και της λείπει ο αναβάτης για να το καταφέρει.

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, ο Zarco θα έχει καταφέρει να γίνει ξανά εργοστασιακός αναβάτης και θα έχει περάσει σε ελάχιστο χρόνο από τρεις διαφορετικές ομάδες, KTM, Honda και Ducati!

 

Ετικέτες

MotoGP: H KTM θέλει να λύσει τεχνικό πρόβλημα στους κινητήρες της μα μόνο η Aprilia συναινεί!

Οι τακτικές βλάβες στους V4 των RC16 παραμένουν άλυτο πρόβλημα και οι επιτρεπόμενοι κινητήρες τελειώνουν σύντομα
ktm motogp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/7/2026

Το θέμα πήρε σοβαρές διαστάσεις μετά το ατύχημα της Βαρκελώνης, όταν η ΚΤΜ του Pedro Acosta έσβησε ξαφνικά σε μια μικρή ευθεία μη αφήνοντας κανένα περιθώριο ελιγμού στον επερχόμενο Alex Marquez που έπεσε πάνω στον αντίπαλό του με τις γνωστές συνέπειες. Ωστόσο αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που μια μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ αντιμετώπιζε μηχανικά προβλήματα στη διάρκεια δοκιμών ή αγώνων, ούτε έμελλε να είναι η τελευταία.

Στην πορεία οι Αυστριακοί είπαν πως βρέθηκε λύση στο πρόβλημα και κυκλοφόρησε η πληροφορία πως είχαν ρίξει ελαφρώς την απόδοση των V4 τους για παν ενδεχόμενο, ωστόσο αποκαλύπτεται πως οριστική λύση δεν έχει βρεθεί. Και ο λόγος είναι απλός: η ΚΤΜ δεν επιτρέπεται να ανοίξει τους κινητήρες της για να τους ελέγξει και διορθώσει!

Σύμφωνα με τους τρέχοντες κανονισμούς του MotoGP, οι επιτρεπόμενοι κινητήρες – 8 ανά αναβάτη ανά σεζόν ή 10 για ομάδες που απολαμβάνουν παραχωρήσεων (concessions), κάτι που αυτή τη στιγμή ισχύει μόνο για τη Yamaha – εγκρίθηκαν και σφραγίστηκαν στην αρχή της σεζόν και ουδεμία παρέμβαση επιτρέπεται δίχως τη συγκατάθεση της Ένωσης Αγωνιστικών Ομάδων, MSMA.

Για να δοθεί αυτή η συγκατάθεση απαιτείται απόλυτη ομοφωνία και η ΚΤΜ έχει ήδη αιτηθεί στην MSMA να ανοίξει τα μοτέρ της για να ψάξει και να διορθώσει το όποιο πρόβλημα, ωστόσο μόνο η Aprilia έχει συναινέσει! Κοινώς Ducati, Honda και Yamaha δεν εγκρίνουν το σχέδιο της ΚΤΜ.

Στο μεταξύ η ΚΤΜ, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής Motorsport της εταιρείας, Pit Beirer, έχει ήδη αποσύρει μερικούς κινητήρες από την εργοστασιακή ομάδα και σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλοκαιρινή διακοπή για να βρει ποιο ακριβώς είναι το τεχνικό πρόβλημα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ωστόσο πως οι Pedro Acosta και Brad Binder έχουν μείνει με έναν κινητήρα ο καθένας, κάτι που θα οδηγήσει πιθανότατα σε υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού που προβλέπουν οι κανονισμοί με τις όποιες συνέπειες – εκκίνηση από pitlane την πρώτη φορά και το ίδιο με επιπλέον ποινή long lap για κάθε επόμενη υπέρβαση.

Στο μεταξύ όμως το ζήτημα δεν αφορά μόνο στον ανταγωνισμό, αλλά έχει και σοβαρές προεκτάσεις στο ζήτημα της ασφάλειας. Το συμβάν της Βαρκελώνης, που οδήγησε σε κάταγμα σπονδύλου στην πλάτη του Alex Marquez, μας δείχνει ξεκάθαρα τον κίνδυνο που προκύπτει όταν μια μοτοσυκλέτα ενδέχεται να σβήσει στα καλά καθούμενα την ώρα του αγώνα, θέτοντας ρίσκα τόσο για τους αναβάτες της, όσο και για όλους τους άλλους που αγωνίζονται εκείνη τη στιγμή τριγύρω τους.

Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει ακατανόητη τη διαφωνία των τριών άλλων εργοστασίων που αντιτίθενται στην πρόταση της ΚΤΜ για άνοιγμα των σφραγισμένων μοτέρ της.

Ετικέτες