MotoGP: Τα πάνω – κάτω με Zarco, η Avintia φέρνει Granado!

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/11/2019

Διαστάσεις ντόμινου μπορεί να πάρει αυτή η κενή καρέκλα που προοριζόταν για τον Zarco αν του την δίνουν και δεν θέλει να κάτσει. Η Avintia ανακοίνωσε πως θα «επιβραβεύσει» τον Eric Granado, αναβάτη της στην MotoE, με την ευκαιρία να οδηγήσει στην Jerez την GP18 για τις δοκιμές που θα ξεκινήσουν εκεί.

Καμία απάντηση από την πλευρά τους σε όλα όσα λέει ο Karel Abraham για την βεβιασμένη αποχώρησή του, καμία ανακοίνωση για την θέση, για τον Zarco κτλ…

Αυτό μπορεί απλά να σημαίνει πως το χτύπημα στον αστράγαλο του Zarco θα χρειαστεί χρόνο, ένα χτύπημα που έγινε με κάθε έννοια της ειρωνείας, ακριβώς όπως την εννοούσαν στην μυθολογία τους οι αρχαίοι Έλληνες από την στιγμή που τον «κλάδεψε» η παλιά του μοτοσυκλέτα. Και είναι ιδιαίτερα τυχερός που δεν είχε κάτι σοβαρότερο…

Όμως το να αποφεύγει η Avintia κάθε δήλωση, λέγοντας πως «επιβραβεύει» τον Granado λες και οι δοκιμές διατίθενται για επιβραβεύσεις, αφήνει ερωτηματικά. Υπάρχει περίπτωση η Ducati να γίνεται αυτή την στιγμή άνω – κάτω, να ετοιμάζονται δηλαδή να στείλουν εκεί αναβάτη της Pramac ή ακόμη και της εργοστασιακής ομάδας, τον Petrucci δηλαδή για να φέρουν τον Zarco σε αυτό που ήθελε μία «πιο σοβαρή ομάδα».

Θα δυσαρεστηθεί αρκετός κόσμος αν γίνει αυτό, αλλά οι Γάλλοι πιέζουν ασφυκτικά, η Dorna το ίδιο γιατί έχει ζήσει το πώς είναι το άθλημα όταν φεύγει ένας μπροστά και δεν θέλει να συμβαίνει έτσι για πάντα, και φυσικά η Ducati η ίδια που θέλει να είναι ανταγωνιστική και της λείπει ο αναβάτης για να το καταφέρει.

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, ο Zarco θα έχει καταφέρει να γίνει ξανά εργοστασιακός αναβάτης και θα έχει περάσει σε ελάχιστο χρόνο από τρεις διαφορετικές ομάδες, KTM, Honda και Ducati!

 

Ετικέτες

MototGP: Ο Joan Mir πέφτει γιατί ρισκάρει συνειδητά - Πρωτιά Bezzecchi στη φετινή λίστα πτώσεων

Ο Ισπανός εξηγεί γιατί δεν έχει καταφέρει να τερματίσει σε αγώνα Κυριακής
Mir
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

16/4/2026

Οι πτώσεις του Joan Mir στους αγώνες δεν είναι τυχαίες, αλλά αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής ρίσκου σε συνδυασμό με τους περιορισμούς της Honda, την ώρα που ο Marco Bezzecchi βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας για το 2026.

Ο Joan Mir, έχοντας ήδη μια σχετική προϊστορία, βιώνει ένα δύσκολο ξεκίνημα στη φετινή σεζόν του MotoGP, έχοντας τερματίσει μόλις δύο φορές στους πρώτους έξι αγώνες. H πρώτη του εγκατάλειψη προήλθε από έντονη φθορά ελαστικών στη Buriram, ενώ στη συνέχεια σημείωσε τέσσερις πτώσεις σε Sprint και Grand Prix.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα λάθη του έχουν συμβεί αποκλειστικά σε συνθήκες αγώνα, χωρίς καμία πτώση σε δοκιμές, κατατακτήριες ή warm-up. Αυτό κρατά τον συνολικό αριθμό του στις τέσσερις πτώσεις, λιγότερες από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Marco Bezzecchi, που μετρά ήδη έξι.

Bez

Ο Mir ισοβαθμεί στις τέσσερις πτώσεις με επτά ακόμη αναβάτες, μεταξύ των οποίων οι Pedro Acosta, Fabio di Giannantonio και Jorge Martin.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η προσέγγισή του στους αγώνες είναι ξεκάθαρη: "Μου αρέσει να ξεκινάω έναν αγώνα γνωρίζοντας ότι έχω πιθανότητες για κάτι μεγάλο. Τα πιο δύσκολα χρόνια για μένα ήταν το 2023 και το 2024, και δεν θέλω να τα ξαναζήσω."

Mir

Η επιθυμία του να διεκδικεί υψηλές θέσεις τον οδηγεί να πιέζει στο όριο, κάτι που, όπως παραδέχεται, αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης: "Απολαμβάνω όταν μπορώ να παλέψω για κάτι σημαντικό και αυτό μου κοστίζει σε πτώσεις."

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το Sprint στο Τέξας, όπου έπεσε στον τελευταίο γύρο ενώ κυνηγούσε τον Acosta για το βάθρο. Παρότι δεν τον προσπέρασε, θα μπορούσε να αποσπάσει την τρίτη θέση λόγω ποινής του Acosta.

Mir

Στον κυρίως αγώνα εγκατέλειψε νωρίς ξανά λόγω πτώσης, ενώ βρισκόταν στην έκτη θέση, οδηγώντας την προσπάθεια της Honda.

Ο Mir αποδίδει το πρόβλημα στη συμπεριφορά της RC213V, ιδιαίτερα στο φρενάρισμα σε αγωνιστικές συνθήκες: "Πρέπει να βελτιώσουμε το πίσω μέρος για να οδηγούμε πιο χαλαρά με το μπροστινό. Διαφορετικά είναι δύσκολο να παλέψουμε χωρίς να παίρνουμε ρίσκα."

Mir

Εξηγεί επίσης πως η σύγχρονη αεροδυναμική δυσκολεύει την οδήγηση πίσω από άλλους αναβάτες: "Όταν είμαι μόνος, μπορώ να είμαι γρήγορος και ασφαλής. Αλλά πίσω από άλλους, με αυτά τα αεροδυναμικά, πρέπει να ρισκάρεις περισσότερο στο φρενάρισμα.

"Ειδικά αν πρέπει να καλύψω διαφορά, τότε το ρίσκο διπλασιάζεται και μαζί αυξάνονται οι πιθανότητες πτώσης. Αυτός είναι ο λόγος που πέφτω περισσότερο στους αγώνες."

Mir

Οι περισσότερες πτώσεις στο MotoGP 2026 (μέχρι τον 3ο γύρο των ΗΠΑ)

Marco Bezzecchi (Aprilia): 6
Pedro Acosta (KTM): 4
Fabio di Giannantonio (Ducati): 4
Alex Marquez (Ducati): 4
Jorge Martin (Aprilia): 4
Jack Miller (Yamaha): 4
Joan Mir (Honda): 4
Franco Morbidelli (Ducati): 4
Ai Ogura (Aprilia): 4
Brad Binder (KTM): 3
Marc Marquez (Ducati): 3
Toprak Razgatlioglu (Yamaha): 3
Pecco Bagnaia (Ducati): 2
Luca Marini (Honda): 2
Diogo Moreira (Ducati): 2
Johann Zarco (Honda): 2
Fabio Quartararo (Yamaha): 1
Alex Rins (Yamaha): 1
Maverick Vinales (KTM): 1*
Raul Fernandez (Aprilia): 0
Fermin Aldeguer (Ducati): 0*

* Δεν έχουν συμμετάσχει σε όλους τους αγώνες.