MotoGP – Τα στατιστικά πίσω από τη φετινή κυριαρχία της Ducati

Πρωταθλήματα, νίκες, βάθρα από όλα είχε ο αγωνιστικός μπαξές της ιταλικής εταιρείας το 2023
motomag MotoGP – Τα στατιστικά πίσω από τη φετινή κυριαρχία της Ducati
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

13/12/2023

Η κυριαρχία της Ducati στο MotoGP το 2023 δεν ήταν τυχαία και αυτό γίνεται καλύτερα αντιληπτό από τα αγωνιστικά επιτεύγματα τα οποία πέτυχε η ιταλική εταιρεία με τους αναβάτες της.

Ξεκινάμε με τον θρίαμβο του Pecco Bagnaia, ο Ιταλός κατάφερε να γίνει ο πρώτος αναβάτης της Ducati ο οποίος κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή back-to-back. Αφήνουμε κατά μέρος τα ατομικά στατιστικά και εστιάζουμε στα ομαδικά. H Ducati στη Valencia κατέκτησε το πέμπτο της πρωτάθλημα κατασκευαστών -2007, 2020, 2021, 2022, 2023- με τον φετινό τίτλο να αποτελεί τον τέταρτο συνεχόμενο. Το 2023 η Ducati είδε τους Pecco Bagnaia, Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team), Jorge Martin (Prima Pramac Racing), Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), Johann Zarco και Fabio Di Giannantonio να κερδίζουν τους κυρίως αγώνες της Κυριακής με την ιταλική εταιρεία να ανεβαίνει 17 φορές από τις 20 στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

MotoGP – Τα στατιστικά πίσω από τη φετινή κυριαρχία της Ducati

Η κυριαρχία της Ducati το 2023 αποτυπώνεται και στα βάθρα που πέτυχαν οι αναβάτες της. Συνολικά η ιταλική εταιρεία σημείωσε 43 συνεχόμενα βάθρα, θέτοντας νέο ρεκόρ όσον αφορά τα βάθρα που έχει πετύχει μία εταιρεία σε μία σεζόν. Ακόμη ένα στατιστικό που δείχνει την αγωνιστική υπεροχή της Ducati αποτελεί το γεγονός πως και οι οκτώ αναβάτες της το 2023 ανέβηκαν στο βάθρο. Συγκεκριμένα ο Pecco Bagnaia 15 φορές, ο Jorge Martin 8, o Marco Bezzecchi 7, ο Johann Zarco 6, oι Luca Marini, Alex Marquez, Di Giannantonio 2 και ο Ennea Bastianini 1. Η Ducati ταυτόχρονα συνεχίζει ένα ρεκόρ το οποίο έχει ξεκινήσει από το GP της Αραγονίας το 2021. Συγκεκριμένα από τον συγκεκριμένο αγώνα η Ducati μετρά 46 συνεχόμενους αγώνες όπου ένας αναβάτης της έχει ανεβεί στο βάθρο.

MotoGP – Τα στατιστικά πίσω από τη φετινή κυριαρχία της Ducati

Για να καταφέρει η Ducati να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος κατασκευαστών οι αναβάτες της έπρεπε να της χαρίζουν σημαντικούς βαθμούς σε κάθε αγώνα, οι οκτώ αναβάτες το έκαναν με το παραπάνω καθώς σε 13 περιπτώσεις κατάφεραν να κάνουν το 1-2 ενώ σε 8 περιπτώσεις η Ducati κλείδωσε τις θέσεις 1-2-3. Αναμφίβολα η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για την ιταλική εταιρεία, με τους κόκκινους πλέον να ετοιμάζονται για το 2024.

MotoGP – Τα στατιστικά πίσω από τη φετινή κυριαρχία της Ducati

 

Ετικέτες

MotoGP: Alex Rins – “Αυτό σημαίνει να δίνεις το 100%”

Δημοσίευσε τους καρδιακούς παλμούς του από τον αγώνα της Ταϊλάνδης
Alex Rins
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

3/3/2026

Μετά από έναν απαιτητικό αγώνα στη Buriram, ο Alex Rins επέλεξε να δείξει και όχι απλώς να πει τι σημαίνει να πιέζεις στα όρια, δημοσιεύοντας τους καρδιακούς παλμούς του από το Grand Prix της Ταϊλάνδης.

Ο Alex Rins δεν μίλησε στον Τύπο μετά το δύσκολο αγωνιστικό τριήμερο της Yamaha στην Ταϊλάνδη. Αντί γι’ αυτό, μετά την 15η θέση στον αγώνα της Κυριακής, ανάρτησε εικόνα με τα δεδομένα των παλμών του, συνοδεύοντάς τη με τη φράση, “Αυτό σημαίνει να δίνεις το 100%”.

Alex Rins

Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία, ο Rins έφτασε σε μέγιστο καρδιακό ρυθμό τους 205 παλμούς ανά λεπτό, με μέσο όρο τους 183 στη διάρκεια του 40λεπτου αγώνα. Ένα ξεκάθαρο δείγμα της σωματικής και πνευματικής πίεσης που απαιτεί η οδήγηση ενός αγωνιστικού πρωτοτύπου των MotoGP, ειδικά σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και με απαιτητική διαχείριση ελαστικών.

Δύσκολο ξεκίνημα για τη Yamaha V4

Ο ομόσταυλός του, Fabio Quartararo, τερμάτισε 14ος και 30,8 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή Marco Bezzecchi με Aprilia, περίπου δύο δευτερόλεπτα μπροστά από τον Rins.

Alex Rins

Στο επίσημο δελτίο Τύπου της ομάδας, ο Rins παραδέχθηκε: “Ήταν ένας πραγματικά σκληρός αγώνας και ήταν πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε τα ελαστικά. Έδωσα το 100% σε κάθε γύρο.” Παρά τις δυσκολίες, υπογράμμισε ότι η ομάδα φεύγει από την Ταϊλάνδη με χρήσιμα συμπεράσματα και με στόχο τη συνεχή εξέλιξη των V4 μοτοσυκλετών ενόψει του επόμενου γύρου στη Βραζιλία.

Πίσω από το εργοστασιακό δίδυμο, οι αναβάτες της Pramac, Toprak Razgatlioglu και Jack Miller, ολοκλήρωσαν το πρώτο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο της χρονιάς εκτός βαθμολογίας.

Alex Rins

Ο Διευθυντής της Yamaha Racing, Paolo Pavesio, τόνισε χαρακτηριστικά: “Οι αναβάτες μας έδωσαν το 100%, η εταιρεία δίνει το 110% και θα συνεχίσουμε έτσι. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ένα βήμα τη φορά, ένα δευτερόλεπτο τη φορά. Είμαστε αποφασισμένοι να εξελίξουμε τις μοτοσυκλέτες μέχρι να γίνουμε ξανά ανταγωνιστικοί."

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 14η θέση του Quartararo ισοφαρίζει το καλύτερο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής για τη νέα Yamaha V4 στη MotoGP, το οποίο είχε πετύχει ως wildcard ο Augusto Fernandez στον περσινό αγώνα του Misano.